Farscape sezon 1 (mini recenzja)
Napisano 24.08.2003 - |11:09|
Poprzez tunel w czasoprzestrzeni dostałem się do odległej częśći Wszechświata...
... na statek... na żyjący statek pełen dziwnych, obcych form życia.
Wzywam pomocy
Czy ktoś mnie słyszy?
Ściga mnie szalony dowódca wojskowy robię co w mojej mocy
Szukam drogi powrotnej.
Występują:
Ben Browder - Commandor John Crichton
Claudia Black - oficer Aeryn Sun
Virginia Hey - Pa'u Zotoh Zhaan - kalanka Delvia
Anthony Simcoe - Ka'Dargo - luxański wojownik noszący insygnia generalskie
Lani Tupu - kapitan Bailar Crais
Gigi Egley - Chiana
Paul Godart - Stark
Weyne Pygram - Scorpious
Odcinek 1 - Premiere.
Johna Crichton`a, młodego naukowca - astronautę, poznajemy w momencie, gdy próbuje sprawdzić swoją teorię. Po wyniesieniu modułu włsnego pomysłu Farscape na orbitę Ziemi rozpoczyna się test, który zmienia dotychczasowe życie John`a i rozpocznie podróż widzów serialu. Niestety moduł zostaje porwany przez falę elektro-magnetyczną, która wchłania statek i przenosi go w odległą, nieznaną częśc galaktyki i na dodatek w sam środek bitwy kosmicznej. Dodatkowo dryfujący moduł powoduje zniszczenie jednego z myśłiwców którego pilotował brat kapitana krażownika Bailara Craisa. Chwilę później Crichton zostaje wciągnięty ze swoim modułem na pokład statku - Moyi. Tam poznaje kilku obcych : Ka'Dargo, luxańskiego wojownika, Pa' Zotoh Zhaan - delviańską kapłankę, ślimakopodobnego stwora - Rygela XVI łdcę imperium Hynerian. Całała ekipę uzupełnia Pilot - obcy żyjący w pełnej symbiozie z Lewiatanem - Moyą, statkiem biomechanicznym. Następuje odpalenie i wraz z Moyą przez przypadek zostaje wciągnięty prowler wraz z pilotem którym okazuje się Aeryn Sun. Po chwili oboje wraz z Crichtonem lądują w celi - ona jako wróg a on za to ,ze inni myślłą ,ze jest rozjemcą tak jak Aeryn. Aeryn i Crichton uciekają i udają prosto w ręce Bailara Craisa który pała zemstą do Crichtonie za śmierć brata. Uciekają z pomocą Aeryn z powrotem na Moyę (Aeryn została uznana przez Craisa za bezpowrotnie skarzoną). Na pokładzie Moyi jednak nie są bezpieczni i by uciec muszą zastosować teorię Crichtona by przyspieszyć i ucieć o wiele szybkiemu krążownikowi Craisa.
Odcinek 2 - I'm E.T.
Moya musi lądować na planecie na której okzauje się być podobna pod względem fobi i strachu do obcych form życia tak jak na Ziemi. jednak tutaj Crichton jest obcym
Odcinek 3 : Exodus from Genesis
Załoga nieświadoma przeszkadza w prokreacji nieznanemu gatunkowi obcych, czego kosztem jest wtargnięcie na pokład Moyi obcego i dokończenie aktu prokreacji na pokładzie Moyi. Jednak do tego celu potrzebna jest wysoka temperatura któa jednak moze zabić Aeryn....
Odcinek 4 - Throne for a loss
Grupa obcych porywa Doniata Rygela XVI w celu wymuszenia okupu od jego ludu. Nie wiedzą jednak ,ze Rygel to obalony monarcha i ścigany przez rozjemców.
Odcinek 5 - Back and back and back to the future
Na pokłąd Moyi przyjmują grupę osób z uszkodzonego statku. Crichton zaczyna mieć dziwne wizje dotyczące przyszłości jak sięokazuje to został poddany działaniu broni, która jeden z pasażerów promu wymyślił i przewoził.
Odcinek 6- Thank good it's Friday again
D'Argo pod wpływem Luxańskiej wscieklizny opuszcza Moyę i udaję się na podbliską planetę. Gdy go Crichton odnajduje widzi go szczęśliwego i uśmiechniętego. Jednak wszyscy mieszkańcy są radośni i szczęśliwi. Okazuje się ,ze są pod wpływem narkotyku i są wykorzystywani do niewolniczej pracy dla kogoś innego....
Odcinek 7 - PK tech girl
Moya i załoga natrafiają na wrak krażownika rozjemców. Raygel rozpoznaje w nim Zelbiniona - statek na którym był przetrzymywany i torturowany przez 188 cykli - 188 lat ziemskich. Jedynym sposobem pozbycia się koszmarów jest stanięcie oko w oko ze swoim prześladowcą - kapitanem Durką. Rygelk odnajduje ciało Durki a rozpoznaje je po sygnecie. Tymczasem Crichton odnajduje jedyną ocalałłą z załogi która miała zbadać przyczynę ataku na Zalbiniona - Gilinę. tymczasem wrócili ci którzy zaatakowali okręt Giliny ....
Odcinek 8- That old black magic
Crichtona uwagę przyciąga stary mędrzec który zna jego największe sekrety. Okazuje sięnim zły mag, który zniewolił caly lud na planecie. Sprowadza Craisa i zaczyna siępojedynek na śmierć Crichtona z Craisem. Jedynymi którzy mogą pokonać wielkiego maga jest Zhaan i jeden z miejscowych magów.
Odcinek 9 - DNA mad scentist
Załoga udaje się do znanego w całej galaktyce genetyka którego mapa może okazać się przydatna w powrocie do domu wszystkich. Jedyną zapłatą jest oddanie DNA każdego z nich.Jednak Aeryn podstępnie wszczepia DNA ....
Odcinek 10 -
D'Argo nieświadom niszczy urządzenie rozjemców i uwalnia do obiegi Moyi jaieś substancje. W krótce potym okazuje się ,ze Moya jest w ciąży.
Odcinek 11 - Till the blood runs clear
Bohaterowie udaja się na pobliską planetęna której zaobserwowano rozbłyski słoneczne mogące pomóc Crichtonowi w znalezieniu tunelu do domu. Jednak uszkodzony moduł musi lądować na powierzchni i tam już czekają na nich łowcy nagród ....
Odcinek 12 - Rhapsody in Blue
Crichton i reszta załogi mają sny o przeszłości ale tej dobrej. Powodem ich snów jest klasztor Delviański na jednej z planet i chęć jednej z kapłanek by Zhaan została z nimi w klasztorze ....
Odcinek 13 - The flax
Piraci rozciągneli olbrzymie płótno w kosmosie i łapią statki jak pająk muchy. W takie płutno wpada jedna z kapsuł z Crichtonem i Aeryn....
Odcinek 14 - Jeremiah Crichton
Orbitującego Crichtona w swoim module pozostawia Moya. Crichton ląduję awaryjnie na jednej z planet gdzie prowadzi już spokojne życie kiedy zjawiają się jego towarzysze podrózy. Planeta charakteryzuje się pewną anomalią - wszystkie urządzenia energetyczne się psują. Okazuje się ,ze są to dawno zapomniani poddani Rygela ...
Odcinek 15 - Durka returns
Na pokładzie lądują pasarzerowie uszkodzonego przez Moyę statku. Okazują się nim przedstawiciele rasy Nebari który eskortował więźnia - Chianę. Jednym z strażników jest kapitan Durka - dowódca Zelbiniona który przez sto lat przechodził "resocjalizację" za swoje czyny przez nebaryjczyków. Jednak Durka nie do końca został zresocjalizowany ....
Odcinek 16 - A human reaction
Crichton znajduję swój upragniony tunel wiodący do domu. Wlatuje i dolatuje szczęśliwie do celu. W śład za nim jednak lecą Aeryn, Rygel, oraz D'Argo. Jednak na ziemi nie są tak wspaniale witani. Rygel umiera w tajemniczych okolicznościach a pozostali uciekają z niewoli wojska.
Poznajemy w tym odcinku rasę która okiełzła tajemnicę tuneli czaso-przestrzennych i w darze od nich Crichton dostaje tę wiedzę ale musi ją sobie sam rozpracować. Nie do końca jest to dar a raczej przekleństwo.
Odcinek 17 - Throught for looking glass
Moya i załoga wpadająw szczelinę łaczacą trzy wymiary odpowiadające trzem kolorom a takze im uczuciom i reakcją.
Odcinek 18 - A bugs life
Statek z grupa specjalna rozjemców laduje na Moyi. Tylko gra aktorska moze uratować naszych zbiegów. Jednak to co przewozili rozjemcy jest o wiele straszniejsze niż dotychczas widzieliśmy w tym serialu - wcielone zło
Odcinek 19 - Nerve
Aeryn zraniona ma kilka dni życie chyba ,ze znajdzie się nerw któy ma uszkodzony. Jednak na odległych niezbadanych terytoriach niewielu jest rozjemców którzy mogli by być dawcami tegoż nerwu. Ale z poprzedniego odcinka wiemy ,ze niedaleko znajduje siętajna baza rozjemców. Crichton i Chiana muszą się tam udać. Pojawia siuę nowy śmiertelny wróg - Skorpius
Odcinek 20 - The hiden memory
Skorpius łapie Crichtona i przesłuchuje go na krześle Aurory by wydobyć z niego tajemnicę tuneli czasoprzestrzennych. Crichton ukrywa ale nie to tylko to ,ze pomaga mu Gilina. Poznajemy w tym odcinku kolejnego nowego bohatera - Stark'a
Chiana pomaga w porodzie Moyi.
Odcinek 21 - Bone to be wild
Przymusowe lądowanie na bagnistej planecie powoduje walkę ze śmiercionośną istiotą mordującą wszystko co żyje
Odcinek 22 - Crais zdegradowany za morderstwo postanawia ucieć na pokłąd Moyi. Jednak jego idee nie są takie jak to opisuje ......
Napisano 24.08.2003 - |11:36|
1. PK tech girl
2. Durka returns
3. Till the blood runs clear
i tym razem bez wzoru BOTTOM 3
1. Thank good it's Friday again
2. Premiere
3. That old black magic
Pozdrawiam
T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing
Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...
Napisano 24.08.2003 - |19:15|
Napisano 24.08.2003 - |19:42|
niski budżet... przepraszam w którym miejscu?...Również jestem po 1 sezonie. Oglądając początek 1 odcinka pomyślałem, że to kolejna wymięczka w stylu Xeny. Ale serial jest ok, mimo, że czasami widać niski budżet.
Napisano 24.08.2003 - |19:49|
Jak to niski??? Efekty czasami są lepsze niż w SG1.niski budżet... przepraszam w którym miejscu?...Również jestem po 1 sezonie. Oglądając początek 1 odcinka pomyślałem, że to kolejna wymięczka w stylu Xeny. Ale serial jest ok, mimo, że czasami widać niski budżet.
www.policeteam.com
Napisano 24.08.2003 - |23:01|
A ja właśnie skończyłem oglądać 1 dwóodcinkowca - Ocenię go jednym słowem:
[beeep]
I tylko SPOILERGiliny żal, oj bardzo żalkoniec Spoilera...
Pozdrawiam
T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing
Napisano 25.08.2003 - |07:27|
Odp Tomciakowi:
Oj żal, oj żal ...
Napisano 25.08.2003 - |10:15|
Użytkownik rejm edytował ten post 25.08.2003 - |10:16|
Napisano 25.08.2003 - |12:16|
czy na podstawie odcinka 1x22 mozna wyciagnac wniosek ze Aeryn cos czuje do D'Argo, czy to poprostu szacunek jako wojownika, bom sie pogubil
Napisano 25.08.2003 - |21:01|
Raczej szacunek, tak mi się przynajmniej wyda... tfu co ja gadam, na pewno szacunekczy na podstawie odcinka 1x22 mozna wyciagnac wniosek ze Aeryn cos czuje do D'Argo, czy to poprostu szacunek jako wojownika,
Moje wrażenia po 1x21 i 1x22:
1x21 - Odcinek niezły, ale bez szczególnych rewelacji, trochę się dzieje, a Crichton cały czas wymachuje spluwą Z ciekawych nowin dowiadujemy się, że SPOILER Zhaan jest rośliną! Dla mnie szok, ale po głębszym namyśle, to nawet pasuje...EOS
1x22 - Odcinek dobry (Chiana zdejmuje maskę twardej złodziejki ). Sporo się dzieje. No i ten Crais SPOILER Wreszcie przyznaje, że Crichton nie jest winny śmierci jego brata... EOS Dodatkowo nasz czarny charakter wykręca na koniec niezły numer...
Przetasowania w TOP liście 1 sezonu:
1. Ex aequo: Nerve i Hidden memories
2. PK tech girl
3. Durka returns
Na koniec pytanko: 1x22 mam uszkodzony - divfix wykrywa 9 uszkodzonych klatek - może ktoś potwierdzić, czy wersja dostępna jest taka, czy to mi się coś skopało? trochę szkoda mi czasu na ponowny redownload...
Pozdrawiam
Napisano 25.08.2003 - |21:07|
Na koniec pytanko: 1x22 mam uszkodzony - divfix wykrywa 9 uszkodzonych klatek - może ktoś potwierdzić, czy wersja dostępna jest taka, czy to mi się coś skopało? trochę szkoda mi czasu na ponowny redownload...
Niestety potwierdzam... u mnie sie kaszani i nagle wszyscy zaczynaja gadac jak w bajce disneya
Przy drugim sezonie odcinki 02, 11, 13, 16 tez wywalaja mi sporo bledow klatek, sprawdzalem na dwoch kompach, dwoma programami
Pozdrawiam!
Napisano 25.08.2003 - |21:14|
Odczekaj chwilkę, spauzuj i cofnij, ale już za uszkodzone miejsce, pomoże - będą gadać normalnie. W subedit jest bardzo fajna opcja - cofanie o 5 sekund, na suwaku trudno to wyczuć...u mnie sie kaszani i nagle wszyscy zaczynaja gadac jak w bajce disneya
Napisano 25.08.2003 - |21:18|
Odczekaj chwilkę, spauzuj i cofnij, ale już za uszkodzone miejsce, pomoże - będą gadać normalnie. W subedit jest bardzo fajna opcja - cofanie o 5 sekund, na suwaku trudno to wyczuć...
Wiem wiem... tak sobie poradziłem...
Zawsze mozna taki plik z walnietymi klatkami skopiowac i przejechac divfixem odnowa odbudowując index... niestety w tym przypadku następuje wymijanie sie obrazu z dzwiękiem...
pozdrawiam
Napisano 25.08.2003 - |21:45|
no takie mieszane uczuciam mialem, szczegolnie ze jak pokazuje D'Argo nie jest to niemozliwe.Raczej szacunek, tak mi się przynajmniej wyda... tfu co ja gadam, na pewno szacunek
hehe... Criton i Luxianka
a plik faktycznie rabniety, ale szybko sie u mnie SubEdit polapal,
najfajniej skopaane sa dodatki, tam to sie wywala na calego
AFAIR np i06
Napisano 25.08.2003 - |21:56|
Napisano 25.08.2003 - |21:59|
miejmy nadzieje, ze je wgra ktos jeszcze raz i bedzie mozna sobie spokojnie je obejrzec
Napisano 26.08.2003 - |08:06|
Spoko wgram je jeszcze raz - juzlecą pierwesze tylko najpierw sam je jeszcze raz sprawdzę bo coś mi się wydaje ,ze to chyba nie wina wrzutu - wrzucałem dwa razy wcześniej profile D'Argo i za drugim razem sciągnąłem zaraz po wrzucie ten plik i działał a teraz po monitach waszych zassałem go raz jeszcze i już jest zwalony.cusz,
miejmy nadzieje, ze je wgra ktos jeszcze raz i bedzie mozna sobie spokojnie je obejrzec
Postaram się dziś wygenerować pliki naprawcze to tych największych plików i umieszcze je u siebie na stronce (na pewno do reunion) i nie bedziecie musieli sciągać tego jeszcze raz.
W formie prezentu poleci dodatkowe 1GB nowych dodatków do Farka ale to jak ustabilizuję sytuację z tymi straszymi
Napisano 26.08.2003 - |08:07|
Larry Linville
Napisano 26.08.2003 - |08:22|
Napisano 26.08.2003 - |08:34|
Moglibyście napisać dokładnie w jakiej minucie (minutach) filmu następuje problem
Mniej więcej jest to 00:36:48, rozjeżdżają się zupełnie piksele i dźwięk zaczyna szybciej lecieć.
Tak wogóle to wielkie dzięki za wrzut
Pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych