Statek-miasto Atlantis
Napisano 16.12.2006 - |15:36|
Po obejrzeniu 14 odc. III serii kolejny raz mam kilka uwag.
1. i chyba najważniejsza, dlaczego Rodney nie ma mapy Atlantis - chłopaki mają całą baze pradawnych, ale planów miasta już nie??? przecież to kompletnie bez sensu
2. czy Atlantis była miastem flagowym?? wiem, że to dziwnie brzmi ale jeśli tak to powinny być chyba jakieś stocznie itp. do budowy wiekszych okrętów - chyba, że przyjąć założenie że budowali je w kosmosie
3. kolejna uwaga w związku z odcinkiem 12 gdzie były ukazane te zjawy z przeszłośći - mam uwierzyć, że tak rozwinięta rasa nic nie zmieniala, ani nie udoskonalała w mieście przez tysiące lat???
Oprych
Napisano 16.12.2006 - |16:15|
Pradawni do niczego nie doszli i nic nie zmienili bo nikt naprawdę nie wiedział co jest w tym mieście.
- brak mapy jest, no po prostu brakuje już słów na ten przykład głupoty.
Ogólnie obraz Pradawnych w Atlantis jest dzuirawy jak ser szwajcarski
Napisano 16.12.2006 - |18:47|
Napisano 17.12.2006 - |12:58|
nie pamiętam jednej rzeczy, czy było mówione ilu mieszkańców mogło pomieścić Atlantis??
Oprych
Napisano 17.12.2006 - |18:55|
Napisano 17.12.2006 - |19:02|
1. oni udają zdziwienie jak cokolwiek znajdą
2. czy taka zaawansowana rasa nie miałaby porządnego planu :>
Oprych
Napisano 17.12.2006 - |19:48|
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 17.12.2006 - |20:27|
pewno miala tylko ludzie go jeszcze nie znalezli - baza danych jest tak wielka, ze nie wszystko przeczytali...
Nie no plany zawsze wiesza się przy wejściu do budynku, urzędu, czyli w naszym wypadku powinna to byc jakaś oddzielna dobrze oznaczona konsola w pokoju Wrót.
Po prostu scenarzyści uznali, że nieznane tajemnicze miasto pradawnych lepiej będzie wyglądać. niestety przeciągneli to zbyt długo, na mój gust na początku drugiego sezonu, po podłączeniu ZPM ten problem powinnien zostać rozwiązany. Tak to zaczyna być śmieszne- czytaj żałosne.
Napisano 17.12.2006 - |21:27|
moja baza, wiec wiem, gdzie co jest.
a komus obcemu nie ulatwialabym sprawy.
wiec tu akurat sie nie zgodze, zeby to bylo az takie zalosne
Napisano 18.12.2006 - |19:01|
ja bym nie umieszczala planow mojej bazy na widoku -
moja baza, wiec wiem, gdzie co jest.
a komus obcemu nie ulatwialabym sprawy.
wiec tu akurat sie nie zgodze, zeby to bylo az takie zalosne
kilka uwag:
1. to nie baza, ale miasto i to chyba jedno z ważniejszych (osobne pytanie jak ono było zaopatrywane w żywnośc
2. ja nie mówie, że na każdych drzwiach miałby wisieć plan, ale w wielkiej bazie danych coś takiego powinno być
3. inni pradawni którzy odwiedzali to miasto też mogli czegoś takiego potrzebować...
Oprych
Napisano 18.12.2006 - |19:42|
A zresztą nawet jakby były to nikt by ich nie zrozumial - Pradawni zawsze robili instrukcje do kitu Z mapami pewnie tez byloby podobnie...
Napisano 18.12.2006 - |21:13|
Napisano 19.04.2007 - |22:42|
Napisano 20.04.2007 - |07:02|
Paryz ma jakies 6 km na 10 i mieszka w nim ponad 2 miliony mieszkancow.......
Użytkownik elam edytował ten post 20.04.2007 - |07:03|
Napisano 20.04.2007 - |12:13|
Pomieszczenia mogły zmieniać znaczenie dlatego uważam że opisanie że to jest laboratorium takiego to a takiego projektu byłoby głupie.
W ostatnich latach życia pradawnych była wojna z wraith wiec całkowicie ośrodek badawczo naukowy mógł być przekształcany na wojskowy.
Jeżeli nie chcesz aby cię szybko unicestwić nie budujesz wszystkiego w jednym miejscu dlatego też uważam że statki drony i inne cudeńka były budowane w innych lokalizacjach. Wiemy że miast podobnych do Atlantis jest wiecej. (choćby to w jednym z odcinków które było do połowy w ziemi, z kąd dostaliśmy trochę dron).
Wszystko łączyła sieć tuneli wiec nie było potrzeby budowania wszystkiego na jednej planecie.
Niestety fabuła nie jest idealnie dopracowana, ale i tak wciąga.
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate
Napisano 17.08.2007 - |21:41|
-plany to zdaje sie maja, ale dosyc ogolne i glownie posilkuja sie swoimi wlasnymi szkicami
-baza Pradawnych nie jest tak latwa do przeszukania, a i tak ekipa SGA radzi sobie po prostu wspaniale z tym zadaniem (pewno Asgard im pomogl swoimi doswiadczeniami). Spojrzcie na glowny ekran w Wiezy Kontrolnej. To co tam sie wysietla nie ma najmniejszego sensu-praktycznie nigdy Ziemianie sa w stanie wygrzebywac co poniektore informacje, ale czesto-gesto nie maja pojecia, co do czego sluzy i dopiero przy danym stanowisku pechowo uruchomionej maszyny sa w stanie znalezc wlasciwa informacje. Po prostu Pradawni mieli inaczej skonstruowane systemy informacyjne. Dla nich to byla pestka poruszac sie w takim gaszczu danych. Gdy jest sie w stanie w myslach zbudowac maszyne od molekul do czesci wielkosci piesci, potrafi sie te plany przechowac w pamieci, to zapamietanie planow miasta jest po prostu formalnoscia i pestka, jak dla nas policzenie 2x2
Winchell Chung
Napisano 20.05.2008 - |18:05|
Druga kwestia to to ze nawet jezeli umieszczono takowe mapy w systemie to mozna ich nie znalesc nie wiem czy pamietacie jak miala nastapic ewakuacja miasta i chciano skopiowac dane to okazalo sie ze kopujac je na wszystkie dyski, przy uzyciu rewelacyjnej metody kompresji" dr. McKey'a mozna skopiowac tylko 7% danych.
Ale mnie zastanawia co innego podlaczenie naszych koputerow do systemu Pradawnych nastapilo tak latwo co mieli zlacza USB czy moze korzystali z koncentryka a czemu nie z WiFi troche to jakies naciagane powinni miec troche wiecej z tym problemow
Napisano 21.05.2008 - |18:33|
"My followers?"
"Your victims."
Napisano 05.01.2009 - |22:10|
Hehe Wyglada znajomo, no nie?
Cala galeria tutay: http://portalwiedzy....eria_media.html
Napisano 05.01.2009 - |22:24|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych