Odcinek jak na ostatni doskonaly.
Na poczatku wezwanie od Asgardu i ofiarowanie swojej technologii. Chodz odrazu bylo wiadomo ze dlatego ze umieraja myslalem ze moze wspomna o tym ze w tej galaktyce w ktorej byl Thor (w 8 badz 9 sezonie) znalezli nowego wroga i dlatego daja.
Potem widok jak Odyseja zawraca i rozwala na kawalki ORIShip? Bezcenne!!
50 lat "uwienzienia" w Czasie... myslalem ze tak wlasnie zginie SG-1 i zakonczy sie ten serial. Podczas wiekszosci trwania tej czesci odcinka zastanawialem sie jak mozna by najlepiej zakonczyc ostatni odcinken SG-1 i doszedlem do wniosku ze sa tylko 2 dobre zakonczenia jak dla mnie:
1. Zakonczenie jak 4 sezon Babylon 5
2. SG-1 przechodzacych przez Stargate usmiechnietych i zartuacych.
No i gdy sie zasmucalem ze SG-1 skonczy w takim slabym stylu stala sie rzecz niespotykana ... sg-1 udalo sie odwrucic efekty czasu i uciec przed ORI. A serial zakonczyl sie tak jak "wymarzylem". Coz lepszego oczekiwac? :>
Oczywiscie odcinek SG-1 niebylby odcinkiem sg-1 jesli nie byloby w nim bledow merytorycznych i jak widac tworcy o tym nie zapomnieli i podarowali nam kilka bledow na temat ktorych mozemy sie pospierac
1. To ze ORI mogli sledzic naszych poprzez technologie Asgaru jest smieszne, nas mogli a Asgardu nie mogli??
Jedyne wytlumaczenie to takie ze Asgard mial jakas oslone ktora niewypuszczala tego promieniowania, wiec my tez mozemy ta oslone zrobic.
2. A gdzie nasze maskowanie? W poprzednim odcinku Odyseja podchodzila do ORIShipow cala zamaskowana i ci nie mieli zadnego pojecia o tym, a teraz co? Asgard instalujac ulepszenia poczuli sie gorsi ulepszeniem Merlina i je usuneli? Jak dajemy wam technologie to tylko nasza mozecie miec i zadnej innej nie?
3. Jak Asgard wynalazl bron ktora mogla spenetrowac oslony ORI to dlaczego nam tego wczesniej nie powiedzieli??
Ocena moze byc tylko jedna jak na ostatni odcinek --->
10!!I nikt mi nie wmowi inaczej bo ja bledy scenarzystow w tym odcinku traktuje jako celowa czesc odcinka bysmy mieli sie o co spierac przez nastepne lata
Użytkownik Modes edytował ten post 14.03.2007 - |11:07|