Skocz do zawartości

Zdjęcie

Apofis i Baal

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lord Zipacna

Lord Zipacna

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 31.08.2006 - |14:03|

Dlaczego nikt z was nie wspomniał dotąd o postaciach Apofisa lub Baala, a czym by był ten serial bez nich? Jakby nie patrząc Apofis jest kluczową postacia kilku pierwszych sezonów i wpływa znaczącą na serial.

Ps. Jak by ktoś miał jakąś ładną graficzkę przedstawiającą Apofisa to bardzo prosze o link lub przesłąnie na maila zipacna@wp.pl, potrzebuję ją na zrobienie awatara
  • 0

#2 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.08.2006 - |14:50|

Masz rację, lordzie Zipacno, że o Apofisie i Baalu mało jest powiedziane, ale z drugiej strony tematy o Goa'uldach powinny być poruszane w dziale "Rasy", a nie "Bohaterowie", bo tu raczej mówimy o ziomkach z SGC :D (i nie tylko rzecz jasna - Atlantyda też się pojawia...).
  • 0

#3 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.09.2006 - |15:27|

Ale do bohaterów można zaliczyć czarne charakery wśród Goauldow.
  • 0

Dołączona grafika

#4 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 05.09.2006 - |15:07|

Obie postaice rpezentują zupełnie różny typ Goa'Ulda.

Apofis to napalony na swoją boskość ślepiec, podczas gdy Baal to zaradny i stosunkowo (jakna goauld) zdystansowany osobnik. Nie wyobrażam sobie np. Apofisa osiedlającego na Ziemi i rozpoczynającego taką "działalność" jak Baal (9x07 Deus Ex Machina).

Apofis zachowuje się często tak, jakby nie zdawał sobie sprawy z faktu, że cała boskość węży etc to bajka. :D Z drugiej strony mamay Baala oportunistę. Jest to postać o wiele mniej wrogo do nas nastawiona (dzięki czemu wciąż żywa :P) i dążąca niekoniecznie do samej destrukcji, ile do poszerzania wpływów/ wiedzy.
  • 0

#5 Lord Zipacna

Lord Zipacna

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08.09.2006 - |12:30|

Ale do bohaterów można zaliczyć czarne charakery wśród Goauldow.

I tak właśnie myśląc pisałem ten post. A co do opini że Apofis i Baal różnią się od siebie bardzo, to owszem są to zupełnie inne osobowości, ale dażę je obie sympatią, stąd wymieniłem ich obydwóch w jednym poście
  • 0

#6 Serina

Serina

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08.09.2006 - |13:12|

Apofisa jakoś nieszczególnie lubie natomiast Baal to zdecydowanie mój ulubiony czarny charakter ale ja moge być nieco mało obiektywna :sma1:

PS: a tu link do fajnego avka mam nadzieje że się spodoba :sam4: http://img164.images...4/apofisjq0.jpg
  • 0

#7 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.09.2006 - |13:47|

Avka już widziałam. Niezły ^^

Apofis to nadęty koleś, mimo to bardziej lubię jego niż Baala. Nie wiem czemu. Jakoś tak.... z sentymentu? (oh, początki SG-1 :] )
  • 0

#8 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 29.09.2006 - |00:36|

zgadzam sie z Mystral. Baal to inteligentny oportunista. Zrozumial w pore, ze nie ma co udawac boga, ale raczej zajac sie "polityka", poszerzaniem wplywow - czy raczej ich utrzymaniem, bo z wolnymi Jaffa i Ori w galaktyce trudno juz cos poszerzac..

W 10tym odcinku 10tego sezonu Baal jest najwyrazniej przyjaznie nastawiony do SG-1:
- po pierwsze, stara sie ich uprzedzic przed wejsciem w pole silowe;
- po drugie, mowi do Daniela, ze znowu wspolpracuja, i mu sie to podoba , ze sa partnerami. PARTNERAMI !!
- po trzecie, ogolnie, chodzi sobie z nimi, stoi obok, odzywa do nich jak do rownych, gawedzi - boskosc zostawil chyba na swoim statku :)

Apofis tak by sie nie zachowywal, gardzil ludzmi do konca.
Baal jest cool :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#9 Tess

Tess

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 07.04.2007 - |21:39|

Apofisa z początku bardzo nie lubiłam, ot typowy zły bohater, który pragnie naszej zagłady. Jednakże Apofis powrał z martwych tak wiele razy, że w końcu zaczęłam się do niego przyzwyczajać a nawet go polubiłam. Niestety tuż po tym zginął na dobre ;). A szkoda, facet długo po prostu był nie do zdarcia :)

Ba'ala polubiłam bardzo szybko i to bardzo. Własciwie to mój ulubiony goauld. Facet jest nieziemski :). Ma ironiczne poczucie humoru i jest najbardziej ludzki z wszystkich goauldów. Po upadku gouldów stara się przystosować do nowej sytuacji i całkiem nieźle sobie radzi - zaradny facet. :). Uwielbiam ten jego ironiczny uśmieszek :) A, i jeszcze jedno - bardzo gustownie się ubiera - to duży plus ;)
  • 0

#10 Annubis

Annubis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoPiła

Napisano 18.04.2007 - |17:48|

Apofis - taka "menda", która wydrze się z prawie każdej opresji i zaatakuje w najmniej oczekiwanym momencie. Istny majstersztyk wśród Goaul'd. Niczego mu nie brakowało (może z wyjątkiem tego że nie wiedzieł kiedy zrezygnowac).

Ball - jeden z trzeźwo myślących wężów (co by tyle nie powtarzac Goaul'd ;) ) nie poddaje się gdy inni zostają pokonani przez (od początku Anubisa --> Replikatory --> Tauri --> Jaffa) próbuje znaleźc inny sposób na życie, tworzy klona tylko poto żeby nie zostac wykrytym i "życ w spokoju". Typowy kombinator. Za to go lubię!

Użytkownik Annubis edytował ten post 18.04.2007 - |17:49|

• 0

#11 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 15.10.2007 - |21:41|

Apofis - typowy "beton" wśród Goal d, Ball - młody wilk.
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#12 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 16.10.2007 - |17:06|

Apofis budził respekt, prawdę powiedziawszy zawsze bałam się, co ten koleś wymyśli (np. The Devil You Know). Zawsze jak się pojawiał, to miałam ciarki. ;]
Co do Baal'a. Czasem mnie wkurzał swoją ignorancją (w końcu się pogodziłam z tym- przecież to Goa'uld). Ale generalnie gość jest świetny. Mój ulubiony czarny charakter ;) Plus jeszcze ten wspomniany uśmieszek. :]
  • 0
WACKO!!

#13 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.10.2007 - |17:20|

Ba'al, ignorancja? przeciez jest najbardziej zaawansowanym technicznie i w sumie najinteligentniejszym z goauldow...
chyba ze inaczej rozumiesz slowo "ignorancja"... :D
  • 0

#14 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 16.10.2007 - |19:34|

Nie chcę, żeby to zabrzmiało feministycznie. ;]
W odcinku "Quest, Part II" powiedział, że "nie wyobrażał sobie współpracy z człowiekiem z Tau'Ri. Tym bardziej z kobietą.". Ale jak wspomniałam, to typowe dla Goa'ulda. :]
  • 0
WACKO!!

#15 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.10.2007 - |20:29|

tak, tak, jasne...
tylko myli ci sie ignorancja z arogancja ..... :rolleyes:
  • 0

#16 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 17.10.2007 - |14:06|

Arogancja też, swoją drogą.
  • 0
WACKO!!

#17 julia31415

julia31415

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.10.2007 - |12:22|

Ba'al to jeden z moich ulubionych bohaterów serialu, i oczywiście ulubionu Goau'ld :) Przyczyn jest tu wiele: przede wszystkim jest niesamowicie bezczelny i arogancki, taki niemal '"ludzki" w tych cechach. Do tego jakos fajnie wygląda-nie żeby mi się podobał ;) ale ciekawie jest ubrany. No i co najciekawsze: jeden z pracowników miejsca w którym pracuje jest strasznie podobny do Ba'ala i za kadym razem gdy go widzę smiać mi się chce bo sobie wyobrażam że jest ubrany w te zabawne stroje z serialu i mówi tak jak Ba'al.

Co do Apopisa - postac w gruncie rzeczy śmieszna, czasem trudno mi zachować powage na widok jego miny. A ogólnie jako bohater - kanalia jakich mało:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych