Skocz do zawartości

Zdjęcie

A Scanner Darkly (2006)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 01.08.2006 - |19:50|

"Historia Boba Arctora, narkomana mieszkającego z grupką kumpli w domku na przedmieściu i handlującego śmiertelnie niebezpiecznym narkotykiem - Substancją A, która rozszczepia mózg na dwie odrębne, rywalizujące ze sobą części. W swoim drugim wcieleniu Bob jest Fredem - agentem antynarkotykowym, który cały czas ma na oku Boba i jego znajomych."
Ekranizacja ksiazki Philipa K. Dicka "Przez Ciemne Zwierciadlo".
Powiem szczerze ze obawialem sie kolejnej ekranizacji powiesci Dicka.Oczywiscie biorac pod uwage Blade Runnera i Impostora nie wyglada to zle,ale juz Raport Mniejszosc,Tajemnica Syriusza i Zapłata wypadaja blado,nie ma klimatu,zbyt wiele zmian itp.Wracajac jednak do Scannera:
Bardzo dobra rola K.Reevesa,moim zdaniem idealnie pasuje do tej roli.
Sposob ekranizacji jest bardzo ciekawy :) Wszystko poczawszy od przedmiotow po osoby jest komiksowe,bardzo fajnie to wyglada,dodaje klimatu i moim zdaniem ma bardziej wyrazisty przekaz.
Sama ksiazka nie nalezy do lekkich i przyjemnych,wystarczy przypomniec sobie inne ksiazki P.K Dicka.
Ekranizacja jest poprawna aczkolwiek kilka bledow zauwazy kazdy kto czytal "Przez Ciemne Zwierciadlo".
Kapitalny kontrast miedzy ciezkim i powaznym tematem przewodnim a humorem osob nafaszerowanych narkotykami :)
Przegladajac premiery kinowe nie uswiadczymy filmu w polskich kinach,moim zdaniem to chore bo biorac pod uwage recenzje milosnikow Philipa K. Dicka oraz krytykow filmowych ekranizacja cieszy sie sporym uznaniem i zbiera pochlebne recenzje.
Wiadomo ze pozostaje nam internet...przykre ale prawdziwe.Niech sie nie dziwia ze ludzie nie chodza do kin skoro na film trzeba czekac czasami kilka lat...Odbieglem od tematu :)
Z czystym sumieniem polecam kazdemu,nie tylko milosnikom Dicka i ciezkich klimatow :)
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#2 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 01.08.2006 - |21:32|

Widziałem trailer i zachwycił mnie komiksowy sposób przedstawienia filmu. Wszystkie ujęcia zostały po sfilmowaniu pomalowane przez grafików, co dało na prawdę fajny efekt. Lubię Dicka (niestety Scanner Darkly nie czytałem jeszcze) i jestem naprawdę zły z powodu tego, że o filmie na razie cicho w Polsce. Jak zwykle na to co fajne (np. Nocna Straż) musimy czekać latami, a wszelkiego rodzaju szmiry dla głupich ludzi są z opóźnieniem max miesiąca. Później tylko dystrybutorzy narzekają na piractwo w Polsce.

Dla zainteresowanych daję link do krótkiego artykułu o tworzeniu filmu:
http://www.vfxtalk.c...=scanner darkly
UPDATE:
Przed chwilą znalazłem jeszcze to:
http://mag.awn.com/?article_no=2931

Użytkownik mathix edytował ten post 01.08.2006 - |21:44|

• 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#3 FilipKD

FilipKD

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoSzczecin-Jamajka

Napisano 22.06.2007 - |14:49|

Film kapitalny ...ale tylko dla miłośników twórczości Filipa K. Dicka(do których się zaliczam ;) ).Poprostu uwielbiam tą psychodele która bije z jego twórczości- niestety mojej pannie ten film kompletnie się nie spodobał i zasneła w trakcie ogladania :P
  • 0

#4 Malutka

Malutka

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 24.06.2007 - |12:00|

hmm, naprawde dobry i wciagajacy film, mimo ze fabula rzeczywiscie jest nieco przyciezka, ale tez fani Dicka(lub przynajmniej ci, ktorzy zetkneli sie chociaz kilkakrotnie z jego tworczoscia=> vide ja :D ) nie spodziewali sie raczej niczego innego.
no i oczywiscie kwestia techniki i efektow wizualnych - miooodzio, dla samego eksperymentu z live-action'owymi ujeciami przerobionymi w pseudo-komiks warto zapoznac sie z tym tytulem
a Keanu slodki :P
  • 0

#5 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 24.06.2007 - |12:50|

Film nie dla kazdego przede wszystkim. Duzo gadki szmatki i psychodelicznych klimatow, z drugiej strony wiadomo czego mozna bylo sie spodziewac. Moim zdaniem film udany, choc akurat taki komiksowy styl nie przypada mi do gustu, to tutaj calkiem udanie zostal zaimplementowany. Ciekawa sprawa z tymi narkotykami.... i przyklad naprawde szeroko zakrojonej akcji. IMHO bardzo dobry pomysl.... i tak naprawde przy koncu sie wszystko wyjasnia....
  • 0
Dołączona grafika

#6 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 24.06.2007 - |13:53|

Moim zdaniem wyśmienity film. Trzeba przyznać, że tak niesamowitej animacji jeszcze w filmie nie było (wiem, że był Waking Life, ale tam techologia dopiero raczkowała). Dzięki niej widzowi kręci się w głowie i może poczuć się nawalony jak postaci z filmu :). Fabuła, zgodnie z tradycją Dickowską jest psychodeliczna. W niedalekiej przyszłości pojawia się niebezpieczny narkotyk - Substancja A. Jeden z policjantów, chcąc zinfiltrować świat narkotykowy, sam zaczyna zażywać ten specyfik. I tu właśnie zaczynają się jego chore jazdy, zacieranie się granic pomiędzy zwidami a rzeczywistością - motyw jakże charakterystyczny dla prozy Dicka.

Polecam film każdemu miłośnikowi niebanalnego kina. No i mam nadzieję, że kiedyś w końcu sfilmują "Ubika" - opus magnum tego wspaniałego pisarza SF.
  • 0

#7 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 24.06.2007 - |14:02|

dokladnie film rewelacyjny polecam go najlepiej obejzec go z dwa razy a nawet wiecej jak kazdego dicka trzeba sie skupic i co obejzenie znajduje sie nowe informacje.

ciezki film ale warty poznania.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#8 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 09.02.2008 - |14:58|

Film przerobiony na komiks wygląda świetnie.
Bardzo dobra obsada
ALE

To nie jest to.
Film jest przegadany i na dobrą sprawę mógł by być niskobudżetową produkcją zrealizowaną zwykłą techniką.
Cały dzieje się w niskiej jakości domkach jednorodzinnych i biurach.

Efektów trzeba było by użyć tylko przy tym mieniącym sie kombinezonie, który uważam że beznadziejny badziew.

Podsumowując warto zobaczyć bo technika jest oryginalna, ale nie jest to produkcja na poziomie innych adaptacji Philip K. Dick.

Klasyfikacja wygląda u mnie tak:

Blade Runner

Impostor
Total Recall

Paycheck
Next
The Minority Report

A Scanner Darkly
Screamers
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#9 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 10.02.2008 - |15:28|

Jeden z tych filmów, który utwierdza mnie w przekonaniu, że dragów brać nie warto.

Zdecydowanie dobre kino. Na uwagę zasługuje nie tylko sposób realizacji obrazu, ale też sam psychodeliczny klimat. Dzięki specyficznemu stylowi filmu, można się zagłębić w ponury i bezsensowny świat ćpunów, ludzi którzy w większości nadają się tylko na złom.

Scanner Darkly jest ostrzeżeniem, abyśmy nie ignorowali potęgi narkotyków, bo mogą nas one zamienić w zwierzęta albo warzywa.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#10 FilipKD

FilipKD

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoSzczecin-Jamajka

Napisano 15.02.2008 - |13:57|

Film przerobiony na komiks wygląda świetnie.
Bardzo dobra obsada
ALE

To nie jest to.
(...)nie jest to produkcja na poziomie innych adaptacji Philip K. Dick.

Klasyfikacja wygląda u mnie tak:

Blade Runner

Impostor
Total Recall

Paycheck
Next
The Minority Report

A Scanner Darkly
Screamers

O ile jeszcze z pierwszym miejscem mógłbym się zgodzic o tyle reszta Twej 'listy adaptacji' jest nieporozumieniem.Wskazuje tylko i wyłącznie że że jestes miłosnikiem nie twórczosci Dicka a miłosnikiem 'nieszczesnych adaptacji popełnionych na podstawie utworów Dicka" Samo wymienienie tu Next jest IMO żartem.Juz VanillaSky ma wiecej wspólnego z Dickiem ( chociaz niewielu otym wie) niz wspomniany Next :P
  • 0

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.02.2008 - |18:41|

Zawszę mówię że jestem fanem ISTNIEJĄCYCH filmów itp a nie CHCIEJSTWA.

Wymieniłem praktycznie wszystkie filmy oparte na jego twórczości.

Oczywiście ty oglądałeś lepsze, więc może się podzielisz tą wspaniałą filmografią.

P.S. Mówimy tu wyraźnie o filmach w tym wypadku na podstawie twórczości Dicka. Takie małe naprowadzenie z mojej strony ;)
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych