Skocz do zawartości

Zdjęcie

Eureka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
345 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 19.07.2006 - |23:55|

Nie zauwazylem tematu odnosnie tego nowego serialu wiec ..:

Eureka-tytulowe miasto w ktorym zgromadzono roznej masci geniuszy z calych Stanow Zjednoczonych.
Postep technologiczny swiata jest zasluga wlasnie tych ludzi,mieszkancow Eureki.
Zeby odkryc musza eksperymentowac,a jak wiemy eksperyment moze sie udac lub nie :) (jako ciekawostke podano ze jednym z efektow nieudanych eksperymentow jest globalne ocieplenie).
Szeryf Jack Carter przez przypadek trafia do miasta w ktorym zaczynaja sie dziac dziwne rzeczy.
Pilot (1h:23m) pokazuje ze serial zapowiada sie rewelacyjnie.
Swietna rola Matta Frewera.Jego mimika i teksty po prostu zwalaja z nog :)
W serialu mamy tez znanego z SG1 Maury'a Chaykina (Nasz zarloczny Nerus :) ).Salli Richardson ktora wystapila w ST Deep Space nine, oraz wielu innych znanych aktorow.
Oczywiscie humor jest tylko dodatkiem do calosci, jednak musze przyznac ze dawno tak szczerze sie nie smialem ogladajac serial :)
Jest wszystko to co powinno byc w dobrym serialu :
Akcja,homor,intryga,mila sciezka dzwiekowa,dobry warsztat aktorski (sporo znanych twarzy).
Nie bede spoilerowal,po prostu polecam z czystym sumieniem :)

Użytkownik Przemek edytował ten post 20.07.2006 - |00:08|

• 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#2 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 20.07.2006 - |00:22|

Jest wszystko to co powinno byc w dobrym serialu :
Akcja,homor,intryga,mila sciezka dzwiekowa,dobry warsztat aktorski (sporo znanych twarzy).

Zgadzam się. Eureka zapowiada się całkiem dobrze. Dużo humoru, porządna realizacia i znani aktorzy. Pomysł nie jest może przesadnie oryginalny, ale ogląda się to dobrze. Ciężko, póki co, stwierdzić, w którą stronę skręci intryga, ale można się spodziewać różnych zakręconych wynalazków (jak w pilocie). Z pewnością warto ściągnąć następne odcinki Eureki. Może być ciekawie.
Przy okazji, oglądając pilota, zobaczyłem reklamę "zapowiedzi 3 sezonu Battlestar Galactica". Wie ktoś może coś więcej? Co to dokładnie ma być i jak ma się nazywać?
  • 0

#3 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 20.07.2006 - |01:04|

Również obejrzałem :]

Sympatyczny, moze być bardzo śmiesznie, więc traktowałbym to raczej jako coś lżejszego, wątpę żębyśmy mogli dostać jakieś ciężkie klimaty :) Teksty szeryfa są całkiem całkiem, a juztotalnie rozbroiły mnie jego dialogi z panienką z ministerstwa obrony...

Na razie z czystym sercem polecam :)

PS. jooboo, a wystarczy zajrzeć do działu BSG i wszystko stanie się jasne ;)
  • 0

->1019<-

#4 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.07.2006 - |02:29|

Zgadzam się. Eureka zapowiada się całkiem dobrze. Dużo humoru, porządna realizacia i znani aktorzy. Pomysł nie jest może przesadnie oryginalny, ale ogląda się to dobrze. Ciężko, póki co, stwierdzić, w którą stronę skręci intryga, ale można się spodziewać różnych zakręconych wynalazków (jak w pilocie). Z pewnością warto ściągnąć następne odcinki Eureki. Może być ciekawie.
Przy okazji, oglądając pilota, zobaczyłem reklamę "zapowiedzi 3 sezonu Battlestar Galactica". Wie ktoś może coś więcej? Co to dokładnie ma być i jak ma się nazywać?

tak porządny trailer do sezonu 3 wypuscili, masz w dziale BSG

co do Eureki poczekam az wiecej odcinkow bedzie wtedy bedzie wiadomo czy serial kicha czy warty ogladniecia :D

Użytkownik matlas edytował ten post 20.07.2006 - |02:30|

• 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#5 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.07.2006 - |16:24|

Po policie jestem pozytywnie nastawiony, idea Eureki mi siępodoba, miło byłoby tam mieszkać :D
Chciałby zobaczyć co kryje się za piątką, bo tam jakieś fazery, fotonowe torpedy albo coś może być, ale te zwyklejsze wynalazki też niczego sobie :)
Aktorzy dają radę, a i intryga związana z obejściem protokołu i budowaniem "ostrych" narzędzi zapowiada się ciekawie. Zdecydowanie oglądam dalej, zwłaszcza, że za tydzień, ktoś ma zmartwychwstać :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#6 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 20.07.2006 - |18:40|

Ostatnia nadzieja dla mnie na serial na miare Prison Break z poprzedniego roku czy Lost ze 2004 roku :)

Update:
No i rozczarowanie... no moze nie calkowite ale jednak :/. Pilot wygladal jak zlepek kilku filmow, najpierw jak policjant jedzie po miesci to tak jak (kiedys byl taki film, klasa B) Cool is Ice, zdiwienie jakby wjechal do innego swiata, miasto wyglada zywcem jak ze Jetsonow, podziemny bunkier - Men i Black, zrezta mina szeryfa byla podobna do miny Willa :), spluwa Jo tez jakby zapozyczona ze MiB, a ta maszyna - miniaturka maszyny kosmiczne ktora Jodie Foster miala leciec do ufokow we filmie Kontakt.

Plus to orginalna fabula, no i mam nadzieje ze sie rozkreci tak, ze aktualnie jestem ze serialem na 100%.

No i general ruski ze sg1 tym raziem jest amerykaninem :D

Użytkownik mmisiek edytował ten post 20.07.2006 - |22:16|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#7 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.07.2006 - |22:44|

Prison Break

Wiezienie, setki filmow.
Uciekczka z wiezienia, druga setka filmow.

Lost

Rozbitkowie na bezludnej wyspie ... o jezu to juz w XVII wieku bylo maglowane przez Defoe, ja nie moge ze oni jeszcze ciagle to samo w kolko robia i magluja.
Rozbity samolot - przeciez to juz w dziesiatkach filmow widzielismy, by wymyslili cos nowego.
Retrospekcje, tez nie nowosc i wielokrotnie przez nas widziane.

Tak oceniac to bys mogl ogladac tylko filmy z ery prezydentury Kenedy'ego ;) Bo pozniej to juz tylko caly czas pokazywali nam zlepek kilku pomyslow widzianych wczesniej, z rzadka okraszonym czyms nowym, w lepszej lub w gorszej oprawie :).
Nie liczy sie czy cos juz widzielismy tylko czy serial jest dobrze nakrecony, fabula nie ma niescislosci i czy serial jako CALOSC (nie poszczegolne oderwane elementy) nie jest wtorny.

Ps. Zastanawiam sie w jakie ty gry grasz ;) Bo poza kilkoma przeblyskami w ostatnich 6 latach widzimy ciagle te same pomysly.

Co do samego serialu, nie jest on az tak dobry jak sie spodziewalem, no ale mialem wobec niego OGROMNE nadzieje, wiec trudno by jakikolwiek serial (czy tez gra, te na ktore czekamy zawsze sa jakies srednie) temu sprostal.
Z letnich seriali napewno jest najlepszy i z oglodanych przezemnie nowosci klasuje sie a 2 pozycji tuz, tuz, za Heroes.

Użytkownik Modes edytował ten post 20.07.2006 - |22:46|

• 0

#8 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 21.07.2006 - |08:35|

A widzisz sens przewodni wielokrotnie się powtarza we filmach..... ale rozmawiamy o serialach :).
Było juz tyle tego, ze zwykle się trafi na coś podobnego - ciężko wymyśłic coś co się nie spotkało wcześniej w innych produkcjach. Idąc Twoim tokiem myśłenia można by powiedzie, ze każdy serial/film scifi jest taki sam bo przecierz mówi np o ufokach czy rzeczach niespotykanych we obecnych czasach.... Liczy się fabuła na bazie tego głownego motywu przewodniego.

PS. Coś czuję że włożyłem kij we mrowisko, wielu nie lubi krytyki, ale juz mi zarzucono na tym forum, że sugeruję sie zdaniem innych i przyłaczam się bezmyślnie do tego - więc pora udowodnic, że taki nie jestem i mogę patrzec obiektywnie na dane dzieło.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#9 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 21.07.2006 - |09:05|

ale rozmawiamy o serialach

Było juz tyle tego, ze zwykle się trafi na coś podobnego - ciężko wymyśłic coś co się nie spotkało wcześniej w innych produkcjach.

Czyli zgadzas sie ze Prison Break i Lost jest tak samo wtorny jak Heroes? (z ta roznica ze jest kilka seriali o rozbitkach, o miescie pelnych geniuszy i tajnym osrodku rzadowym serialu nie bylo, tym bardziej jesli zaznaczyc ze nie ma on zwiazku z zadna technologia obcych, badz nimi samymi).
  • 0

#10 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 21.07.2006 - |09:05|

Słabiutki ten pilot, chociaż czytając opisy już się domyślałem że serial nie będzie zaskakiwał ale teraz wiem że sięgną dna, fabułą jak by z jakiejś kreskówki super inteligentne dzieci dla zabawy piszące równania na chodniku :>, maszyny które nie mają zbytniego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Próba wprowadzenia do serialu jakiegoś tajnego stowarzyszenia która ma blisko nie określone cele nie za bardzo wyszło scenarzystą. Jak mówił mmisiek pełno zapożyczeń a nawet można zauważyć pożyczoną broń z Atlantisa :), to co razi to że brak w nim realizmu. Serial jest zrobiony chyba dla niezbyt mądrych amerykańskich nastolatków. Nie życzę temu serialowi źle ale nie widzę przed nim jasnej przyszłości :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#11 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 21.07.2006 - |09:33|

fabułą jak by z jakiejś kreskówki super inteligentne dzieci dla zabawy piszące równania na chodniku

To jest serial na lato, raczej nie widzielismy w pierwszym odcinku zbyt duzo dramatyzmy wiec ten serial nie jest dramatem, jak nie dramatem ani obyczjowka to nie oczekujmy po nim zbyt powaznej fabuly.

A co do tego dziecka, jakby twoj dziedek byl einstalinem, wujek opehaimerem, pra-pra... dziadek Newtonem, kuzyn Schwartzem, a ojciec tez niewiadomo kim, tez bylbys taki madry (istnieja teore ze tzw. talenty ktore niektorzy ludzie maja to pewnego rodzaju pamiec genetyczna, lub sklonnosc genetyczna, przekazywana z rodzica na dziecko).
Dodatkowo nalezy pamietac ze dzieci atystyczne maja rozne zdolnosci (to ze w filmach, czy serialach widzimy czasem dziecko autystyczne lamiace kody, czy rozwiazujace skomplikowena zadania matematyczne ma swoje uzasadnienie w badaniach, a pieprznosci tematowi dodaje takze fakt iz agencje rzadowe USA, Rosji Wielkiej Brytanii czy innych krajow prowadzily badania nad wykorzystaniem tych zdolnosci).

maszyny które nie mają zbytniego odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Tachion - to nie jest nic nowego, juz 20 lat temu prowadzono dyskusje toretyczne nam nimi.
Latajaca maszyna Henryego - niewiem w co ja zakwalifikowac, ale chyba najlepiej bedzie jesli pnapisze o niej jako silniku antygrawitacyjnym ... i nie musze tu nic wiecej pisac, o takim silniku kazdy szanujacy sie fan sci-fi wie, ci ciekawsi wiedza takze ze od kilkunastu lat prowadzone sa badania nad takim silnikiem.

I teraz, tutaj moge sie mylic, ale o ile dobrze pamietam to udowodnienie istnienia atomow to byl wielko szok dla nauki, to bylo cos poza swiadomoscia uwczesnych naukowcow, tak jak teraz sa silniki antygrawitacyjne, czy zdolnosci paranormalne (lewitowanie, wyginanie metalowych rzeczy, czytanie w myslach, itp.), ktore pewnie za 100 lat beda chlebem powszednim uwczesego swiata.

a nawet można zauważyć pożyczoną broń z Atlantisa

Jesli to ma byc powod dlaczego uwazasz ze serial jest slaby to jestem w szoku i chcialbym powiedziec ze idac tym rozumowaniem SGA to tak naprawde [beeep], bo ponad polowa rzeczy w niz jest z "wypozyczona" z SG1 ;).
  • 0

#12 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 21.07.2006 - |12:32|

Ten serial jest wybitnym serialem letnim.Nie sadze by ciezki klimat rodem z takiego BSG tutaj pasowal :)
Pistolet mogl byc rownie dobrze z MiB ;)
Jest sobie w tym serialu intryga ale jest tez humor.I moim zdaniem humor w pilocie Eureki bije SG1 i SGA jednym ciosem.To oczywiscie moje zdanie i nie kazdy musi sie z tym zgadzac.
Co do tajnego stowarzyszenia to moim zdaniem dobry motyw.Wyobrazmy sobie cala ta technologie w rekach szalenca ,grupy terrorystycznej czy innego tego typu tworu i juz mamy ciekawa sytuacje.
Nie bede bronic Eureki za wszelka cene.Powiem tylko ze dla mnie Heroes i Eureka to jedyne jak na dzien dzisiejszy nowosci ktore maja potencjal.
Ktos tu pisze o realizmie...No tak w Sci Fi realizmu jest od cholery...Lost,BSG,SG1,SGA itp itd...darujmy sobie takie teksty:)
Jesli chodzi o zapozyczenia to jest tak jak z grami,po erze c64 i pierszych PCtow nic wielkiego nie wymyslono:)

Pozdrawiam:)

Użytkownik Przemek edytował ten post 21.07.2006 - |12:35|

• 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#13 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 21.07.2006 - |15:03|

Jestem po pilocie i cóż, spodziewałem się chyba trochę czegoś innego. Jednak i tak jest dobrze akurat na wakacje taki serial do obejrzenia (obok Kyle XY).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#14 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 21.07.2006 - |16:50|

Naprawde dobra realizacja i aktorstwo lekkiego serialu mającego za zadanie zadziwić widza.
Ponieważ sprawy będą tyczyć się super nowoczesnych technologi za które płaci rząd USA jest i wątek służby/wojsko/władza = TAJEMNICA.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#15 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.07.2006 - |02:29|

fajny, mily i sympatyczny :)
eureka dolacza do "regular watching tv shows" :)
mam nadzieje ze ten serial bedzie mial wiecej niz jeden sezon i nie zostanie zdjety bez dania mu szansy :)
najbardziej polewna jest Jo, zastepczyni szeryfa :P
jak Carter sie pyta czy ona moze sie zajac tym zolnierzem, a ona na to ze on jest tylko z oddzialu rozpoznawczego :P
milo rowniez zobaczyc przyjazna gebe - general Chekov z SG-1 gra tutaj amerykanskiego pulkownika :P
stopien ten sam, ale narodowosc juz inna :P
High Treason ? :P
a moze "Double Agent" ? :P
  • 0

#16 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.07.2006 - |21:08|

Po zapoznaniu się z pilotem , mam tylko nadzieję , że podobny poziom (może nawet wyższy) bedzie w serialu i nie nie skończy się po 13 odcinkach .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 takjakby

takjakby

Szeregowy

• Email
  • 11 postów

Napisano 24.07.2006 - |00:47|

Całkiem przyjemny, chociaż było parę rzeczy, które mnie denerwowało. Przede wszystkim zdenerwowało mnie to, że nasz główny bohater od tak sobie po znalezieniu dziecka w skrzynce dostał możliwość poznania tajnej bazy, a na samym końcu został przydzielony tam jako szeryf. Wiem, wiem to lekki, sympatyczny serial więc jakoś go musieli tam wpakować w pilocie, no wiem, wiem z jego pomocą uratowali świat – jednak trochę mnie to drażniło.
Poczekam i zobaczę jak to się wszystko rozwinie, ale ogólnie jak na razie na plus.
  • 0
?

#18 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 24.07.2006 - |10:22|

Po zapoznaniu się z pilotem , mam tylko nadzieję , że podobny poziom (może nawet wyższy) bedzie w serialu i nie nie skończy się po 13 odcinkach .

Sezon 1 ma tylko 10 odcinków. Sezon 2 jeżeli będzie to pewnie dopiero za rok, znowu na lato.
  • 0
Master of possimpible ;)

#19 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 24.07.2006 - |11:37|

Przede wszystkim zdenerwowało mnie to, że nasz główny bohater od tak sobie po znalezieniu dziecka w skrzynce dostał możliwość poznania tajnej bazy,

Nie tak odrazu, dopiero po tym jak ta kula uciela nogi Szeryfowi dostal on ta propozycje by na jakis czas pelnic role szeryfa.
  • 0

#20 takjakby

takjakby

Szeregowy

• Email
  • 11 postów

Napisano 24.07.2006 - |12:18|

Nie tak odrazu, dopiero po tym jak ta kula uciela nogi Szeryfowi dostal on ta propozycje by na jakis czas pelnic role szeryfa.

Dla mnie to stary szeryf mógłby polecieć na księżyc i zniknąć, ale od razu przydzielać na jego miejsce osobę z zewnątrz, która pierwszy raz zetknęła się z czymś takim, a wcześniej od razu wyjawiać jej tajemnice tajnej bazy gdzie są takie wynalazki o jakich się nie śniło żadnemu z nas ( no i co z tego, że podpisał papierek – nie powiem nikomu bo oskarżycie mnie o zdradę, trochę to głupie). Jednak rozumiem, że to lekki serial na wakacje i tak dużej wagi do tego nie przywiązuje.
  • 0
?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych