Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prison Break w Polsce na DVD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 07.04.2007 - |12:02|

Od 3 kwietnia są już dostępne pierwsze cztery odcinki Prison Breaka na DVD.

Początkowo zamierzałem wyczekać kilka miesięcy by kupić od razu cały sezon taniej. Ale żądzą wygrała :)

Odwiedziłem Saturna i kupiłem za 18,99 zł pierwszy dysk z sześciu.

Opakowanie typowe. Klasyczny biały Box DVD 1,5cm. Przyzwoita okładka. W środku tylko płytka.

Wkładamy płytkę i na początku... Jednominutowa reklamówka o tym, że ściąganie filmów z internetu to kradzież... Co to [beep] ma być... Klient wydaje swoje oszczędności by mieć oryginał, a tu mu z kradzieżami wyskakują? To tak jakby kupując książkę w księgarni, mówili nam, że ksero to kradzież. Kupując bilet, że jazda na gapę to kradzież. Itd. To jest brak szacunku wobec klienta!

Po reklamówce czas na kolejny biały ekranik... znowu pouczenia. Eh... ja chcę oglądać.

W końcu po minucie z groszami czas na intro :) A po nim wprowadzenie do menu. Przyzwoite choć końcówka wprowadzenia mało płynnie przechodzi w menu.

Menu, oczywiście po angielsku. Pięć opcji. Oglądnij wszystko, albo przejdź do każdego z odcinków.

Po wyborze kolejnego możemy go włączyć, zmienić język, albo przejść do dodatków.

Dodatki są tylko do trzech odcinków. I klasycznie nie są tłumaczone. Pierwszy i czwarty mają do wyboru po dwa komentarze do odcinków. Trzeci ma tylko jedną usuniętą scenę. (na pewno usuniętą? chyba ją widziałem). Trochę ubogo.

Czas na odcinki. Dźwięk 5.1, polski lektor 5.1. Ekran 16:9, czyli panoramiczny. Dostępne są polskie napisy.

I to kolejna niespodzianka. Napisy polskie, a lektor to dwie różne bajki. Dwa razy tłumaczyli odcinki?? Hm.. Żadne z tłumaczeń nie jest idealne. Głos lektora natomiast jest dobry, typowo filmowy.

Podsumowanie:

Wydanie przeciętne. Niczym nie odbiegające od innych wydań DVD w Polsce. Co chwilę wnerwiają zdania na okładce, płytce i na początku DVD o legalności, kopiowaniu, kradzieży... itd. Atrakcyjność materiałów dodatkowych bardzo mała.

170zł, bo tyle wydadzą pierwsi fani serialu za 1 sezon (1x20zł + 5x30zł), jak na polskie warunki to przesada. (w czerwcu-lipcu pewnie pojawi się cały zestaw za 150zł... albo taniej). Czy kupić teraz, czy poczekać?? To już każdy musi sam zdecydować.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 09.04.2007 - |23:03|

• 0
VeeDee

#2 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.04.2007 - |12:24|

Wydanie przeciętne. Co chwilę wnerwiają zdania na okładce, płytce i na początku DVD o legalności, kopiowaniu, kradzieży... itd. Atrakcyjność materiałów dodatkowych bardzo mała.

170zł, bo tyle wydadzą pierwsi fani serialu za 1 sezon (1x20zł + 5x30zł), jak na polskie warunki to przesada. (w czerwcu-lipcu pewnie pojawi się cały zestaw za 150zł... albo taniej). Czy kupić teraz, czy poczekać?? To już każdy musi sam zdecydować.

Co do tych napisów-"zachęt" antypirackich na oryginalnym wydaniu to faktycznie jest to wnerrrrwiajace. :>
Aż zachęca do zdobycia "innego" wydania. B)

Natomiast co do ceny całego sezonu to obecnie jest określana na 169 zł. --> sezon 1 PB.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#3 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 07.04.2007 - |12:36|

Co do tych napisów-"zachęt" antypirackich na oryginalnym wydaniu to faktycznie jest to wnerrrrwiajace. :>
Aż zachęca do zdobycia "innego" wydania.

Napisy jeszcze jakoś można przeboleć. Ale z tym spotem to już naprawdę przesadzili.
  • 0
VeeDee

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.04.2007 - |12:45|

Napisy jeszcze jakoś można przeboleć. Ale z tym spotem to już naprawdę przesadzili.

Pokażcie spot :) no chyba że już gdzieś jest, to tylko linka poproszę :)
zawsze to ironiczne, antypiracki spot, przekazywany w sposób piracki ;)

#5 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 07.04.2007 - |12:49|

Pokażcie spot :) no chyba że już gdzieś jest, to tylko linka poproszę :)
zawsze to ironiczne, antypiracki spot, przekazywany w sposób piracki ;)

Nie jest jakiś drastyczny. Ujęcia jak ludzie kradną różne rzeczy. Potem, że ściąganie to też kradzież i jakaś skruszona dziewczynka daje Cancel Download i idzie do szkoły.

Ale wkurza sam fakt, że wkładasz płytkę i musisz najpierw oglądać, nie to za co zapłaciłeś. (rozumiem jakby to był dodatek do jakieś gazety... to niech sobie dają)

PS

Wracajmy do tematu, czyli o wydaniu Prison Breaka na DVD!!

Użytkownik VeeDee edytował ten post 07.04.2007 - |12:51|

• 0
VeeDee

#6 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 12.04.2007 - |18:46|

Przyznam iz,od kiedy zauwazylam ,ze Polska wydaje ten serial na dvd za te pare zlotych,to zawsze pytam siebie, dlaczego nasz piekny kraj nie wyda w ten sposob seriali takich jak Lost ,X files itp. :*
  • 0

#7 Meredith

Meredith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów
  • Miastostolica Podbeskidzia xD

Napisano 13.04.2007 - |18:42|

właśnie widziałam dzisiaj w jednym z hipermarketów płyte dvd z 4 odcinkami za 30zl.... to chyba nie tak dużo
  • 0

#8 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 13.04.2007 - |18:47|

No a ja widziałem za 16,60 w MM :)
  • 0

->1019<-

#9 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.04.2007 - |18:49|

piekny kraj nie wyda w ten sposob seriali takich jak Lost ,X files itp.

akurat te tak (zaczyna) wydawać...
ja bym wolał starszcze już zakończone.. (st, saab i wiele innych...)

a żeby nie było całkiem offtopicowo
to Empik.com przyszłał mi właśnie najnowszy biuletyn a tam:
http://www.empik.com...content=2761258
czyli druga płyta za Cena EMPiK.com: 26.99zł

#10 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 13.04.2007 - |18:58|

Cóż mi się takie wydanie nie podoba. Interesuje mnie tylko komplet płyt a nie dokupywanie co kilka miesięcy. Moim zdaniem całość powinna być także dostępna. Na pewno bym kupił bo 1 sezon jest bardzo dobry. Jeśli jednak nie mogę dostać kompletu to trudno, strata wydawcy. Rozumiem, że większości ludzi to pasuje, ale niestety ja do nich nie należę. Nie lubię jak ktoś rzuca mi ochłapy i każe się cieszyć. Sorry, ale tak właśnie dystrybucję PB w Polsce postrzegam.
  • 0

#11 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.04.2007 - |19:01|

Baku to poczekaj, pewno jak wyemitują całość po części, to potem wszystko będzie naraz do nabycia za mniejsze pieniądze...

#12 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 13.04.2007 - |19:04|

Tak zrobię, ale mimo to nie podoba mi się jak widzowie są traktowani. Powinno być do wyboru jedna wersja lub druga (jak kto woli, jak kogo stać). W końcu płacę, więc mam prawo oczekiwać.
  • 0

#13 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.04.2007 - |19:08|

idealista :D

to normalna praktyka, na calym swiecie, ze sprzedaje sie cos najpierw w czesciach, a dopiero potem wychodzi w wersji integralnej.
sa tez ludzie, ktorzy wola kupic 1 czesc, obejrza, i stwierdza, ze im sie nie podoba i ze nie chca wydawac pieniedzy na calosc.
moze oni (wydawcy) jakos to sobie kalkuluja, po ilosci sprzedanych czesci, ile im sie oplaca wydawac pozniej calych kompletow, ile sie tego sprzeda?
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#14 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 21.04.2007 - |15:22|

Byłem dzisiaj znowu w Saturnie :) Z ciekawości zobaczyć kolejne dwa dyski PB. Cena po 26.90zł. Czyli można uzbierać sezon, kupując na bieżąco już za 153.40zł. Jest to dobra wiadomość, bo jak zrobią cały zestaw to powinno być jeszcze taniej (może już w lipcu-sierpniu). I może jeszcze dorzucą jakieś pudełko?

Użytkownik VeeDee edytował ten post 21.04.2007 - |15:30|

• 0
VeeDee

#15 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 23.05.2007 - |20:57|

Słyszałem, że podobno w polskim wydaniu "Prison Break" są ulotki zapowiadające ukazanie się serialu "Millenium" w naszym kraju. Czy może to ktoś potwierdzić i napisać co dokładnie znajduje się na tych ulotkach (ewentualnie zamieścić skan)? Z góry wielkie dzięki
  • 0

#16 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 24.05.2007 - |15:49|

@baku szczerze mowiac to wydaje mi to jak najbardziej normalne, ze wydaja to wsyzstko osbno. Nie jestem na biezaco z PB w TV, ale chyba jeszce calosci nie pusicli, wiec to nielogiczne zeby wydali calosc, bo ludzie kupia calosc, boejrza w domu na dvd, wiec w TV poleci ogladalnosc mocno w dol.
  • 0

#17 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 24.05.2007 - |15:54|

Tak, to oczywiste, że po to własnie wydają w częściach, ale mi jako klientowi wcale się to podobać nie musi. Czekam wciąż aż wyjdzie całość a jak nie wyjdzie to dziękuje - nie kupie.
  • 0

#18 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.05.2007 - |16:34|

@baku szczerze mowiac to wydaje mi to jak najbardziej normalne, ze wydaja to wsyzstko osbno. Nie jestem na biezaco z PB w TV, ale chyba jeszce calosci nie pusicli, wiec to nielogiczne zeby wydali calosc, bo ludzie kupia calosc, boejrza w domu na dvd, wiec w TV poleci ogladalnosc mocno w dol.

Ale to nie ma żadnego znaczenia, powinno być tak jak pisał @baku obie wersje do wyboru i tyle.
Zresztą co to ma do tego czy było już w tv czy nie to sobie mogę oglądać równo z tv po jednym odcinku i bez reklam.
Nie ma w tym nic nielogicznego.
Bardziej by to bolało Polsat ,że wydano już cały sezon.
Ale to ich problem a ja nie chce chodzić co 2 tyg. do sklepu jak po jakąś dostawę kartofli aby kupić 1 płytę. :angry2:

A to przykłady sezonów seriali które ukazały się już w PL na dvd mimo,że są obecnie albo będą dopiero emitowane:
- 6 sezon Gilmore Girls [ Kochane kłopoty] wciąż leci na tvn7.
- 4 i 5 sezon Smallville. Obecnie podobno w czerwcu ma być emitowany po raz pierwszy w PL sezon 4 w tvnie.
- 1 i jedyny sezon Invasion wciąż leci na tvn7.

Że nie wspomnę o Supernaturalu za którego zabierał sie tvn i nie wyemitował do końca a ja/my mamy już na dvd polskie wydanie.
Jak widać jednak można sie postarać i wydać cały sezon dowolnego serialu.
Ja tez poczekam aż wydadzą cały sezon PB.

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.05.2007 - |16:39|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#19 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 24.05.2007 - |20:38|

Ja cie doskolane rozumiem, ALE tvn7 to nie Polsat i moge sie zalozyc, ze Polsat maczal w tym palce zeby nie wydawali wszystkiego na raz.

Że nie wspomnę o Supernaturalu za którego zabierał sie tvn i nie wyemitował do końca a ja/my mamy już na dvd polskie wydanie.

Skoro nie leci juz w TV, to nie ma problemu. Jakby lecialo to watpie zeby TVN dopuscil do takeigo wydania, jesli supernatural mialby taka ogladalnosc jak PB.
  • 0

#20 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.05.2007 - |20:46|

Skoro nie leci juz w TV, to nie ma problemu. Jakby lecialo to watpie zeby TVN dopuscil do takeigo wydania, jesli supernatural mialby taka ogladalnosc jak PB.

TVN tu nie miał wyboru, WB nie liczy się z takim kmiotkiem, który ma własne wydawnictwo (ITI Home Video - jeśli jeszcze istnieje)

WB po prostu ustaliło datę i już... a TVN co zrobił, to wszyscy wiedzą...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych