Mroczna Wieża
Napisano 24.05.2006 - |17:49|
Napisano 24.05.2006 - |18:01|
Użytkownik inwe edytował ten post 24.05.2006 - |18:29|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 24.05.2006 - |20:46|
Napisano 24.05.2006 - |21:03|
Użytkownik inwe edytował ten post 24.05.2006 - |21:03|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 24.05.2006 - |22:54|
Ludzie Sapkowskiego ksiazki tez uwazaja za niekiedy lepsze od Tolkiena, nie sprzeczam sie z nimi ani nie potwierdzam.
Kolejni pisarze mieli czas na dopracowywanie szczegolow a tak jak zaznaczylem Tolkien tworzyl wszystko od podstaw.
Dlatego nie chce porownywac LOTRa do Mrocznej Wiezy.
Napisano 28.07.2006 - |10:32|
mysle namowic siostre na kupno nowego wydania wiezy
cholerka, cwany ten king, mroczna wieza ma juz wiele wydan, niektore roznia sie tylko o 8 tys slow
ale jak jest sie fanem Kinga - to trza cierpiec
w kazdym razie powiesc o Rolandzie to jedna z lepszych jakie czytalam w zyciu
Napisano 04.11.2006 - |21:15|
A zakończenie w Mrocznej Wieży jest poprostu miodzio.
Polecam aby przeczytać ten cykl.
Napisano 15.11.2006 - |18:35|
Użytkownik jacekfreeman edytował ten post 15.11.2006 - |18:36|
Zapraszam do Lublina
Napisano 16.11.2006 - |23:08|
Nie czytałem żadnej książki Kinga (jedynie widziałem filmy) i właśnie zacząłem 4 księgę. Nie widzę na razie żadnych powiązań jeśli chodzi o filmy ani nic, coby miało przeszkadzać lub utrudniać czytanie. Więc osobiście obalam tę opinię.Słyszałem, że nie warto zabierać się za Mroczna Wieżę jeśli nie czytało się pozostałych książek Kinga (przynajmniej połowy) gdyż wszystko jest powiązane. Ile w tym prawdy? Ja przeczytałem tylko Zieloną Milę tego autora i myślałem na tym cyklem MW, czy jest sens go zaczynać bez czytania reszty ?
Jesli chodzi o samą książkę... fajnie się czyta... czasami jest czegoś może za dużo opisane, ale jak już się zacznie jakaś akcja to jest super. Poza tym opisywanie przez autora samych akcji, opis przedmiotów, ludzi, sytuacji jest rewelacyjny. Tylko chyba King potrafi opisać proces śmierci przez kilka kartek książki. Poza tym obca mu jest cenzura... słownictwo ma czasami bardzo wyszukane.
I pamiętajcie rewolwerowcy... Nie zapominajcie oblicza swoich ojców.
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England
Member of SG-NORTH TEAM?
Napisano 17.11.2006 - |18:07|
bardzo mi się podoba i myslę nad kontynuacją czytania ale ostatnio mało czasu a do mrocznej wierzy trzeba mieć trochę spokoju żeby to czytać, moim zdaniem naprawdę świetny cykl wciągający, i nie mówie to jako taki fan kinga niewiele jego książek czytałem ale to mnie naprawdę zaciekawiło i wciągło,
Napisano 18.11.2006 - |11:07|
Słyszałem, że nie warto zabierać się za Mroczna Wieżę jeśli nie czytało się pozostałych książek Kinga (przynajmniej połowy) gdyż wszystko jest powiązane. Ile w tym prawdy? Ja przeczytałem tylko Zieloną Milę tego autora i myślałem na tym cyklem MW, czy jest sens go zaczynać bez czytania reszty ?
To jest kompletna bzdura, nie ma zadnych powiazan z innymi ksiazkami. Wyszlo opowiadanie Siostrzyczki z Elurii, ktore opowiada epizod Rolanda zanim trafil na pustynie scigajac czarnoksieżnika. Jak i w Bezsennosci pojawia sie postac Karmazynowego Krola.
Odnosnie ksiazek Kinga mozna doszukac sie pewnego podobienstwa w tym ze wszystkie swoje historie osadza w Nowej Anglii.
Napisano 19.11.2006 - |10:52|
Napisano 19.11.2006 - |13:21|
Z trzech tomów Tolkiena Jackson zrobił prawie 12h film, więc co to by było z 7 tomów Kinga? Może więc mini serial?Ciekawe,kiedy ekranizacja ??
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England
Member of SG-NORTH TEAM?
Napisano 29.12.2006 - |19:33|
Słyszałem, że nie warto zabierać się za Mroczna Wieżę jeśli nie czytało się pozostałych książek Kinga (przynajmniej połowy) gdyż wszystko jest powiązane. Ile w tym prawdy? Ja przeczytałem tylko Zieloną Milę tego autora i myślałem na tym cyklem MW, czy jest sens go zaczynać bez czytania reszty ?
"Mroczna Wieża" to świetna książka. Autor włożył w nią dużo serca i pracy, wkońcu pisał ją przez 22 lata. Nie można porównywac jej z Lotr-em, ponieważ to całkowicie różne historie osadzone w różnych światach. Fakt, jest wiele zbliżonych elementów, jak motyw nieustannej podróży, drużyna, walka dobra ze złem itp, ale wszelkie porównania są raczej zbędne i nie na miejscu. To całkowicie różny rodzaj fantasy. Mi się bardzo podobało. King okazał się mistrzem powiązań i rozwiązywania akcji.
Co do związku z innymi jego książkami, to da się je bardziej zauważyc dopiero od V częsci. lecz nie ma mowy o tym, żeby się nie zabierac do Mrocznej Wieży bez czytania innych książek. Te powiązania nie opierają się na informacji i wzajemnej zależności. Po prostu przeplatają się niektóre elementy światów. Np w pewnym momencie Roland i towarzysze zostaną przeniesieni do świata "Bastionu", ale to tylko krótka wstawka. Dokładnie jest powiedziec, że cykl Mrocznej Wieży nie jest zamknięty i inne książki czy opowiadania stanowią jego uzupełnienie.
http://www.stephenki...lash_index.html
na tej stronce znajdziecie listę pozycji związanych z MW.
Książka naprawdę zajefajna, mi do gustu szczególnie przypadła IV częśc (byc może dlatego że tam Roland jest młody i mogę postrzegac go w pewien sposób jako rówieśnika) ale to tylko moje zdanie i nie znalazłem jeszcze nikogo kto by się ze mną zgodził. No i świetne zakończenie, inaczej napisac King nie mógł.
Polecam do czytania
Użytkownik Sharak edytował ten post 29.12.2006 - |19:55|
Napisano 13.02.2007 - |17:32|
Napisano 20.02.2007 - |23:39|
19 czerwca 1970 - 7 kwietnia 2004 Dzięki Ci, Boże
W skrócie powiem tylko tyle iż chwilami nie łatwo przez nią przebrnąć, ale jeśli ktoś da rade nigdy w życiu nie pożałuje
Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu
Napisano 29.07.2007 - |11:28|
Napisano 02.08.2007 - |11:06|
Napisano 04.08.2007 - |22:07|
P.S. Jak ktos nie chce sie rozdrabniac na poszczegolne zesyzty radze pcozekac do Pazdziernika gdzie zapowiadane jest wydanie albumu z cala seria.
Napisano 05.09.2007 - |14:47|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »