[teoria] Eksperyment Filadelfijski
Napisano 11.06.2006 - |23:02|
Odrazu napisze ze nie wierze ze taki eksperyment mial miejsce, ale to nie znaczy ze scenarzysci nie mogli na fali jego popularnosci oprzec scenariusza.
Jak wiadomo mial on polegac na uczynieniu niewidocznym duzych obiektow, statkow, samolotow, wysp;) przy pomocy bardzo silnego pola magnetycznego. Jak ulal pasuje to do naszej wyspy, niewidocznej dla innych z jakimis tajemniczymi urzadzeniami produkujacymi wielkie ladunki magnetyczne.
Einstein opracowal teorie niestatecznego pola mgnetycznego ktora mowi, ze teoretycznie mozliwe jest aby to pole spowodowalo tak duze rozrzedzenie czastek z ktorych cos/ktos jest zbudowany, ze stalby sie on niewidoczny dla innych.
Byla tam tez mowa, o ile dobrze pamietam, o teleportacji. Podobno jakis statek zostal przeniesiony z portu na otwarte morze. Moze stad na wyspie mis polarny
Oczywiscie teoria Eisteina jest tylko teoria, nie wierze by udalo sie ja sprawdzic w praktyce, ale moze na wyspie kontynuowane sa/byly badania nad nia?
Napisano 11.06.2006 - |23:23|
Odrazu napisze ze nie wierze ze taki eksperyment mial miejsce, ale to nie znaczy ze scenarzysci nie mogli na fali jego popularnosci oprzec scenariusza.
Całkiem mozliwe, że to stąd wzięli inspirację. Nigdy nie słyszałem o tym projekcie dzięki za jego przyblizenie.
Napisano 12.06.2006 - |00:49|
Jestem zwolennikiem konspiracyjnych teorii, wiec aegumentacja US Navy czy sceptyków o tym ze taki experytemnt nie miał miejsca jest dla mnie mało wiargyodna i ostatecznie nie widze przeszkód by amerykanie mieli próby takie podejmowac zwłaszcza w okresie WW2 Natomiast co do efektów - było wiele spekulacji - teleportacja, podróże miedzywymiarowe, w czasie. Niemniej jednak nie widze powodu dla którego ogólna idee nie miała by zpstac przyjęte przez scenarzystów LOST, zwłaszcza, że:
1. potwierdzone jest istnienie silnego źródła em na wyspie
2. D. wykorzystywała je dla swoich celów
3. wyspa była niewidzoczna (przynajmniej dla urządzeą nawigacyjnych)
4. jest powiedzian w serialu, ze jak Des nie zrobił 'push teh button' to samolot rabnął - majac prz tym problemy z nawigacją
5. nie sposób opuścic wyspy - co może byc utrudnione prze pole em, które może byc konsekwencją prowadzonych badan nad magnetyzmem
Napisano 12.06.2006 - |06:32|
Sam experyment dotyczyc miał technik kamuflazu zastosowaniem pola magnteczycznego (ponoc jezeli jest wyjątkowo silne może odchylic promień światła o kilka procen tak że obiekt staje sie niewidoczny) a ponadto wykazać istnienie zunifikowanego pola magnetycznego. Miał odbyc sie w 1943 r. W jego wyniku amerykański niszczyciel, USS Eldridge, miał zostac przeteleportowany z Filadelfi do Norfolk. Jakkolwiek w archiwach US NAVY brak jest informaci na temat tego projektu, a ponadto jak wynika z dziennkika USS Eldridge w tym czasie nigdy nie przebywał w Filadelfii.
Jestem zwolennikiem konspiracyjnych teorii, wiec aegumentacja US Navy czy sceptyków o tym ze taki experytemnt nie miał miejsca jest dla mnie mało wiargyodna i ostatecznie nie widze przeszkód by amerykanie mieli próby takie podejmowac zwłaszcza w okresie WW2 Natomiast co do efektów - było wiele spekulacji - teleportacja, podróże miedzywymiarowe, w czasie. Niemniej jednak nie widze powodu dla którego ogólna idee nie miała by zpstac przyjęte przez scenarzystów LOST, zwłaszcza, że:
4. jest powiedzian w serialu, ze jak Des nie zrobił 'push teh button' to samolot rabnął - majac prz tym problemy z nawigacją
5. nie sposób opuścic wyspy - co może byc utrudnione prze pole em, które może byc konsekwencją prowadzonych badan nad magnetyzmem
Teoia bardzo trafna. I nawet dobrze by było gdyby twórcy się na niej opierali, a nie wymyślali coś bardziej nie prawdopodobnego
Napisano 12.06.2006 - |07:00|
Jestem zwolennikiem konspiracyjnych teorii, wiec aegumentacja US Navy czy sceptyków o tym ze taki experytemnt nie miał miejsca jest dla mnie mało wiargyodna i ostatecznie nie widze przeszkód by amerykanie mieli próby takie podejmowac zwłaszcza w okresie WW2
Moze i mial miejsce eksperyment, ale chyba nie wierzysz ze "znikneli" statek albo przeniesli go gdzies
Takie twierdzenia wtedy mogly miec na celu co najwyzej wku... zdenerwowanie niemcow albo rosjan. Myslisz ze ktos kto w '43 zrobil cos takiego budowal by teraz bombowce Stealth zamiast przeniesc oddzial Delta w odpowiednie miejsce
Natomiast co do efektów - było wiele spekulacji - teleportacja, podróże miedzywymiarowe, w czasie. Niemniej jednak nie widze powodu dla którego ogólna idee nie miała by zpstac przyjęte przez scenarzystów LOST, zwłaszcza, że:
Dodam do tego pojawianie sie roznych osob w dziwnym czasie i miejscu. W roznych opisach EF jest wlasnie o tym mowa, ludzie pojawiali sie jako "duchy" gdzies w innym miejscu niz aktualnie przebywali.
Pozatym ludzie poddani takiemu eksperymentowi mieli przynajmniej przez jakis czas po nim posiadac zdolnosci paranormalne, oczywiwscie jesli nie zostali stopieni z pokladem statku bo i takie opisy EF czytalem.
Napisano 12.06.2006 - |11:55|
Moze i mial miejsce eksperyment, ale chyba nie wierzysz ze "znikneli" statek albo przeniesli go gdzies
Takie twierdzenia wtedy mogly miec na celu co najwyzej wku... zdenerwowanie niemcow albo rosjan. Myslisz ze ktos kto w '43 zrobil cos takiego budowal by teraz bombowce Stealth zamiast przeniesc oddzial Delta w odpowiednie miejsce
nieuwaząm że sie powiódł (w sensie realizacji jego celu) ale, że próbowalii schrzanili - co sie ieraz zdarzało w historii - vide historia Tesli, którego poszukiwanie darmowego źródła energii tesh jest ciekawą kwestią
Użytkownik xabre edytował ten post 12.06.2006 - |11:57|
Napisano 12.06.2006 - |14:31|
Zapraszam do czytania... Sam kiedys zainsteresowalem sie sprawa "Eksperymentu Filadelfia". I znalazlem ta strone na ktorej mozna dowiedziec sie kilku ciekawych rzeczy.
Napisano 12.06.2006 - |15:15|
Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:
showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali#9
Napisano 12.06.2006 - |15:26|
To słabo szukałeś: http://forum.gwrota....?showtopic=4574
Heh... faktycznie slabo szukalem, tytul posta mnie zmylil
I jeszcze Abrams ja wykluczyl , same porazki
Napisano 13.06.2006 - |14:18|
Heh... faktycznie slabo szukalem, tytul posta mnie zmylil
I jeszcze Abrams ja wykluczyl , same porazki
Abrams musi być albo geniuszem, albo głupcem Wyklucza dużo ciekawych teorii więc co mu zostanie?
showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali#11
Napisano 13.06.2006 - |18:59|
Abrams nie jest ani geniuszem, ani głupcem - jest poprostu dobrym strategiem... jeśli obali jakąś teorię, ludzie wymyślają nową i jego serial w dalszym ciągu jest popularnyAbrams musi być albo geniuszem, albo głupcem Wyklucza dużo ciekawych teorii więc co mu zostanie?
Napisano 13.06.2006 - |19:17|
Napisano 06.07.2006 - |15:29|
Napisano 06.07.2006 - |16:09|
To moze wyjaśniać szepty ! Moga to być ludzie, którzy byli na wyspie poddani takiemu polu elektromagnetycznemu i znikneli !
Odpada, bo słychać wśród szeptów głos np. Boone'a a on zginął na wyspie
showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali#15
Napisano 30.07.2006 - |18:55|
Napisano 30.07.2006 - |21:35|
Ja chce.Witam! Teoria z eksperymentem filadelfijskim jest prawdziwa, Abrams kłamał np. w sprawie AL mówil, że jej nie zabije a zabił. Przejde do sedna sprawy wiecie że ów eksperyment miał kontynuacje po wojnie, w 1963r. po kubie. Jak ktoś chce to się rozpisze! POzdrawiam!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych