Achaja i inne
Napisano 30.11.2006 - |07:59|
"Miecz orientu" - nowa w sumie powieść niefantastyczna, a raczej psychologiczna. Ciekawa i trzymająca w niepewności do końca. Skomplikowana fabuła - fajnie się czyta
"Zapach szkła" - czytam obecnie, jestem na etapie "Waniliowych plantacji Wrocławia"
--
Poniżej bibliografia Andrzeja Ziemiańskiego
Powieści
Wojny urojone - 1987
Zabójcy szatana - 1989
Bramy strachu - 1990
Nostalgia za Sluag Side - 1990
Dziennik czasu plagi - 1991
Przesiadka w przedpieklu - 1991
Miecz Orientu - 2006
Wzgórze zwane Cymbo (w przygotowaniu)
Achaja
Achaja
tom I - 2002
tom II - 2003
tom III - 2004
Achaja - tysiąc lat później (w przygotowaniu)
Zbiory opowiadań
Daimonion - 1985
Zapach szkła - 2004
Toy Toy Song (w przygotowaniu)
Opowiadania z powyższych "Zbiorów opowiadań"
Zakład zamknięty - 1979
Twarze - 1980
Koloryt lokalny - 1981
Ghost I - 1983
Blisko granicy - 1985
Czekając na barbarzyńców - 1985
Daimonion - 1985
Port - 1985
Reguły gry - 1985
Precedens - 1985
Czasy, które nadejdą - 1991
Bomba Heisenberga - 2000
Toy Toy Song - 2001
Autobahn nach Poznań - 2001
Toy Trek - 2001
Waniliowe plantacje Wrocławia - 2001
Lodowa opowieść - 2002
Czarownice - 2002
Legenda, czyli pijąc wódkę we Wrocławiu w 1999 roku - 2002
Ghost II - dwadzieścia lat później - 2003
Zapach szkła - 2003
Chłopaki, wszyscy idziecie do piekła - 2004
Achaja - zaginiony rozdział - 2004
Napisano 30.11.2006 - |08:49|
wątek ziemców (na których wyglądają mi ludzie z Ziemi)
na 100% to byliśmy my;
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 30.11.2006 - |11:18|
Napisano 05.12.2006 - |20:06|
InVer - Przeczytałeś do końca? Jak wrażenia?
Gość_jooboo_*
Napisano 12.12.2006 - |16:21|
Napisano 13.12.2006 - |07:43|
Ja przeczytałem 3 tomy Achaii w 3 dni... i czekam na 4
brutalny - taki ma być, bo w dalszych tomach achaja awansuje i brutalizm eksponuje różnicę. Trzeba przeczytać całość zeby zrozumieć - aczkolwiek zakończenie 3 tomu jest wg mnie zbyt uproszczone.
-
Przeczytałem "Bramy Strachu" Ziemiańskiego z 1990 roku - książka posiada niespodziewane zakończenie, ale mam wrażenie ze jest ono za krótkie - to chyba reguła. Cała ksiażka trochę po[beeep]a, na samym początku pogubiłem się trochę w akcji.
-
Co do "Zapach szkła" ciągle czytam ... nadal jestem na "waniliowych plantacjach wrocławia" miałem przerwę na "bramy strachu" (nie ma to jak czytać 2-3 książki jednocześnie
Napisano 13.12.2006 - |08:15|
Właśnie kończę pierwszy tom zupełnie świeżej antologii opowiadań "Tempus Fugit". Jak na razie największe wrażenie zrobiła na mnie "Matka gromów" Uznańskiego - dobra fabuła, ciekawy pomysł. Pozostałe opowiadania 1 tomu nieco zróżnicowane. Od wyjątkowo dobrych ("Zegarmistrz i łowca motyli" Grzędowicza) po moim zdaniem mniej udane ("Załatwiaczka" Mileny Wójtowicz)
Zastanawiam się nad stworzeniem jednego IMHO spójnego tematu poświęconego ksiązkom z Fabryki Słów. W końcu większość wydawanych przez nich ksiązek stanowi wspólny nurt fantastyki.
Napisano 20.02.2007 - |23:50|
Zapach Szkła - kolejna niesamowita książka, którą stworzył Ziemiański... Dorwałem ją dzięki przyjacielowi, który swego czasu zbierał bodajże "Fantastyke"? A książka ukazała się pod rząd w trzech numerach. Dodam tylko tyle, że czytając ją tej samej nocy w pośpiechu pomyliłem się i po pierwszej części przeczytałem trzecią a dopiero potem drugą... Ale nie zauważyłem niczego dopóki nie zerknąłem na okładke
Pomysł na osobny topic przeznaczony na książki z pod wydawnictwa "Fabryki Słów" - popieram!
Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu
Napisano 09.05.2007 - |08:06|
Sapkowski jest nieporównywalnie lepszy.
Ale jeśli interesuje was fantastyka z główną bohaterką kobiecą jest "Rapsodia". Naprawdę cudowna seria (pierwsza trylogia napisana, oraz kontynuacje w formie kolejnej trylogii ma już dwa tomy wydane ).
Napisano 09.05.2007 - |14:21|
fabula strasznie trywialna, a mimo to jestem ciekaw co sie stanie dalej
jak bede mial czas z pewnoscia przeczytam kolejne dwa tomy
EDIT: przeczytalem tom 2 i 3. IMO bez rewelacji, bardzo kolokwialny jezyk, tautologia - autor potrafi o jednym i tym samym przez 2 strony pisac, co jest dla mnie porazką. Fabula poszla na leb na szyje, szczerze mowiac wszystkie 3 tomy mogly sie zmiescic w jednym, nie podobal mi sie pomysl z koto-ludźmi, slabe wykorzystanie tej wiedźmy, takie zakonczenie-nie-zakonczenie - ogolnie mnie cala trylogia rozczarowala, szczegolnie po ochach i ahah jakie przeczytalem na tylnej obwolucie książki. "Następca Sapkowskiego w polskiej fantastyce" - rotfl, Ziemianski nawet stac obok Sapka nie powinien
Użytkownik pancor edytował ten post 21.07.2007 - |13:42|
Napisano 24.07.2007 - |12:00|
Po pierwsze akcja siadła i rozmydliła się. Czytało się to ciężko, a co gorsza było nudno. Końcówka książki to jakieś totalne nieporozumienie, jakby pisano ją na klozecie 5 minut przed drukiem powieści. W dodatku autor budował przez 2 tomy mitologię świata i opisywał, zresztą bardzo rozwlekle, pewnych ziemców. W trzeciej praktycznie przestał, tylko na samym końcu powiedział, że to ludzie z Ziemi. No bez jaj. Cykl położyłbym wysoko na półce, gdyby składał sie z dwóch tomów. Trzeci niestety baardzo zaniża moje mniemanie zarówno o cyklu, jako i o autorze jego.
Podsumowując: cykl mógł być majstersztykiem. Zapewniał bardzo intensywne doznania, czytało się go jednym tchem, ale w ostatnim tomie zostało to zdeptane i przekreślone. Smutne.
Napisano 07.09.2007 - |17:37|
- I think you're hugging wrong.
Napisano 21.09.2007 - |17:51|
Napisano 08.08.2009 - |16:29|
Świetny brutalny realizm co lubię i niesztampowi bohaterowie, a także wyczuwalne swojskie klimaty.
Niestety z każdą częścią wyczuwalny spadek poziomu, niemniej jeśli się pojawi kontynuacja na pewno przeczytam
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 24.10.2009 - |09:07|
Bardzo dobry mix Fantasy z pojawiającą się bronią palną. Dużo nawiązań do naszego świata.
Świetny brutalny realizm co lubię i niesztampowi bohaterowie, a także wyczuwalne swojskie klimaty.
Niestety z każdą częścią wyczuwalny spadek poziomu, niemniej jeśli się pojawi kontynuacja na pewno przeczytam
przeczytaj Ucieczkę z Festung Breslau - mnie powaliło na kolana, Ziemiański genialnie splótł losy kapitana Abwehry i polskiego szpiega tuż przed "wyzwoleniem " Wrocławia przez Armię Czerwoną.
Świetnie czytało mi się również Breslau Forever.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »