Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seriale Star Trek w Polsce na DVD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 02.10.2006 - |21:19|

Bardzo proszę wszystkich fanów i sympatyków serialu "Star Trek" oraz fantastyki w ogóle o podpisanie się pod petycją skierowaną do Paramount Pictures. Ma ona na celu przekonanie wytwórni do wydania w Polsce seriali z tego uniwersum. Być może taka akcja przyczyni się do wydania innych seriali w naszym kraju.

Link do petycji:
http://www.petycjadvd.d.ys.pl

Z góry wszystkim dziękuję
  • 0

#2 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 03.10.2006 - |15:18|

Zastanawiam sie tylko,czy wytwornia cokolwiek sobie zrobi z tej petycji,heh :censored: :angry:
  • 0

#3 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 03.10.2006 - |18:31|

A podpisałeś się, czy tylko zwracasz uwagę? :>

Ja już jestem na liście.
  • 0

#4 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 03.10.2006 - |19:16|

Co tak nerwowo? :sma1:
Nie nie zwracam uwagi i wyrazam swoje obawy. :* :huh:
  • 0

#5 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.10.2006 - |19:18|

I słusznie. Paramont to firma, której celem jest zarabianie pieniędzy. Wysłanie do nich "petycji" z 50-cioma podpisami spowoduje, że już całkiem skreślą polski rynek...
  • 0

#6 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 04.10.2006 - |09:46|

Więc najlepiej siedźmy na tyłku i nic nie róbmy. Bo i po co? I tak się nie uda. Ciekawe ilu ludzi tak powiedziało i się nie podpisało?
  • 0

#7 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.10.2006 - |09:54|

A gdzie się podział mój podpis?? Macie jakieś chore lagi chyba :D.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 04.10.2006 - |09:54|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#8 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 04.10.2006 - |15:16|

A gdzie się podział mój podpis?? Macie jakieś chore lagi chyba :D.

A potwierdziłeś podpis linkiem, który powinieneś dostać na meila?
  • 0

#9 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.10.2006 - |15:36|

Hmm nic nie dostałem ale to pewnie piekielnie inteligentny antyspam się tym zajął :D.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#10 hallass

hallass

Szeregowy

• VIP
  • 45 postów
  • MiastoOpole

Napisano 19.08.2008 - |16:01|

Cóż wpisałem się do tej petycji bardzo dawno temu. I nawet nie wiem. Zostało to wysłane? Czy temat został porzucony?
  • 0

#11 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 19.08.2008 - |21:48|

Cóż wpisałem się do tej petycji bardzo dawno temu. I nawet nie wiem. Zostało to wysłane? Czy temat został porzucony?

Temat nie został porzucony, ale na dzień dzisiejszy można uznać, że jest w stanie snu zimowego :( Tak szczerze to nie myślałem, że tak się stanie, bo zapowiadało się naprawdę miodzio. No ale zacznę od początku (takie krótkie podsumowanie całej akcji).

Nie ukrywam, że ta akcja to był mój pomysł i mojego kolegi (pozdrowienia dla Krzyśka :P ). Chodziło nam może nie tyle o wydanie "Star Treka" na DVD w naszym kraju (to było na drugim miejscu), co o rozpowszechnienie tego uniwersum w Polsce (gry, książki, itp.). Pisaliśmy o tym na kilkunastu stronach i forach internetowych poświęconych temu serialowi i fantastyce w ogóle. Owszem, były głosy, że to nie ma sensu i że tracimy czas, ale były też głosy poparcia, więc się nie zniechęcaliśmy. Dostawaliśmy na maila wiadomości od osób, które zdecydowały sie nam pomóc, ale były też listy od osób, które twierdziły, że kompletnie nam "odj..ało" (to jest cytat z jednego listu), bo "przecież każdy szanujący sie fan "Treka"w Polsce ma już dawno wszystkie odcinki ściągnięte z neta" (to też jest cytat). Te drugie rodzaje wiadomości ignorowaliśmy i zaczęliśmy "współpracę" z tymi, którzy chcieli pomóc. Pisaliśmy do wydawnictw książkowych, dystrybutorów gier i filmów, telewizji, a nawet do magazynów fantastycznych, z prośbą o jakieś wsparcie w tym temacie. Niestety większość nie była zainteresowana tym tematem, a ci co byli nie ukrywali, że chodzi tutaj o kasę. Mówili, że "jak będą chętni, to nie ma sprawy, ale inwestycja musi się zwrócić i przynieść zysk" (mowa tutaj o grach i książkach). I ja się im wcale nie dziwię; tak naprawdę, to szanuję te wydawnictwa za to, że tak długo z nami korespondowały (z jedną telewizją pisaliśmy prawie 6 miesięcy). Niestety, po jakimś czasie ekipa fanów zaczęła się wykruszać; ludzie przestali nawet odpisywać na maile.

Petycji nie wysłaliśmy (129 podpisów, to naprawdę śmiech na sali). Najlepsze jest to, że petycji tej nie podpisały nawet osoby, które pomagały nam w korespondencjach z wydawnictwami. No nic, mówi sie trudno. Jeżeli zaś chodzi o list do Paramountu, to owszem został on wysłany, i nawet dostaliśmy odpowiedź (po 2 miesiącach, ale zawsze to coś). Opisaliśmy w nim całą akcję i zamieściliśmy prośbę o wydanie serialu w naszym kraju. Krótko opisaliśmy też historię "Treka" w Polsce. Odpowiedź była krótka i zwięzła i mówiła, że wytwórnia dziękuje za zainteresowanie serialem i uniwersum "Star Trek w ogóle", jednak w chwili obecnej nie ma planów wydania serialu w naszym kraju. Zaznaczyli jednak, że cały czas maja na uwadze nasz rynek i że nic nie jest przesądzone. Podobno nawet sprzedaż kinówek nie była dla nich zadowalająca, tak samo jak innych seriali Paramountu ("Deadwood", "4400", "Dead Zone"). Jeżeli jeszcze gdzieś ostał sie ten list, to zamieszczę w tym temacie; to samo dotyczy odpowiedzi. Jednak niczego nie obiecuję, bo było to prawie 1,5 roku temu ;) . Niestety, na następne listy Paramount już nie odpowiadał.

A co do "Star Treka", to w chwili obecnej pozostaje nam czekać na emisję "Voyagera" przez jedną ze stacji telewizyjnych. Podobno ma to nastąpić już w tym roku ;) Oby wszystko poszło OK.

A co do całej akcji, to ja nie mam nic przeciwko jej reaktywacji. Tak więc jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to może śmiało pisać. Byle tylko nie wycofał się po miesiącu :P

Mój kumpel powiedział kiedyś, że będzie mógł umrzeć dopiero wtedy, gdy zobaczy na swojej półeczce wszystkie seriale "Star Trek" w komplecie i z polskimi napisami :P Coś mi sie wydaje, że chyba długie życie przed nim ;)
  • 0

#12 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 19.08.2008 - |22:15|

ale były też listy od osób, które twierdziły, że kompletnie nam "odj..ało" (to jest cytat z jednego listu), bo "przecież każdy szanujący sie fan "Treka"w Polsce ma już dawno wszystkie odcinki ściągnięte z neta".

Jacyś kretyni.
Ups to ja chyba się nie szanuję i nie lubię Treka skoro mam kupione a nie ściągnięte. ;)

Podobno nawet sprzedaż kinówek nie była dla nich zadowalająca, tak samo jak innych seriali Paramountu ("Deadwood", "4400", "Dead Zone").

A to dziwne skoro przez długi okres nakład filmów z ST był wyczerpany i dopiero niedawno w końcu ukazało się wznowienie.
Podobnie "4400" przecież już od dawna nie ma.
Kręcili i tyle skoro wydali w nakładzie np 2000 i to im się rozeszło a potem nie robili "dodruku" to o co im biega? Pewnie o nic nie robienie. ;)

Mój kumpel powiedział kiedyś, że będzie mógł umrzeć dopiero wtedy, gdy zobaczy na swojej półeczce wszystkie seriale "Star Trek" w komplecie i z polskimi napisami :P Coś mi sie wydaje, że chyba długie życie przed nim

Pomijając polskie napisy to "już prawie" mogę umrzeć. ;) Choć muszę chyba wziąć szybki kurs przypominający dokładanie napisów do dvd i w miarę chęci i wolnego czasu zrobić z pl subami.

ps. małe info dla zainteresowanych na amazon.uk w końcu przecenili zremasterowane wydanie 1 sezonu TOS.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.08.2008 - |09:24|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#13 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.08.2008 - |23:22|

ps. małe info dla zainteresowanych na amazon.uk w końcu przecenili zremasterowane wydanie 1 sezonu TOS.

ale w wersji DVD/HD-DVD - tylko pierwszy sezon (nie ma 2 i 3)

edit: a przecena była większa, teraz jest jakieś 25 funtów, a było chyba za 15 przedwczoraj (na pewno mniej niż 20)

Użytkownik Toudi edytował ten post 19.08.2008 - |23:34|

#14 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 19.08.2008 - |23:37|

ale w wersji DVD/HD-DVD - tylko pierwszy sezon (nie ma 2 i 3)

edit: a przecena była większa, teraz jest jakieś 25 funtów, a było chyba za 15 przedwczoraj (na pewno mniej niż 20)

2 sezon wychodzi zdaje się we wrześniu i tylko na dvd a co do ceny kolego mylita to z TNG. :P
Ok czas spać i koniec offtopa.

Użytkownik biku1 edytował ten post 19.08.2008 - |23:38|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#15 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.08.2008 - |06:47|

Hehe ;) Widzę, że jesienny sezon debatowania nad petycjami (mój głos w dyskusji o petycjach) zaczął się w tym roku wcześniej? ;P

Problem (nie wydawania w Polsce i po polsku ST na DVD) związany jest z polityką udzielania licencji na rozpowszechnianie materiałów i jest w gruncie rzeczy stricte finansowy. Sprowadza się do tego, że właściciel praw do materiału chętnie takiej licencji udzieli wydawcy w Polsce (np Vision albo Imperial) o ile ten wydawca za nią zapłaci. Ale do ustalenia ceny nie liczy się ilość podpisów pod petycją tylko wielkość populacji w danym kraju ;) No i tu zaczynają się schody bo w naszym kraju jest 40 mln ludzi a w tym 4 tys fanów ST, z tego 10% wyraża gotowość kupić takie wydanie ale stać na nie będzie 1-3%... Efekt będzie taki, że wydawca dołoży do tego interesu.

Można teoretycznie próbować namówić, któryś z miesięczników Sci-Fi by ten dogadał się z wydawcą DVD i do magazynu była dołączana płytka z ST ale to chyba nie jest realne biorąc pod uwagę częstotliwość ukazywania się gazety zestawioną z ilością istniejących odcinków. Nawet bardzo młodzi dziś fani mogliby nie dożyć skompletowania całej kolekcji ;P

Moim zdaniem, jeśli już ktoś musi 'petycjować' to większe szanse miałaby akcja przekonania brytyjskiego wydawcy, że warto dodać polskie napisy do ich wydania... ;)

Biorąc pod uwagę co napisałem tam dużo wyżej (i prawie dwa lata temu) o efekcie wysłania 50 podpisów to powinienem teraz napisać: "a nie mówiłem?" ale nie napiszę bo tak czy inaczej życzę powodzenia! Trzymam za Was kciuki młodzi Don Kichoci ;) Bo pewny jestem, że to nie była ostatnia petycja startrekowa... ;P

Użytkownik januszek edytował ten post 20.08.2008 - |06:53|

• 0

#16 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 20.08.2008 - |10:52|

Nie wiem, czy jest sens. Przy chorych polskich cenach, sezon będzie kosztował 160-170zł. Żeby skompletować całość trzeba by wydać 5000zł. Choćbym nie wiem co, 5000zł można wydać na 100 różnych lepszych sposobów, niż alienować się przed TV. (choć uwielbiam ST)

Ceny są chore. Wielokrotnie pisałem: dopóki nie zejdą z cenami do max. 60-70zł za sezon, to rynek będzie kulał. I jak zawsze będą tłumaczyć swoje niepowodzenia brakiem klientów z powodu piractwa. A tak naprawdę rynek kuleje przez chciwość wydawców. Nie lepiej sprzedać coś trzy razy taniej, a sześć razy więcej?

Drugim problemem rynku seriali DVD są promocje! A raczej ich brak. Znowu z powodu chciwości. Sklepy mają za małe możliwości sterowania ceną. Przez co o promocjach 40-50% znanych z zachodu można zapomnieć. Zazwyczaj albo upust jest beznadziejny albo produkt beznadziejny.

Jest też trzeci mały problem o którym nie będę pisał, bo już całkowicie poza temat wyjdę.

Przy obecnych warunkach, nie ma szans, by ukazał się cały Star Trek na dvd. A nawet jak coś wydadzą, to pewnie po 3-4 sezonach przestaną.

PS Jakbym mógł kupić porządne polskie wydanie Star Trek Voyager po 60-70zł za sezon, to na pewno bym kupił!! Podobnie TNG. Nad resztą bym pomyślał...
  • 0
VeeDee

#17 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.08.2008 - |13:00|

Przy obecnych warunkach, nie ma szans, by ukazał się cały Star Trek na dvd. A nawet jak coś wydadzą, to pewnie po 3-4 sezonach przestaną.

PS Jakbym mógł kupić porządne polskie wydanie Star Trek Voyager po 60-70zł za sezon, to na pewno bym kupił!! Podobnie TNG. Nad resztą bym pomyślał...

Jak 4 sezony to się zmieszczą z Entkiem i TOSem.

Za 70zł to możesz ale zachodnie wydanie kupić.
Poza tym to złe podejście tylko dwa seriale byś kupił buuuuuu :unsure: niedobry VeeDee, trzeba sie nastawiać na komplet. :D

Zauważcie też ,że DeA w ciągu roku potrafiło wydać 9 !!! sezonów X-files a żaden Trek tylu nie ma więc nie było by to takie straszne jakby co roku wydawali po jednym serialu.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.08.2008 - |13:04|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#18 Simon Phoenix

Simon Phoenix

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 20.08.2008 - |14:04|

Musimy liczyć na to, że wydawcy na wyspach zaczną zauważać naszych rodaków u siebie i dorzucą polskie napisy, a wtedy można by powiedzieć witaj amazonie. Sam wolałbym mieć na półce ładne oryginalne wydania treków czy innych seriali, ale nie stać mnie na płacenie ok. 170-180 zł za sezon. 80 zł byłoby do przyjęcia, żeby co miesiąc sezon jakiegoś serialu sobie zakupić - pozostaje liczyć na angoli.
  • 0
Ludzi należy albo zjednywać sobie pieszczotą, albo niszczyć, bo za drobne krzywdy będą się mścili, a doznawszy wielkich nie będą już w stanie.

Niccolo Machiavelli

#19 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 20.08.2008 - |14:27|

Zauważcie też ,że DeA w ciągu roku potrafiło wydać 9 !!! sezonów X-files a żaden Trek tylu nie ma więc nie było by to takie straszne jakby co roku wydawali po jednym serialu.

No właśnie! Prawdopodobnie w ciągu 4 lat mielibyśmy komplet wszystkich seriali. Jest tylko jedno "ale": DeA do tej pory wydało chyba tylko "TOS" i kinówki. Natomiast "TNG" wydawała inna firma. O "DS9", "Enterprise" i "Voyager" nie słyszałem żeby wyszło w postaci jakiejś kolekcji. Mowa oczywiście o innych krajach. Tak więc, jeżeli nawet DeA zdecydowałoby się na wydanie "Star Trek", to i tak pewnie nie zobaczylibyśmy wszystkich seriali w komplecie :(

Wracając jeszcze do tego co pisał biku1 w poście 12; kinówki "Star Trek" nie były dostępne, ponieważ ITI wycofało się z rynku i nikt nie sprowadzał nowych egzemplarzy, a cały nakład został wyprzedany. To samo dotyczy "4400" i "Deadwood". Imperial owszem, wznowił kinówki, ale tylko 1-płytowe, o 2-płytowych możemy już zapomnieć :( A seriale nie sprzedawały się za bardzo i pewnie dlatego też Paramount nie umieścił polskich napisów w kolejnych sezonach, bo było już wiadomo, że to do Polski nie trafi. Imperial seriali nie wznawia, bo kolejnych sezonów i tak nie wydadzą :(
Wracając do Treka; w chwili obecnej możemy liczyć tylko na jakieś wydawnictwo, które zdecyduje się wydać chodziaż 1 serial, jak im się sprzeda, to może i będą następne. Ewentualnie można by też męczyć Paramount, żeby zamieścił polskie tłumaczenie na wydaniach Blu-Ray. "Star Trek 11" prawdopodobnie będzie je zawierał, a przy okazji premiery nowej kinówki ma się ukazać remasterowany "TOS". Skoro nie DVD, to może Blu-Ray? ;)

PS. wiedzieliście, że włoskie DeA zaczęło wydawać "Buffy"? Swoją drogą, to oni tam są strasznie nastawieni na kolekcje filmowe; nawet anime wydają. Miło byłoby mieć wszystkie odcinki "Dragon Ball" na półeczce :lol:

http://www.deagostin.../buffy/dvd.html

Użytkownik Inuki edytował ten post 20.08.2008 - |14:29|

• 0

#20 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.08.2008 - |14:30|

a przy okazji premiery nowej kinówki ma się ukazać remasterowany "TOS". Skoro nie DVD, to może Blu-Ray? ;)

W jakim sensie ma się ukazać?

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych