Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 060 - S03E13 - The Man From Tallahassee

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
229 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtek

wojtek

Zagubiony

• VIP
  • 359 postów
  • MiastoZielona Góra, Ośno Lub.

Napisano 15.02.2007 - |14:43|

3x13: The Man From Tallahassee (Locke)

Scenariusz: Drew Goddard, Jeff Pinkner
Reżyseria: Jack Bender

Dołączona grafika

Emisja ABC: 21.03.2007

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 18.03.2007 - |15:13|

• 0

#2 TKK 9000

TKK 9000

Szeregowy

• Email
  • 13 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 22.03.2007 - |08:53|

Bardzo interesujący odcinek
choć okoliczności paraliżu Locke'a są trochę malo spektakularne w porównaniu do oczekiwań.
  • 0

#3 Murdock

Murdock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 22.03.2007 - |09:02|

a myslales ze co spowodowalo paraliz ??:P czytalem synopis do tego odcinka ale nie myslalem ze wszystko sie sprawdzi a tu prosze ojciec Locke'a na wyspie :D co udalo mi sie zauwazyc to strach w oczach Locke'a jak wybuchla lodz podwodna i to ze Locke cieszyl sie prawie jak dziecko w momencie gdy powiedzial Benowi ze przyszedl po lodz podwodna :)
Widac od razu ze Ben nie spelni obietnicy danej Jackowi "wypuszcze twoich przyjaciol jak tylko opuscisz wyspe" :D jakdla mnie moze byc wiecej takich lub bardziej zaskakujacych odcinkow
  • 0

#4 Bundy

Bundy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 22.03.2007 - |10:05|

Ten odcinek kasuje wczystkie dotychczasowe :) Podobal mi sie tekst z chomikami :D Huh, naprawde fajny odcinek.
  • 0

#5 wwf

wwf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 22.03.2007 - |11:25|

No to w 13 odcinku mamy rozwiązanie całego Losta i można już odgadnąć jak się zakonczy cały serial. Myślę że twórcy ciekawie to rozwiązali. Wyspa która spełnia marzenia i/lub lęki. Ciekawa sprawa.
Jack chciał miłości, Lock chciał chodzić , Hugo nie chciał przynosić pecha Desmond chciał zniknąć przed ludzmi itd, itp. Teraz dopiero widać o co chodziło w Loście. O co chodziło z tym przypominaniem historii rozbitków. Po prostu mieliśmy zobaczyć co ich złego spotkało w życiu i w jaki sposób wyspa może to naprawić lub wyciągać rzeczy których bochaterowie się boją. Teraz nie jestem zaskoczony dlaczego inni wykradali dzieci. Dzieci boją się potworów , mają dziwne lęki. Dorośli nie boją się potworów a szukają miłości, zrozumienia, ucieczki. Teraz mamy już proste wyjaśnienie niedzwiedzów polarnych i innych dziwnych rzeczy z pierwszego sezonu.
Ja nie jestem zaskoczony bo nie spodziewałem się jakiś zakonczeń w stylu inne wymiary, przenoszenie w czasie itp. Spodziewałem się prostej historii i właśnie w 13 odcinku ją dostałem.

I powiem wam że bardzo chętnie obejrze cały serial jeszcze raz.
  • 0

#6 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.03.2007 - |11:36|

Bardzo interesujący odcinek
choć okoliczności paraliżu Locke'a są trochę malo spektakularne w porównaniu do oczekiwań.

Upadek z 8. pietra malo spektakularny? A czego sie spodziewales? Interwencji kosmitow?

No to w 13 odcinku mamy rozwiązanie całego Losta i można już odgadnąć jak się zakonczy cały serial.

Chyba to przedwczesna proklamacja, chociaz przyznam, ze twoja koncepcja trafia do mnie.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 22.03.2007 - |11:38|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#7 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 22.03.2007 - |11:48|

Odcinek ciekawy i bardzo dobry. Aczkolwiek przewidywalny. Wiedziałem, że Ben nie wypuści Kate itd, że Jack i Juliet nie opuszczą wyspy no i , że za tymi drzwami na końcu będzie ojciec Locka. Ba nawet wiedziałem, że pokażą jak Lock trafił na wózek. Spoilerów nie czytałem. Poprostu oglądając jakoś wiem co będzie dalej. Co do Locka na wózku to dosyć śmieszne to było. Zwłaszcza ten "krzyk" Locka. Jak ktoś napisał pokaznie jak Lock trafił na wózek mało spektakularne. Zgadzam się z tym.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 22.03.2007 - |11:49|

• 0

#8 elektrownik

elektrownik

Kapral

• Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 22.03.2007 - |12:12|

Ben skłamał mówiąc że łódź podwodna to ostatni środek transportu którym można się wydostać z wyspy... "zapomniał" o łodzi którą dopiero co przypłynął z Jackiem i Juliet z drugiej wyspy. Uprzedzając spekulacje że ta łódź jest za mała przypominam że taką samą Michel i Walt odpłyneli z wyspy. Inna sprawa to to że wydaje mi się że po zniszczeniu Swana wyspa stała się dostępna - inni nie wiedzą pewnie nawet że bunkier wyleciał w powietrze, bo niby skąd, pewnie pomysleli sobie że ktoś się spuźnił z wpisaniem kodu, i że to było powodem efektów świetlnych na niebie. Swan musiał odpowiadać za generowanie pola które ukrywało wyspę, bo niby co innego, to że stracili łączność to raczej efekt tego pola które powstało i uszkodziło sprzęt, ale nie dlatego że swan generował pole które pozwalało na łączność.
  • 0
Yes!!! Go Jack!! Blow them all to hell hahahaha!!

Wow....Hurley pregnant. Explains why there has been no weight loss.

Z pcworld.pl
DVD zabezpieczone chipem
komentarze:
Polak kupi papier scierny i zetrze powłokę
Rusek poleje płytę denaturatem i powłoka sie rozpuści
Amerykanin kupi płytę lub sciagnie ją z łączą 10Mb/s

#9 PeaceMaker

PeaceMaker

Kapral

• Użytkownik
  • 218 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.03.2007 - |12:59|

Powiem tak: sprawdza się dokładnie to co mówiłem. Od 10 epizodu nie będziemy kręcić na LOST :) Kolejny juz 3 czy 4 bardzo dobry odcinek :) Koniec z operą mydlana w LOST - robi się coraz ciekawiej :)

Użytkownik PeaceMaker edytował ten post 22.03.2007 - |13:00|

• 0
"Two players: one is black one is light" -------> John Locke

#10 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.03.2007 - |13:29|

Ben skłamał mówiąc że łódź podwodna to ostatni środek transportu którym można się wydostać z wyspy... "zapomniał" o łodzi którą dopiero co przypłynął z Jackiem i Juliet z drugiej wyspy. Uprzedzając spekulacje że ta łódź jest za mała przypominam że taką samą Michel i Walt odpłyneli z wyspy. Inna sprawa to to że wydaje mi się że po zniszczeniu Swana wyspa stała się dostępna - inni nie wiedzą pewnie nawet że bunkier wyleciał w powietrze, bo niby skąd, pewnie pomysleli sobie że ktoś się spuźnił z wpisaniem kodu, i że to było powodem efektów świetlnych na niebie. Swan musiał odpowiadać za generowanie pola które ukrywało wyspę, bo niby co innego, to że stracili łączność to raczej efekt tego pola które powstało i uszkodziło sprzęt, ale nie dlatego że swan generował pole które pozwalało na łączność.

Być może portal z Wyspy na świat zewnętrzny znajduje się pdo wodą. W pzreciwnym razie użycie łodzi podwodnej byłoby mało praktyczne.

Masę rzeczy dowiedzieliśmy się w tym epizodzie. W szczególności o charakterze społeczności Innych. Choc sa tacy jak ben, któryz na Wyspie się urodzili, to wiekszośc przybyła tam zwerbowana (jak Juliett?) i przznajmniej teoretycznie przebywa tam z własnej woli. Ben ejst przywódca tej spoęłczności. Jego władza jednak nie wypływa z pzremocy lecz raczej z charyzmy. By utrzymac ta charyzmę musi postępowac zgodnie z kodem - ten kod prawdopodobnie wyróżnia kto jest "dobry" kto "zły". Przwódca Innych musi spełniac wiele cech lecz wśród nich napewno sa:
*Być mocnym i zdecydowanym
*Nie ulegać naciskom ludzi z zewnętrz
*być prawdomwonym i dotrzymywac danego słowa

Ben znalazł się w sytuacji gdy jego przywódctwo mogło zostac zakwestionowane. Gdyż albo by uległ naciskom - uwalniając Jacka i Juliett, lub łamiąc dane im slowo. Ten węzeł gordyjski pomógł mu przeciąć piroman Locke.

Sadzę że przybycie Locke do wiski Innych zakończy sie walką o włądze i to Locek zostanie nowym przywódca Innych. Dla czego? gdyż nie jest na wózku, a Ben jest. Wyspa pzrestałą być przyjazna mu, podczas gdy Locke dostał on niej wszytsko i ciągle w nią wierzy. Więcej! Jest hardcorowym wyspiarzem, podczas gdy Ben zagubił się w "luksusach".

Najbradziej tajemnicza sprawą jest te "pudełko spełniajace pragnienia". Czy Ojciec Locke "Man from Tallahasse" Został porwany i an wyspę pzretransportowany (częśc akcji pzreciw rozbitkom, jak zbeiranie informacji o nich) czy raczej w jakiś matafizczy sposób został tam teleportowany, gdyz Locke tego skrycie pragnoł.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 22.03.2007 - |15:40|

• 0
Genesis

#11 elektrownik

elektrownik

Kapral

• Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 22.03.2007 - |13:51|

Być może portal z Wyspy na świat zewnętrzny znajduje się pdo wodą. W pzreciwnym razie użycie łodzi podwodnej byłoby mało praktyczne.

Sadzę że przybycie Locke do wiski Innych zakończy sie walką o włądze i to Locek zostanie nowym przywódca Innych. Dla czego? gdyż nie jest na wózku, a Ben jest. Wyspa pzrestałą być przyjazna mu, podczas gdy Locke dostał on niej wszytsko i ciągle w nią wierzy. Więcej! Jest hardcorowym wyspiarzem, podczas gdy Ben zagubił się w "luksusach".

Najbradziej tajemnicza sprawą jest te "pudełko spełniajace pragnienia". Czy Ojciec Locke "Man from Tallahasse" Został porwany i an wyspę pzretransportowany (częśc akcji pzreciw rozbitkom, jak zbeiranie informacji o nich) czy raczej w jakiś matafizczy sposób został tam teleportowany, gdyz Locke tego skrycie pragnoł.

1. No jak pod wodą ? A zrzut jedzenia ? Samolot chyba raczej pod wodą nie przeleciał...
2. Lock szefen... ? Nie ma szans, wysadził im łódź podwodną bunkier komunikacyjny i jeszcze go mają zrobić szefem...
3. Teleportowany na pewno nie, prawdopodobnie sprowadzili go po tym jak ben został uwolniony z bunkra przez michela, ben wiedział jaki jest lock i z jakiś powodów go potrzebował, sprawdził jego życie i znalazł słaby punkt którym jest jego ojciec.

Użytkownik elektrownik edytował ten post 22.03.2007 - |13:52|

• 0

Z pcworld.pl
DVD zabezpieczone chipem
komentarze:

#12 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.03.2007 - |14:05|

1. No jak pod wodą ? A zrzut jedzenia ? Samolot chyba raczej pod wodą nie przeleciał...

Słuszna uwaga. Byc może własnie budowano na Hydrze pas startowy.

2. Lock szefen... ? Nie ma szans, wysadził im łódź podwodną bunkier komunikacyjny i jeszcze go mają zrobić szefem...

O przywódctwie decyduje mistyka a nie względy taktyczne.

3. Teleportowany na pewno nie, prawdopodobnie sprowadzili go po tym jak ben został uwolniony z bunkra przez michela, ben wiedział jaki jest lock i z jakiś powodów go potrzebował, sprawdził jego życie i znalazł słaby punkt którym jest jego ojciec.

O ile pamiętam Lock był bardzo skryty i nikt nie zwierzał sie na Wyspie nikomu. jeśłi Inni mieli jakies informacje o nim, to wyłacznie zdobyte w realnym świecie, podobnie jak o Jacku.

Czy ktos zauważył, że na formularzy w biurze Lock ma na imie Johnattan. To już drugi raz pojawia się w jego dokumentach (pozwolenie na broń) czy ktos moze zrobic zrzut ekranu tego dokumentu?
  • 0
Genesis

#13 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 22.03.2007 - |14:36|

o kuzwa :D imho najlepszy odcinek 3 sezonu. Akcja juz kolejny odcinek rozwija sie bardzo szybko, zaczyna sie coraz wiecej dziac.

Ben to niezly [beeep], tak wykorzystac biednego Locke'a ;)

No i Rousso zobaczyla swoja corke... a Alex dowiedziala sie ze jej matka zyje ;)
  • 0

Dołączona grafika

#14 Kabdul

Kabdul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 22.03.2007 - |14:57|

Bardzo fajny odcinek. 9/10

Aż dziwne, że nie zrobili audiotele: Co w nastepnym odcinku wysadzi John Locke?
  • 0

#15 elektrownik

elektrownik

Kapral

• Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 22.03.2007 - |15:11|

Jeszcze jedno: zdaje mi się że Ben kłamie, jako by miał urodzić się na wyspie. To jest trochę bez sensu - Ben ma ponad 40 lat, jeśli urodził by się na wyspie znaczyło by to że stało się to jeszcze przed sprowadzeniem się Dharmy na wyspę, co jest zdecydowanie nieprawdopodobne bo: po pierwsze Dharma od razu by wytłukła mieszkańców wyspy, po drugie: Ben nie wygląda na buszmena ale na zwykłego amerykanina, na wyspie nie ma żadnego miejsca gdzie mogli by żyć jacyś tubylcy przed przybyciem Dharmy. No bo jak by to niby wyglądało ? Dharma sprowadza się na wyspę, nie przejmuje się jej mieszkańcami ale zostawia ich w spokoju, z drugiej ztrony ci tubylcy nie przeszkadzają Dharmie w budowie bunkrów. Aa potem nagle zaczynają wojnę, buszmeni jakimi musieli by być rodowici mieszkańcy wyspy, nie posiadający broni pokonuja zabunkrowaną, uzbrojoną armię Dharmy, i jakby nigdy nic zamieszkują w ich domach dostają jedzenie z lądu i zdobywają nowych ludzi werbując ich w normalnym świecie... Sami pomyślcie jakie to bezsensowne. Ben kłamie tak samo jak kłamał udając razemze swoimi obdartusów (sztuczna broda itp.). Właściwie dlaczego miał by nie udawać, to najlepszy sposów na wprowadzenie zamentu tak żeby Lostowicze nie mogli zrozumieć o co chodzi. Więc śmiem twierdzić, i nie jest to bynajmniej teoria, ale wywniąskowałem to z tego co zobaczyliśmy do tej pory: Darma istnieje cały czas, ale została przejęta przez jakąś prywatną korporację albo rząd, działają cały cas na co dowodem jest rekrutacja nowych członków, zrzuty jedzenia, budowa lotniska. No i co najważniejsze mogą zdobywać dowolne informacje o rozbitkach i nawet sprowadzać osoby z niemi związane tak jak np. ojciec Locka.

Użytkownik elektrownik edytował ten post 22.03.2007 - |15:14|

• 0

Z pcworld.pl
DVD zabezpieczone chipem
komentarze:

#16 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.03.2007 - |15:19|

Jeszcze jedno: zdaje mi się że Ben kłamie, jako by miał urodzić się na wyspie. To jest trochę bez sensu - Ben ma ponad 40 lat, jeśli urodził by się na wyspie znaczyło by to że stało się to jeszcze przed sprowadzeniem się Dharmy na wyspę, co jest zdecydowanie nieprawdopodobne bo: po pierwsze Dharma od razu by wytłukła mieszkańców wyspy, po drugie: Ben nie wygląda na buszmena ale na zwykłego amerykanina, na wyspie nie ma żadnego miejsca gdzie mogli by żyć jacyś tubylcy przed przybyciem Dharmy. No bo jak by to niby wyglądało ? Dharma sprowadza się na wyspę, nie przejmuje się jej mieszkańcami ale zostawia ich w spokoju, z drugiej ztrony ci tubylcy nie przeszkadzają Dharmie w budowie bunkrów. Aa potem nagle zaczynają wojnę, buszmeni jakimi musieli by być rodowici mieszkańcy wyspy, nie posiadający broni pokonuja zabunkrowaną, uzbrojoną armię Dharmy, i jakby nigdy nic zamieszkują w ich domach dostają jedzenie z lądu i zdobywają nowych ludzi werbując ich w normalnym świecie... Sami pomyślcie jakie to bezsensowne. Ben kłamie tak samo jak kłamał udając razemze swoimi obdartusów (sztuczna broda itp.). Właściwie dlaczego miał by nie udawać, to najlepszy sposów na wprowadzenie zamentu tak żeby Lostowicze nie mogli zrozumieć o co chodzi. Więc śmiem twierdzić, i nie jest to bynajmniej teoria, ale wywniąskowałem to z tego co zobaczyliśmy do tej pory: Darma istnieje cały czas, ale została przejęta przez jakąś prywatną korporację albo rząd, działają cały cas na co dowodem jest rekrutacja nowych członków, zrzuty jedzenia, budowa lotniska.

Zmumyfikowane zwłoki Adama i Ewy, świadczą o tym, że ludzie na Wyspie byli przedtem. Byc może Ben jest ich dzieckiem. Takim Tarzanem. Zreszta czetropalczasta stopa sugeruje całkie dobrze rozwinietą cywilizację. Ben także nadmienia, że nie jest jedynym Innym, który się an Wyspie urodził. Nie jest zaś dzikusem. Nie zapominajmy o NIM. On prawdopdobnie uczynił z grupy dizkusów spoleczeństwo Innych.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 22.03.2007 - |15:45|

• 0
Genesis

#17 tomek

tomek

Szeregowy

• Email
  • 34 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.03.2007 - |15:42|

Odcinek bardzo dobry, mam nadzieję, że tendencja rosnąca co do poziomu utrzyma się jeszcze długo, ba do końca! Hmm, ciekawe co zrobi John temu oszustowi (chodź powiedział do niego "Dad"), C4 się mu chyba już skończyło :D
  • 0

#18 elektrownik

elektrownik

Kapral

• Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 22.03.2007 - |15:47|

@Jonasz chyba nie przeczytałeś uważnie... Jeśli jest tak jak mówisz to wytłumacz mi czemu Dharma zrzuca jedzenie tym którzy załatwili ich pracowników... :huh:
  • 0

Z pcworld.pl
DVD zabezpieczone chipem
komentarze:

#19 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 22.03.2007 - |15:47|

Koncowka tego odcinka byla niesamowita, w sumie jeden z najbardziej zaskakujacych koncow odcinka. Zreszta, caly odcinek byl bardzo dobry. Nasuwa sie mnostwo pytan: Czy to, ze Locke jest "wazny" wynika z tego, ze zajrzal w dymek? Czy Alex bedzie chciala sie dowiedziec o co chodzilo Sayidowi? Czy skoro wyspa obdarowuje ludzi tym czym chca, to jaki to ma zwiazek z dymkiem? Czy Anthony Cooper na wyspie to manifestacja dymku? Czy zobaczymy wiecej bliskich rozbitkow? Wow. Ten odcinek ucina takze spekulacje jakoby Richard Alpert byl Nim. Skoro jak Mikhail powiedzial, ze Ben tez nie jest Nim, to w takim razie czemu rzadzi? Watpie zeby Ben mial "oddac" wladze Locke'owi, poniewaz jest ktos ponad nim.
  • 0

#20 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.03.2007 - |15:59|

@Jonasz chyba nie przeczytałeś uważnie... Jeśli jest tak jak mówisz to wytłumacz mi czemu Dharma zrzuca jedzenie tym którzy załatwili ich pracowników... :huh:

Nie wiadomo kto kogo załatwił. Nie wiadomo czy ktokolwiek kogokolwiek załatwił. Nie wiadomo czym jest Dharma.
  • 0
Genesis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych