Skocz do zawartości

Zdjęcie

Virus na wyspie

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 PeaceMaker

PeaceMaker

Kapral

• Użytkownik
  • 218 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.10.2006 - |12:21|

Zebrałem kilka wniosków i spostrzeżeń. Wyszła mi z tego całkiem fajna geneza zachowania Othersów:

1. Na wyspie panuje bliżej nam nieznany virus, choroba, która atakuje po określonym czasie (chyba 2 miesiącach) przebywania na niej. Dowodów na to mieliśmy bez liku, co jakiś czas ten temat powraca w poszczególnych odcinkach (zmarli towarzysze Daniel, szczepionki znalezione przez Charliego, dziwne plamy na ciele Michaela, zaszczepienie dziecka w łonie Claire wielka igłą itp).

2. Othersi o niej wiedzą, mają na nią antidotum - niestety jego zapas jest ograniczony lub technologia jego produkcji jest bardzo skomplikowana i czasochłonna.

3. Katastrofa samolotu to dla Othersów niemałe zaskoczenie - nie dlatego, że to dla nich nowość (wcześniej na wyspę trafiali inni ludzie) tylko dlatego, że pierwszy raz mają doczynienia z tak dużym obiektem. Samolot pasażerski jest bez powrónania większy niż jacht sportowy, łodź naukowców czy balon gazowy.

4. Kolejnym zaskoczeniem dla Othersów jest to, że tak dużo osób przeżyło katastrofę. Przypominam słowa Bena "biegnijcie zobaczcie może ktoś przeżył". Jak na tak poważną katastrofę przyeżyło procentowo dużo ludzi - powyżej 70.

5. Dochodzimy do sedna sprawy. Po sporządzeniu list i policzeniu rozbitków przez szpiegów (Goodwina i Ethana) Othersi już wiedzą, że nie starczy szczepionek dla wszystkich. Mają problem.

6. Ben jako przywódca chce wykorzystać rozbitków do swojego bliżej nieokreślonego nazwijmy to "projektu", podejmuje więc decyzje o wyselekcjonowaniu z rozbitków jednostek najbardziej mu potrzebnych: dzieci (idealnie nadaja się do resocjalizacji), ludzi młodych, silnych, ogólnie nietuzinkowych.

7. Resztę - tych którzy nie są na liście - skazuje tym samym na śmierć po upływie czasu aktywacji choroby.

8. Przypadkiem szczepionki na virus znajduje Charlie i być może tym samym uratuje tych co zostaną na plaży - siebie, Claire (z dzieckiem), Rose i Bernarda (starzy nie chcieli ich) i reszcie anonimowych rozbitków. Nie wiadomo jednak czy szczepionek starczy dla wszystkich.

Zapraszam na opinnie, komentarze i szukanie dziur w moim "scenariuszu" serialu :)

Użytkownik PeaceMaker edytował ten post 20.10.2006 - |12:31|

• 0
"Two players: one is black one is light" -------> John Locke

#2 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.10.2006 - |12:32|

http://forum.gwrota....i...&hl=choroby
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#3 kitket

kitket

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoPiotrków Trybunalski

Napisano 07.11.2006 - |18:36|

To jest dobra teoria tylko mam pytanie w którym od odcinku Charli znalazł szczepionki :huh:

Użytkownik kitket edytował ten post 09.11.2006 - |15:34|

• 0
4 8 15 16 23 42

#4 PeaceMaker

PeaceMaker

Kapral

• Użytkownik
  • 218 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.11.2006 - |19:09|

Oj niepamiętam, ale środek II sezonu 14-16 odcniek. Tak przynajmniej mi sie wydaje.
  • 0
"Two players: one is black one is light" -------> John Locke

#5 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.11.2006 - |19:44|

Kurde to, że temat nie jest zamknięty (nie wiem dlaczego), nie znaczy, że powinniście sie do niego dopisywać. Wałkowałem to tym samym osobom kilka razy i dalej nie dociera. Temat istnieje i tworzenie tego jest niezgodne z regulaminem, a co za tym idzie także dopisywanie się.
PS: Grinch odpowiedz na moją prośbę, bo tracę do nich cierpliwość

No patrzcie właśnie ktoś go zamknął :D.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 11.11.2006 - |17:33|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych