Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kaena: La prophétie / Kaena: The Prophecy (2003)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.06.2006 - |20:50|

Jakoś go nigdzie nie znalazłem więc piszę.
Właśnie na niego trafiłem na C+ - jest premiera mimo,że to film z 2003 r.
Trochę o treści tyle znalazłem:
Na planecie Astria rośnie olbrzymie drzewo zwane przez wszystkich Axis.W jego koronie znajduje się osada zamieszkana przez zbieraczy soku.Pewnego dnia wśród tubylców wybucha panika.Drzewo zaczyna usychać. Kaena postanawia dowiedzieć się ,dlaczego ich świat ginie.Opuszcza swoje bezpieczne schronienie i wyrusza do korzeni Axisa.
Film jest produkcji francusko-kanadyjskiej.Zrobiony jest komputerowo więc wygląda dosyć ciekawie.
Tematyka i wygląd z tego co widzę to takie pomieszanie fantasy z sci-fi .

Niestety nie widziałem początku więc moje pytanie jest następujące czy WARTO bo będą powtórki nagrać sobie ten film?
Nie oglądając od początku nie oglądam go teraz bo niechcę sobie ewentualnie popsuć dobrej zabawy.
Poza tym jeśli widzieliście to co o nim w ogóle sądzicie?

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.06.2006 - |20:53|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 06.06.2006 - |20:55|

Jedno słowo :

warto

no moze dwa:
naprawdę interesujący
  • 0

#3 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.06.2006 - |20:58|

Hmm, zaciagam Agatkę do ściągania:) Są jakieś suby po angielsku do tego? Bo zapewne jest po francusku.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 06.06.2006 - |20:58|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.06.2006 - |21:04|

Hmm, zaciagam Agatkę do ściągania:) Są jakieś suby po angielsku do tego? Bo zapewne jest po francusku.

Narazie na C+ jest po angielsku wiadomo z polskim lektorem ;)
Nie wytrzymałem i chwilę pooglądałem i dosyć dosyć interesująco się zapowiada.
Dzięki @typcio za szybką odpowiedż więc sobie dzisiaj nagram i będzie jutro co oglądac.
Swoją drogą mogliby bardziej reklamować jak puszczają takie ciekawe produkcje.

edit do postu poniżej: to trochę dziwne bo już jakiś czas temu widziałem ten film w sklepach i wypożyczalniach ale nie miałem pojęcia ,,z czym to się je" ten film i go nie ruszałem.

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.06.2006 - |22:09|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#5 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.06.2006 - |21:12|

Hmm, na mininovie tyle co nic, na isohuntcie tak samo, chyba sobie nie obejrzę.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#6 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 06.06.2006 - |21:31|

Zgadzam sie. Warto . Suba widziałem na animesub.info .

Film jest produkcji francusko-kanadyjskiej.Zrobiony jest komputerowo więc wygląda dosyć ciekawie.

Jedyną pozytywną cechą francuzów , jest to że są od dawna zafascynowani możliwościami animacji i potrafią poza świetną animacją zrobić ciekawą fabułę . Zresztą , niektórzy z nas jeszcze pamiętają co potrafią zrobić połączone siły francusko-kanadyjskie - filmy z serji "Było sobie .... " to właśnie wspólne dzieło (w sumie tu jeszcze można by doliczyć Belgów ) .

to trochę dziwne bo już jakiś czas temu widziałem ten film w sklepach i wypożyczalniach ale nie miałem pojęcia ,,z czym to się je" ten film i go nie ruszałem.

Najprościej mówiąc jest to francuskie anime :) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 06.06.2006 - |23:49|

A ja właśnie skończyłem przed chwilą oglądać :D . Na początku trochę dziwnie to wyglądało, ale potem wciągnęło mnie do końca. Piękna rzecz i pod względem animacji, i fabuły. Warto obejrzeć.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#8 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 07.06.2006 - |18:46|

Dziwi mnie troche fakt, że na C+ szło to z pl lektorem skoro istnieje wersja zdubbingowana i to całkiem z nieźle dobranymi głosami.Ogladałem to daawno ale film zapada w pamiec i warto obejrzeć po raz kolejny.
  • 0

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 10.06.2006 - |21:02|

O ile Final Fantasy to był przerost formy nad treścią, o tyle Kaena jest naprawde dobrym filmem, na dodatek czuć tutaj ducha Katedry.

Niemniej Appleseed jest lepszy, zrobiony na dodatek orginalną techniką.

P.S. Dzięki za polecenie Kaeny
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#10 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.06.2006 - |17:54|

Zresztą , niektórzy z nas jeszcze pamiętają co potrafią zrobić połączone siły francusko-kanadyjskie - filmy z serji "Było sobie .... " to właśnie wspólne dzieło (w sumie tu jeszcze można by doliczyć Belgów ) ..

Zgadza się ,,Było sobie.." w różnych wersjach [kosmos/życie itd] to dla mnie klasyka z dzieciństwa.

W końcu znalazłem czas i obejrzałem Kaene.Muszę przyznać ,że się nie zawiodłem naprawdę warto.Jak wspomniał Quendi faktycznie oglądając min to drzewo i klimat ma się wrażenie jakby dłuższej wersji Katedry.Poza tym fajna sprawa z tymi kierunkami na nim.Zmyślnie też pokazano sprawy religi i wiary,jak niektórzy do tego podchodzą i co z tego wynika. Nieźle zrobiono akcję w scenie jak [w tłumaczeniu C+] Maruder chciał dopaśc Kaenę i tego Obcego.Jego sposób widzenia skojarzył mi się z Predatorem.
Szkoda ,że tak mało powiedziano o tej rasie co się rozbiła.Dokąd lecieli? Mogli też troszkę bardziej rozwinąc wątek/historię Królowej i jej towarzysza - który miał niezłe ciśnienie na nią ;) :P

Twórcy mieli niezłą wyobraźnię i pomysły które nam całkiem udanie przedstawili.
Podsumowując dobrze się oglądało.

Użytkownik biku1 edytował ten post 11.06.2006 - |17:55|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#11 Gość_Vendetta_*

Gość_Vendetta_*
  • Gość

Napisano 15.06.2006 - |13:12|

Żżżżżżżżżżż ziuuuuuuuuuu... Aż sobie jeszcze raz puszczę scenę smutnego, jednak nader efektywnego końca promu kosmicznego! Mimo, iż chyba z tysiąc razy już to oglądałem. Jakby to Amerykanie ujęli - szok i przerażenie - na pokładzie. Aaaaaaaa! Źźźźźźźźźź! Aaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Jeżeli ktoś nadal zastanawia się nad obejrzeniem filmu, pomijając grafikę 3D oraz średniej klasy scenariusz - niech weźmie pod uwagę model głównej bohaterki Kaeny oraz jej podkreślone dość dosadnie walory kobiecości. Co chyba było zamierzeniem twórców, by przyciągnąć przed ekran większe rzesze widzów. Pomysł raczej udany.

Wgźźźźźźźźźź buuum! Yyyyyyy źźźźźźźźźź aaaaaaaa! Dźźźźźźźźź! Aaaaaa aaaaaaaaaaaa!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych