Skocz do zawartości

Zdjęcie

Taken (2002)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 30.08.2003 - |08:28|

Kolejne dzieło S.Spielberga to serial opowiadający o kontaktach ufoludków z Ziemianami. Serial ukazuje okropne badania nald ludzmi prowadzone przez ufoludków. Jak to zwykle bywa w ostatnim odcinku dowiadujemy się dlaczego to wszystko siedziało

Serial zaczyna się pod koniec Drugiej Wojny Światowej gdzie tajemicze światła ratuja uszkodzony bombowiec Amerykański na którego pokładzie jest kapitan Russel Keys. Ukazane losy kapitana Keysa i jego potomków a takze losy rodziny Clarków. Całość dopełnia "czarne charaktery" czyli kpt. Owen Crowford, jego syn Eric a później wnuczka Mary. Serial kończy się w roku 2002 wiec ukazany jest kawał historii USA i zmian zachodzących na przestrzeni lat. Koniec jest zaskakujacy aczkolwiek można się było go spodziewać.....

W serialu wystepuje wielu znanych aktorów - ot choćby Julie Benz znana z serialu Buffy czy Eric Close. Pewnie gdyby się poszukało to by się znalazło ,ze któryś z aktorów występował róznierz w jakichś odcinkach SG1 :). Aktorów przewijających się na ekranie jest dużo - można sobie looknąć na stronę IMDB

Do zalet serialu mozna zaliczyć ciekawą akcję, świetne efekty, wspaniały pomysł serialu i naprawde fajnagre aktorską - zwłaszcza podobała mi się mała Allie oraz gra Heather Donahue kreujacej rolę Marry Crowford.
Pomysłodawca serialu Lesslie Bohen napisał/napisała (?) rownierz wiele innych scenariuszy filmów - ot choćby do jednej z częsci Koszmaru z Elm street - zainteresowanych odsyłam na stronę IMDB.

Naprawdę warto poświęcić te 15 godzin na obejrzenie tegoż serialu.
Polecam

===========================================
Moze ktoś mi powie bo nie wiem czy to było powiedziane w serialu co pokazał Owenowi Crowfordowi mały Jackob Clark albo Allie Marry ??

Użytkownik johnass edytował ten post 02.06.2010 - |22:43|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 Bayron

Bayron

Dezerter

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 30.08.2003 - |12:21|

No, tylko napisow po polsku jest do pierwszych 4 odcinkow :(
  • 0

#3 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 30.08.2003 - |12:38|

No i właśnie należy oglądać w wersji orginalnej - mam napisy po angielsku jakby ktoś reflektował to mogę wystawić albo przesłać
  • 0

Dołączona grafika

#4 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 30.08.2003 - |12:51|

A ma ktos to w swoich archiwach bo byłbym zainteresowany???
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#5 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 31.08.2003 - |07:27|

napisy dostępne na niezawodnym browarku : TAKEN Napisy
  • 0

Dołączona grafika

#6 ediss

ediss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoCzechowice - Dziedzice

Napisano 31.08.2003 - |12:27|

Powiem szczerze i bez ogrodek: angielski sobie podszkole!!!
  • 0

#7 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 01.09.2003 - |11:08|

Te napisy na uss Browarek sa w formacie zripowany z DVD a jak by ktos chcial to tutaj Napisy Taken sa napisy dostosowane do odtwarzaczy divxow :) a serial juz mi sie podoba po 1 odcinku bo narazie tylko tyle sciagnelem zaraz bedzie 2 :D
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#8 drizzt

drizzt

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów
  • MiastoLegnica @Wrocław

Napisano 01.09.2003 - |13:56|

taaa,
ja procz angielskiego radzilbym podszkolic sobie jeszcze cierpliwosc, bo jak dla mnie to troszke zbyt rozlazly ten serial sie wydal i udalo mi sie dotrwac jedynie do 5 odcinka. Gdyby to byly 45min odcinki to spoko, ale rozciagac tak fabule na 1.5h to przerost formy nad trescia.

To wolne forum, wiec moge mowic co mysle :)

PS. no i wlasnie, jak to mmisiek zauwazyl, latwo przewidziec co bedzie dalej :(

Użytkownik drizzt edytował ten post 01.09.2003 - |13:57|

• 0

#9 slawo59

slawo59

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 02.09.2003 - |11:56|

Witam.
Ja też dopiero obejrzałem 1 odcinek, i nie powiem mi sie podobał. Mam zapodane juz do cz. 5. Zaciąga się pozostała część odcinków. Dziś będą 6 i 7.
Jeśli jest tak jak pisze mój przedmówca, po pierszym odcinku nie wydaje mi sie to prawdą. Ale może się mylę. Dziś lukne cz.2. Pożyjemy zobaczymy.
I rzeczywiście szkoda tylko że mamy dopiero 4 części z polskim tekstem.
Pozdrawiam.
  • 0
Było ale się zmyło. Tak też bywa. Zwykły człek nie ma na to wpływu :(

#10 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.09.2003 - |13:14|

JA na razie widziałem tylko pierwsze 3 części i powiem, że jak na razie jest niezły. Chociaż po Spielbergu spodziewałem się czegoś więcej. Jest tu wiele nie jasności. Nie wiem co myśleć o tych obcych. Czy oni są dobrzy czy źli (tzn jakie są ich intencje. Mam nadzieję, że na końcu się to wyjaśni (tylko niech nikomu nie przychodzi do głowy podawania tego wyjaśnienia tutaj :angry: ). Skoro jednak nie ma napisów, to pewnie nie wcześnie się tego dowiem. Po części 4 na eazie dam sobie spokój. <_<
  • 0

#11 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 06.09.2003 - |15:00|

Właśnie wrzuciłem na flagowca napisy do 5 odcinka. Zastanawiam się czy nie wrzucić napisów angilelskich do pozostałych 5 (musze pogadac z kwiatkiem lub z Dominem)
  • 0

#12 Slipi

Slipi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 03.10.2003 - |14:19|

Właśnie wrzuciłem na flagowca napisy do 5 odcinka. Zastanawiam się czy nie wrzucić napisów angilelskich do pozostałych 5 (musze pogadac z kwiatkiem lub z Dominem)

Witam, pierwszy post na forum...

Jestem wnieboWZIĘTY serialem... Nawet sobie przetlumaczylem 6 odcinek, ale ktos mnie wyprzedzil o jeden dzien z napisami... wiec moze przetlumacze 8.

Co do niedomówień... hmm... Uważam, że Spielberg miał pewien cel w tym co zrobił... czy nie lepiej zaczekać z tymi wyjasnieniami jak sie akcja rozwinie... Nie chce spojleprować, ale wiele wyjasnien nie bedzie - i chyba nawet to lepiej.

Zamiarem było chyba przedstawienie rzekomych wydarzen (badz, co badz to lekko historyczny serial), niz ich tlumaczenie...

Zresztą, fajnie jest pokazane, że przy takiej technologii obcych nie jesteśmy w stanie ich zrozumiec... chyba... ;)
  • 0

#13 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.10.2003 - |16:52|

Witam, pierwszy post na forum...

Jestem wnieboWZIĘTY serialem... Nawet sobie przetlumaczylem 6 odcinek, ale ktos mnie wyprzedzil o jeden dzien z napisami... wiec moze przetlumacze 8.
[...]

Ja też cię witam. Miło, że zaczynasz swoją obecność na forum jak należy. ;)

Brawa też, że zaczynasz od takiej chwalebnej inicjatywy. Z góry dzięki za "przyszłe" napisy. Zwłaszcz, że ja na razie przerwałem dalsze oglądanie tego serialu. Właśnie dlatego, że brakuje napisów.
  • 0

#14 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -&gt; Gocław

Napisano 04.10.2003 - |20:52|

Moze ktoś mi powie bo nie wiem czy to było powiedziane w serialu co pokazał  Owenowi Crowfordowi mały Jackob Clark albo Allie Marry ??

SPOILER!!

Chodzi ci o to, co ich tak wszystkich przerażało, jak tym ufokom w czarne ślepia spoglądali?
Jeden z braci pół-ufoków mówi tak:
"Myślę, że gdy ludzie na mnie patrzą, widzą za dużo". I cały czas przewija się jedno zdanie "All your memories and all your fears" - Wszystkie twoje wspomnienia i wszystkie obawy.
To ciekawe w sumie. Zobaczeć na raz całe swoje życie, wszystkie działania, to, jak wiele popełniliśmy błędów, jak dużo zła wyrządziliśmy, jak wszystko zepsuliśmy, jakie to wszystko bezcelowe. Ludzie żyją i potrafią niepamiętac wielu rzeczy. Wyznaczają sobie cele, osiągają je, potem następne cele i następe, mając poczucie, że to wszystko dokądś zmierza... Gdyby człowiek stracił to poczucie, co by mu pozostało? Co sprawiałoby, żeby chciało mu się żyć?
Myślę, że to właśnie ludzie widzą w tych oczach. Bezsens i bezcelowość. Albo - wręcz przeciwnie - siebie. I to właśnie ich przeraża.

KONIEC!

A tak a propos "Taken" ogólnie.
Cóż, nie będę oryginalny, jesli powiem, że Spielberg to fantastyczny reżyser. Serial jest ekstra. Cały czas trzyma w napięciu. Podoba mi się też lekko filozoficzny aspekt wypowiedzi Ally. Nie jest to taka typowa "filozofia za 3,50", tylko głębsze wynurzenia. Cała seria naprawdę daje do myślenia.

Użytkownik artpi edytował ten post 04.10.2003 - |21:16|

• 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#15 CoVe

CoVe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 08.10.2003 - |16:25|

obejrzalem wszystkie odcinki chociarz 4 ostatnie po angielsku i nie wszystko rozumialem i musze powiedziec ze serial jest naprawde niestamowity. W ciekawy sposob jest przedstawiony kontakt z obcymi. Spielberg naprawde zna sie na rzeczy i wie co jest dobre :)
  • 0

#16 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 15.10.2003 - |20:00|

Serial "Taken" - "Zabrani" bardzo mi się podoba.
Jestem w połowie i nie wiem co będzie dalej (ktoś pisał, że można przewidzieć zakończenie - hmm ja nie potrafię)

Właśnie obejrzałem odcinek 6 i uważam, że jest bardzo źle zrealizowany w odróżnieniu od wcześniejszych. Cały czas kombinowałem w trakcie oglądania, kto jest czyim synem lub córką, zamiast skupić się na fabule. Za szybko przeskoczyli do lat 80-tych.

Druga sprawa, która mnie trochę zaskoczyła.
Jacob nie odegrał żadnej większej roli, Jesse bardziej skupił uwagę scenarzystów.
Czemu tak dziwnie? No trudno, widocznie był tylko pionkiem w jakiejś większej grze. Czas pokaże.

Co jeszcze dodać?
Film jest niesamowity. Porywa nie tylko wartka akcja, ale również niesamowite komentarze małej dziewczynki (chyba Allie).

Ktoś pisał, że odcinki są bardzo rozciągnięte. Moim zdaniem, to odróznia serial od "Archiwum X" czy "Czynnik PSI ". Mam jedynie odczucie, że scenarzystom od 5 odcinku brakuje pomysłów. Świetnie zrobiony motyw z bliźniakami a potem Owen Craword ukazany jako niesamowity niedorajda. Ciekawe, co jego córka wykręci :)

Serial polecam i przy okazji mam pytanie:
Kiedy będzie tłumaczenie do 7-10?

Ahoj.
  • 0

Th truth is out there...

#17 Blue

Blue

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 07.11.2003 - |02:11|

dopasowałem napisy odcinków 7 i 8 do wersji tv-rip ktura jest na dabrowie
gdzie je przekazac zeby sie tam ukazaly
  • 0

#18 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 08.11.2003 - |11:58|

najlepiej by autora nie obrazić to umieścić tam skad pobrałeś .....

Mozesz takze wysłać je Sokarowi by umieścił na klubowej stronce : http://napisy.gwrota.com/ramki.htm
  • 0

Dołączona grafika

#19 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.11.2003 - |23:06|

Przerwałem ogladanie tego serialu dość dawno temu. Z tego co widzę czaswrócić do tego serialu. Przy okazji:
DZIĘKI ZA NAPISY
:) :)
  • 0

#20 miro82

miro82

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 24.11.2003 - |10:56|

sciagnlem seriaLIK JEST LUZ fajnie zrobiony i trzyma klimat zawsze to jakies pocieszenie czekajac na nowe odcinki SG :P
  • 0
NIE WAZNE JEST KTO GLOSUJE, WAZNE JET KTO LICZY GLOSY Jozef S

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych