Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trylogia Wrót Baldura =]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów
  • Miastoz pokładu Slave - I

Napisano 18.06.2006 - |12:23|

Dobry dzień !

W tymże skromnym i niepozornym temaciku chciałbym z wielką i nieukrywaną pasją skupić się na pewnej trylogii usytuowanej w świecie Forgotten Realms :P Jest to uniwersum powszechnie znane każdemu maniakowi komputerowemu chociażby dzięki takim cudeńkom jak : "Baldurs Gate" , " Baldurs Gate 2 : Shadows of Amn " , " Baldurs Gate 3 : Throne of Bhall " czy niesmiertelnym " Icewind Dale " :)

Byłoby sympatycznie gdyby ci użytkownicy którzy mieli stycznośc z przytaczanymi przeze mnie książkami z wydawnictwa ISA , stworzonymi przez Philipa Ahtansa i Drew'a Karpyshyn'a wrzucili swoje przysłowiowe " trzy grosze " - opowiadając się za lub przeciw , bądź po prostu dzieląc się swoimi opiniamii i sugestiami :)

i pamiętajcie ! Klawiatura nie gryzie :)

Użytkownik Surin edytował ten post 18.06.2006 - |12:24|

• 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

= Teoria Prawdy Telewizyjnej =

#2 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 18.06.2006 - |12:36|

Jesli chodzi gry - seria BG jest najlesza seria rpgow dla mnie

Jesli chodzi o ksiazki to sa niezle w sam raz do poczytania w autobusie. Fabula niestety nie jest jakos za bardzo odkrywcza gdy sie przejdzie wczesniej gre. Na pewno lepsze sa dzieła R.A. Salvatore i jego bohater Drizzt. Oceniam te ksiazeczki na 3/6.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#3 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.06.2006 - |14:56|

Przy żadnej grze nie spędziłem tyle czasu co przy BG i BG2. Także ID+HoW i Torment zajęły mie niezły kawałek życiorysu, ale BG to mój ukochany najulubieńszy cRPG. Czytałem tylko pierwszą część książki i nie powiem, żebym był zachwycony. Dawno to czytałem, ale pamietam, że pominięto tam pewne dwie postacie, które mogłyby troche bardziej ksiażkę ubarwić mianowicie chdzi mi o Xara i Montarona. Poza tym w książce pośpieszono sie ze śmiercia Khalida, co bardzo mnie zirytowało po premierze BG2. Mam zamiar też zaoparzyć sie w ksiażki z serii "Wojny Krwi" i inne z Planescape, ale muszę poczekać na jakiś przypływ gotóweczki.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#4 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.06.2006 - |15:01|

Jesli chodzi gry - seria BG jest najlesza seria rpgow dla mnie

To polecam Planetscape Tourment - też na PC , a dużo lepszy niż BG .

Byłoby sympatycznie gdyby ci użytkownicy którzy mieli stycznośc z przytaczanymi przeze mnie książkami z wydawnictwa ISA

Miałem styczność . I niestety , w przeciwieństwie do cibie nie jestem zachwycony tym "dziełęm" . Wedłóg mnie , autor opisał swój sposób przejścia (grania) w Baladurs Gate .

Na pewno lepsze sa dzieła R.A. Salvatore i jego bohater Drizzt.

Książki Salvadore są nieco lepsze , a to dlatego że wiekszości są opisami sesji gier fabularnych - może nieco podrasowanymi (tak samo jak w przypadku Dragolnace ) ale zawsze .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 18.06.2006 - |15:30|

Jeśli chodzi o książki na bazie Baldurs Gate'a to faktycznie można to uznać za perfidną solucję ;) Najwyraźniej autor miał jakiś limit słow do wykorzystania i się musiał zmieścić -czy chciał czy nie . Idą za tym zarówno plusy jak i minusy ...
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

#6 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 18.06.2006 - |17:21|

tak samo jak w przypadku Dragolnace

Kolejna bardzo dobra seria. Kto nie lubi Raistlina? :) Najpotężniejszego maga po Gandalfie i Elimistrze
  • 0

#7 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.06.2006 - |17:43|

Kolejna bardzo dobra seria.

Dobrą serią są Smoki dziejące się w uniwersum Smoczej Lancy , bo inne powieści już są dużo gorsze .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 18.06.2006 - |18:43|

Dobrą serią są Smoki

Tu sie zgadzam. Glowna seria jest najlepsza. Reszta to odcinanie kuponow. Z serii jeszcze podobala mi sie "wojna pajeczej krolowej". Zreszta wszystko gdzie sa drowy mi sie podoba ;)
  • 0

#9 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 18.06.2006 - |19:19|

Dwa pytania do wtajemniczonych :

1) Czy wychodzą jakieś książki oparte na uniwersum Greyhawk'a ? ( może są znane a się zagapiłem ;))

2) Czy mieliście styczność z książkami opartymi na Diablo , Warcraft'cie czy Starcraft'cie ? ( domyślam się że to średniaki ) Jeśli tak to czy są warte polecenia ?
  • 0

#10 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 18.06.2006 - |20:18|

Napiszę krótko:

'Baldury' to jedne z gorszych ksiżąk jakie czytałem, nie polecam :ph34r:

Ze starcrafta czytałem 'Krucjatę Liberty'ego' - jest to streszczenie terrańskiej kampanii z gry, w sumie nieciekawe... Innych nie miałem okazji przeczytać

Z warcrafta: 'Dzień smoka' i 'Władca klanów' są już lepsze i nie opowiadają historii z gier

Diablo: "Dziedzictwo krwi' i 'Czarnadroga' - chyba najlepsze z tych wszystkich 'Blizzardowych' książek z jakimi się zetknąłem, i te mógłbym polecić ;)
  • 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#11 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.06.2006 - |20:22|

Czy wychodzą jakieś książki oparte na uniwersum Greyhawk'a ?

Tak. Pisze je przedewszystkim Fric Leiber i jest to Grehawk/Lakhmanar - to przedewszystki seria opowiadań o szrym kocuże i jego kumplu (nie pamietam jak mu było wiec wybacz ) .

Czy mieliście styczność z książkami opartymi na Diablo , Warcraft'cie czy Starcraft'cie ?

Raz kiedyś miałem przyjemność czytać coś w rodzaju preludium do Diablo , lecz nie pamietam czyje to było - czytało siędosyć miło . Co do craftów - to podejżewam że będą sredniakami , bo żaden ze znajomych nie klął się za to że czytał jak i nie wychwalał pod niebiosa . Po prostu wzięte zostało z tamtąd uniwersum .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 ..::Lincolm::..

..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 18.06.2006 - |20:40|

Dwa pytania do wtajemniczonych :
1) Czy wychodzą jakieś książki oparte na uniwersum Greyhawk'a ? ( może są znane a się zagapiłem ;))

2) Czy mieliście styczność z książkami opartymi na Diablo , Warcraft'cie czy Starcraft'cie ? ( domyślam się że to średniaki ) Jeśli tak to czy są warte polecenia ?

co do StarCrafta to sam posiadam 3 ebooki :
"Grubb Jeff Starcraft 1 Krucjata Libertyego"
"Hickman Tracy Starcraft 3 Nim zapadnie ciemnosc"
"Mesta Gabriel Starcraft 2 W cieniu XelNagi"

Ale nie mialem jeszcze okazji ich przeczytac.

Posiadam jeszcze 3 ksiazki o Obcym.
  • 0

#13 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 18.06.2006 - |21:11|

Czytałem wszytkie ksiażki z serii Blizzarda i sa to sredniawe pozycje. Jesli sabie pozyczysz to ok bo kupic sie nie oplaca.
  • 0

#14 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 19.06.2006 - |08:56|

Czytałem wszytkie ksiażki z serii Blizzarda i sa to sredniawe pozycje. Jesli sabie pozyczysz to ok bo kupic sie nie oplaca.

Z tego co pamiętam to jakieś 20 złotych za sztukę idą , więc strata moralna i finansowa jeszcze nie taka duża ;)
  • 0

#15 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.06.2006 - |14:15|

co do gier, 'Baldury' sa swietne...mala uwaga, nie bylo BG3:P Tron Bhaala to byl dodatek;)
co do ksiazek? chala...kompletnie nieudane, a szkoda, bo mozna bylo cos fajnego z tego zrobic.
nawiazujac jeszcze do Tormenta. erpeg z najlepsza fabula na swiecie. po prostu miodzio...
szkoda tylko, ze nie bedzie juz starych dobrych rgpow w 2D...jak ja to lubilem...
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#16 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.06.2006 - |15:16|

Oj będą, będą tyle że fanowskie na zmodyfikowanym engine Fallouta. Od niedawna istnieje projekt opensource zapoczątkowany w Niemczech. Będzie to engine 2D/3D z zachowaniem klasycznego rzutu kamery. Już powstają pierwsze produkcje. Projekt ma już nawet własna wiki.
http://wiki.fifengin...title=Main_Page
RPG w 2D wiecznie żywe.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#17 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.06.2006 - |17:00|

dzieki:) dales mi jeszcze nadzieje...
P.S. Fallout to tez bylo cos....
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#18 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.06.2006 - |17:38|

Baldury jako gry są świetne - moje ulubione cRPG. Niestety książki, są bardzo słabe. Beznadziejnie napisane i do tego nudne. Nie polecam nikomu.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#19 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 22.06.2006 - |15:50|

Przydała by się opinia osoby która nie grała w żadną z odsłon Baldurs Gate , ale sądzę że takowa nie istnieje ;)
  • 0

#20 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 22.06.2006 - |20:35|

No moim zdaniem, to książki są obiektywnie słabe. Jedynka jest taka sobie - na baardzo upartego przejdzie. Dwójka jest beznadziejna. Nudna. Potwornie nudna. Tronu Baala nie zamierzam nawet ruszać.

Myślę, że opinia na temat jakości książek osoby, która nie grała w BG będzie taka sama. Z tym, że taka osoba może mieć problemy ze zrozumieniem całości, bo ksiązki są chaotycznie napisane.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych