Użytkownik SGTokar edytował ten post 16.02.2007 - |16:23|
Odcinek 213 – S10E19 – Dominion
Napisano 30.09.2006 - |17:13|
Napisano 07.03.2007 - |00:45|
PLAN SG-1 -> Vala+Adria -> SG-1+ -> Baal
PLAN Baala -> Out Of Baals + BaaloAdria
PLAN SG-1 -> przejmują Adrię, no w sumie BaaloAdrię
PLAN SG-1 + Tok'ra
bonus od Baala na koniec
umierająca Adria walczy i wygrywa, udane przejście na wyższy poziom egzystencji
No i mamy 2 opcje:
1) Ori żyją i Adria będzie działać dalej ale w innej formie
2) Ori już nieistnieją, zostaje Adria na wyższym planie i dalej miesza
Zostaje nam pozbycie się Baala (chociaż może się jeszcze objawi).
No i Adria też odpadła w cielesnej formie.
Odcinek ogląda się rewelacyjnie jak S10E03 czy S10E14, więc daję 10, oby S10E20 utrzymało ten poziom.
Napisano 07.03.2007 - |00:48|
Potem nagle pojawia się jej córeczka (ciekawe z którą flota wróciła... i ile już mamy statków w naszej galaktyce?)
Potem ciekawie, zasadzka i do tego skuteczne, ale chwila, skąd oni do cholery mają nagle sprawny sprzęt do obezwładniania Adri?, no nie ważne... Wpada Ba'al, a ten skąd zaś znał tak dobrze plany Tauri, kiedy zdążył przejąć ich plany broni przeciw Adri...
nie ważne pomińmy to... Ba'al ma świetny pomysł, da Adrii siebie, czyli Gau'lda, nie powiem, dobry pomysł
No ale wpada SG1 i odbija Adrię i co? chcą się pozbyć wężyka, ale oczywiście coś nie wychodzi... więc chcą ja dobić... no dobra, ale kto mi wyjaśni dlaczego do jasnej chory trzymali ja w pomieszczeniu bez tego urządzenia? By mogła Ascendować?
A potem to ostatnia zdanie: "Pozbyliśmy się Adrii na jakiś czas, więc jesteśmy krok do przodu"..................Ta teraz jaki ascendent sobie pobuszuje po naszej galaktyce a pradawni jak zwykle będą się tylko przyglądać... :/
Więc podsumujmy:
Ori najpewniej nadal żyją...
Adria jest już prawdziwą Ori...
Ba'al wie więcej o Tauri niż SGC..
W naszej galaktyce jest więcej okrętów Ori niż było...
A lecą setki kolejnych, a przynajmniej zaraz przylecą...
A tak, do końca został jeden odcinek a już widać przeskoki i pstryknięcia palcami, aż strach oglądać ostatni odcinek...
Napisano 07.03.2007 - |01:27|
- broń Anti-Prior działała już od jakiegoś czasu (np Daniel męczyłsię ze 2 dni zanim ją obszedł) więc na Adrię też działa i można ją więzić spokojnie, a Baal po prostu ukradł nam więc mu też działa
- zrobiliśmy krok na przód, bo teraz Adria jest na wyższym planie i podchodzi pod regóły naszych Pradawnych, więc za dużo zrobić nie może, bo jej zrobią kuku (pamiętamy, że sami Ori nie przybyli do naszej galaktyki, bo się bali Pradawnych, wysłąli Priorów i Adrię, trochę to oszustwo, ale nie jest na poziomie wyższego stanu egzystencji)
PS
Ale i tak na pewno byłoby lepiej gdyby po sezonie 8 zrobili nowy serial tak jak planowali, byłoby to samo co od sezonu 9 się zaczęło, ale może więcej ludzi by oglądało, a tak nie było Stargate Command i dostaliśmy tylko 2 sezony więcej SG-1
Napisano 07.03.2007 - |12:01|
No i ten smaczek: Baal dysponuje chyba napędem warp .
10
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 07.03.2007 - |12:02|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 07.03.2007 - |12:23|
Total recall
Jedno mnie zastanawia, mogli użyc teleportu asgardu do usunięcia Balla, robili tak juz przecierz w Atlantis
Napisano 07.03.2007 - |14:00|
Uwagi mam, ale nieliczne sa one i raczej upierdliwosci sa to, niz jakies wielkie minusy.
No to moze o plusach najpierw:)
+ Plan Vali - dodac do tego taniec z gwiazdami..Czyzby Claudia Black miala wziac udzial w amerykanskiej edycji???
+ Duzo akcji, nawet bardzo duzo. MImo, ze wykorzystywano na potege teleportery Asgardu, to jakos nie przejadlo sie to w tym odcinku, a wrecz bylo potrzebne
+ Ba'al wszczepiajacy Goa'ulda Adrii.. Jejku, tak w ogole, to jak ja dawno nie widzialem swiecacych oczek
+ Po prostu bardzo dobry odcinek.
+ Fajnie Odyseja zapierdziela na silnikach podswietlnych, jak jest zasilana ZPM. Bzzziuum i juz ich nie ma ;D No bajer
+ Sliczna Orisai (czy ona ma czarne teczowki? czy moja wersja byla tak slaba, ze nie potrafilem rozroznic koloru jej oczu?)
+ Jeszcze raz akcja. Jak sie ogladalo scene odbijania Adrii, to kazda sekunda byla swietnie zrealizowana. Nie bylo jakichs przestojow, jedno dzialanie wynikalo z drugiego i bylo natychmiast realizowane. Oj podobalo mi sie
Minusy, a w zasadzie watpliwosci:
1) Czemu nie uzyli jakiegos Asgardczyka i nie zrobili tak samo, jak z Coldwellem z Dedala. W tamtym przypadku teleportowano symbionta. Bo tak troche dziwnie z tym Tok'Ra... Dwa lata nic, a tu nagle sa i maja sie dobrze i niby utrzymywali kontakty, to takie prawie ze wyciganie asow z rekawa.
2) Jakos mi nie pasuje nowy dowodca Odyseji. Poprzedni byl taki bardziej sympatyczny Hehe.. Wiem, wiem... Szukam dziury w calym
Użytkownik DonBolano edytował ten post 07.03.2007 - |14:03|
Napisano 07.03.2007 - |14:01|
Użytkownik Banshee edytował ten post 07.03.2007 - |16:59|
John Crichton
Napisano 07.03.2007 - |15:21|
Uhm o ile mi wiadomo to to jest wlasnie koniec sezonu. Nastepny odcinek(ostatni) bedzie zupelnie oderwany od zdarzen....W końcu bardzo dobry odcinek. Wilki plus za pojawienie się Tok'ra. Ascendencja Adrii otwiera dużo nowych możliwości. Koniec sezony chyba jednak będzie mocny. Ode mnie 9 plus 0,5 za "Taniec z gwiazdami"
Przynajmniej tak wynika z opisow.
Napisano 07.03.2007 - |15:39|
Użytkownik inwe edytował ten post 07.03.2007 - |15:40|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 07.03.2007 - |16:55|
Tak tak takPS
Ale i tak na pewno byłoby lepiej gdyby po sezonie 8 zrobili nowy serial tak jak planowali, byłoby to samo co od sezonu 9 się zaczęło, ale może więcej ludzi by oglądało, a tak nie było Stargate Command i dostaliśmy tylko 2 sezony więcej SG-1
pewno gdyby to był nowy serial, teraz kończyła by mu się dopiero taryfa ulgowa i miałby jeszcze jeden sezon przynajmniej, a tak, dzięki bogom odchodzi, niestety bez chwały :/
Napisano 07.03.2007 - |19:06|
I jeszcze coś, co myśli pewnie większość fanów płci męskiej
Adria!
Użytkownik loky edytował ten post 07.03.2007 - |19:07|
Napisano 07.03.2007 - |20:20|
Miałem nadzieję (płonną jak się okazało), że malkontenci zrozumieją po co są odcinki oderwane od głównych wątków - dla niedomyślnych dodam, że chodzi o wprowadzenie i objaśnienie pewnych wątków i technologii do późniejszego wykorzystania.
A ja dodam, że gdyby ten odcinek dali zamiast 17 (a już na pewno zamiast 18) to pewno bym sie cieszył jak małe dziecko.. a tak jestem zawiedziony...
Tak tak tak
pewno gdyby to był nowy serial, teraz kończyła by mu się dopiero taryfa ulgowa i miałby jeszcze jeden sezon przynajmniej, a tak, dzięki bogom odchodzi, niestety bez chwały :/
Toudi - zabiłeś mnie. :/
Zły odcinek (wg.twojej b.subiektywnej oceny) - to ci nie pasuje, bo koniec serialu bliski.
Dobry odcinek - też ci nie pasuje bo koniec serialu bliski.
Po co w ogóle to oglądasz skoro nawet jak jest dobrze to ci nie pasuje.
Użytkownik rahl edytował ten post 07.03.2007 - |20:22|
Napisano 07.03.2007 - |21:59|
- Ori zyja albo nie,
- Adriaa cos jeszcze pokaze albo nie,
- Ball zyje albo nie,
- Tok'ra nie_istnieja albo nie (nie-nie istnieja)
...
- "To juz jest koniec..." ... albo i nie
Taka mala sieczka zaserwowana nam przez tworcow na sam koniec. Sieczka bo wlasciwie nic nie wiemy. Zamiast serial sie konczyc to powstaja nowe zagadki. A tak serialu sie konczyc nie powinno. Tak wiem, film bedzie :/ I co? Tam na pewno bedzie trzeba popstrykac palcami, znikac jak Houdini i miec cala armie nowych gadgetow.
Gdyby to byl zwykly cliffhanger - bardzo fajnie. Ale to ostatni odcinek, w ktorym tworcy mogli cos wyjasnic, rozwiazac jakis watek. A tu mamy Losta Jedna zagadka niby wyjasniona, powstaje z dziesiec nowych.
Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty
Napisano 07.03.2007 - |22:23|
Ocena 9.5/10
Użytkownik SiLenT edytował ten post 07.03.2007 - |22:23|
Greed is eternal.
Napisano 07.03.2007 - |22:25|
Gdzie wysłać kwiaty?Toudi - zabiłeś mnie. kwasny.gif
o jak miło że ten fragmencik wypunktowałeś, tak to jest moja ocena, a składa się na nią właściwie 13 lat historii tego działa, 10 sezonów SG - 1 (pal sześć że dwa ostania powinny być zupełnie innym serialem) + 3 sezony SGA, łącznie jakieś (pozwolicie że zaokrąglę) 11,5 tys minut (190 godzin, ponad 8 dni) oglądania...wg.twojej b.subiektywnej oceny
Poza tym na niską ocenę wpływaj też poprzednie odcinki to wszystko wpływa na MOJĄ OCENĘ tego odcinka.
I jak to się mówi jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak jeden dobry odcinek nie wpłynie nagle na poprawę moich ocen...
Użytkownik Toudi edytował ten post 07.03.2007 - |22:26|
Napisano 07.03.2007 - |22:45|
Aaaale
kurde no po prostu aż mi się łza w oku zakręciła na te świecące oczęta. Niby takie przyziemne - no i zmiana głosu na goaulda - miooodzio.
generalnie odcinek z gatunku tych, które się podobają dużo akcji i wątków.
Genialna scena, kiedy widać z zacloakowanej Odysei Ha'taka z bliska i kolejna, kiedy Odyseja odlatuje w hipeprzestrzeń powalające jak dla mnie.
Szkoda, że urywają w takim moemencie. Możnaby ciągnąć to jeszcze sezon lub 2 (a w zasadzie powinno się), no ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, miejmy nadzieję, że 10.20 to będzie naprawdę COŚ
Napisano 07.03.2007 - |22:46|
Spotkanie córeczki z matką też świetne ta troskliwość "porzucili cie przyjaciele".
Ogólnie rzecz biorąc zaskoczenie za zaskoczeniem a zwrot akcji za zwrotem akcji. Tak ma być, szkoda że nie starczyło im też sił na wcześniejsze odcinki.
Właściwie co chcerz przez to powiedzieć twoje preferencje są tak samo dobre jak innych.a składa się na nią właściwie 13 lat historii tego działa
Rahl też ma prawo odnieść się subiektywnie do twojej oceny
Napisano 07.03.2007 - |22:49|
odnieść tak, ale:Właściwie co chcerz przez to powiedzieć twoje preferencje są tak samo dobre jak innych.
Rahl też ma prawo odnieść się subiektywnie do twojej oceny
to co ma być?Po co w ogóle to oglądasz skoro nawet jak jest dobrze to ci nie pasuje.
Napisano 07.03.2007 - |23:14|
pierwsza połowa faktycznie wolnawa, ale druga wynagradza wszystko ;D
tok'ra żyją! baal żyje i nie stracił mózgu! omg, po ostatnich 3 odcinkach mogę postawić tylko 10 ;P
+ bonus a la prometheus unbound
we're not gonna hurt you.. MUCH ;D
hehe, może rzeczywiście pradawni kiedyś się obudzą. że niby adria dostanie całą moc wyznawców ori, ale litości, sama jedna nie da rady wszystkim pradawnym ;P przynajmniej ja bym tak stawiała moje pieniądzezrobiliśmy krok na przód, bo teraz Adria jest na wyższym planie i podchodzi pod regóły naszych Pradawnych, więc za dużo zrobić nie może, bo jej zrobią kuku (pamiętamy, że sami Ori nie przybyli do naszej galaktyki, bo się bali Pradawnych, wysłąli Priorów i Adrię, trochę to oszustwo, ale nie jest na poziomie wyższego stanu egzystencji)
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych