w TNJO jest napisane, że Moc nie ma żadnej woli (za to w filmach jest, wystarczy obejrzeć Mroczne Widmo) i w związku z tym nie ma także Ciemnej Strony Mocy - jest tylko ciemna strona samych Jedi
moment moment

; właśnie w NJO napisano, że moc wole(takie jak u chomika:P) ma; co do ciemnej strony to mogę się zgodzić, iż ta wypływa od samego usera; jednakoż Luke mówiący o tym, że postępowanie wbrew woli Mocy szkodzi temu "postępującemu"(chociaż to mogło być w "Dark Nest" głowy nie dam) wyraźnie przemawia za "wolowatą" mocą; co też czyni z mocy Absolut, jakiś odpowiednik Boga(panteistyczno-teistycznego bym nawet rzekł bo chociaż w jakimś sensie jest tożsamy ze światem, to ma swoje wole;) ) itp. itd; w Phantom Menace(tu nie będę się rzucał bo dawno oglądałem) jeśli pamiętam opowiadano tylko o midichlorianach; IMHO pomieszanie z poplątaniem; po prostu marzenie mistyka:nie dość, że poznałeś Boga, masz z nim kontakt to jeszcze wiesz z czego jest zbudowany; nic tylko skonstruować swojego ;P ;
przyjmując ten cały zbiór absurdów za aksjomat pojawia się kolejna kwestia;
garstka niedouczonych Jedi odkryła to co umknęło zakonowi Jedi przez tysiące lat istnienia; mimo, iż niejaki Yoda(a patrząc do chronologii sagi GW w czasach Starej Republiki było też paru innych masterów jego klasy i oni też nic nie wiedzieli) żył kilkaset lat, używał mocy, zapewne medytował nad jej naturą to mu to umknęło; rozumiem, iż tu katalizatorem odkrycia były nauki Vergere, jednak jakoś mi nie psuje ta "ciemnota" zakonu ze Starej Republiki;
Jest sporo książek SW, które są naprawdę dobre nie tylko dla fanów SW
naprawdę dobrą książką jest np. tom I "Fundacji" Asimova czy "Diuna" Herberta(też poletko sci-fi i też książki tworząca cykl, więc ośmieliłem się porównać); masz coś podobnego kalibru w świecie SW hę?? :]
Użytkownik inwe edytował ten post 22.01.2007 - |13:40|
Najciemniej jest pod jabłonią.
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis