Kilka pytań o...
Napisano 25.04.2005 - |19:37|
Nadszedł moment kiedy to przenoszę swoją kolekcję na DVD No i przy tej okazji chciałbym żeby wszystko ładnie wyglądało, więc przydałyby się do tego okładki, a jak okładki to z Tauri Covers (w większości). Przy tej okazji pojawiło się kilka pytań, a oto one:
1. Pudełka. Czy okładki na TC są robione do pudełek standard? bo na Allegro znalazłem 3 wersje (pudełek znaczy się) ULTRASLIM 7 mm, SLIM 9mm i Standard (jakoś nie mogę się dopatrzeć ile mm :])
2. Inserty. Z czym to się je? O ile dobrze się orientuję to pudełko musiałoby mieć takie coś w środku, żeby móc gdzie to włożyć tak? Są one często spotykane czy nie za bardzo? Może wiecie gdzie coś takieo mozna nabyć?
3. Etykiety. Jak wyżej. Mam je sobie na klej przykleić? (joke, ale pytanie na serio)
4. Wydrukowanie okładek. Nie mam dostępu do drukarek które mogłyby coś takiego wydrukować, więc pozostaje mi jakiś zakład graficzny/fotograficzny. Idę z okładami na płycie i czy trzeba z nimi coś robić? Skalować czy coś takiego? Czy wystarczy dać "Drukuj" i wsio. Pewnie by mi tam to powiedzieli, ale nie chciałbym wyjść na kompletnego laika No i pewnie trzeba by na specjalnym papierze?
5. Jakieś orientacyjne koszty całej takiej zabawy? Tzn. ile może kosztować wydrukowanie?
6. Czy w pudełkach na 2 DVD zmieszczą się 4? Tzn. po 2 w jednym miejscu. Bo jeśli nie będę nagrywał na płytach Dual to tyle mi wyjdzie w ripach SG 700MB.
7. O nagrywanie się nie pytam, bo mniej więcej wiem o co chodzi :]
No to byłoby chyba na wszystko... na razie przynajmniej Jak pojawi się coś jeszcze to nie zawacham się zapytać
Pozdrawiam
->1019<-
Napisano 25.04.2005 - |19:57|
12mm szerokosci grzbietu (zwane czesto "Amaray")1. Pudełka. Czy okładki na TC są robione do pudełek standard? bo na Allegro znalazłem 3 wersje (pudełek znaczy się) ULTRASLIM 7 mm, SLIM 9mm i Standard (jakoś nie mogę się dopatrzeć ile mm :])
Bodajze wszystkie, ktore widzialem maja mozliwosc wlozenia do srodka insertu/ksiazeczki2. Inserty. Z czym to się je? O ile dobrze się orientuję to pudełko musiałoby mieć takie coś w środku, żeby móc gdzie to włożyć tak? Są one często spotykane czy nie za bardzo? Może wiecie gdzie coś takieo mozna nabyć?
Nie Wiele firm produkuje akcesoria umozliwajace nadruk lub zalozenie etykiet na plytki. W wiekszosci skladaja sie one z specjalnie przygotowanego papieru i aplikatora.3. Etykiety. Jak wyżej. Mam je sobie na klej przykleić? (joke, ale pytanie na serio)
Jesli to nie wystarczy (nie chce robic (krypto)reklamy) zglos sie na GG/PM
Musza byc drukniete przy zachowaniu rozdzielczosci 300dpi. To wszystko4. Wydrukowanie okładek. Nie mam dostępu do drukarek które mogłyby coś takiego wydrukować, więc pozostaje mi jakiś zakład graficzny/fotograficzny. Idę z okładami na płycie i czy trzeba z nimi coś robić? Skalować czy coś takiego? Czy wystarczy dać "Drukuj" i wsio. Pewnie by mi tam to powiedzieli, ale nie chciałbym wyjść na kompletnego laika No i pewnie trzeba by na specjalnym papierze?
A to juz zalezy od cennikow firm zajmujacych sie drukiem - okladka zajmuje cala kartke, 2 inserty zmiescisz na jednej5. Jakieś orientacyjne koszty całej takiej zabawy? Tzn. ile może kosztować wydrukowanie?
Jesli producent pudelek zapewnil pewien luz na "lapkach" trzymajacych plytke, to pewnie sie da. Ale... musisz po prostu sprawdzic6. Czy w pudełkach na 2 DVD zmieszczą się 4? Tzn. po 2 w jednym miejscu. Bo jeśli nie będę nagrywał na płytach Dual to tyle mi wyjdzie w ripach SG 700MB.
Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty
Napisano 26.04.2005 - |09:51|
Może to nie całkiem odpowiedź na twoje pytanie, ale jak już tutaj kiedyś wspominałem to widziałek kiedyś w Media pudełka na 4dvd o szerokści ok 18-19 mm. Wtedy by ci się be problemu zmieścily 4 płyty, tylko że okładka by nie pasowała6. Czy w pudełkach na 2 DVD zmieszczą się 4? Tzn. po 2 w jednym miejscu. Bo jeśli nie będę nagrywał na płytach Dual to tyle mi wyjdzie w ripach SG 700MB.
Napisano 20.05.2005 - |22:19|
2. Jakią grubość mają pudełka multidisc, normal, slim, ultra slim oraz ilu płytowe one są?
5. Jakieś orientacyjne koszty całej takiej zabawy? Tzn. ile może kosztować wydrukowanie?
Mnie to kosztuje mniej więcej tyle:
DVD BOX na 2 płyty - 1,20 zet
Płyta Dvd Verbatim - 1,80 zet (szt.) x2
Papier - 20 zet (taki mi sprzedawca zaproponował 200 arkuszy) czyli około 0,20 gr za arkusz
Razem: 5 zet + drukowanie (nie licze inseru i etykiety). Czyli nie jest to najtańszy interes (chyba że ktos che opudełkować jeden serial) ale efekt końcowy jest tego wart.
Bodajze wszystkie, ktore widzialem maja mozliwosc wlozenia do srodka insertu/ksiazeczki2. Inserty. Z czym to się je? O ile dobrze się orientuję to pudełko musiałoby mieć takie coś w środku, żeby móc gdzie to włożyć tak? Są one często spotykane czy nie za bardzo? Może wiecie gdzie coś takieo mozna nabyć?
Ja kupiłem wczoraj 2 box jeden podwójny i jeden pojedynczy. W tym pojedynczym są takie wypustki za które można wsunąć insert, ale w podwójnym nic takiego się nie dopatrzyłem (a to chyba standardowe jest, przynajmniej wymiary się zgadzają).
Użytkownik Yoek edytował ten post 21.05.2005 - |21:00|
Napisano 21.05.2005 - |19:46|
Sorry za off-topic, ale orjentujecie sie może do jakich pudełek są te okładki? Bo ja narazie spotkałem się z takim których grzbiet miał hedynie 13mm, a te wydają sie szersze.http://fabsart.mine.nu/ - strona z okladkami do Stargate SG-1
http://www.rixgrafix.com/ - RixGraphix, ogromna ilosc okladek
PZDR Y
Przenioslem pytanie do odpowiedniejszego topicu
MOD
Użytkownik Grzesiu edytował ten post 21.05.2005 - |23:28|
Napisano 21.05.2005 - |23:35|
http://www.rixgrafix.com/ - tam nie znajdziesz okladek pasujacych pod zwykle europejskie pudal o szerokosci 13/15mm. Wszyskie sa zrobione pod 8mio plytowe pudla szerokosci ponad 40mm.
http://fabsart.mine.nu/ - te oznaczone jako "22mm spine" pasuja pod pudla o szerokosci 22mm. Widzialem je co ptawda w sklepie, ale tylko raz :/ Reszta okladek jak u Rixa.
Napisano 23.05.2005 - |21:23|
Napisano 03.08.2005 - |09:41|
Otóż znalazłem taki program IMNADIX Cover
Świetny program to robienia widoku 3D okładek. Oprócz standardowej opcji widoku jednej okładki może pokazać też kilka okładek połączonych w szeregu z ładnym boczkiem lub zrobić prezentacje okładki w jawie gdzie będzie się ona obracała dookoła własnej osi itp.
I jest darmowy więc nie są już potrzebne żadne akcje i zabawa z nimi w Photoshopie, bo w tym programie jest to łatwiejsze i oferuje on jeszcze dodatkowe opcje np. regulacji kątów, światła i cieni itp.
Napisano 03.08.2005 - |11:26|
Napisano 03.08.2005 - |12:17|
We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...
Napisano 03.08.2005 - |12:45|
A w photoshopie to musisz zgrać te akcje do folderu w którym są takie same pliki z tymi rozszerzeniami a potem w photoshopie kliknąć i rozwinąć zakładkę Zadanie, w zadaniach powinieneś mieć te akcje CoverMaking lub CrazyCovers3D-55. Zaznaczasz je i klikasz znaczek Play i on sam już robi resztę. Wcześniej rzecz jasna musisz wczytać okładkę w jpg i wybrać w tej akcji jakie ma być pudełko, tam wszystko łatwo widać.
Napisano 04.08.2005 - |12:58|
Napisano 04.08.2005 - |13:11|
Napisano 04.08.2005 - |13:55|
Jak ktoś ma to ustawione to prosiłbym o przesłanie na coldman@wp.pl
We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...
Napisano 25.08.2005 - |19:28|
btw: moze ktos wie gdzie w warszawie jest jakis zaklad poligraficzny co mi by wydrukowal okladki? bo drukowanie samemu to droche za drogo wychodzi:/
Mamy przeciez topic, gdzie poruszana byla sprawa drukowania. Wystarczy tylko poszukac troszke
Użytkownik Grzesiu edytował ten post 25.08.2005 - |22:19|
Napisano 25.08.2005 - |20:05|
Napisano 25.08.2005 - |20:50|
Napisano 26.08.2005 - |07:37|
Sudam: Co to za papier fotograficzny kupujesz? Może bym kupil kiedyś i porównał jak się drukuje na tym.
Napisano 26.08.2005 - |07:46|
Co trzeba pamietac: przed drukowaniem rozjasnic troszke obrazek, gdyz na papierze photo wydruki wychodza ciemniejsze niz na zwyklym.
Napisano 26.08.2005 - |09:32|
Grzesiu: Nie zauważyłem, żeby okładki na papierze foto były ciemniejsze tylko znacznie wyrazistsze:), może to zależy od drukarki, bo w mojej kolory, jasność itp. są automatycznie dobierane do nośnika, wystarczy, że wybiorę w małym konfiguratorze, jaki typ papieru stosuje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych