Skocz do zawartości

Peter F. Hamilton

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 26.06.2006 - |03:16|

Chciałbym polecić forumowiczom cykl p.t. DYSFUNKCJA RZECZYWISTOŚCI Petera F. Hamiltona. Jest to space opera napisana z wielkim rozmachem, ze wspaniałym światem przedstawionym, z bardzo ciekawą fabułą i żywymi postaciami. Opowieść jest wielowątkowa, a główna oś akcji baaardzo oryginalna. Mówiąc ogólnie, rzecz jest o pewnym bardzo dziwnym (i groźnym) momencie w dziejach ludzkości. Nasza rasa wyszła w kosmos, skolonizowała wiele światów (jeden z wątków dzieje się właśnie na świeżo skolonizowanej planecie) i musi stawić czoła bardzo nietypowemu zagrożeniu. I nie są to bynajmniej małe, zielone ludziki. Ani szare. Ani w żadnym innym kolorze. Z premedytacją nie opisuję właściwiej fabuły - przeczytajcie sami. Siłą Dysfunkcji jest, między innymi, bardzo prawdopodobne "drzewko technologii" i przyszła historia Ziemi (akcja dzieje się w XXVII wieku). Jak na razie ukazały się cztery tomy z sześciu. Piąty ma się nazywać Nagi Bóg i ukaże się wkrótce. Z czystym sumieniem P O L E C A M !!!

P.S. Akcja rozkręca się dość powoli, ale warto "przetrwać" początek pierwszego tomu (wątek osadników jest z początku taki sobie raczej ciężkawy), ponieważ później jest sama słodycz :D .
  • 0

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.06.2006 - |14:52|

Czarne Jstrzębie :D - to jest to .

Akcja rozkręca się dość powoli, ale warto "przetrwać" początek pierwszego tomu

Jezeli mogę dodać , to niektóre watki z poczatku są potem dosyć mocno explatowane , wiec na prawdę warto . A swoją drogą ja na razie jestem tylko po pierwszym (z biblioteki ) i ochoczo poluje na pozostałe .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 02.07.2006 - |14:52|

właśnie skończyłem pierwszy tom i jestem mile zaskoczony; to pierwsza space opera, która mnie zainteresowała od baaardzo długiego czasu;doskonały pomysł z nietypowym przeciwnikiem; przemyślane spojrzenie w przyszłość technologii; no i najważniejsze autor nie tylko ma pomysł, ale także potrafi go przeloać na papier; po pierwszym tomie dla mnie rewelacja :clap: ; również polecam; jutro rozpoczyna się polowanie na tom nr 2 :D ;

Użytkownik inwe edytował ten post 02.07.2006 - |14:52|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#4 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 17.10.2006 - |12:46|

Właśnie przeczytałem kolejną książkę z tego cyklu p.t. "NAGI BÓG". Jest to chyba najlepszy tom DYSFUNKCJI - bardzo prawdopodobny opis Ziemi, kampania na Mortonridge i wiele innych ciekawych wątków. Gorąco zachęcam do przeczytania.

Użytkownik jooboo edytował ten post 17.10.2006 - |12:47|

• 0

#5 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 27.03.2008 - |19:45|

no jestem po całym cyklu; trochę rozczarowało mnie zakończenie, ale nawet pomimo tego daję 8/10;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#6 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 04.06.2011 - |09:00|

Dobra , pozwoliłem sobie zmienić tytuł , bo jak widzę Hamilton jest dosyć płodnym autorem ,z ciekawymi pomysłami i ze sprawnym warsztatem literackim - tak że Kolejne jego książki po prosty czyta się z wielką przyjemnością .
Po Dysfunkcji , na rodzimym rynku wydawniczym pokazał się kolejny jego cykl - Wspólnota Międzyukładowa - akcja zaczyna się 2380 . Tu rozwój Ludzkości potoczył się zupełnie inaczej niż w Dysfunkcji . kto zainteresowany - tego zapraszam do zapoznania się z : Gwiazdą Pandory i z Judaszem wyzwolonym .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 Caravashi

Caravashi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 20.06.2011 - |18:39|

Dysfunkcja jest oparta na świetnym pomyśle, Wspólnota jest tylko troszkę słabsza.
Trzeba się przyzwyczaić że czasem fabuła i przede wszystkim związki międzyludzkie (damsko-męskie :lol: ) wyglądają często jakby je wykreował nastolatek ale nie odrzuca to aż tak bardzo.
Bardziej mnie ukłuło jak wielokrotnie autor zaznaczał że w całej Wspólnocie drogi są zbudowane z specjalnego rodzaju betonu (pffff) albo z niczego, cholerny monopol. :angry:
  • 0

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.06.2011 - |18:52|

Wiesz, gospodarka oparta na jakimś pieniądzu i jeżeli wydasz kilka milionów ( miliardów ) na badania , to chcesz na tym zarobić , a nie oddać za darmo by zarabiali inni . Wide - koncerny farmaceutyczne teraz .
Tak samo mógłbyś mieć pretensję do STT że nie udostępnia techniki tuneli innym .
W odróżnieniu od dysfunkcji , wspólnota ma kontynuację - nieco lat minęło od poprzedniej części - jest rok 3580 ludzkość się rozwinęła i podzieliła na zwykłych ( Elewatów i Awangardów )oraz prawie post-fizycznych (znaczy się prawie ascendentów).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Caravashi

Caravashi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 23.06.2011 - |17:47|

Widzisz, nie przyczepiłem się do STT, jego tuneli i pociągów, pominąłem milczeniem (do tej pory) jonowe pistolety czy budynki z ziemnego koralu.
JCB i przypominanie czytelnikowi po czym akurat poruszają się bohaterowie to jednak wręcz reklama i na mój gust absolutne przegięcie.

Kontynuacji jeszcze nie czytałem, poczekam aż wyjdzie po polsku.
  • 0

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.06.2011 - |20:53|

Wyszła .
A na reklamę może nie zwróciłem uwagi .
Dołączona grafika
Dołączona grafika