Skocz do zawartości

Zdjęcie

Eragon (2006)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 28.12.2006 - |21:57|

Jestem wielkim fanem Fantasy ale ten film to WIELKIE ROZCZAROWANIE.

Liczyłem na odrodzenie się Fantasy, modę na nie a zaserwowano nam Baśń na poziomie ciut lepszym od D&D 1/2 oraz Legend Of Earthsea.

Poprawność polityczna wprost poraża.
Teksty są tak patetyczne i ogłupiające że szkoda gadać.
Bądź dobry bla bla bla, zło jest be sra ta ta ta, walczymy o wolność blee, (puszczam pawia) itd itp

Co w tej dziecinnej produkcji robi John Malkovich i Jeremy Irons tego wprost nie jestem w stanie pojąć.
Jeremy jeszcze jakoś się broni, ale John niestety nie.
Równie dobrze można by władować tutaj Ala Pacino.
Rewelacyjni aktorzy obsadzeni w płytkich postaciach.

Mam nadzieje że chociaż skosili dobre garze od producentów.

Durza = klaun

Smok-Ptasznik :blink: nosz ja cię pier...

Fabuła :huh: pytam się gdzie jest fabuła :huh:

Podsumowując Lepsze od D&D 1/2 oraz może Legend Of Earthsea o co w gruncie rzeczy nie trudno. Gorsze od Ostatniego Smoka, o klasę od Willow, Harry Poter bije to na głowę a Władcy Pierścieni macha się gdzieś w okolicach pięt.

Użytkownik Quendi edytował ten post 28.12.2006 - |22:07|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 29.12.2006 - |23:51|

Quendi, nie tylko ty sie wkurzasz. Moim zdaniem, to ładowanie czystego USA i poprawność polityczną we wszystko...to jest k..... skandal, przepraszam ale inaczej tego sie nieda powiedzieć! Dla mnie to jest poprostu żenada i tyle. Niema to się nijak do FANTASY! Powtarzam - FANTASY! A film ma być oderwaniem od rzeczywistości. Polecam obejrzeć - w celu naukowym - JAK MOŻNA ZEPSUĆ FILM ładując w niego czyste USA!~
Ehhh, szkoda!
  • 0
Dołączona grafika

#3 mancus

mancus

Szeregowy

• Email
  • 17 postów

Napisano 30.12.2006 - |06:50|

Ja Wam powiem ze Smoczek jak sie tylko wykluł był fajniutki.... reszte filmu mozna pominac

Użytkownik mancus edytował ten post 30.12.2006 - |06:50|

• 0

#4 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 30.12.2006 - |16:56|

ludzie, alez Eragon to ekranizacja powiesci. a powiesc napisal 15letni chlopiec (no dzisiaj ma chyba 20 lat)

jakiej wiec filozofii, wzorow etycznych, (nie)poprawnosci politycznej mozna sie spodziewac po nastoletnim autorze ?? wiadomo, ze biale bedzie biale, a czarne bedzie czarne. a ze Eragon bestsellerem byl, to i go zekranizowali.
moze czasem warto zainteresowac sie ksiazka, zanim zobaczy sie jej ekranizacje ;)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.12.2006 - |17:37|

ludzie, alez Eragon to ekranizacja powiesci. a powiesc napisal 15letni chlopiec (no dzisiaj ma chyba 20 lat)

16-letni . Ale to nie jest problem . Bo książka jest bardzo dobra . I każdy się spodziwał że film bedzie przynajmiej w 1/4 dobry jak książka .
Natomiast jest tragedia , poza sympatycznie zrobionym smokiem niema nic wiecej . Zasadniczo , moja rada - ściągnij , obejżyj , skasuj i zapomnij .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 drooido

drooido

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów

Napisano 30.12.2006 - |18:12|

Ksiazka byla calkie dobra. Wiadomo moze zbyt odkrywcza, nowatorska nie jest, ale przyjemnie sie ja czyta.

Co do filmu - to zenada - dla mnie najwieksze rozczarowanie - czekalem na niego od dobrych paru miesiecy, ogladale trailery (na marginesie, po raz kolejny okazalo sie, ze trailery sa bardzo mylace) - byly naprawde super, ale jednak rosl we mnie niepokoj...
No i stalo sie... Nie mowie tu juz tylko o pewnych skrotach, bo one sa konieczne, ale w tym przypadku mamy do czynienia z prawdziwym splyceniem oraz zupelnie niepotrzebnymi zmianami... Chocby brak krasnoludow (pewnie braki w budzecie), wyglad Saphiry, znamienia, Urgali, brak Elvy, sceny z rozbiciem diamentu, nie mowiac juz o scenach z Blizniakami czy corka Sloana, ktore zostaly nakrecone, ale jakims cudem nie trafily do filmu (kolo 100 min filmu to chyba nie jest jakos strasznie duzo i mozna pokusic sie o wiecej...).

IMO film zostal nakrecony tylko po to, by pokazac, jak ladnie mozna w dzisiejszych czasach stworzyc smoka, ale chyba nie o to chodzilo...
Uratowac moglaby go tylko jakas wersja DC, o godzine dluzsza ;]

Moze na duzym ekranie film ten troche zyskuje, szczegolnie przy scenach lotow saphiry czy bitwy (ja niestety jej prawie w ogole nie widzialem), ale niestety, po seansie w domowym zaciszu, nie jestem sklonny wydac 15 zl na kino...

Ocena: 5/10

Użytkownik drooido edytował ten post 30.12.2006 - |18:19|

• 0

#7 epona

epona

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.12.2006 - |18:42|

Książka bardzo mi się podobała choć podchodziłam do niej ostrożnie zaczynając czytać... Film... rozczarował mnie coby dużo nie gadać, ale ze względu raczej na luźny związek z książką i niewykorzystane możliwości. To była bajka jak już ktoś wyżej zauważył i nie doszukiwałabym się i nie oczekiwała czegoś więcej. W tym względzie nie mam zastrzeżeń. To nie Władca Pierścieni i porównywanie to chory pomysł.
Myślę, że dla wielu będzie kolejną ciekawą opowiastką (film), o której szybko zapomną a szkoda bo temat moim zdaniem ciekawy.
  • 0
There Are Some Days, You Take The Long Way Home...

#8 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 30.12.2006 - |18:43|

Książki nie czytałem, film miałem zamiar obadać, teraz już nie mam :) Widocznie to kolejna zmarnowana szansa na film fantasy adresowany do starszej publiczności... trzeba poczekać ze 20 lat na ekranizację "Pieśni lodu i ognia" w postaci serialu na HBO :D
  • 0
kaminaclose.jpg

#9 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.12.2006 - |23:22|

Chocby brak krasnoludow

No przeciez byli - to ci z brodami ... kipsko oglądałes :D .

Moze na duzym ekranie film ten troche zyskuje, szczegolnie przy scenach lotow saphiry czy bitwy

Bitewki - w roli głównej saphira i Eragorn . Reszty bitwy nie ma .

To nie Władca Pierścieni i porównywanie to chory pomysł.

Powiedzmy że Jackon w LOTR pokazał jak należy w miare sensownie ekranizować fantasy . I powinno się go traktowac jako pewny standart .

Uratowac moglaby go tylko jakas wersja DC, o godzine dluzsza

Nierealne .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 01.01.2007 - |22:21|

Obiektywnie oceniam ten film na 3+
a dokładniej mówiąc to na 5 jeśli mam go pokazać dzieciom i 3 jak komuś starszemu, a że mam ju ż swoje lata to wyszło 3+.
Za fajne uważam :
+ ładni ludzie i krajobrazy
+ śliczny mały smoczek
+ efekty na dobrym pozimie
za największe minus uważam:
- dość niezgrabnie wycięty z książki scenariusz. Byłam w kinie z kimś, kto nie czytał książki i on kompletnie nie zrozumiał o co chodzi,
- przerysowane postaci, zwłaszcza Durza
- w różnych scenach smok raz był mniejszy a raz ogromny tak od 2 razy taki jak człowiek, do 5, 6 w różnych scenach różne wielkości- nawet mnie to się rzuciło w oczy a nie należę do nadzwyczajnie spostrzegawczych osób
- brak sceny (choćby jednej) w której Malkovich mógłby cokolwiek zagrać!!! W całym filmie powiedział ze 3 zdania, bez sensu
- a osobiście dla mnie tragiczny dubbing, chyba największa zmora w polskich kinach. Lubię Joannę Brodzik ale w roli smoczycy????? Przez cały czas miałam wrażenie, że zaraz usłyszę "Tomuś!"
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#11 epona

epona

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 02.01.2007 - |17:49|

Dlatego wybierając się do kina (poza opcją : bajka) wybieram wersję txt :) Dobry dubbing do filmu to naprawdę rzadkość:(
  • 0
There Are Some Days, You Take The Long Way Home...

#12 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.01.2007 - |20:56|

Gdyby nie moja żona i J. Logana to bym się na śmierć zanudził i może usnął. Ale chcę obejrzeć bez pol dubbingu, bo teksty jakie usłyszałem w wersji pol załamały mnie. Polacy chyba starali się zrobić dubbing w języku średniowiecznym. Podobnie jak dubbing w SW ROTS i te ich wypowiadane Sith co mnie ciągle trąca jak to słyszę. A potem oglądam Piąthy Elementh, Thaxi itp...

Co do krajobrazów i widoczków owszem bardzo mi się podobały.

EFX niezgorsze ładny smoczek i wogóle.

Sceny bitewne hm..... czy goguś latający na smoku który zieje ogniem jest sceną bitewną, nie bardzo.

Powiem tak ten małolat co to napisał zabardzo naoglądał się GW i chciał zrobić film fantasy ot przykład:

Pierwsze spotkanie Durzy i Eragona. Eragon słabszy we władaniu czarami porywa się na śliniejszego. A Durza rzuca w niego bronią ze ścian hmmm SW EP V ESB pojedynek Vadera i Luke'a na Bespinie.

Potem Brom ginie by Eragon i Arya mogli uciec, Obi-wan też zgninął by Luke Leia Han i Chewbacca mogli ucieć z Gwiazdy Śmierci.

Ale jak usłyszałem jak nazywa się król to myślałem, że skonam Galbatorix czy tak powinien nazywać się król w krainie gdzie imiona brzmią Eragon, Arya, Brom , Durza, Murtagh, Garrow.

Galbatrorix kojarzy mi się z Panoramixem, Asterixem, Obelixem i..... Idefixem???

PS.

Arya miała wspaniały napierśnik i tylko, bo bez niego piersi nie miała i na końcu podążała do czegoś co nazwa brzmiała jak zrozumiałem Abigejezja , coś w tym jest.

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 04.01.2007 - |21:03|

• 0
AVATAR ->Po lewej Leonek 1 rok 9 miesięcy, po prawej Pawełek 5 lat 4 miesiące.

#13 Amidka

Amidka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 05.01.2007 - |13:32|

Zgadzam się z przedmówcą niemalże w 100% Tylko, że...

[...] na końcu podążała do czegoś co nazwa brzmiała jak zrozumiałem Abigejezja , coś w tym jest.

Otóż za pewne chodziło ci o Alagaesię ale tam Arya na pewno nie podążała. Alagaesia to kraina, w której się dzieje akcja Eragona. A Arya wracała do Elesmery :) Tak gwoli wyjaśnienia ;)

To co porobili z tym filmem to - pożal się boże - parodia. Nie wiem, Jackson jakoś potrafił pięknie skrócić, delikatnie pozmieniać LOTRa, a że nie potrafiono tego zrobić z Eragonem to tragedia. Książki rewelacja a z filmu zrobiono kabaret, parodie. Nawet epitafium potrafi lepiej oddać w paru słowach co autor miał na myśli a TO COŚ w kinie hmmm :((

Jedyne co potrzeba temu filmowi to zmiane reżysera - najlepiej na Jacksona :P
  • 0
Potęga i wielkość Ori jest niezaprzeczalna.
Ci, którzy odrzucą ścieżkę do oświecenia, muszą zostać zniszczeni.

Hallowed are the Ori

#14 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 05.01.2007 - |14:41|

Jedyne co potrzeba temu filmowi to zmiane reżysera - najlepiej na Jacksona :P

mógłby być ktokolwiek, kto nie chciałby uszczęśliwić wszystkich na raz, nie zakładał z góry, że wszyscy znają książkę na pamięć a przede wszystkim: miał wizję tego co zrobi!
Ten film mógł się udać!
  • 0

#15 Skaara

Skaara

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów

Napisano 08.01.2007 - |19:40|

Powiem tak ten małolat co to napisał zabardzo naoglądał się GW i chciał zrobić film fantasy ot przykład:

Czy pisząc małolat , miałeś na myśli autora książki? Bo jeśli tak to jesteś w błędzie. W książce jest zupelnie inaczej i Brom wcale nie ginie z ręki Durzy. Polecam książkę. :D
A co do filmu... da się obejrzeć, ale jak się zacznie porównywać z książką to.... lepiej nie mówić.
Jeszcze raz polecam książkę. B)
  • 0

#16 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 29.01.2007 - |14:50|

Widzę, że nie tylko mnie ten film rozczarował. Niekóre sceny aż nadto kłują w oczy... Np. kopia sceny z Władcy Pierścieni, kiedy Saruman z wierzy mówił do Uruk-Hai, a tutaj robił to Durza do swoich ludzi... Eragon latający na smoku cały czas słyszy co do niego mówi ten cały Brom... Boże! Po co ja poszedłem na ten film do kina?! Jedna wielka durna bajka i tyle. Jedyne co mi się podobało to mały smok i panienka Eragona.
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#17 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 29.01.2007 - |20:08|

ale nie zrażajcie się do książki :sam5:

film i książka to 2 światy. Książka na prawdę była fajna. No oczywiście żadne z niej wielkie dzieło, ale czyta się :sma1: miło i przyjemnie a film porządnie drażni
  • 0

#18 West

West

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.03.2007 - |10:39|

Typowy przykład filmu dla masowego odbiorcy, oczywiście baaaardzo młodego.
No i zgodnie z panującą modą twórcy zaproszą nas do kina kolejny raz na to samo. Będzie przecież 2 część a może i więcej.
A całość można spokojnie zmieścic w 1 filmie, odpowiednio skrócić i może by coś wyszło, a tak tylko nudy.
Nie porównywać do Władcy Pierścieni - toż to profanacja.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych