Donnie Darko (2001)
Napisano 31.03.2004 - |18:09|
poza tym, do konca nie wiadomo, czy jest fantastyczny, czy tez nie
Napisano 31.03.2004 - |21:28|
Ale żeś się <bip> rozpisał !!!jesli ktos ogladal ten film to wie, ze nie jest on latwy
poza tym, do konca nie wiadomo, czy jest fantastyczny, czy tez nie
gulus
Napisano 01.04.2004 - |15:16|
Donnie Darko ma schizofremie, ale od jakiegoś czasu nie bierze prochów. Pewnej nocy budzi go dziwny głos, który wywleka go z daleko od domu i mówi mu, ze za parę dni, godzin, minut i sekund (dokładnie nie pamiętam) nastąpi koniec świata. Gdy wraca nad ranem do domu okazuje się, że na jego pokój spadł silnik od samolotu, i gdyby tam spał zmiażdżyłoby go (więc ten głos nawet go uratował). Prze cały film główny bochater wykonuje polecenia faceta ubranego w strój królika (właściciel wcześniejszego głosu) co doprowadza do wielu nieprzyjemnych rzeczy (w tym śmierci dziewczyny Donniego, która zostaje zabita przez przypadek, przez właśnie tego "królika"). Jego dziewczyna w pewnym czasie tego filmu pyta go"czy gdyby mógł to przeniósłby się w czasie, by zmienić wszystkie te złe rzeczy na dobre". Gdy czas mija, Donnie przenosi sie w czasie wraz ze spadającym silnikiem od samolotu. Budzi się w swoim pokoju, gdy nagle spada na niego silnik od samolotu i go zabija. Swietna scena, gdy pokazuja wszystkich "znajomych" Donniego tuż po jego śmierci - taka ich wewnętrzna przemiana. Na końcu jego dziewczyna pojawia się wraz z chłopakiem oglądajągo silnik samolotu i worek z cialem Donniego. Ona nawet nie wie kto to jest. Czyli ten koniec Swiata nastąpił tylko dla Donniego.
film nie był wydany poza stanami, a szkod. Pewnie uznali, ze skoro U nich nie lubią inteligentnych filmów to nigdzie ich nie lubią
Powiem tak warto obejrzeć ten film bo trudno go opowiedzieć. Dobra obsada aktorów, świetny klimat, taki nie amerykański, filozoficzny, poprostu super.
Użytkownik HENTAI edytował ten post 01.04.2004 - |15:20|
Napisano 02.04.2004 - |17:50|
Klimatem przypomina Przepowiednię (Mothman Prophecies) z Richardem Gere.
Napisano 15.06.2004 - |13:50|
Napisano 15.06.2004 - |18:06|
Napisano 18.06.2004 - |15:37|
Flim jest naprawde geialny. Poodbają mi się filmy, w których kompletnie nie moge zgadnać końca!!
Akcja momentami jest tak pokręcona jak w filmie "Memento" (jak ktoś nie ogladał to polecam - nie S-F ale tez warto).
Na mój skromny gust i tyle co pamietam (bo film oglądałem jakieś 4 do 5 miesięcy temu) to tytułowy bohater miał wizje przyszłości i może nie umiejąc tego zrozumieć połączyło mu się to z schizofremią.
Napisano 25.07.2004 - |18:22|
Napisano 26.07.2004 - |08:33|
Mocno wyróżnia się na tle "dobrego kina amerykańskiego".
Polecam każdemu, kto go jeszcze nie obejrzał.
A facet-królik jest po prostu zabójczy.
Finał godny mistrza suspensu Alfreda H.
Polecam i pozdrawiam
Napisano 04.09.2004 - |12:05|
kolejna kwestia to interpretacja tego filmu. sa dwie (wedlog mnie). mozna go interpretowac jako film fantastyczny i w tedy jest o podrozach w czasie. albo jako film dydaktyczny, ktory mowi o tym, co by sie stalo gdyby czlowiek chory na schizofremie nie bral proszkow. co wy na to.
Napisano 11.01.2005 - |14:53|
A co do reszty, to DONNIE DARKO nie jest w żaden sposób podobny do ZAGUBIONEJ AUTOSTRADY, MEMENTO, czy czegokolwiek innego. DONNIE DARKO jest filmem jedynym w swoim rodzaju, nie można go zaszufladkować i podpożądkować do zadnej kategorii filmowej - nie jest to równierz do końca s-f, ale jak juz mówiłem, filmu niemożna jednoznacznie sklasyfikować. W tym filmie karzdy znajdzie cos dla siebie, a z karzdym koleinym razem spędzonym przed ekranem, odkrywamy w tym dziele coś dla siebie.
Fabuły filmu naprawdę nie warto zdradzać potencjalnemu widzowi. Karzdy musi ten film obejrzeć sam i samemu go zinterpretować. Prawdę jest, że film jest cholernie skomplikowany. Odpowiedz na jedno pytanie dotyczące filmu, zrodzi następne pytania. Warto też zwrócic w tym filmie uwage na muzyke, która jest idealnie dobrana i wpasowana w całość.
DONNIE DARKO jest filmem naprawdę geniaalnym i bez wachania można polecic go karzdemu. Jak dla mnie, jest to naleprze dzieło filmowe wszechczasów wybijajace się ponad wszelkie skale ocen.
GORĄCO POLECAM!!!
Napisano 27.01.2005 - |22:12|
Napisano 17.05.2005 - |14:36|
Napisano 17.05.2005 - |20:17|
<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>
Napisano 04.06.2005 - |21:18|
JESLI GO NIE WiDZIALES OBEJRZYJ !!
Napisano 25.06.2005 - |11:41|
ten, kto jeszcze nie widział filmu, a planuje go obejrzeć, nie może tego przeczytać, bo popsuje sobie całą przyjemność z oglądania filmu. natomiast osoby, które widziały film, i tak jak ja lubię zagłębiać się w ciemne zakamarki i zapałać tam świeczkę zapraszam do lektury, bardzo wiele artykuł ten wyjaśnia --> http://www.film.org....nnie_darko.html
Napisano 04.11.2005 - |08:45|
no dobra bedzie spoiler
Donnie Darko ma schizofremie,
no dobra, a co to takiego ta schizofre_m_ia, bo o czyms takim slyszalem jedynie w "chumorze zeszytow" ?
:>
A co do filmu - warto zobaczyc. Jak juz pisano tu w watku - film jest "pokrecony". Ale przyznam ze sie go dobrze oglada. Jest tez pare znanych gwiazd hollywood.
A co do przeslania filmu....no coz: jesli in plus przyznac owe "pokrecenie" filmu, to in minus trzeba wrzucic ze autor pokombinowal, pokombinowal i zostawil widza z cala masa rzeczy porozpoczynanych i nie podokanczanych. Z przyjemnoscia ogladam filmy, na ktorych trzeba myslec, ale bez przesady - we wrozke bawic sie nie lubie odgadujac a to co z nauczycielka angielskiego, a co z babcia smierc, a dlaczego takie a nie inne cytaty z tej jej ksiazki, a dlaczego taki a nie inny koniec filmu, a dlaczego krolik w jednej z ostatnicj scen dotyka sie "mistycznie" w wydlubane oko.
Film mi sie podobal przez 80% czasu - ale koniec to jakis bzdet. Bzdet=znaczy sie nagle uproszczenie wszystkiego i pozbawienie calego obrazu odrealnienia, swoistego mistycyzmu w "".
Mimo tych uwag - film jednak polecam.
ps. a sam pomysl z przebraniem za krolika uwazam za jakies nieporozumienie.
Napisano 07.11.2005 - |07:19|
Niemniej ten też zobaczyć trzeba a przynajmiej warto.
P.S. Tak, królik do bani.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 13.08.2006 - |15:10|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »