Początkowo zamierzałem wyczekać kilka miesięcy by kupić od razu cały sezon taniej. Ale żądzą wygrała
Odwiedziłem Saturna i kupiłem za 18,99 zł pierwszy dysk z sześciu.
Opakowanie typowe. Klasyczny biały Box DVD 1,5cm. Przyzwoita okładka. W środku tylko płytka.
Wkładamy płytkę i na początku... Jednominutowa reklamówka o tym, że ściąganie filmów z internetu to kradzież... Co to [beep] ma być... Klient wydaje swoje oszczędności by mieć oryginał, a tu mu z kradzieżami wyskakują? To tak jakby kupując książkę w księgarni, mówili nam, że ksero to kradzież. Kupując bilet, że jazda na gapę to kradzież. Itd. To jest brak szacunku wobec klienta!
Po reklamówce czas na kolejny biały ekranik... znowu pouczenia. Eh... ja chcę oglądać.
W końcu po minucie z groszami czas na intro A po nim wprowadzenie do menu. Przyzwoite choć końcówka wprowadzenia mało płynnie przechodzi w menu.
Menu, oczywiście po angielsku. Pięć opcji. Oglądnij wszystko, albo przejdź do każdego z odcinków.
Po wyborze kolejnego możemy go włączyć, zmienić język, albo przejść do dodatków.
Dodatki są tylko do trzech odcinków. I klasycznie nie są tłumaczone. Pierwszy i czwarty mają do wyboru po dwa komentarze do odcinków. Trzeci ma tylko jedną usuniętą scenę. (na pewno usuniętą? chyba ją widziałem). Trochę ubogo.
Czas na odcinki. Dźwięk 5.1, polski lektor 5.1. Ekran 16:9, czyli panoramiczny. Dostępne są polskie napisy.
I to kolejna niespodzianka. Napisy polskie, a lektor to dwie różne bajki. Dwa razy tłumaczyli odcinki?? Hm.. Żadne z tłumaczeń nie jest idealne. Głos lektora natomiast jest dobry, typowo filmowy.
Podsumowanie:
Wydanie przeciętne. Niczym nie odbiegające od innych wydań DVD w Polsce. Co chwilę wnerwiają zdania na okładce, płytce i na początku DVD o legalności, kopiowaniu, kradzieży... itd. Atrakcyjność materiałów dodatkowych bardzo mała.
170zł, bo tyle wydadzą pierwsi fani serialu za 1 sezon (1x20zł + 5x30zł), jak na polskie warunki to przesada. (w czerwcu-lipcu pewnie pojawi się cały zestaw za 150zł... albo taniej). Czy kupić teraz, czy poczekać?? To już każdy musi sam zdecydować.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 09.04.2007 - |23:03|