Skocz do zawartości

Superstorm (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 17.04.2007 - |17:07|

Zrealizowany ze sporym rozmachem SUPERSTORM telewizji BBC opowiada o grupie naukowców amerykańskich, pracujących nad technologią kontroli pogody. Chodzi przede wszystkim o kontrolę nad huraganami pustoszącymi południe USA. Nie zdradzę wielkiej tajemnicy, jeśli powiem, że tego, trochę im nie wyszło...
Pilot (już obejrzany) zapowiada porządnie zrealizowany SF koncentrujący się na ekologii, podany w sosie z żywej akcji, dobrego aktorstwa i fajnych efektów specjalnych. To może być przebój!!!

Użytkownik Toudi edytował ten post 27.02.2009 - |21:32|

• 0

#2 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 17.04.2007 - |17:58|

Pierwszy odcinek dość przewidywalny, niczym mnie nie zaskoczył i szczególnie nie zachwycił. Efekty ujdą w tłoku, chociaż zobaczymy pewnie więcej w następnych odcinkach - ile ma ich w ogóle być? To jest mini series, na tvrage.com są tylko 2 wypisane...

Osobiście nie widzę szans na to, by był to przebój.
  • 0

#3 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 17.04.2007 - |22:22|

Pierwszy odcinek dość przewidywalny

Pewnie ze przewidywalny, na poczatku mamy 2 wywiady "rok pozniej" ktore mowia nam sporo co sie wydarzy. Trudny by w takim ukladzie odcinek nie byl przewidywalny (i caly serial).

ile ma ich w ogóle być?

Napewno wiecej niz 2 ... a i czy to jest miniseries to tego niewiadomo, typowy serial w UK mam 5-7 odcinkow.

Co do samego serialu to rzeczywiscie gra aktorska srednia, za to efekty i scenariusz nawet niezle (psuje ten caly efekt wlasnie rozmowy "rok pozniej" wyglada an to jakby wzorowali sie na filmie Supervolcano gdzie takie wywiady takze byly zamieszczone w filmie). Zobaczymy co bdzie dalej.

Daje 6/10.

Ps. Po torturach jakie przezylem na PKJ to chyba przez miesiac bede zadowolony chocby z srednio dobrze zrobionego serialu ;).
  • 0

#4 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 23.04.2007 - |12:33|

102

Pod wzgledem wykonania i tajemniczosci fabuly duzo lepszy odcinek niz 101. Dowiadujemy sie duzo o Sarze (chyba sara?) jej dziadku i o projekcie StromFury.
Pozatym nikt nie powinien byc zdziwiony tym ze wojskowi maczaja palce w tym projekcie, przeciez tak naprawde praktycznie wszystkie wynalazki mozna jakos powiazac z wojskiem (lepsza bronia) albo zarabianiem olbrzymich pieniedzy.
Czasy gdy naukowcy pracowali tylko dla dobra ludzkosci juz dawno mi... w sumie nie bylo takich czasow, nigdy.

Ocena 7/10

I zapowiada sie znakomity 3eci odcinek :D.
  • 0

#5 bazyl71

bazyl71

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 24.04.2007 - |12:49|

Sun 29 Apr, 9:00 pm - 10:00 pm 60mins BBC ONE

Ilości odcinków nie ustaliłem ale zapewne będzie to około 5-7 jak to w BBC :) oczywiście nie zdziwie się jak beda trzy po 60 minut :) choć wolałbym 2 po 1,5h

Ps: Może się komuś uda ustalić ilośc odcinków??

Użytkownik bazyl71 edytował ten post 24.04.2007 - |12:46|

• 0

#6 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 24.04.2007 - |14:17|

http://www.bbc.co.uk/pressoffice/proginfo/...uperstorm.shtml[/url] ']In Superstorm – a three-part drama from the team behind Supervolcano

Hehehe, moj instynkt sie nie mylil, tworcy korzystali z doswiadczenia nad filmem Superwulkan ;).

A i czesci tylko 3 :( I w ostatnim pewnie NY zostanie prawie zniszczony i z tad ten wywiad.
  • 0

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.04.2007 - |17:07|

Naprawdę dobra mini seria, choć osobiście jestem przeciwnikiem zielonych oszołomów.

Ważne że jak na razie nie przeginają z ekologią i możliwościami techniki, wszystko jest w miarę prawdopodobne.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#8 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 26.04.2007 - |04:55|

Zielonych oszołomów powiadasz - sorry, ale to żałosne. Ekologia to najważniejsza sprawa we współczesnym świecie. Ciągle niedoeniana. Ja nie znoszę ekologicznych ignorantów, którym nie chce się choćby segregować śmieci domowych czy myjących samochody nad jeziorem. Eh.
  • 0

#9 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.04.2007 - |10:55|

Gaj: co do mycia samochodow pelen support ale co do segragacji smieci to nie widze zadnego sensu i tak 80% z nich w koncu laduje na wspolnym wysypisku smieci.

Naprawdę dobra mini seria, choć osobiście jestem przeciwnikiem zielonych oszołomów.

Kto to ci "zieloni oszolomy"?
Bo jesli organizacje ekologiczne to chyba nie ten serial ogladasz bo ich w Superstorm nie ma.
A jesli masz na mysli naukowcow probojacych ujarzmic sily natury to chyba zle ich nazwales ;) Bo ja rozumuje tak jak Gaj, ze zieloni oszolomy to ekolodzy (chodz ja bym tak tylko ekstremistow nazwal).
  • 0

#10 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.04.2007 - |14:27|

Chodziło mi raczej o ogólnego ducha ekologii, który niestety reprezentowany jest najczęściej przez przeróżne lewackie ekologiczne ekstremy.
Naukowcy obchodzą mnie o tyle o ile możliwa będzie w praktyce do realizacji technologia sterowania klimatem.

Nie miało więc to bezpośredniego odniesienia do serialu.

I tak jestem miłośnikiem zwierzątek a w szczególności:

KRÓWKI
ŚWINKI
KURCZACZKA
INDYCZKA
OSIOŁKA
itd :D

Jestem tak ekologiczny że piszę to siedząc w skórzanym fotelu i w skórzanych kapciach, będąc bezpośrednio po obiedzie (kochana świnko B) ).

Kocham zwierzaki :hehe:
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#11 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.04.2007 - |15:03|

Quendi: Manipulowanie pogoda moze byc bardzo niebezpieczne.
Np. takie zniesienie huraganow w pas umiarkowany na atlantyk. Moze 1 czy 10 huraganow nie przyniesie zadnych skutkow, ale 100 czy 1000 moze przyniesc katastrofalne skotki. Energia ktora huragan kumuluje zamiast rozkladac sie tam gdzie porzez wieki rozkladac sie bedzie w calkowicie innym miejscu. MOze to przyniesc powazne zawirowania w pradach powietrznych.

OFTOPIC

Ekolodzy ktorzy protestuja przeciwko zabijaniu zwierzat hodowlanych sa moim zdaniem (i mam ogromne wrazenie ze wiekszosc populacji ziemii) ekstremistami.
Ale nie mozna mowic ze wszyscy ekolodzy to swire. Jak myslisz jakby nasz swiat wygladal gdyby nie bylo ruchu ekologicznego? Gdyby fabryki bez zadnych ograniczen wylewaly scieki do rzek. Gdyby odpady chemiczne byly wyrzucane gdziekolwiek? Ruch ekologiczny to dobry ruch, jak wiekszosc ruchow w umiarkowanej formie.
  • 0

#12 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.04.2007 - |16:47|

Sterowanie huraganami.
Bardzo lubię takie filmy ale chyba NIKT nie bierze tego poważnie.
Poza tym większą ingerencją w ekosystem jest meteoryt 10 km i więcej.
Zdarza się co prawda raz na 60 mln lat, ale jest jak by nie było naturalną ingerencją z zewnątrz, choć poza systemową.

Poza tym jestem gorącym zwolennikiem NATURY w każdym aspekcie ŻYCIA, od ekologii po ekonomię.
Mówię o NATURZE a nie wyidealizowanej ekologii.
Naturalne jest zabijanie co akurat gorąco popieram, bo uważam to za NATURALNE.

Nienaturalne jest podtrzymywanie ciąży która normalnie zakończyła się naturalnym poronieniem (1/3 tak się kończy i nawet kobieta nie wiedziała że była w ciąży) .
Potem rodzą się dzieci głęboko upośledzone.

itd itp

Natomiast ekologia rozumiana przez to że zwierzęta to nasi bracia, że powinniśmy nie jeździć samochodami, nie budować dróg, nie wydobywać minerałów itp bzdety to jest właśnie WYNATURZONY EKSTREMIZM.

Naturalną konsekwencja rozwiniętego mózgu ZWIERZĘCIA homos sapiens sapiens, wyprostowanej postawy itd są NARZĘDZIA i cała CYWILIZACJA.
Miasto, broń, wojna, hodowla zwierząt i uprawa roślin oraz wiara w Boga/Bogów jest z tego poglądu czymś NATURALNYM.

Chyba ludzie zapominają że ich ukochane kotki to drapieżniki które zagryzają ptaszki i różne gryzonie, a przecież one też miały mamusie i tatusia :lol:
  • 0

#13 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 26.04.2007 - |23:38|

Chodziło mi raczej o ogólnego ducha ekologii, który niestety reprezentowany jest najczęściej przez przeróżne lewackie ekologiczne ekstremy.
Naukowcy obchodzą mnie o tyle o ile możliwa będzie w praktyce do realizacji technologia sterowania klimatem.
Nie miało więc to bezpośredniego odniesienia do serialu.
I tak jestem miłośnikiem zwierzątek

No zgadzam się, że większość światowych partyjek i ruchów EKO trzyma z lewicą. Nie wiem czemu tak jest i to mnie też od nich odrzuca, bo dla mnie lewica to synonim zniewolenia człowieka (współczesne socjaldemokracje jak UE), szkodnictwa i zbrodniczej działalności (komunizm, faszyzm i inne tam Kuby) i wszystko to pod sztandarami robienia innym dobrze. Chęci dobre, ale wychodzi jak zawsze :)
Żeby było weselej, to dawny blok demoludów był przecież jednym wielkim antyekologicznym sanktuarium. Ciężki przemysł, kiepskie elektrownie jądrowe, zatrute rzeki, ścieki masowo wylewane do wód gruntowych bez żadnego oczyszczenia, azbest w budownictwie i można tak mnożyć w nieskończoność. A był to blok krajów socjalistycznych, a więc klasycznie lewicowych, w wydaniu typowym dla lewicy czyli totalitarnym.

Nie zmienia to faktu, że problemy ekologiczne są najważniejsze w dzisiejszym świecie. DObrze więc byłoby odróżniać ekstremistów ekologicznych od rozsądnej proekologicznej polityki państw i samorządów. I uznawać, że jak zaniezczyścimy wszystko i wszędzie to po prostu wyginiemy jako gatunek. I to niezależnie czy od muutacji nasilonych od modyfikowanej żywności, zmian klimatu czy jakiuegoś super wirusa.
  • 0

#14 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 27.04.2007 - |14:40|

Co do ekologii:

Ekologiczna jest elektrownia ATOMOWA, a nie Węglowa, na Ropę.
Wiatraki i panele słoneczne to droga zabawka a nie rozwiązanie problemu energetyki.
Coraz bardziej jestem też na NIE względem zapór wodnych, głównie ze względu na bilans wodny pól uprawnych, problemy z brakiem osadów powodziowych itd

Ekologiem jest Wędkarz który płaci składki z których zarybiane są rzeki oraz myśliwy który dokarmia zwierzynę i odstrzeliwuje za dopłatą stare i chore sztuki (brak drapieżników np wilka ).

Natomiast szajbus z dużego miasta, który przykuwa się do drzewa jest tylko szajbusem.
Nie zmienia to faktu że niektóre bezprawne i anty ekologiczne działania rządu pozostaje zwalczać medialnymi metodami.

P.S. Wypuszczanie zwierzątek futerkowych przez ekologów w latach 70tych spowodowało to że teraz w Europie nasze rodzime gatunki zostały spacyfikowane przez zwierzaki z Ameryki tak ochoczo wypuszczane przez popaprańców. To samo nasz złów błotny, przegrywa z maskotkami dzieci wypuszczanymi po pewnym czasie na wolność. Takiego żółwika należy zgładzić i ponieść odpowiedzialność za swoje czyny a nie rozwalać rodzimy ekosystem i niszczyć w ten sposób pierwotną faunę i florę.

P.S.2 Kiedyś na Discovery oglądałem program o Australii jak tam rzeki które wpadały od razu do oceanu skierowali poprzez skomplikowany system tuneli i elektrowni-zapór na drugą stronę pasma górskiego. Teraz te rzeki zasilają obszar gdzieś 5 razy większy. I to jest pozytywne zmienianie natury, które ma ręce i nogi.

Użytkownik Quendi edytował ten post 27.04.2007 - |15:24|

• 0

#15 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 27.04.2007 - |15:21|

Quendi: Akurat z zwierzetami wypuszczanymi na wolnosc natura umie sobie radzic (psy dingo w Australii, konie w Ameryce i dziesiatki innych przypadkow). To z czlowiekiem i jego zachowaniem natura nie moze sobie poradzic, dlatego sami musimy siebie ograniczac i dbac jaki wplyw mamy na srodowisko.
  • 0

#16 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 27.04.2007 - |22:01|

(psy dingo w Australii, konie w Ameryce i dziesiatki innych przypadkow).

a króliki w Australii?
a pszczoły afrykańskie w ameryce południowej?
a pszczoły europejskie w japonii (nie czekaj zły przykład, bo te akurat nie umieją przeżyć...;))

#17 _Coen_

_Coen_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów
  • MiastoGrabina k. Warszawy

Napisano 01.05.2007 - |22:05|

Widzę tu rozmowę o ekologii ;)
A chciałbym się dowiedzieć, czy jest to fajna miniseria :) ??
Opłaca się zapuszczać ściągnie?
  • 0

#18 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 03.05.2007 - |11:53|

Jestem juz po calej serii.
Jest to serial inny niz wszystkie, jest on nakrecony w sposob pseudo-dokumentalny a nie sensacja czy dramat.

Ocena: 6/10
  • 0

#19 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 03.05.2007 - |12:16|

ale czy jest tam jakas akcja, napiecie, zagrozenie, fabula sensacyjna, czy tylko suche dane ?
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#20 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 03.05.2007 - |18:26|

troche akcji jest, napiecia takze jak i pozostalych. Ale nalezy pamietac ze poprzez komentarze w trakcie serialu nie jest on typowym serialem.
Naprawde kto ogladal film SUpervolcano szybko zalapie o co mnie chodzi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych