Skocz do zawartości

Zdjęcie

Heroes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
688 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 16.07.2006 - |23:52|

Z okazji Heroes.S01E00.WS.DVDSCR.XviD trzeba by coś o tym serialu napisać :)

Serial będzie opowiadał historię grupy osób, które odkrywają u siebie zdolności (latanie, teleportacja, wizje przyszłości czy... rozszczepianie się... chyba tak można to nazwać no i samoistne i szybkie leczenie się z urazów). Na to wszystko nałoży się hinduski naukowiec (Mohinder Suresh), którego ojciec przewidział pojawienie się tych "mutantów". Ojciec zginął, a syn przyjeżdza do Nowego Jorku, aby kontynuować jego pracę. Nad tym wsyzstkom wisi cień, najprawdopodobniej jakiejś agencji rządowej, która zabiła ojca Mohindera Suresha. Tak to wszystko po krótce się przedstawia...

W powyższym odcinku przedstawiono nam głównych bohaterów, każdy w zasadzie nie wiedział co się z nim dzieje, niektórzy panikowali (Niki Sanders), niektórzy wystawiali się na próby (Claire Bennet), a jeszcze inni próbowali z tego korzystać (Hiro Nakamura). Sporym zaskoczeniem dla mnie byłą kwestia braci Petrelli, spore zaskoczenia na końcu 1x00. Na spory plus należy zaliczyć to, że w Japonii mówią po japońsku... i to mówią dużo (tzn. ja wierzę, że to był/jest japoński, bo sam tego języka nie znam ;) ). W sumie to co napisałem powinno być oczywiste, ale często zdaża się tak, że w obcych krajach zawsze mówią po angielsku, co najwyzej wtrącając kilka zdań w ojczystym języku :] Ale przejdźmy dalej...

Aktorzy IMO dają radę, najbardziej na razie podobała mi się postać Niki Sanders, trzeba jej przyznać, że dzieciaka ma niezwykłego, może też jakiś zmutowany? Dodatkowo pojawiła się kwestia Claire, której rodzice chyba nie są prawdziwi, a na dodatek "tatuś" jest tym złym, który zabił profesora Suresha (najprawdopodobniej) i przeszukiwał mieszkanie Mohindera (na pewno). No i sprawa kandydata do Kongresu... ciekawe jak ukryje to przed mediami ;)

Ogólnie jest dosyć ciekawie, jeszcze w sumie za bardzo nie wiadomo w którą stronę to wszystko się potoczy, ale może być dosyć ciekawie. Nie jest to 4400 ale to dobrze... za dużo podobieństw nie wyszłoby Heroes za dobrze.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 17.07.2006 - |00:10|

• 0

->1019<-

#2 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 17.07.2006 - |00:06|

Hi, hi, znowu prawie jednoczecześnie @Neoo. Tym razem byłeś szybszy. A co do Heroes. Pilot jakoś nie bardzo mnie przekonuje. Brakuje jakiegos łącznika (poza zdolnościami bohaterów). Porównanie do The 4400 narzuca się samo i o ile w 4400 akcja wciąga od pierwszej sekundy, to w Heroes nie ma jakieś spójnej opowieści, tylko oderwane od siebie kawałki. Póki co jest raczej słabo, ale może to się rozwinie.
  • 0

#3 JediAdam

JediAdam

Kapral

• Grupa Hatak
  • 206 postów

Napisano 17.07.2006 - |09:26|

Obejrzałęm, zrobilem napisy i moge napisac kilka słów o serialu :)
Po pierwsze, pewnie tak jak kazdy obawialem sie "podobieństw" do 4400.
Na szczescie podobienstw praktycznie nie ma. Jak ktos pisze o podobienstwach, porownaniach, to sadze, ze sa one na SIŁE już znajdywane. Mamy tutaj zupełnie inną sytuację i jak dla mnie ciekawsza. Tam mielismy powracajacych wowczas nie wiadomo skąd i pojawialły się u nich moce, wiec nie byli to już "Zwykli" ludzie, każdy na nich patrzył inaczej z uwagi na to, że byli jednymi z 4400. Tutaj mamy zwykłych przecietnych ludzi, takich jak ja, czy wy, którzy nagle odkrywają w sobie moce. Jest to swietny pomysl i ciekawe co będzie dalej. Zwlaszcza co beda musieli powstrzymać. Wątki wbrew temu co pisał jooboo są połączone. Prawie wszystkie. Przeciez w taksówce Mohindera mamy Petera, a potem ojca Claire :P Nie ma na razie powiazania z Nicky i zabawnym japonczykiem, ale to w koncu dopiero pilot :P
Historie jak dla mnie ciekawe, ukazanie tego co zwykly czlowiek zrobilby w "tak niezwyklej sytuacji". Najbardziej przypadl mi do gustu watek Claire, ktora co chwila sprawdzala swoja "wytrzymalosc" :P :)
Realizacja serialu wedlug mnie stoi na bardzo wysokim poziomie, gra aktorska bardzo dobra, dialogi rowniez, i fabula ciekawa. Zdjecia nawet ladne, muzyka rowniez, chociaz przez chwile na samym poczatku mylsalem ze wzieli muze z Batmana Begins, ale to tylko na poczatku takie wrazenie :P
Sądzę, że będzie to jeden z lepszych "NOWYCH" seriali jesieni, oby tylko NBC nie spapralo sprawy i nie dalo cancel po pilocie:P
Pozdrawiam :)
Polecam serial kazdemu!!!
  • 0

#4 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 17.07.2006 - |19:30|

Nie no, ten serial rzadzi! Juz po Pilocie moge powiedziec ze to bedzie hit (przynajmniej dla mnie) sezonu jesiennego. Ogladajac ten serial mialem wrazenie jakby ktos wyciaganl pomysly wprost z mojej glowy i umiescil na ekranie, to niesamowite.

Nie jest to 4400 ale to dobrze

Moim zdaniem lepiej niz 4400. No i podczas ogladania nawet przez glowe mnie nie przyszlo podobienstwo do 4400.

to w Heroes nie ma jakieś spójnej opowieści, tylko oderwane od siebie kawałki.

Nathan (lata) jest bratem Petera (sny), ktory spotkal dr. Suresha (genetyk) w taksowce a pod koniec pilota Isaka (przepowiednie).
Dr. Suresh z kolei spotkal w mieszkaniu ojca a potem w taksowce "Smitha" (prawdopodobnie Agenta jakies rzadowej agencji oraz osobe odpowiedzialna lub w jakis sposob powiazanego za smierc ojca dr. Suresha), ktory ma za corke Claire (regeneracja).
Niki rozbiera sie dla klientow przez internet, jednym z jej klientow jest znajomy Hiro (potrafi zaginac czas?) ktory ostatecznie laduje w Nowym Yorku w ktorym sa 4 pierwszych bohaterow.
Jesli tutaj nie masz spojnej calosc to moze jakis inny serial ogladales? :P

Użytkownik Modes edytował ten post 17.07.2006 - |19:30|

• 0

#5 forbes

forbes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoSłupsk

Napisano 18.07.2006 - |14:19|

Po obejrzeniu stwierdzam ze z przyjemnoscia poczekam do wrzesnia. serial zapowiada sie calkiem milo, a zwlaszcza muza z k-pax, to mnie przekonalo. Widac troche podobienstwa do x-men, chociazby zmaganie sie wsrod spoleczenstwa nie potrafiacego zrozumiec ludzi z mocami oraz ich odkrywanie przez nich samych i strach przed tym. obawiam sie ( a moze i wyjdzie to na dobre) ze wraz z kolejnymi odcinkami bedzie coraz wiecej podobienstw do x-men. Moze nawet znajdzie sie i jakis czlowiek ala dr.Xavier ktory ich zbierze i stworzy grupe superbohaterow, bo czarny charakter juz raczej mamy, no i wiemy ze najpeweniej beda bronic NY przed zagłada. Dobrze ze serial nie opiera sie tylko na efektach specjalnych, chociaz tych najpewnwiej w dalszych odcinkach bedzie wiecej.
  • 0

#6 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 18.07.2006 - |15:22|

Moze nawet znajdzie sie i jakis czlowiek ala dr.Xavier ktory ich zbierze i stworzy grupe superbohaterow

Mlody dr. Suresh?

bo czarny charakter juz raczej mamy,

A co ci agenci moga zrobic takiej Claire? Albo Hiro? Raczej to nie bedzie glowny wrog ;)
  • 0

#7 batman

batman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 18.07.2006 - |16:31|

no już się zmartwiłem na hatak.pl wyparował ze spisu heroes został tylko w nowych napisach

ale widze że jest nadzieja na kolejne napisy :)
  • 0

#8 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 18.07.2006 - |16:58|

batman: nowe napisy dopiero za prawei 10 tygodni ;)
  • 0

#9 batman

batman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 19.07.2006 - |16:00|

wiem , wiem zmartwiłem sie tylko ze ze spisu wyparował ale już widze że wparował z powrotem :)
  • 0

#10 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 19.07.2006 - |16:23|

mam pytanko. czy u was wszystkich obraz jest taki ciemny? chwilami malo co widac. jest jakis sposob na rozjasnienie tego? bo szczerze mowiac troche mi to przeszkadza. mam wersje ws 350 mb
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#11 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 19.07.2006 - |18:08|

mam pytanko. czy u was wszystkich obraz jest taki ciemny? chwilami malo co widac. jest jakis sposob na rozjasnienie tego? bo szczerze mowiac troche mi to przeszkadza. mam wersje ws 350 mb

Ustaw Brightness i Contrast w ustawieniach monitora na wyzszy (moze nawet max).
To sa te przyciski ktore zazwyczaj sa z przedu monitora ;) nie szukaj nic w systemie ;)
  • 0

#12 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 19.07.2006 - |19:25|

ale ja mam na max te ustawienia monitora ( zawsze jak cos ogladam ) a i tak cos mi za ciemno
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#13 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 20.07.2006 - |13:09|

ale ja mam na max te ustawienia monitora ( zawsze jak cos ogladam ) a i tak cos mi za ciemno

to ustaw te opcje w programie za pomoca ktorego ogladasz filmy. Np w allplayerze jest to na glownym panelu.

A co do serialu narazie jestem obojetnie nastawiony. Pilot jakos szczegolnie mnie nie zachwycil bo i temat nie jest szczegolnie jakis odkrywczy. tez mnie wlasnie ciekawi czy doktorek pozbiera do kupy tych wszystkich ludzi. jesli mozna zgadywac wraz z rozwojem akcji w serialu pewnie spoleczenstwo bedzie wiedzialo coraz wiecej o mutantach i to wystawi ich na probe jesli chodzi o tolerancje. Pewnie wmieszaja sie takze agenci by uczynic z mutantow zolnierzy doskonalych. Mozliwe ze tworcy nawet zaczerpna pomysl z ostatnich komiksow marvela czyli o rejestracji superbohaterow kosztem ich prywatnosci.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#14 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.07.2006 - |14:34|

w opcjach karty graficznej powinenes miec zakladke w ktorej mozesz ustawiac kontrast i rozjasniac obraz w filmach
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#15 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 20.07.2006 - |15:17|

Bardzo pozytywne zaskoczenie

X-men na poważnie, zrobiony nie dla 15 lecz 30-35 latków

Chyba sukces BSG czyli Sci-Fi dla dorosłych powoli rozlewa się na inne stacje.
Oby tylko serial przetrwał s1 i doczekał się kontynuacji, wtedy jeśli nawet Heroes komuś nie podpasuje inne stacje zaryzykują i zrobią inny gatunek Sci-Fi z targetem w okolicach 30-35 a nie 15 lat.

A to jest najważniejsze czyli Sci-Fi z sensem i na poważnie, bez ogłupiającej czy też umoralniającej papki.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#16 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.07.2006 - |16:17|

Znalazłem chwilę, żeby obejrzeć (nieostateczną jeszcze wersję) pilota Jericho oraz Heroes i muszę przyznać, że ten tutaj wypada zdecydowanie słabiej, zwłaszcza, że to aż 54 minuty, nie działo się za dużo, raczej się wszystko dłużyło i było nudnawo, coś jak pilot Blade. Oby coś zmienili, bo inaczej to pewnie od stycznia 2007 będzie potrzebne coś nowego, bo to dostanie cancel'a.
Raczej nie zacznę zrzucać tego jak tylko zacznie się emisja we wrześniu, po co mieć w pamięci kilka odcinków serialu, który zniknął zanim się na dobre pojawił.
  • 0
Master of possimpible ;)

#17 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 20.07.2006 - |16:40|

Od samego poczatku bylem nastawiony sceptycznie co do Heroes.Pilot to niezbyt wiele ale...Tak jak juz wspomnial Kwiatek zbyt dlugo wialo nuda.Czulem jakbym caly czas czekal na cos,jakies kopniecie,poruszenie,akcje...nic takiego nie mialo miejsca.Jedyny motyw ktory na mnie zadzialal to chwila w ktorym dziewczyna wklada reke do maszynki mielacej odpadki :) dodam ze nie lubie takich chwil w filmach-juz wole jak komus glowe ucinaja nozem :D
Oczywiscie poczekam na kolejna czesc serialu ale na dzien dzisiejszy oceniam go na 4+/10,po prostu nudzilem sie podczas ogladania i zmuszony bylem kilka razy przewinac :)
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#18 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 20.07.2006 - |18:11|

Jak dla mnie zapowiada się serial rewelacyjnie. Ma klimat. Jaka nuda, co wy chcecie, aby wam w pilocie wszystko powiedzieli. Pilot jest rewelacyjny.
  • 0

#19 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 20.07.2006 - |18:33|

Hmmm obaczyłem go przed chwilą i w sumie dopiero coś się dzieje pod koniec odcinka. Bez wodotrysków, myślałem że te 50-kilka minut to była strata czasu ale potem obejżałem Kyle XY (34 minuty więcej nie mogę) i zmieniłem zdanie :).
Rozumiem każdy serial musi mie jakiś wstęp wiec oczywiscie daję mu szanse dalej - obaczymy jak się rozwinie, aczkolwiek na tle Jericho to mizernie na razie wygląda (porównując pilot vs. pilot)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#20 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 20.07.2006 - |19:01|

Oceniając pilota warto zwrócić uwagę na:

1. Klimat, target widza itd czyli czym jest serial i dla kogo
2. Realizacje czyli Reżyserie
3. Warsztat aktorski
4. Scenariusz ale mając w pamięci że to tylko wprowadzenie

Oczywiście najatrakcyjniej zacząć od trzęsienia ziemi jak w BSG, Shield, Prison Break.

Wracając jednak do Heroes:

1. X-men , paranormal dramat dla 30 latków
2. Realizm, brak cukierkowatości produkcji dla nastolatków
3. Aktorzy są dobrzy, ich reakcje prawdziwe.
4. Fabuła się oczywiście rozwinie i TYLKO to może zmieniać się w serialach.

Więc jeśli nr 1,2,3 są do [beeep] to nr 4 wielce nie uratuje serialu.

Pamiętajmy że:

1. Jeśli serial jest głupkowatą produkcja dla mało rozgarniętych małolatów to NIC TEGO NIE ZMIENI
2. Jeśli realizacja jest rodem z filmów klasy Z to też praktycznie tego NIC NIE ZMIENI
3. Jeśli aktorzy główni są kiepscy to też pewnie będziemy męczyli się z nimi DO KOŃCA
4. Scenariusz, to zawsze można zmienić choć przyznaje że by był SUKCES niezbędny jest spójny liniowy szkielet fabuły, czyli główny wątek
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych