Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#1 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 01.01.2004 - |10:57|

Mam problem techniczny.
Mam zamiar zrobić sobie SVCD z tych DVD-RIPÓW Babylon 5. Program do wypalania to Nero Burning Rom, zainstalowałem kodek do wypalania SVCD z plików AVI (Nero MPEG2 codec).
Więc w końcu przerzuciłem pliki avi na płytkę i wziąłem wypalanie. Prędkość ustawiłem na 8x (1200 KB/s). Najpierw przez 2 godzin kodowało, później wyplaliło. Wcześniej jednak miałem kilka nieścisłości:

1. Częstość bitów kodowania: dopasuj do rozmiaru dysku. Ponieważ największą waartością było 82, a ja używałem płyty 90, zaznaczyłem 82.
2. Wielkość: w polu nagrywania czas był 84 minuty 59 sekund, dlatego używałem płyty 90-minutowej. Ale zaraz pod tym był przelicznik w MB, który pokazywał 850MB. To chyba nie ma znaczenia jako że wskaźnik zapchania dysku w SVCD wyrażony jest w minutach, nie w MB? Sens w tym jest? :blink: Poza tym sprawdziłem płytę, nie została całkowicie nagrana, brzegi są czyste.

Teraz mój problem: Płyta wyświetla się na TV obrazem do dołu, poza tym gubi klatki. Podejrzewam, że klatki to wina zbyt dużej prędkości, ale dlaczego obraz jest do góry nogami?

Płyta kodowana była w PAL.

Jeśli ktoś ma pomysł, jeśli ktoś wypalał już odcinki jako SVCD lub wie jak to zrobić w tym programie - byłbym wdzięczny za pomoc.
  • 0

#2 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 01.01.2004 - |11:03|

NIe to forum ;]

1 <<

2 <<

3 <<

google twoim przyjacielem :D

ent 0f transmiszyn B)
  • www.gwrota.com

#3 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 01.01.2004 - |12:46|

Dobra, na poniższych stronach nic nie znalazłem (albo jestem debilem, który nie zrozumiał - wszystko możliwe :D ), tak więc narażając się na gniew Grincha'a pytam się forumowiczów: czy spotkaliście się z takim problemem? Jak go rozwiązać?

Nie to forum ;]

Forum nie, ale dział odpowiedni. Spokojnie, do poziomu Apophisa_ to jeszcze mi daleko. :P
  • 0

#4 Grinch

Grinch

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 01.01.2004 - |12:55|

NIe no spoko, chodzilo mi o to abys tam zapytal. Szybciej dostaniesz odpowiedz niz tu ;] Ja sie nie znam ;] chyba ze na Hardware :blink:

btw. nie leczysz kacyka :> ?

PS. Ja sie nie gniewam :D
  • www.gwrota.com

#5 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 01.01.2004 - |15:28|

Do takich rzeczy to polecam www.vcdhelp.com i forum.divx.pl tam powinienes znalesc odpowiedz na twoje problemy
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#6 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 01.01.2004 - |16:35|

Buahahahahaha!!! Działa!!! Cudowny SVCD kręci się pięknie w moim stacjonarnym odtwarzaczu DVD. Jak zobaczyłem jakość to mi szczęka opadła :blink: Teraz jeszcze wymyślę sposób jak do tego dodać napisy polskie (oczywiście włączane i wyłączane w zależności od potrzeb :lol: ). Buahahahahaha!!!
  • 1

#7 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.01.2004 - |16:58|

To może się Pochwalisz jak to zrobiłeś . Może i inni będą chcieli wypalić sobie płytkę z jakimiś filmami jako SVCD.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 01.01.2004 - |18:24|

Dobra, będzie skrótowo co i jak, bo sam dopiero się z tym zapoznaje:

1. Potrzebujemy dwóch programów DVD2SVCD oraz TMPGEncoder. Potrzebny też będzie jakiś program do sprawdzenia kodeków naszego pliku AVI, ja ściągnąłem GSpota.

2. Wszystko instalujemy a następnie klikamy poniższy link

http://www.doom9.org...vd2svcd-avi.htm

Postępujemy zgodnie z instrukcją i wszystko powinno być ok.

P.S. Kilka spraw: zostawcie sobie wolne ~5GB na dysku, konwersja trochę zajmie.

P.P.S. Konwersja potrwa coś koło 3 godzin, więc możecie sobie iść na dwór. :lol:
  • 0

#9 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -&gt; Gocław

Napisano 01.01.2004 - |22:53|

Castor sklecił sobie ekonomiczne płytki DVD :P
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#10 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 01.01.2004 - |23:02|

Castor sklecił sobie ekonomiczne płytki DVD  :P

Dokładnie, ale wierz mi opłaca się - DVD-RIP oglądany na kompie i SVCD na TV to dwie zupełnie różne rzeczy. Szczęka opada. Ale do pełenj radości to mógłbym jeszcze wiedzieć jak wstawić napisy, bo na razie nie mam pojęcia. :D
  • 0

#11 Grinch

Grinch

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.01.2004 - |00:16|

TO ja wole podlaczyc kompa do tv i ogaldac te dvd ripy, szkoda czasu na takie pierdoly ;]

PS. Konwersja trwa tak dlugo na jakim procku ?
  • www.gwrota.com

#12 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.01.2004 - |00:31|

PS. Konwersja trwa tak dlugo na jakim procku ?

Pentium IV 2.4Ghz, 512 MB RAM, ale jednocześnie mam otwartego muła i WindowsCommandera (zasysa z ftp'a), więc pomiar może być cokolwiek niedokładny.
  • 0

#13 Grinch

Grinch

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.01.2004 - |00:44|

Faktycznie dlugo... szkoda czasu i pradu ;]
  • www.gwrota.com

#14 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 02.01.2004 - |01:24|

(...) Ale do pełenj radości to mógłbym jeszcze wiedzieć jak wstawić napisy, bo na razie nie mam pojęcia. :D

Nie wiem jak można wstawić napisy do VCD tak, aby można było je włączać i wyłączać. Najprostrzym sposobem jest "wklejenie" ich na stałe do filmu. Opis takiej metody znajduje się TUTAJ
  • 0
"COM - TRAYA"

#15 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 02.01.2004 - |09:57|

eee ja tam nie jestem zwolennikiem ani VCD anie SVCD - swojego czasu sciągałem SVCD Farka i nawet gdzieś to mam.
Wiadomo, aviki są bardziej ekonomiczne niz SVCD. Osobiście mam do kompa podłączone TV a całosci dopełnia mój SBAudigi ze zestawem głośnikowym 5.1 a stacjonarnego DVD nie mam :(

Wiec ja osobiście SVCD mówie NIE !! :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#16 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 02.01.2004 - |13:35|

Ja tam wole poprostu podpiac kabel z wyjscia Video do TV 32 cale :D i jest lux ustawic rozdzialke odpowiednia na bestplayerze i mam pikny obraz ;) a do SVCD nie mam nic tylko sie za dlugo to robi
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#17 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.01.2004 - |17:17|

Znalazłem rozwiązanie, kupuję nagrywarkę DVD :D Teraz to będzie jazda.
  • 0

#18 Grinch

Grinch

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.01.2004 - |17:53|

Poddajesz sie, idziesz po najlzejszej lini oporu :blink: ;)
  • www.gwrota.com

#19 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.01.2004 - |18:41|

Poddajesz sie, idziesz po najlzejszej lini oporu :blink:  ;)

Nie całkiem, sprawdzę wszystko jutro, ale nie sądzę abym mógł nagrać dwa odcinki kodowane na SVCD na jednej płytce, nie ważne jak dużej (sprawdzę na 800MB - 90 minutach). Z drugiej strony 22 płyty na sezon to dla mnie lekkie przegięcie. Dlatego rozważam zakup nagrywarki DVD i wypalenie sobie tych ripów na normalnym DVD.
  • 0

#20 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 02.01.2004 - |20:43|

Dlatego rozważam zakup nagrywarki DVD i wypalenie sobie tych ripów na normalnym DVD.

a nie wiesz czy mozna nagrac z 8 svcd na dvd i potem ogladac jako svcd (na odtwarzaczu dvd) ?
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych