Oczywiście wszxystkie najbardziej wysublimowane dowcipy zostały zabite, bo takie najtrudniej przetłumaczyć, ale trudno...
Obejrzałem całość (no, prawie.) już 3 raz i z czystym sumieniem musze przyznać, że jest to absolutny ideał sitcomu. Dlaczego?
1. Cały humnor oparty jest o codzienne życie. Dotyka często naszej psychiki, problemów z którymi się stykamy każdego dnia, a poprzez ukazywanie zwykłych. ludzkich reakcji niesamowicie śmieszny.
2. Wszystko jest przedstawione bardzo kulturalnie. Nie przeczę, że o seksie często tu mowa, ale zazwyczaj właśnie w żartobliwie metaforczny sposób. Nie ma też tzw. humoru fizjologicznego.
3. Fabuła jest bardzo realna. Bohaterem tego serialu mógłby być każdy z nas. Wśród szóstki przyjaciół każdy odnajdzie właśnie siebie.
4. Ogólna historia opowiadana przez całe 10 lat jest bardzo ciekawa i wartościowa.
5. Jest niezwykle dużo "smaczków" (zabawnych nawiązań do innych dzieł, czy to filmowych czy innych przekazów kultury)
Zdaję sobie sprawę, że mój pogląd nie jest oryginalny, ale naprawdę polecam oglądanie tego dzieła w oryginale.
A co wy o tym sądzicie?
PS: Nie miałem pojęcia, gdzie to umieścić, bo forum z serialami jest niby tylko dla Sci-Fi...
Użytkownik artpi edytował ten post 14.04.2004 - |20:01|