Skocz do zawartości

Zdjęcie

Battlestar Galactica - sezon 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
231 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 13.02.2007 - |02:14|

Plotki plotkami, mamy potwierdzenie, że BSG będzie miało 4 sezon. Ma on liczyć 13 odcinków, a premiera ma się odbyć w styczniu 2008 roku.

Pena informacja tutaj.
  • 0

->1019<-

#2 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 13.02.2007 - |02:25|

no to wreszcie jakaś miła informacja dzisiejszego dnia :]

pojawia sie natomiast pytanie czemu tylko 13 odcinków?
  • 0

Dołączona grafika

#3 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 13.02.2007 - |14:15|

Sama nie wiem, czy cieszyć się z tego powodu, czy nie.
Z jednej strony - więcej BSG - SUPER! :D
Z drugiej - czy wysoka jakość serialu nie przejdzie w ilość i czy BSG na tym nie straci? W sumie... mimo wszystko troszkę się cieszę, że będzie to tylko kilkanaście odcinków, może nie będą tego wypełniać "zapychaczami" jak 3x14...
  • 0

#4 Borlog

Borlog

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 13.02.2007 - |21:37|

Jak mówią źródła na Gateworld to 13 odcinków powstanie na pewno a dalsze 7 nakręcą jeślli wynegocjują to z aktorami. Najmniej odpowiada mi czekanie do stycznia 2008 więc mam nadzieję że jednak zaczną emitować 4 sezon wcześniej.
  • 0

#5 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.02.2007 - |01:58|

http://www.thefutonc...20070213scifi01
  • 0

->1019<-

#6 vg1

vg1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 14.02.2007 - |23:13|

Mnie martwi tylko jedno, a mianowicie to że BS ma coraz mniej wspólnego z SF (zwłaszcza 3 sezon) :(
  • 0

#7 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.02.2007 - |23:18|

Mnie martwi tylko jedno, a mianowicie to że BS ma coraz mniej wspólnego z SF (zwłaszcza 3 sezon) :(

A mnie to właśnie cieszy.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#8 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 15.02.2007 - |00:16|

Popieram Jonasza - ma rację, dzięki temu serial jednak ma w sobie coś ludzkiego i naturalnego, a nie czysty fantastyczny bełkot
  • 0

Dołączona grafika

#9 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.02.2007 - |01:25|

Popieram Jonasza - ma rację, dzięki temu serial jednak ma w sobie coś ludzkiego i naturalnego, a nie czysty fantastyczny bełkot

House, Criminal Minds, Greys Anatomy, Shark, CSI.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#10 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 15.02.2007 - |03:10|

A mnie to właśnie cieszy.

To zmień serial i forum.
BS to esencja dobrego SciFi, a nie esencja naszej teraźniejszości niczym MagdaM.

Może nadszeł już czas, żeby poważnie się zastanowić czym być to forum, Hatak etc...

Dla mnie to wyłącznie miejsce dla fanów seriali SciFi.
CSi, Supernatiral etc... to dla mnie nie fantastyczny bełkot.
Jedyny powód dla którego kocham, piszę i propaguję te nportal, a w tym to forum to to, że jest to kącik miośnikó SciFi. Sg-1, SGA, BSG, Borg i ST, Farscape, B5 i inne seriale to jest to co kochamy i dlaczego cały ten świat wyprodukował tak wielki fenomen jak Hatak i cały portal, a w tym forum.

Może czas się zastanowić czy nie tracimy bracia ducha. Czy jeśli ma tu być miejsce na House, Criminal Minds, Greys Anatomy, Shark, CSI i inne MagdyK czyli produkcje bazujące na teraźniejszej rzeczywistości czy straszeniu ludzi aka Supernatural etc... to jest ciągle to dlaczego Hatak powstał? I dlaczego ma nadal istnieć? Wg mnie to ma być portal i forum ludzi psajonujący h się SciFi i niech tak zostanie.

Użytkownik Gaj edytował ten post 15.02.2007 - |03:18|

• 0

#11 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2007 - |03:38|

niewazne ile odcinkow i ile sezonow, byle serial mial zakonczenie, a nie wyrzucenie z anteny o ktorym glosno i duzo bylo pisane. Trzymajmy kciuki by historia BSG dotarla do konca. D

Użytkownik matlas edytował ten post 15.02.2007 - |16:39|

• 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#12 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 15.02.2007 - |14:28|

Trzymajmy kciuki by historia BS dotarla do konca. D

Zgadzam się z przedmówcą :)
Ale i tak trochę się obawiam tego zakończenia - przypomnijcie sobie stare BSG... no cóż, dla mnie to był kolejny gwóźdź do trumny tego poniekąd kultowego dzieła;)
Jak by nie było i jak bardzo niektórzy chcieliby temu zaprzeczać - BSG to SF. Bez elementu SF stanie się kolejnym serialem, jakich pełno w tv. Co będzie, gdy (jeśli?) Galactica dotrze na Ziemię, gdy fantastyka zderzy się poniekąd z naszą rzeczywistością i być może teraźniejszością? (tak na marginesie - byłby to ciekawy numer, gdyby BSG dotarła na Ziemię np. w czasach antycznych ;) tak, wiem, niektórzy mówią, że to było właśnie trzynaste plemię...)
Czy po przylocie na Ziemię BSG będzie nas nadal tak samo fascynować (pomijając fakt ewentualnego wyjałowienia scenarzystów w kwestii nowych ciekawych pomysłów)? Cóż... poczekamy conajmniej rok, żeby się przekonać ;)
  • 0

#13 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.02.2007 - |14:40|

BS

mały offtopic, bo to się ludziom ciągle myli:

BS jest skrótem od BaseStar
a
BSG BattleStar Galactica

Nie pytajcie się mnie czemu tak jest, bo tak po prostu jest odkąd pamiętam... zawsze tak pisali w materiałach związanych z serialem, i może też nie będziemy tego zmieniać...

#14 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 15.02.2007 - |16:18|

mały offtopic, bo to się ludziom ciągle myli:

A może po prostu matlasowi zjadło jedną literkę? ;)
  • 0

#15 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2007 - |16:38|

A może po prostu matlasowi zjadło jedną literkę? ;)

tak zjadlo.sory za zamieszanie literowka :D

ja mysle ze serial sie skonczy w momencie jak BSG na ziemi wylaguje i to bedzie ostatnia scena :D

co do dziejow na ziemi przeciez nowy serial CAPRICA kreca i tam bedzie duzo scena na planetach :>
  • 0

#16 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 16.02.2007 - |05:00|

Informacje o Caprica nie są chyba pewne, czy w ogóle powstanie - to tylko pewien pomysł w trakcie rozważań, a na pewno nie wiadomo nic o tym, że już trwają jakieś konkretne prace w sensie kręcenia scen i odcinków.
  • 0

#17 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.02.2007 - |17:27|

Informacje o Caprica nie są chyba pewne, czy w ogóle powstanie - to tylko pewien pomysł w trakcie rozważań, a na pewno nie wiadomo nic o tym, że już trwają jakieś konkretne prace w sensie kręcenia scen i odcinków.

z tego co wyczytalem w marcu ma byc info czy bedzie czy nie :D
  • 0

#18 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 17.02.2007 - |02:31|

To nie jest temat od Capriki, ani dywagacji lingwistycznych. Trzymajcie się rozważań na temat 4 sezonu, bo zaczną lecieć posty :)

To mówiłem ja... _Neoo_ na feriach ;]
  • 0

->1019<-

#19 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.02.2007 - |15:29|

A więc czekamy do stycznia 2008, to o wiele więcej czekania niż między innymi sezonami. Niektórzy na to narzekają niektórzy mogą patrzeć na to w pozytywny sposób, np. tak jak ja - producenci dali dużo czasu scenarzystą i ich geniuszowi, aby stworzyli coś perfekcyjnego na miarę sezonu pierwszego i drugiego. Oczywiście BSG nie może powrócić do tego samego klimatu jaki był w 1 i 2 sezonie, dlaczego? A więc każdy sezon ma swoją kolebkę, falę uderzeniową po czymś innym. Na przykład - 4-odcinkowy pilot-film z 2003 roku był taką eksplozją wątków i całego świata BSG a 1 i 2 sezon jego falą uderzeniową, pod koniec 3 sezonu mamy zakończenie wszystkich wątków i nowy początek. Spójrzmy - 3x01-3x04 to nowa 4-odcinkowa miniseria z następnymi problemami, okupacja i exodus, dopiero w czwartej ćwiartce (3x04) dzieje się najwięcej, najwięcej akcji, najwięcej dramatycznych scen. na dvd powinny te odcinki być połączone w 3-godzinny film, a potem (chyba) 16-odcinkowy dalszy 3 sezon. Analogicznie do 1 i 2 sezonu 4 sezon będzie dalszą i zarazem nową odsłoną 3 sezonu, mogą przytłumić mitologię i przedstawić nowy, ciekawszy sposób na znalezienie Ziemii, pewnie ujawniona ostateczna piątka cylonów, załóżmy, że kilku będzie na Galactice a pozostałych będą szukać, ostateczna piątka będzie znała drogę na Ziemię, pewną drogę która ujawni się pewnie na cliffchangerze 4.0 i 4.5 sezonu. Moim zdaniem scenarzyści powinni jeszcze w 4.0 znaleźć miasto ludzi na jakiejś planecie na której się na jakiś czas osiedlą, naprawią Battlestara i wyposarzą w różnorodne komponenty - militaria. W sezonach dostrzegam jeszcze jeden element - kolorystykę, zauważyłem, że w 1 i 2 sezonie kolorystyka scenografii i filtru (czy czego kolwiek) co stosują twórcy na film, aby wydawał się mieć inny kolor, jest w różnych odcieniach koloru niebieskiego, w trzecim sezonie i w pilocie z 2003 jest żółtawy, odmiana mrocznego klimatu z użyciem żółtych kolorów, jak w Obcym 3, w 4 sezonie oczekuje zmiany i mam nadzieję, że mroczny klimat będzie w kolorach zimnych - fioletowym, granatowym lub poprostu żadnym, tylko kolory scenografii. Jak zapowiadałby się cliffchanger pod koniec 4.5? Napewno znalezieniem, może nazwałbym to dotarciem na Ziemię, czyżby to była ostatnia scena? Czy zobaczylibyśmy jakie powitanie miałaby flota z BSG? Ja stawiam na tak, sądze, że pokażą to tak jak pokazali pod koniec 2 sezonu życie na Nowej Caprice, równowagę, odrazu w tym momencie kiedy pokazuje się nowy problem, powrót Cylonów. Moim zdaniem nie powinno się kończyć na znalezieniu Ziemii, cały ten wątek powinien być kluczem do wielkiego skarbca wiedzy (o świecie BSG), nowych sprzymierzeńców (Ziemian, na jakimkolwiek poziomie technologii są), poprostu - jak wcześniej porównywałem, wstęp do nowej 4-odcinkowej miniserii na początku 5 sezonu, może bitwy lub ucieczki z Ziemii, może Ziemianie wykopią flotę BSG za poglądy i wiarę, ponieważ wierzą w jedynego Boga a nie w bogów greckich? Co zrobią Cyloni z Ziemią? Cóż, można dużo myśleć... , do 4 sezonu serial może się tak zmienić, ewoluować, zaczarować, że zdumieni my i widzowie w Ameryce (US i Kanadzie) powrócą do oglądania i zwiększą oglądalność, a za tym idzie 5 sezon. Każdy sezon się bardzo różnił od siebie, 1 sezon - przepowiednie, religia, 2 sezon - polityka, mitologia, 3 sezon - mitologia^2, cyloni od środka, każdy kto oglądał wie jak bardzo się różniły, zakładając, że 3 sezon jest najgorszy z pozostałych, 4 sezon nie będzie gorszy i powstanie dzieło (łącząc całą moją wypowiedź). Pozdrawiam.
  • 0

Dołączona grafika

#20 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.02.2007 - |15:59|

Zdecydowanie w 4 sezonie powinni zrobić coś z Galacticą, żeby nadawała sie do walki (albo może znaleźć kolejnego Battlestara). Przecież w tym stanie nie ma szans na jakakolwiek bitwe z Cylonami (sceny walki nie są moimi ulubionymi w BSG, ale naprawdę zaczyna mi ich brakować). Po za tym chciałbym powrotu tego mrocznego, politycznego klimatu sezonu 2. W sumie trudno jest spekulowac o czym będzie 4 sezon, gdy przed nami jeszcze miesiąc do finału 3, w którym zapewne kolejny wgniatający w fotel zwrot akcji (przynajmniej z tego co mówią producenci :P ). Pewnie w finale dowiemy się kto z głownych bohaterów jest Cylonem, więc w 4 sezonie dostaniemy sporo informacji ogólnie o Final Five. I mam nadzieję, że to nie Starbuck okaże się tą, która zginie i zobaczymy ją w następnym sezonie :angry:
P.S. Mam nadzieję, że data styczeń 2008 oznacza początek stycznia, bo jak widać koniec nie jest najlepszym momentem na rozpoczęcie sezonu (wszystkie te footballe, Oscary, Grammy, dzięki którym nieoficjalnie mówi się, że odcinek 3x14 miał ogladalność na poziomie 1.2 :( ).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych