Skocz do zawartości

Zdjęcie

United 93 (2006)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 05.06.2006 - |21:14|

Właśnie skończyłem oglądać film, który niedawno wszedł do kin w USA.

11 września 2001 - jak pamiętamy - terroryści porwali 4 samoloty pasażerskie, z których dwa udezyły w WTC
a jeden w Pentagon. Czwarty porwany samolot w tajemniczych okolicznościuach rozbił sie w Pensylwanii nie
doleciwszy do celu. Jak się teraz przypuszcza jego celem był Bialy Dom.
Film opowiada właśnie losy tego samolotu.
Losy odtworzone dzięki żmudnej pracy policji i dzięki zachowanym rozmowom pasażerów samolotu z
rodzinami na ziemi. To dzięki tym rozmowom, pasażerowie dowiedzieli się o wczesniej przeprowadzonych
atakach, wiedzieli, że porywacze są samobójcami i postanowili walczyć o odzyskanie panowania na samolotem.
Film nie jest wysokich lotów, grają tam (jak się wydaje) naturszczycy, w każdym razie brak jest wielkich nazwisk i mogą sie zawieść ci co szukają uczty duchowej...
Ale... film ma w sobie coś.
Pokazana jest kompletna bezradność ludzi na ziemi przytłoczonych niewyobrażalną tragedią i stopniowe
narastanie odwagi w pasażerach samolotu. Wiedzieli, że giną i postanowili spróbować...
Mieli szanse ale się nie udało.
Ale ich smieć nie pociągnęła za soba śmierci setek czy tysięcy innych ludzi.
Stali się bohaterami na zawsze.

PS.
Jak dobrze usłyszałem to dowódcą NORADu w tym dniu był gen. Hammond ? :)
Czy to już podświadomość mi płata figla?

::. GRUPA TARDIS .::

#2 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.06.2006 - |10:46|

Mnie osobiście nie ciągnie do obejżenia tego filmu. Bohaterscy pasażerowie biednego kraju.
I te rozmowy przez telefony komórkowe w samolocie. I ten Boening 757 typu stealth co uderzył w Pentagon.
Znów chcą pokazać jacy to oni biedni.

Jak to działa?

Telefony komórkowe łączą się z siecią główną za pomocą stacji bazowych, które znamy już w Polsce od czasów, gdy weszła na nasz rynek telefonia bezprzewodowa - montowane na wysokich antenach, wieżowcach, blokach, wzgórzach. Dla uzyskania maksymalnych efektów rozmieszcza się je na planie sześciokąta, potocznie zwanego komórką. Bez ich obecności, nasze telefony mogłoby pełnić co najwyżej rolę krótkofalówki o zasięgu do kilku kilometrów (gdyby je przerobić). Im więcej stacji bazowych na danym obszarze, tym lepsze połączenie i mniejsze zużycie prądu w naszym telefonie. Nasze telefony łączą się z każdą nową stacją bazową z pewnym opóźnieniem - zazwyczaj od kilku do kilkunastu sekud (w przypadku starszych modeli). Czas ten musi wystarczyć stacji bazowej na identyfikację naszego telefonu, naszego rodzaju połączenia, operatora, zaś samo urządzenie, które posiadamy musi przyjąc informacje i się do nich ustosunkować.

Występują jednak tutaj pewne ograniczenia:

1. Odległość

Jednym z nich jest zasięg sieci komórkowej. To, że możemy rozmawiać ze znajomymi przez telefon w domu, na ulicy, w lesie wcale nie dowodzi tego, że podobną rozmowę wykonamy zapuszczając się w głąb Puszczy Amazońskiej. Tam będzie on nam co najwyżej pomocny w celu ustalenia godziny czy też podczas robienia zdjęcia właśnie spuszającego się na nas z drzewa węża Boa.

2. Wysokość

Podawane informacje, że sieć telefonii komórkowej obejmuje cały obszar danego terenu należy rozumieć bardziej w kategoriach terenowych, mniej zaś w przestrzennych. Nadajniki i odbiorniki stacji bazowych nadają i odbieraja główną część swojego pasma horyzontalnie - czyli blisko powierzchni ziemii. Występują więc pewne ograniczenia co do wysokości nadawanego i odbieranego sygnału. Jednym z nich jest oczywiście zanik tego sygnału (zbyt mała moc), drugim ograniczeniem jest jego pocięcie (im wyżej nad stacje bazowe, tym większe "wolne" przestrzenie - związane z kulistością naszej planety)

3. Prędkość

Stacje bazowe nie zostały stworzone do biegania. Jak raz zostaną zamontowane, to pracują do końca swoich dni przykręcone do względnie nieruchomej powierzchni. Telefony komórkowe względem swoich stacji bazowych nie mogą się zbyt szybko poruszać. Utrata sygnału następuje tutaj wskutek działania głównie efektu Dopplera, co zdarza sie już przy prędkości bliskiej 250km/h (w zależności od urządzenia i warunków środowiskowych). Należy tutaj jednak zaznaczyć, że chodzi tutaj o prędkość względnie poziomą od/do nadajnika zgodnie ze zwrotem nadawanej fali, a więc utrata połączenia w samolotach może następować przy prędkościach powyżej 500km/h.

Przy prędkości 800km/h dany obiekt (pomijając już efekt Dopplera) w ciągu sekundy pokonuje odległość prawie 222 metrów. Zmiana stacji bazowych, z którymi komunikowałaby się nasz telefon następowałaby co kilkanaście* sekund (do 1-2 km wysokości). Z całą pewnością (licząc nawet, że sieć jest bardzo zaawansowana technicznie) występowałyby zauważalne przerwy w obustronnym nadawaniu, stąd sama rozmowa byłaby trudna do przeprowadzenia.

* - zagęszczenie stacji bazowych na obszarze mocno zurbanizowanym jest bardzo wysokie

19 lipca 2004 roku amerykańska gazeta USA Today(ARTYKUŁ ) poinformowała o porozumieniu Qualcomm i American Airlines w celu umożliwienia pasażerom samolotów pasażerskich rozmów przez telefony komórkowe. Zgodnie z publikacją, takie rozwiązanie mógłby zapewnić system bazujący na satelicie w oparciu o technologię "Pico cell", który zastępowałby małą komórkową stacje bazową.

Przed wynalezieniem nowej technologii "Pico cell" dla samolotów (którą zresztą w samolotach wprowadzano dotychczas sporadycznie) rozmowy telefoniczne przez telefony komórkowe były niemożliwe. Dostępne na rynku telefony komórkowe tracą bowiem zasięg na wysokości już 2 km od ziemi, czy też przy prędkości powyżej 370 km/h.

• 0
AVATAR ->Po lewej Leonek 1 rok 9 miesięcy, po prawej Pawełek 5 lat 4 miesiące.

#3 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.06.2006 - |10:55|

I te rozmowy przez telefony komórkowe w samolocie. I ten Boening 757 typu stealth co uderzył w Pentagon.

No więc szkoda, że cię nie ciągnie bo wreszcie zrozumiałbyś dlaczego to było możliwe
zamiast cytowac rzeczy, które z tym nie mają nic wspólnego :)

Natomiast co do stealth i Pentagonu to niedawno odtajniono filmy z kamer przed Pentagonem i widac na nich
samolot uderzający w budynek. Więc sarkazm jest nie na miejscu.

#4 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.06.2006 - |11:48|

Natomiast co do stealth i Pentagonu to niedawno odtajniono filmy z kamer przed Pentagonem i widac na nich
samolot uderzający w budynek. Więc sarkazm jest nie na miejscu.

PS. Powiedzili czemu tak późno ją odtajnili??? I dlaczego ten samolot zrobił tak mało szkód???

Na tvn była relacja na bieżąco i ja ją akurat oglądałem i widziałem uderzenie 2 samolotu na żywo
a potem zdjęcia dymiącego Pentagonu z CNN, a teraz wszyscy na tych zdjęciach pokazują brak samolotu ja wtedy nie zwróciłem uwagi ale teraz daje to do myślenia.

Ale gdzie jest bin Laden, gdzie ta broń masowego rażenia w Iraku(owszem saddama trzeb było usunąć ). Za dużo bushowych kłamstw słyszałem żeby wierzyć w to co teraz odtajniają.

No więc szkoda, że cię nie ciągnie bo wreszcie zrozumiałbyś dlaczego to było możliwe
zamiast cytowac rzeczy, które z tym nie mają nic wspólnego :)

Ja podałem jak działa technologia komórkowa i jej ograniczenia.
Owszem jest żal mi ludzi którzy zgnięli w budynkach ale nie żal mi USA.

A w Gwiezdnych Wojnach słychać strzały z laserów i inne dźwięki w przestrzeni kosmicznej.
To jest FILM w filmie wszystko jest mozliwe.
  • 0

#5 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.06.2006 - |11:56|

Ja podałem jak działa technologia komórkowa i jej ograniczenia.

Więc jeszcze raz namawiam do obejrzenia.
Zrozumiesz wtedy w jaki sposób rozmawiali z ziemią.
I może jeden z mitów wreszcie się rozwieje.

PS.
Pozostałe dywagacje są OT więc na nie nie odpowiadam.
Wszystkie odpowiedzi na twoją niewiedzę znajdziesz chociażby w internecie.
Wystarczy poszukać :)

#6 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.06.2006 - |13:40|

Więc jeszcze raz namawiam do obejrzenia.
Zrozumiesz wtedy w jaki sposób rozmawiali z ziemią.
I może jeden z mitów wreszcie się rozwieje.

PS.
Pozostałe dywagacje są OT więc na nie nie odpowiadam.
Wszystkie odpowiedzi na twoją niewiedzę znajdziesz chociażby w internecie.
Wystarczy poszukać :)

Porywacze chyba nie znali geografi, albo się pomylili.
TRASA LOTU NR 93

A może specjalnie leciał na około do Washingtonu ???? W linii prostej około 9.20 był by na białym domem.
  • 0

#7 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.06.2006 - |16:31|

Porywacze chyba nie znali geografi, albo się pomylili.
TRASA LOTU NR 93

A może specjalnie leciał na około do Washingtonu ???? W linii prostej około 9.20 był by na białym domem.

Jak dużo trzeba miec złej woli w sobie aby pisać takie głupoty?
Przyjżyj się dokładnie cytowanej przez ciebie mapie i znajdź odpowiedż na swoje pseudospostrzeżenia.

Po raz ostatni polecam ci obejrzenie filmu a wiele spraw stanie się dużo jaśniejsze.
Nie obawiaj się prawdy.
Prawda cie wyzwoli. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 06.06.2006 - |16:33|

#8 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.06.2006 - |16:53|

Jak dużo trzeba miec złej woli w sobie aby pisać takie głupoty?
Przyjżyj się dokładnie cytowanej przez ciebie mapie i znajdź odpowiedż na swoje pseudospostrzeżenia.

Po raz ostatni polecam ci obejrzenie filmu a wiele spraw stanie się dużo jaśniejsze.
Nie obawiaj się prawdy.
Prawda cie wyzwoli. :)

Prawda filmowa , Prawda Bushowa czy Prawda.

Film będzie tylko filmem a fakty w filmie można przekręcać i przeinaczać.
Czy przeżyła choć 1 osoba z lotu 93??? Jeśli nie i film jest oparty tylko na podstawie "rozmów przez komórki" to wybacz ale nie jest to dla mnie fakt stanowiący podstawę do obejżenia tego filmu na "faktach".
Jak napisałem wcześnie żal mi tych ludzi co zgnięli 9/11 ale jeśli te ataki są prawdą to cieszę się że to było USA ich pycha i ich zapatrzenie w swoją potęgę zostało zachwiane, a jeżeli to wszystko wymysł Bushowy to pokazuje on jak bardzo zdesperowany jest ten kraj by zacząć uzywać tej broni na którą tak pieczołowicie wydaje pieniądze i jak bardzo ma w d**ie swoich obywateli posyłając ich do Iraku po wyimaginowaną BMR. Aktem prawdziwej odwagi USA będzie przeproszenie świata za napaść na Irak i wycofanie się.
  • 0

#9 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.06.2006 - |17:07|

Prawda filmowa , Prawda Bushowa czy Prawda.

Film będzie tylko filmem a fakty w filmie można przekręcać i przeinaczać.
Czy przeżyła choć 1 osoba z lotu 93??? Jeśli nie i film jest oparty tylko na podstawie "rozmów przez komórki" to wybacz ale nie jest to dla mnie fakt stanowiący podstawę do obejżenia tego filmu na "faktach".

Czy możesz zacytowac jakikolwiek fragment mojego postu gdzie pisze o komórkach?

[- - - -]

Przypominam, że to jest wątek o filmie a nie o polityce.
Jeżeli chcesz kontynuować "dyskusję" polityczną to załóż temat w innym dziale.

Pozdrawiam

PS.
Wszystkie posty nie na temat beda usuwane.

Użytkownik psjodko edytował ten post 06.06.2006 - |17:45|

#10 Kwaśny

Kwaśny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 04.10.2006 - |19:28|

Powiem szczerze...
Jeszcze żaden film(a obejrzałem ich naprawdę dużo) nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten.
Zdjęcia i scenariusz są tak idealnie trafione, że czułem sie jakbym tam był.
Mimo że zgóry wiadomo było jak ten film sie zakończy, ale ja wierzyłem(a raczej pragnołem)że uda im sie odbić ten samolot
Również nie ma, co sie spodziewać się amerykańskiego patosu w tym filmie, tu żadna strona nie jest tępiona ani wychwalana, tu pokazana jest bezsilność walki z ludzkim złem.
  • 0

#11 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.10.2006 - |21:01|

Film swietny, polecam :)
  • 0

#12 Skinwalker

Skinwalker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 16.11.2006 - |19:43|

Film świetny :), zdjęcia i ogólnie wszystko. Końcówka filmu, gdy pasażerowie postanowili spróbować usratować samolot i siebie samych była "super".
  • 0
"Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało",
Bill Gates

#13 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 20.12.2006 - |03:02|

Podpisuję się obiema rękami pod pozytywnymi opiniami na temat "Flight 93". Film ciekawy, dobrze zrobiony, naprawdę wart obejrzenia. POLECAM!
  • 0

#14 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.04.2007 - |19:16|

Świetny film.
Naturalistyczny.
Dramaturgia wprost powala, dawno mnie nic tak nie poruszyło, nie dało takiego kopa.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#15 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 08.04.2007 - |21:18|

A ta ostatnia scena pokazana z kokpitu jak samolot uderza w ziemię, normalnie mnie wbiło w fotel, siedziałem w nim jak zamórowany. Naprawdę fantastyczny film, chociaż prawdę mówiąc wolałbym go nigdy nie zobaczyć, bo gdyby nie 11 września nigdy by nie powstał.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych