Skocz do zawartości

Zdjęcie

Terry Pratchett's The Colour of Magic (2008)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.03.2008 - |00:08|

Druga już (po Wiedźmikołaju - Hogfather) powieść Pratchetta zekranizowana przez SkyOne :) Dzisiaj (24.03) premierę miała część pierwsza, a jutro druga. Trailer do obejrzenia TUTAJ.

PS. Terry.Pratchetts.The.Colour.Of.Magic.Part1.HDTV.XviD-BiA

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:16|

• 0

->1019<-

#2 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 24.03.2008 - |00:23|

Trailer wygląda niesamowicie. Trzeba się będzie zaznajomić. ;]
Te 2 części to całość?
  • 0

#3 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.03.2008 - |00:42|

Tak.
  • 0

->1019<-

#4 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 28.03.2008 - |08:30|

To ekranizacja dwóch książek - Koloru Magii i Blasku Fantastycznego. Jak dla mnie, to wyszło rewelacyjne widowisko. :]

Użytkownik Magnes edytował ten post 28.03.2008 - |08:30|

• 0
http://magory.net - moja strona

#5 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 29.03.2008 - |18:46|

tylko Rincewind nie ten :/
no i jakos tak inaczej sobie to wyobrazalem...
ale ogolnie swietnie sie to oglada ;)
  • 0
You are what you believe yourself to be

#6 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 07.04.2008 - |21:47|

Jak dla mnie świetnie się to ogląda. Sam osobiście nie miałem jeszcze po drodze z książkami Pratchetta, ale teraz przynajmniej wiem jak on wygląda. No ale tak czy inaczej sama ekranizacja zbliża mnie po sięgnięcie po książki, bo całkiem zabawnie może być :D

Mam nadzieję, że SkyOne będzie ekranizowało dalej :)
  • 0

->1019<-

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.04.2008 - |22:17|

Znakomity humor, wspaniała realizacja, świetna obsada.

Coś dla dorosłych i dzieci.

Harry Potter został wgnieciony w ziemię.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#8 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 09.04.2008 - |07:51|

Mam nadzieję, że SkyOne będzie ekranizowało dalej :)

Następny film już zdaje się powstaje (albo jest planowany). Będzie na podstawie książki, która jeszcze się nie ukazała w Polsce (coś o poczcie). Oczywiście jest też Hogsfather, który jednak jest... poważniejszy.

Użytkownik Magnes edytował ten post 09.04.2008 - |07:51|

• 0

#9 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 09.04.2008 - |07:53|

za dużo zmienili w stosunku do ksiązki i sa to niestety zmiany na gorsze, uleciało część humoru, Rincewind jest nie ten (miał mieć 32 lata!), pominęli kilka istotnych motywów, magowie byli jacyś niemrawi, apperance Trymona w pierwszej częsci filmu, niemrawa Śmierć! ...
krótko mówiąc Wiedźmikołaj był zdecydowanie lepszy
nie rozumiem tylko dlaczego pominęli świątynie Bel-Shamarotha i dlaczego Śmierć była taka niemrawa, w filmie pojawiała się na siłę... :/
  • 0

#10 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 09.04.2008 - |08:33|

Kocham cykl "Świat Dysku", więc jest mi niezwykle trudno się wypowiadać. Zdaję sobie sprawę, że mogę być nie obiektywna itp. Z drugiej jednak strony jeśli ktoś bierze się za ekranizację takiej prozy to też powinien być jej fanem. Być może nawet większym ode mnie. Powinien więc się trzymać przede wszystkim realiów świata i generalnie klimatu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że trzeba dokonywać cięć, które umożliwiają pokazanie wydarzeń w jakimś rozsądnym czasie i są dyktowane potrzebami filmu. Nie bardzo jednak zgadzam się na poprawianie fabuły, która jest zwartą logiczną całością, mało tego jest pełna konsekwencji i pewne rzeczy po prostu powinny pozostać nienaruszone.
Jakoś tak się utarło, że krasnoludy są małe i brodate a elfy wręcz przeciwnie. Jeśli więc autor ustalił że ktoś jest młody to nie robimy go dziadkiem OK????

Powiem tylko, że taka wizja Rincewinda po prostu boli. Jakiś bezmózg go tak postarzył. Kretyn po prostu. Pewne zmiany w stosunku do oryginału jeszcze jestem w stanie znieść a niektóre nawet mi sie podobały ale ta postać psuje cały film. Oglądając miejscami łapałam sie na tym, że wcale nie śledzę akcji tylko złoszczę się, że on tak wygląda.
Podobało mi się natomiast, że Terry Pratchett pojawia się w tym filmie jako astrozoolog - wygląda IMHO najlepiej z zespołu.
Na koniec kompletna głupotka ale tez mnie irytuje: nie podoba mi się, że bagaż ma takie wielkie stopy, powinien mieć mniejsze a za to więcej - Pratchett wpadł na jego pomysł widząc turystkę z wielkim bagażem na kółeczkach - a ten biega na wielgachnych ludzkich stopach i to w jakichś tramkach! Yyyyyyyy!

Użytkownik medusa edytował ten post 09.04.2008 - |08:36|

• 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#11 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 09.04.2008 - |09:37|

Powiem tylko, że taka wizja Rincewinda po prostu boli. Jakiś bezmózg go tak postarzył. Kretyn po prostu.

Ten "kretyn" to Terry Pratchet. :blink:
Dla mnie aktor idealnie pasował do roli.

Oglądając miejscami łapałam sie na tym, że wcale nie śledzę akcji tylko złoszczę się, że on tak wygląda.

Może to właśnie był błąd i dlatego ci się nie podobało. :)
Ja ze Świata Dysku najmniej lubię pierwsze książki i dlatego nie przeszkadzało mi, że je pozmieniali.

Na koniec kompletna głupotka ale tez mnie irytuje: nie podoba mi się, że bagaż ma takie wielkie stopy, powinien mieć mniejsze a za to więcej - Pratchett wpadł na jego pomysł widząc turystkę z wielkim bagażem na kółeczkach - a ten biega na wielgachnych ludzkich stopach i to w jakichś tramkach! Yyyyyyyy!

Takie same ma chyba na rysunkach na okładkach książek, więc raczej tak ma wyglądać zdaniem Pratcheta (choć dla mnie zbyt prostokątny był, wolałbym jakoś bardziej ozdobny i może trochę mniejszy, ale cóż - trzeba było "operatora" w środku zmieścić ;) ).
  • 0

#12 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 09.04.2008 - |13:07|

Ten "kretyn" to Terry Pratchet. :blink:
Dla mnie aktor idealnie pasował do roli.

Nie wiem jakie odstępy czasu są pomiędzy akcją w poszczególnych częściach świata dysku ale w pierwszych 2 częściach Rince ma 33 lata, potem może sobie mieć 68 ale mówimy o filmie "color magii". Może sobie mieć długą brodę ale nie powinien być zgrzybiałym staruszkiem
zresztą:

Paul Kidby o tworzeniu portretu Rince'a:
Rincewind to pierwsza postać ze Świata Dysku jaką narysowałem. Po przeczytaniu Koloru Magii i Blasku Fantastycznego tak dobrze widziałem go w wyobraźni, że kiedy zacząłem rysować, dokładnie wiedziałem co zamierzam osiągnąć. Chciałem by w mojej interpretacji, ten sympatyczny pechowiec, był możliwie obszarpany i wychudzony. Podczas dyskowego konwentu w 2002r. Pewna dziewczyna zauważyła, że mój Rincewind przypomina Shaggy'ego (Kudłaty) z kreskówki Scooby Doo - wcześniej tego nie zauważyłem, ale bez wątpienia obaj są zbliżonej, kościstej postury i obaj są strasznymi tchórzami.

aktor odtwarzający Rince'a takiego podobieństwa nie zdradza
a co do bagażu

Takie same ma chyba na rysunkach na okładkach książek, więc raczej tak ma wyglądać zdaniem Pratcheta (choć dla mnie zbyt prostokątny był, wolałbym jakoś bardziej ozdobny i może trochę mniejszy, ale cóż - trzeba było "operatora" w środku zmieścić ;) ).

to chyba jakieś inne wydanie widziałeś.
choćby w "blasku" ma więcej stópek i są bose poza tym nie jest prostokątny tulko ma pół okrągłe wieko, poza tym solidne masywne złocone okucia. Wygląda fajnie, poza tym półokrągłe wieko jest bardziej "twarzowe" niż płaskie
http://www.literatur...rie/swiat_dysku
A opisy mówią wyraźnie MNÓSTWO i MALUTKICH. A mnóstwo to więcej niż 5 a malutkie to znaczy malutkie. I tyle

Użytkownik medusa edytował ten post 09.04.2008 - |13:11|

• 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#13 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 09.04.2008 - |15:24|

Nie wiem jakie odstępy czasu są pomiędzy akcją w poszczególnych częściach świata dysku ale w pierwszych 2 częściach Rince ma 33 lata, potem może sobie mieć 68 ale mówimy o filmie "color magii". Może sobie mieć długą brodę ale nie powinien być zgrzybiałym staruszkiem

Zgadzam się w zupełności!! :lol:
Jak zacząłem oglądać to coś mi nie dawało spokoju,dopiero po chwili przypomniałem sobie że Rince
powinien być młodszy!!! :angry: :angry: :angry:
Też mi nie pasił przez resztę filmu ale jakoś przeżyłem,choć nie powiem ciężko było

choćby w "blasku" ma więcej stópek i są bose poza tym nie jest prostokątny tylko ma pół okrągłe wieko, poza tym solidne masywne złocone okucia. Wygląda fajnie, poza tym półokrągłe wieko jest bardziej "twarzowe" niż płaskie
A opisy mówią wyraźnie MNÓSTWO i MALUTKICH. A mnóstwo to więcej niż 5 a malutkie to znaczy malutkie. I tyle

Powiedzmy sobie,że poprostu niedorobili tego efektu specjalnego,
komputerowe te nóżki były tylko za mało zrobili :angry: :angry: :angry:

Co do filmu to mnie się podobał, uwielbiam ekranizacje Terrego
bo występuje mój ulubiony bohater--Smierć
No i te efekty komputerowe :lol: w dzisiejszych czasach naprawdę warto
robić ekranizacje książek fantastycznych bo efekty wreszcie wyglądają porządnie
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#14 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 10.04.2008 - |07:41|

Ja się nie spieram, ile Rince powinien mieć lat. Piszę tylko, że decyzja by był stary była decyzją Terry'ego Pratcheta (przynajmniej na taką informację się natknąłem), który dobierał obsadę aktorską.
Odnośnie bagażu - no właśnie, tego zaokrąglonego wieka mi brakowało najbardziej, ten z filmu był za prostokątny, jak pisałem, dla mnie. Ale to kwestie budżetowe zapewne, więc nie przeszkadzało mi to zbytnio (i tak spodziewałem się czegoś... bardziej niskobudżetowego niż to co pokazano). :)

Użytkownik Magnes edytował ten post 10.04.2008 - |07:42|

• 0

#15 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 10.04.2008 - |14:54|

No to ma wahania humoru Pratchett, albo lazheimer juz daje mu sie we znaki, ponieważ choicby na rysunkach Paula Kirby'ego Rincewind jest MŁODY! ...
Co prawda jest spory przedzial czasowy miedzy Kolorem Magii a Ostatnim Bohaterem (wlasnie ~30 lat), wiec w tej noweli/ksiazce/whatever powinien miec te 60-70 lat
  • 0

#16 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 11.04.2008 - |07:53|

Cytat stąd - http://entertainment...icle3574733.ece - Pratchett, who has a cameo in the film's opening scene, is delighted with the casting of Jason, despite many fans expecting a younger, slimmer actor. “It was mainly the book cover illustrations that did that,” he insists. “I'm very good at not describing characters. David Jason has got three amazingly good attributes. Firstly, he is an excellent actor. Secondly, he's Sir David Jason, and that name counts for something. And thirdly he's a Discworld fan and about 15 years ago he declared that he wanted to play Rincewind. I thought, ‘Wonderful!'”
  • 0

#17 nAzGuL22

nAzGuL22

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 115 postów
  • MiastoBytom

Napisano 26.05.2008 - |22:59|

Mnie osobiście i Wiedźmikołaj i Kolor magii rozczarowały. Fakt, jest tam Terry jak się patrzy, ale fatalnie okrojony. Brak zdecydowanie tej gry barw, jaką nacechowane są często i lokalizacje i same postacie. Rincewind to już w ogóle przesadzony był, staruch jak nie wiem co. Dwukwiat też nie ten sam co w książce, tym bardziej że wyglądał bardziej jak obcy (alien) niż jak człowiek, a nawet hobbit. Widzę że pomimo tego , iż Pratchett współpracuje przy ekranizacjach to pozwala sobie chyba wejść na głowę. Fajnie się to ogląda, ale jak na ekranizacje jego książek jest po prostu słabe.
  • 0

#18 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 27.05.2008 - |11:40|

Dwukwiat też nie ten sam co w książce, tym bardziej że wyglądał bardziej jak obcy (alien) niż jak człowiek, a nawet hobbit.

:blink:

Nie pomyliłeś się czasem? Były w książce słowa, że Dwukwiat ma czworo oczu, ale... powodem dla którego ludzie tak o nim mówili były po prostu okulary.
A okładki to inna sprawa - Pratchet wspominał, że czasem dawały ludziom złe wyobrażenie np. o Rincewindzie. Także podobno Dwukwiat miał czworo oczu na okładce, ale nie znaczy to że rzeczywiście miał.
A sądząc po tym co Pratchet mówi, to większość z rzeczy, których się ludzie czepiają (np. wiek Rincewinda) to są JEGO pomysły, nie scenarzystów czy reżyserów. Patrz cytat, który dałem wyżej.

Użytkownik Magnes edytował ten post 27.05.2008 - |11:45|

• 0

#19 nAzGuL22

nAzGuL22

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 115 postów
  • MiastoBytom

Napisano 27.05.2008 - |14:51|

Nie do końca zgodzę, nawet jeśli mogło to wskazywać na okulary były też inne cechy charakteryzujące go nie do końca jako człowieka, choć z drugiej strony to też kwestia interpretacyjna więc można go widzieć naprawdę różnie . A co do Rincewinda jednej rzeczy nie można zaprzeczyć , nawet nie biorąc pod uwagę rysunków Kidbiego, Rincewind był zdecydowanie młodszą postacią od reszty magów. Więc naprawdę, wygląd staruszka tu ni w ząb nie pasuje. Powinien jednak wyglądać o wiele młodziej.

Użytkownik nAzGuL22 edytował ten post 27.05.2008 - |14:53|

• 0

#20 Sawa

Sawa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 28.05.2008 - |21:56|

Nie do końca zgodzę, nawet jeśli mogło to wskazywać na okulary były też inne cechy charakteryzujące go nie do końca jako człowieka, choć z drugiej strony to też kwestia interpretacyjna więc można go widzieć naprawdę różnie . A co do Rincewinda jednej rzeczy nie można zaprzeczyć , nawet nie biorąc pod uwagę rysunków Kidbiego, Rincewind był zdecydowanie młodszą postacią od reszty magów. Więc naprawdę, wygląd staruszka tu ni w ząb nie pasuje. Powinien jednak wyglądać o wiele młodziej.

Fajnie że ekranizują, ale kicha że strasznie przeczą temu co jest w ksiązkach. Wszystkie kultowe postacie wyglądają inaczej niż w książkach. Swoja drogą Dwukwiat powinien wyglądać jak japoński turysta, powinien być żółtkiem, przecież czytając Ciekawe czasy, wiadomo że kraj z którego pochodził to takie skrzyzowanie Japonii i Chin.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych