Skocz do zawartości

Zdjęcie

[sprzęt] drukarki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.06.2006 - |00:06|

Witam

Planuje kupić nową drukarkę bo mój HP610C juz pada. Ubzdurałem sobie że chcę taką co pluje na CD. Ale oprócz Epsona R220 nie wiem jakie inne tak plują.

Czy możecie mi pomóc i podać inne??
  • 0

#2 ..::Lincolm::..

..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 09.06.2006 - |01:14|

Ja mam Epson'a R300 i jestem bardzo zadowolony z tego. Sprzet sprawuje sie swietnie, nie lyka strasznie tuszow wiec mi pasuje
  • 0

#3 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.06.2006 - |07:00|

Witam

Planuje kupić nową drukarkę bo mój HP610C juz pada. Ubzdurałem sobie że chcę taką co pluje na CD. Ale oprócz Epsona R220 nie wiem jakie inne tak plują.

Czy możecie mi pomóc i podać inne??

1. Ja używam Canon PiXIMA iP4200 i to jest rewelacja :clap:

2. poczytaj temat TUTAJ dowiesz sie różnych ciekawych rzeczy o drukarkach, papierach, naklejkach itp.

::. GRUPA TARDIS .::

#4 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 09.06.2006 - |14:43|

Ja używałem przez długi czas hp ileś tam - atramentową, ale ostatnio w firmie kupili drukarkę laserową kolorową, więc mogę się trochę powyżywać na niej :) Ale nie pamiętam filmy. wiem tylko, że to nie jest HP.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#5 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.06.2006 - |00:28|

psjodko
Jaka ona jest w eksploatacji?
Kupujesz tusz czy go regenerujesz?
To ma stałą czy zintegrowaną głowice?? jeśli zintegrowaną to czy zdarzyło ci się by zaschła?? A jeśli tak to jak trudną ją odetkać?
  • 0

#6 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.06.2006 - |05:58|

psjodko
Jaka ona jest w eksploatacji?
Kupujesz tusz czy go regenerujesz?
To ma stałą czy zintegrowaną głowice?? jeśli zintegrowaną to czy zdarzyło ci się by zaschła?? A jeśli tak to jak trudną ją odetkać?

- eksploatacja - to zależy co robisz.ja ją wykorzystuje niemal wyłącznie do okładek i płyt. Niezmiernie
rzadko jest mi potrzebna do innych rzeczy. A w tej chwili przenoszę wszystkie zbiory na DVD i drukuje
bardzo dużo :)
Nie mam żadnych zastrzeżen nigdy mnie nie zawiodła :)
- kupuje tusze oryginalne .W okolicy nie ma firymy do regeneracji :( więc jeszcze nie próbowałem.
Pojemników z tuszem jest 5: kolory składowe oddzielnie w osobnych pojemnikach (cyjan, magenta, yellow
oraz dwa pojemniki z czarnym) więc wymienia się wyłącznie kolor, który się kończy. Oprogramowanie
ładnie przypomina o konieczności zakupu a jak zabraknie jakiegoś koloru to nie pozwala na druk przed
wymianą. Wymiana pojemników jest bajecznie prosta, żresztą same pojemniki mają fajną konstrukcję,
tusz jest dość gesty i nasączony w jakiejś gąbce wewnątrz pojemnika.
- głowica ? nie bardzo rozumiem o czym mówisz? chyba ma stałą albo raczej oddzielną - nie jak w HP, że
jak wyjmiesz tusz to nic ci nie pozostaje w drukarce :) Mam dość długie przerwy w drukowaniu (powiedzmy,
że tydzień/dwa w tym czasie przygotowuje sobie "front robót") i potem drukuje powiedzmy cały dzień i
okładki i płyty. Jeszcze nigdy nie miałem problemu z glowica - że coś zaschło itp.
- do drukowania płyt jest oddzielna taca do podawania płyt i oczywiście oddzielne oprogramowanie.
Również dość proste. Standardowo ma przygotowane wzorce do płyty z dużym otworem w środku.
wzorzec na mały otwór trzeba zrobić sobie samemu. Jak to zrobić jest opisane w temacie do którego
link już podesłałem.
Co prawda specjalne płyty DVD/CD z możliwością bezpośredniego nadruku są dość drogie ale wynik jest
rewelacyjny. Ostanio kupiłem sobie zestaw Neato do drukowania okładek i naklejek na papierze i do
przyklejania ich na płytach więc cena/koszty płyt znacznie mi spadną. Wczesniej wyprobowałem drukowanie
na płytach z już naklejoną czystą papierową okładką i wynik również jest rewelacyjny.
Drukarka ma trzy podajniki (gorny - z ktorego drukuje okładki) idolny gdzie zwykły papier jest w
automatycznym podajniku -w kasecie; oraz specjalny podajnik na tace z płytami.)
Jest trochę duża wraz z kaseta na papier, która trochę wystaje z przodu drukarki to potrzebuje trochę
miejsca na biurku. Wczesniej miałem Lexmark Z650, to Canon potrzebuje mniej więcej 2 razy tyle miejsca.
Papier - używam papieru fortograficznego wysokiej rozdzielczości przeznaczonego do drukarek Canon ale
nie firmowego bo nie mogłem go w okolicy zdobyć w rozsądnej cenie. Początkowo używałem papieru
matowego ale teraz przechodze na błyszczący - różnica w jakości wydruku jest bardzo (!) widoczna.
Rozróżnienie papieru na typy drukarek jest bardzo ważne! Kupiłem raz papier do drukarek HP i niestety nie
dało się drukowac tusz tak mocno wsiąkał w papier, że się kolory mieszały i rozlewały tak jakbym zwykły
papier namoczył wodą. Więc zwracaj na to uwage. :

Ale się rozpisałem.
Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania szczegółowe to pisz.
Może mi się uda cos poradzić.

Acha drukarka jest dośc droga - w granicach 500 zł, tusz za pojemnik nie pamiętam ale coś koło 30 zł ale
raczej ponad 30. Więc zabawa jest dośc droga (ale zawsze zabawa z drukiem atramentowym jest droga).
Natomiast wyniki są profesjonalne i naprawdę wygląda to wspaniale na półce :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 10.06.2006 - |06:02|

#7 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 10.06.2006 - |09:00|

Jeśli nic się nie zmieniło przez ok 10 m-cy to sprawa z głowicami wygląda następująco:

W HP w większości modeli kupując tusz zawsze kupuje się też od razu głowicę. Dlatego te tusze są takie drogie. Choć nie zawsze.:)

W większości Epsonów natomiast głowica jest na stałe zamontowana w drukarce. Żeby ją wymontować trzeba sporo się napracować z rozkręcaniem drukarki. Więc kupując tusz kupujemy sam pojemnik, bez głowicy.

Natomiast Canon wymyślił pośrednie rozwiązanie. Owszem, tusze nie mają głowic,to też tylko pojemniki z tuszem. Ale głowica też jest wyjmowalna bez rozbierania drukarki. Użytkownik sam może ją wymienić jeśli coś się stanie. Co prawda nowa głowica kosztuje pewnie ok 200zł, ale już z tuszami. Acha, i jeśli dobrze pamiętam, jest osobna głowica do koloru i osobna do czarnego oczywiście.

Biorąc pod uwagę koszta. Dla HP płacisz od 50zl do 150zl za tusz. Zależy od modelu. W starych modelach te pojemniki miały jeszcze sporą pojemność, w tych nowszych już chyba nie jest tak różowo. Więc w HP płacisz praktycznie za tusz. Jak się coś stanie z głowicą nie płacisz w serwisie za jakieś czyszczenie, tylko po prostu kupujesz nowy tusz.

W Epsonach alternatywne tusze kosztują już z 10-15zł. Oryginały z 30-50zł. Ale jak zabrudzi Ci się głowica, gdzie software'owe czyszczenie nie pomaga, czeka wizyta w serwisie, gdzie trzeba doliczyć z 50zl na usługę. Jeśli im się uda (a wyczyszczona głowica nigdy nie będzie już jak nowa) to spoko, ale jeśli nie da się wyczyścić, to praktycznie Epsonki są do wyrzucenia. Bo koszt kupna nowej głowicy jest praktycznie nieopłacalny.

W Canonach już w sumie powiedziałem jak wygląda sytuacja. Ja na Twoim miejscu brałbym Canonka. Słyszałem wiele pozytywnych opinii o nich. Poza tym najwięcej naprawiałem właśnie HP i Epsonów.:)

Tylko powtarzam, te dane mam trochę stare. Niektórzy wiedzą dlaczego.:) Jeśli bardzo martwisz się kosztami eksploatacji, to spróbuj jeszcze poszukać informacji o cenach tuszy do poszczególnych modeli oraz cen głowic właśnie. Sam jestem ciekaw ile teraz kosztują. I sprawdzaj zawsze kilka serwisów sprzedających takie cześci zamienne, bo różnica w cenach bywa... kolosalna.

Pozdrawiam.

Użytkownik Cholek edytował ten post 10.06.2006 - |09:04|

• 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#8 Alfa

Alfa

Szeregowy

• VIP
  • 71 postów
  • MiastoWągrowiec

Napisano 10.06.2006 - |22:15|

Ja użuwam HP i jestem z niego zadowolony, ale zastanawiam się nad kupieniem Epsona.
Tylko jeszcze nie zorientowałem się w modelach :)
Może ktoś doradzić jakiś dobry model??
Z góry dzięki za info.

-----------------
Pozdro "Alfa"
  • 0

#9 ..::Lincolm::..

..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 10.06.2006 - |23:51|

Tak jak juz napisalem, moj model dobry i tani w utrzymaniu bo zamienniki kosztuja ok 50 zl na allegro a jest lacznie 6 kolorow. Ale starczy na naprawde dlugo. Kumpel uzywa Canona IP3000 i tez nie narzeka.
  • 0

#10 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.06.2006 - |23:07|

Jeśli chodzi o koszty eksploatacji to nic nie zastąpi mojego HP610c:>
od przynajmniej 7-8 lat działa, były w nim tylko 2 pojemniki z tusze(bo jeden się zepsół) , a potem tylko sam dolewałem atrament(za ~50zł miałem więcej niż 2 napełnienia) a pojemnik jest duży z 20ml.

AD Canon 4200
Jeśli chodzi o cenę drukarki, to w sklepie który mam blisko kosztuje 430zł, ale jak bym pojeździł po mieście lub poszedł bym na giełdę to bym taniej kupił.

Z tego co widziałem to nowy tusz kosztuje od 30(czarny) do 72(kolor) a za około 150 kupie komplet z głowicą.

A jak duże są w niej te pojemniki?
I jak jest z zużyciem?

A jak jest z tymi CD/DVD? bo piszesz ze drogo to wychodzi. Ja najpierw specjalnie sobie kupiłem NEC 4571 by robić płytki z FL, ale w końcu zrezygnowałem bo mnie to kosztowało 5zł za DVD:(
  • 0

#11 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.06.2006 - |07:23|

A jak duże są w niej te pojemniki?
I jak jest z zużyciem?

A jak jest z tymi CD/DVD? bo piszesz ze drogo to wychodzi. Ja najpierw specjalnie sobie kupiłem NEC 4571 by robić płytki z FL, ale w końcu zrezygnowałem bo mnie to kosztowało 5zł za DVD:(

Jeżeli chodzi o ceny to faktycznie - zeszly juz poniżej 400 zł za drukarkę przy rozdzielczości druku 9600x2400 dpi).

pojemniki (zestaw oryginalny) -
Canon PGI-5BK Black Cartridge 27ml
Canon CLI-8BK Black Cartridge 13ml
Canon CLI-8M Magenta Cartridge 13ml
Canon CLI-8C Cyan Cartridge 13ml
Canon CLI-8Y Yellow Cartridge 13ml

gdyby drukowac tylko cd/DVD to zuzycie jest praktycznie niezauważalne :)
gorzej jeżeli chodzi o okładki. Tu już zużycie widac ale prawde powiedziawszy nie jestem w stanie ci
powiedziec jak duzo wydrukujesz bo to trzeba rozdzielić na każdy kolor osobno (zależy jakie kolory
przeważają na okładkach).
Mogę powiedziec, że wydrukowałem ok. 80 okładek DVD i wymieniłem 1xYellow, 1x mały Black i 1xMagenta.
Teraz drukarka sygnalizuje mi, że zaczyna brakować Cyan ale jeszcze pozwala drukować (widze
również że wkrótce powoli zacznie brakowac dużego Blacka).
Do tego dolicz co najmniej tyle samo (ok. 100 nadruków na płytach i niewielką ilośc "normalnego" druku na A4)
Dalej: zależy na jakim papierze drukujesz (zwykły czy fotograficzny) i z jaką rozdzielczością.
Jest tego bardzo dużo wariantów i naprawdę trudno jest to wszystko jednoznacznie przeliczyć.

Oryginalne płyty przystosowane do bezpośredniego nadruku sa co najmniej 2/3 razy droższe od analogicznych
płyt DVD nie przystosowanych do nadruku. W przypadku płyt CD przebitka jest jeszcze większa :) Może
byc nawet 10 krotna.

Użytkownik psjodko edytował ten post 12.06.2006 - |07:34|

#12 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.06.2006 - |09:55|

Czyli ile? bo DVD możesz juz kupić za mniej niż 1zł. czyli wersja do nadruku kosztuje z 2-3zł. A ile cie wynoszą koszta(bez tuszu) jak używasz tego czegoś i sam sobie przyklejasz papier do DVD.
  • 0

#13 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.06.2006 - |10:17|

Czyli ile? bo DVD możesz juz kupić za mniej niż 1zł. czyli wersja do nadruku kosztuje z 2-3zł. A ile cie wynoszą koszta(bez tuszu) jak używasz tego czegoś i sam sobie przyklejasz papier do DVD.

Mniej więcej - w różnych częściach kraju możesz mieć różne ceny więc nie pisze konkretnie bo zaraz się
zacznie dyskusja: a u mnie jest 10 gr taniej :)

Jezeli użyje papieru to zaoszczedze mniej więcej połowę czyli wychodzi mi cos koło 1,50/2 zł za gotową płytę.
przy druku jednostkowym to może nie miec dla niektórych znaczenia, ale już przy dłuższych "seriach" zaczyna
się to wszystko sumowac.
Tuszu zuzywa tyle samo co nadruk bezpośredni. Więc tu nie zaoszczędzisz.
Oszczędzasz jedynie na "surowcu".

Użytkownik psjodko edytował ten post 12.06.2006 - |10:21|

#14 wasylek

wasylek

Szeregowy

• Email
  • 66 postów
  • Miasto100-LICA

Napisano 08.07.2006 - |19:47|

Witam!
Czy jeśli nie posiadam płyt DVD Printable to istnieją jakieś sposoby by na nich zrobić cyfrowy nadruk? Zna może ktoś ewentualnie w Warszawie taki punkt gdzie to robią?? Tylko nie piszcie mi o naklejkach po odrazu źle mi się to kojarzy. Już kiedyś nakleiłem naklejke na płytę specjalnym przyrządem to zapłaciłem za to drogo(była nklejona prawidłowo)! Płyta wystrzeliła z napędu (jedna połowa a druga rozprysła się w napędzie). Więc już nie zaryzykuje. Mam do nadruku ok 30-35 płyt!

Użytkownik wasylek edytował ten post 08.07.2006 - |19:49|

• 0

#15 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 08.07.2006 - |21:35|

Z tego co wiem nie ma takiej możliwości. Albo masz od razu printable i drukujesz w drukarce, albo lightscribe (Labelflash) i wypalasz w nagrywarce. Jedyna możliwość nadruku na zwyklych płytach to narazie nalepki.
  • 0
Zawsze po grudzie

#16 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.07.2006 - |12:55|

Ew. przegrać sobie na DVD Printable(u mnie taka płytka kosztuje 1,1zł (esperanzy).
  • 0

#17 jackHammer

jackHammer

Szeregowy

• Email
  • 4 postów

Napisano 13.07.2006 - |14:10|

Epson stylus color R220 (200 juz nie ma w sprzedazy)
pieknie drukuje na płytkach ladne wychodza tez zdjecia i okładki
  • 0

#18 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.07.2006 - |23:13|

Kupiłem juz IP4200. Bo ponoć mają lepsze głowice(nie zasychają tak szybko).

Na jakim papierze drukujecie okładki?
  • 0

#19 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.08.2006 - |23:29|

I sobie kupiłem tego IP4200. Jest to naprawdę świetna drukarka.

Tusz kosztuje coś koło 45zł, ale w sklepie powiedzieli mi ze są juz zamienniki za ok.20zł(jednocześnie poradził by przez czas gwarancji używać tylko oryginalne tusze. Bo jak mi głowica zaschnie to na gwarancji mi ją naprawią/wymienią, a jadąc na zamiennikach mogą mi nie uznać gwarancji.

Nie wiem na jakim papierze wy sobie okładki drukujecie. Ale ja do tego celu używam jakieś papieru powlekanego 0,50zł/szt i naprawdę świetnie wychodzą.

Co do płytek: Ja na chwile obecną wykorzystuję Esperanzy bo innych nie uświadczyłem. Jedna płytka kosztuje ok. 1,1zł.

Oprogramowanie + DVD.
Tu psjodko może mi jakoś pomożesz.
Do nadruku na DVD używam oprogramowania Canona. Ale nie mogę w min zmienić wielkości środkowego koło. Bo jest ustawione na taką wielkość jak przezroczyste okienko w zwykłych płytach. A moje płytki mają papier prawie do samego otworu. Nie wiesz czy da się jakoś tak ustawić by mi więcej nadrukował?
  • 0

#20 lexiu

lexiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 07.08.2006 - |19:56|

W zakładce File wybieramy Select Papier, następnie klikamy na New. Ustawiamy następujące parametry nowego „papieru” fullface :
Outer Size – 118 mm
Inner Size – 21 mm dla Verbatim i 22 - 23 dla TDK

na jednym zestawie atramentów wydrukujesz ok 240 - 250 płyt, sprawdzone (drukowałem wyłącznie na płytkach)

Użytkownik lexiu edytował ten post 07.08.2006 - |20:00|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych