Encyklopedia
Napisano 25.05.2006 - |12:20|
Zatem zwracam się znów z pytaniem:
Czy nie przydałaby się lepsza encyklopedia?
Ta na gwrota.com w LDU jest statyczna, brak jej co najmniej kilkudziesieciu pojęć. Chętnie podejmę się napisania moda do ldu, który zarządzałby encyklopedią.
Widzę to tak: Jest sobie jedno forum zatytułowane encyklopedia. Podfora to działy - struktura może się ciągnąć w nieskończoność. W każdym końcowym forum podpięte posty to pojęcia w encyklopedii. Nie pdopięte - czekające na moderację - trochę jak w wikipedii. A ja zrobię do tego wszystkiego interfejs do ldu.
Wydaje mi się, że tak będzie poważniej, bo na razie encyklopedia świeci pustkami. Przy okazji jakby ktoś szukał czegoś na forum - też siłą rzeczy szukałby w encyklopedii, a zrobienie tego na silniku ipb oszczędza miejsce i problemy z tworzeniem użytkowników i administratorów.
W każdym razie, czekam na wypowiedź kogoś mądrego.
Napisano 27.05.2006 - |15:33|
Nie znam szczegółów technicznych, ale…
Problem widzę w tym że strona jest zupełnie nie zintegrowana z forum. Więc albo w jakiś genialny sposób uda się połączyć podforum tutaj ze stroną (co byłoby strasznie karkołomne dla wszystkich), albo stworzyć jakieś reguły (lub interfejs) na stronie pozwalający nawet gościom dodawać strony (co jest o wiele prostsze, tak mi się wydaje).
Wstawienie na forum (tutaj) tematów encyklopedycznych też może być przerażająca w tym że samych haseł co teraz istnieją jest z tysiąc jeśli nie więcej (zakładając że na przykład każdą z postaci rozdzielamy na oddzielny temat). Po pierwsze to byłoby roboty na najbliższe parę tygodni bez przerwy. Po drugie nie jestem pewien ile baza tego forum może wytrzymać, ale nie chciałbym jej też nadwyrężać.
Słowem podsumowania idea bardzo dobra, jednak ja widzę problem z integracją z forum. Łatwiej będzie to zrobić przez stronę, tylko że wtedy wiadomo nie będzie to widoczne na forum, a w części administracyjnej strony na zasadzie tak jak teraz to wygląda że tworzona jest „nowa strona/ news” i w panelu administracyjnym się „zatwierdza”. .
Napisano 27.05.2006 - |17:03|
Napisano 27.05.2006 - |17:54|
Cóż niestety ja się nie podpisuję pod koncepcją zrobienia jednej gigantycznej strony newsowej o wszystkim, zcentralizowanie wszystkich newsów o danym serialu wywołać może chaos informacyjny i rzadko który normalny użytkownik Internetu ogląda wszystko. To może być dobre tylko dla ostatnich maniaków (jak my:> ).
W domyśle gwrota miały i myślę że dalej powinny spełniać rolę jaką spełnia mniej więcej Gateworld, czyli serwisu który koncentruje się na danym serialu posiadającym również własne ogromne zaplecze informacyjne (jak encyklopedie) z wyszczególnionymi na stronie głównej bieżącymi informacjami na temat tego serialu (w przypadku Stargate nie serialu, a sagi). Portal o Stargate bez newsów wyglądałby raczej śmiesznie.
Osobiście więc nie mam zamiaru przestać pisać, ba, jak widać to powyżej myślałem nawet o jakimś zaangażowaniu każdego internaty w projekt.
Nie rozumiem tez ostatniego podziału, który stopka na stronach próbuje kreować że Hatak i Orion-Tokra to teraz dwie różne rzeczy. Zawsze wydawało mi się że Hatak jest częścią Oriona która tłumaczy napisy, ale ostatnio doszło do dziwnego przeobrażenia. Hatak teraz ma spełniać rolę nadrzędną, rolę serwisu Scf-Fi, najwyraźniej jako konkurencja dla SajFaj’a.
W danej chwili mogę zaproponować by niepotrzebnie kreować wewnętrzną konkurencję (chociaz nie wiadomo czy to tak do końca wewnętrzna) i dublować newsów by szef tego wszystkiego zintegrował wszystkich wysiłki (newsmenów OTLost i moje i tych co piszą bądź chcieliby pisać na gwrota). Wszystkie newsy byłyby umieszczane na hatak’u i te Lost’owe automatycznie trafiały na stronę i te z gwrota na swoją.
Albo jeżeli będą problemy techniczne takiej operacji byśmy doszli do jakiejś umowy, że zanim byśmy coś tłumaczyli sprawdzili bratni serwis (ja Hataka, Hatak gwrota i Lost, a Lost Hataka) i kopiowali ręcznie informacje podpisując w polu autor osobę która by to stworzyła. No chyba że robimy sobie konkurencję :>
Użytkownik SGTokar edytował ten post 27.05.2006 - |17:55|
Napisano 27.05.2006 - |19:35|
Napisano 29.05.2006 - |18:23|
O ile nie mam pojęcia na jakich systemach działają newsy o tyle w sprawie encyklopedii:
1. IPB (system na którym działa forum) jest przeznaczony do obciążeń kilkadziesiąt razy większych niż to forum.
2. Nie wiem, jakie są ograniczenia nałożone na serwer, ale gwrota.com i forum mają ten sam IP ergo wnioskuję że są na tym samym serwerze, więc rozdzielanie encyklopedii od forum nie ma najmniejszego sensu. Powiedziałbym nawet, że marnuje się w en sposób sporo przestrzeni, bo wiele informacji musi się dublować (te same newsy na gwrota i forum, użytkownicy, dwa panele administracyjne itd.)
Jedyną rzeczą która technicznie mogłaby coś hamować to wydajność forum, ale to jak pisałem wytrzyma jescze kilkadziesiąt razy tyle.
Ba! ja tam bym wogóle newsy i wszystko z gwrota.com oparł na forum. np. taki pierwsz post jakiegoś topica to będzie newsem, a reszta to komentarze.
Będzie mniejszy problem z szukaniem redaktorów. Każdy może napisać newsa, a pojawia się on dopiero po podpięciu przez moderatora. w ten sposób ktoś może spróbować zanim się zdeklaruje zanim zostaie redaktorem. Będzie na nim ciążyła mniejsza presja i łatwiej się zdecyduje
Technicznie jest to wszystko jak najbardziej wykonalne. Skoro wzysko jest na jednym serwerze, to wystarczy połączyć się z inną bazą.
W każdym razie nie rezygnuję i chętnie będę współpracował.
Napisano 29.05.2006 - |23:00|
W każdym razie, jeśli dobrze zrozumiałem, wzorowanie się na Wikipedii jest chyba najlepszym rozwiązaniem, bo nie obciąża tylko jednej osoby, ale też pozwala na zaangażowanie wielu ludzi (a przy tym jest trochę satysfakcji dla tego, który jakieś hasło opracował
Użytkownik jack edytował ten post 29.05.2006 - |23:01|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 30.05.2006 - |10:03|
jak cos przy wiki moge troche pomóc bo sam planuje uruchomic pewne wiki(nie o SG:> )
Napisano 30.05.2006 - |10:40|
Napisano 31.05.2006 - |11:47|
Na razie z drastycznymi zmianami bym się powstrzymał. W danej chwili poszukuję nowych redaktorów. Muszę że skontaktować się też z Hatakiem i obgadać wzajemną politykę. Ciężka pora na zmiany
W każdym razie pomysł mi się podoba i powiem nawet że „idę na to”. Tylko jeżeli to ma być zintegrowane z forum trzeba jeszcze poznać poglądy Grinch’a i mirc’a.
Dodatkowo istnieje skin jak na gwrota na to forum co myślę że ułatwia sprawę. Tematy jakoś by się przeniosło i odpowiednie poddziały porobiło. Tylko że wtedy to by wszystko poszło tutaj, nie tylko encyklopedia i newsy, a także jakieś materiały. I na pewno nie jest to łatwa sprawa połączenia jednej bazy z drugą. Trzeba pewnie do tego napisać trochę funkcji sterujących jak na stronie. Chociaż jak mówię ja się nie znam.
Napisano 02.06.2006 - |00:18|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »