Skocz do zawartości

Zdjęcie

Encyklopedia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 25.05.2006 - |12:20|

Ponad rok temu podjąłem się zrobienia dynamicznej encyklopedii, kiedy ją ukończyłem, griinch powiedział, że inna już jest gotowa.
Zatem zwracam się znów z pytaniem:
Czy nie przydałaby się lepsza encyklopedia?
Ta na gwrota.com w LDU jest statyczna, brak jej co najmniej kilkudziesieciu pojęć. Chętnie podejmę się napisania moda do ldu, który zarządzałby encyklopedią.
Widzę to tak: Jest sobie jedno forum zatytułowane encyklopedia. Podfora to działy - struktura może się ciągnąć w nieskończoność. W każdym końcowym forum podpięte posty to pojęcia w encyklopedii. Nie pdopięte - czekające na moderację - trochę jak w wikipedii. A ja zrobię do tego wszystkiego interfejs do ldu.
Wydaje mi się, że tak będzie poważniej, bo na razie encyklopedia świeci pustkami. Przy okazji jakby ktoś szukał czegoś na forum - też siłą rzeczy szukałby w encyklopedii, a zrobienie tego na silniku ipb oszczędza miejsce i problemy z tworzeniem użytkowników i administratorów.
W każdym razie, czekam na wypowiedź kogoś mądrego.
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#2 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 25.05.2006 - |16:36|

Skontaktuj się z SGTokarem
  • 0

#3 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.05.2006 - |15:33|

Idea a’la Wikipedia mi się podoba. Przede wszystkim przez to że ruszyło by to encyklopedię do przodu, nad którą aktualnością i zapełnieniem dziur informacyjnych z poprzednich sezonów trudno mi samemu nadążyć. Określenie „brak jej kilkudziesięciu pojęć” jest naprawdę lekkim określeniem (pomimo faktu że i tak ma ona ogrom danych). Myślę że podobny krok można byłoby wykonać wobec news’ów też.

Nie znam szczegółów technicznych, ale…
Problem widzę w tym że strona jest zupełnie nie zintegrowana z forum. Więc albo w jakiś genialny sposób uda się połączyć podforum tutaj ze stroną (co byłoby strasznie karkołomne dla wszystkich), albo stworzyć jakieś reguły (lub interfejs) na stronie pozwalający nawet gościom dodawać strony (co jest o wiele prostsze, tak mi się wydaje).
Wstawienie na forum (tutaj) tematów encyklopedycznych też może być przerażająca w tym że samych haseł co teraz istnieją jest z tysiąc jeśli nie więcej (zakładając że na przykład każdą z postaci rozdzielamy na oddzielny temat). Po pierwsze to byłoby roboty na najbliższe parę tygodni bez przerwy. Po drugie nie jestem pewien ile baza tego forum może wytrzymać, ale nie chciałbym jej też nadwyrężać.

Słowem podsumowania idea bardzo dobra, jednak ja widzę problem z integracją z forum. Łatwiej będzie to zrobić przez stronę, tylko że wtedy wiadomo nie będzie to widoczne na forum, a w części administracyjnej strony na zasadzie tak jak teraz to wygląda że tworzona jest „nowa strona/ news” i w panelu administracyjnym się „zatwierdza”. .
Log65: Happy camper

#4 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 27.05.2006 - |17:03|

To tak newsami nie masz co się przejować, bo od teraz będą się pojawiać na Grupa Hatak News http://news.hatak.pl.
  • 0

#5 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.05.2006 - |17:54|

Jak na grupie Hatak? To znaczy że portal Gwrota i Losta ma być wchłonięta przez Hataka ! Ba! Teraz nawet jak patrzę na ten Hatak to już zostało zrobione (dobrze wiedzieć) i newsy zarówno na OT Lost i Gwrota już się dublują!

Cóż niestety ja się nie podpisuję pod koncepcją zrobienia jednej gigantycznej strony newsowej o wszystkim, zcentralizowanie wszystkich newsów o danym serialu wywołać może chaos informacyjny i rzadko który normalny użytkownik Internetu ogląda wszystko. To może być dobre tylko dla ostatnich maniaków (jak my:> ).

W domyśle gwrota miały i myślę że dalej powinny spełniać rolę jaką spełnia mniej więcej Gateworld, czyli serwisu który koncentruje się na danym serialu posiadającym również własne ogromne zaplecze informacyjne (jak encyklopedie) z wyszczególnionymi na stronie głównej bieżącymi informacjami na temat tego serialu (w przypadku Stargate nie serialu, a sagi). Portal o Stargate bez newsów wyglądałby raczej śmiesznie.

Osobiście więc nie mam zamiaru przestać pisać, ba, jak widać to powyżej myślałem nawet o jakimś zaangażowaniu każdego internaty w projekt.

Nie rozumiem tez ostatniego podziału, który stopka na stronach próbuje kreować że Hatak i Orion-Tokra to teraz dwie różne rzeczy. Zawsze wydawało mi się że Hatak jest częścią Oriona która tłumaczy napisy, ale ostatnio doszło do dziwnego przeobrażenia. Hatak teraz ma spełniać rolę nadrzędną, rolę serwisu Scf-Fi, najwyraźniej jako konkurencja dla SajFaj’a.

W danej chwili mogę zaproponować by niepotrzebnie kreować wewnętrzną konkurencję (chociaz nie wiadomo czy to tak do końca wewnętrzna) i dublować newsów by szef tego wszystkiego zintegrował wszystkich wysiłki (newsmenów OTLost i moje i tych co piszą bądź chcieliby pisać na gwrota). Wszystkie newsy byłyby umieszczane na hatak’u i te Lost’owe automatycznie trafiały na stronę i te z gwrota na swoją.

Albo jeżeli będą problemy techniczne takiej operacji byśmy doszli do jakiejś umowy, że zanim byśmy coś tłumaczyli sprawdzili bratni serwis (ja Hataka, Hatak gwrota i Lost, a Lost Hataka) i kopiowali ręcznie informacje podpisując w polu autor osobę która by to stworzyła. No chyba że robimy sobie konkurencję :>

Użytkownik SGTokar edytował ten post 27.05.2006 - |17:55|

#6 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 27.05.2006 - |19:35|

To tak Hatak nigdy nie był częścią Oriona. Co do newsów, to chciałem ci pomóc. Bo ostanie coś czasu nie miałeś. Ogólnie jestem za tym aby na gwrota.com pojawiały się cały czas newse ze świata stargate. Nie raz ci mówiłem abyś dał info że szukasz redaktorów. Odnośnie news.hatak.pl to nie jest konkurencja dla SajFaja. Newsy do SG1/SGA/Losta nie będą się pojawiać na Hatak.
  • 0

#7 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 29.05.2006 - |18:23|

Dobra, do tematu panowie.
O ile nie mam pojęcia na jakich systemach działają newsy o tyle w sprawie encyklopedii:
1. IPB (system na którym działa forum) jest przeznaczony do obciążeń kilkadziesiąt razy większych niż to forum.
2. Nie wiem, jakie są ograniczenia nałożone na serwer, ale gwrota.com i forum mają ten sam IP ergo wnioskuję że są na tym samym serwerze, więc rozdzielanie encyklopedii od forum nie ma najmniejszego sensu. Powiedziałbym nawet, że marnuje się w en sposób sporo przestrzeni, bo wiele informacji musi się dublować (te same newsy na gwrota i forum, użytkownicy, dwa panele administracyjne itd.)

Jedyną rzeczą która technicznie mogłaby coś hamować to wydajność forum, ale to jak pisałem wytrzyma jescze kilkadziesiąt razy tyle.
Ba! ja tam bym wogóle newsy i wszystko z gwrota.com oparł na forum. np. taki pierwsz post jakiegoś topica to będzie newsem, a reszta to komentarze.

Będzie mniejszy problem z szukaniem redaktorów. Każdy może napisać newsa, a pojawia się on dopiero po podpięciu przez moderatora. w ten sposób ktoś może spróbować zanim się zdeklaruje zanim zostaie redaktorem. Będzie na nim ciążyła mniejsza presja i łatwiej się zdecyduje

Technicznie jest to wszystko jak najbardziej wykonalne. Skoro wzysko jest na jednym serwerze, to wystarczy połączyć się z inną bazą.
W każdym razie nie rezygnuję i chętnie będę współpracował.
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#8 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 29.05.2006 - |23:00|

NIe znam się aż tak dobrze na sprawach technicznych, ale pomysł z takim wykonaniem encyklopedii jest ciekawy i dobry. Tym bardziej, że wykonanie dla jednej osoby nie jest rzeczą możliwą z czysto praktycznego punktu widzenia. Nikt nie jest w stanie zapanować nad wszystkim, a prawdę mówiąc musiał by na to poświęcić całe swoje życie (może nie do końca, ale z pewnością większą jego część). Choć w tym przypadku współczuję moderatorom, bo czeka ich dużo czytania ;).
W każdym razie, jeśli dobrze zrozumiałem, wzorowanie się na Wikipedii jest chyba najlepszym rozwiązaniem, bo nie obciąża tylko jednej osoby, ale też pozwala na zaangażowanie wielu ludzi (a przy tym jest trochę satysfakcji dla tego, który jakieś hasło opracował :) ). No i przy tym jest też mniejszy stres, co wcale nie zwalnia od odpowiedzialności - bo wymaga trochę posiedzenia nad tekstem.

Użytkownik jack edytował ten post 29.05.2006 - |23:01|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#9 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.05.2006 - |10:03|

przeciez encyklopedie mozna postawic na MediaWiki. ten sam silnik ma wikipedia i wiele innych wiki. oczywiscie jest od free. tylko troche trudny w rzadzadzaniu.
jak cos przy wiki moge troche pomóc bo sam planuje uruchomic pewne wiki(nie o SG:> )
  • 0

#10 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 30.05.2006 - |10:40|

media wiki nie zintegrujesz bezposrednio z ipb, jest to bardzo czasochlonne i trudne zadanie.
  • 0

#11 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.05.2006 - |11:47|

Rozruch strony gwrota trwał bardzo długo z tego co pamiętam i cały czas byłem przekonany że powstanie ona na podstawie forum. Co więcej w pewnym okresie forum miało taki swój tymczasowy portal. Jednak tak się nie stało, powodów do końca nie znam… ale wyszło tak jak wyszło i działa to już kilka miesięcy, albo i nawet z rok.

Na razie z drastycznymi zmianami bym się powstrzymał. W danej chwili poszukuję nowych redaktorów. Muszę że skontaktować się też z Hatakiem i obgadać wzajemną politykę. Ciężka pora na zmiany :).

W każdym razie pomysł mi się podoba i powiem nawet że „idę na to”. Tylko jeżeli to ma być zintegrowane z forum trzeba jeszcze poznać poglądy Grinch’a i mirc’a.

Dodatkowo istnieje skin jak na gwrota na to forum co myślę że ułatwia sprawę. Tematy jakoś by się przeniosło i odpowiednie poddziały porobiło. Tylko że wtedy to by wszystko poszło tutaj, nie tylko encyklopedia i newsy, a także jakieś materiały. I na pewno nie jest to łatwa sprawa połączenia jednej bazy z drugą. Trzeba pewnie do tego napisać trochę funkcji sterujących jak na stronie. Chociaż jak mówię ja się nie znam.

#12 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.06.2006 - |00:18|

Ja jestem przeciwko (z doświadczenia) robienia portalu na skrycie forum. Forum ma być miejscem do pogaduszek, a nie silnikiem strony :(
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych