Skocz do zawartości

Zdjęcie

polityczna poprawność

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sebeq

Sebeq

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 23.12.2003 - |21:59|

Witam, fajnie ze będzie nowy serial tylko jedno mnie martwi a mianowicie brak wojskowych, drużyna naukowców, wiecie czym to się skończy POLITYCZNĄ POPRAWNOŚCIĄ, jak ktoś ogłada Enterprise to pewnie wie o co chodzi, tam to już jest absurd w stylu „strzelają do nas, hmmm - to pewnie potrzebują pomocy”, chodzi mi oto ,że na wojnę nie wysyła się naukowców tylko wojsko, dlatego SG1 jest taki fajny po prostu bardziej realistyczny, jak by wyglądała drużyna złożona z 4 Danielów: „ O znaleźliśmy super broń, trzeba ją zniszczyć bo broń jest zła”, no paranoja a niestety syndromy takiego myślenia się tam pojawiają, jak będą sami naukowcy to się zacznie na dobre, nie wspominając nawet o takim drobnym szczególe: jak sobie ci naukowcy poradzą z plutonem Jaffów na przykład, co laptopami ich obrzucą?
  • 0

#2 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 23.12.2003 - |22:05|

A skąd pomysł, że oni koniecznie idą na wojnę? Gdzie o tym przeczytałeś?
  • 0

#3 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.12.2003 - |10:41|

Serial Atlantis ma opowiadać o naukowcach próbujących zrozumieć obcą technologię, a byle wojskowy do tego się nie nadaje. ;) Ta technologia jest dla wojska bardzo cenna, więc na pewno będą mieli jakąś ochronę na wypadek kłopotów. Jednak kłopotami na pewno nie będzie pluton jaffa. Gauldowie aż tak daleko nie latają. :D A zagrożenie owszem, ma się pojawić. Stąd ci naukowcy, aby mogli zrozumieć technologię potrzebną do ich odparcia.
  • 0

#4 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 24.12.2003 - |11:07|

Ja myślę, że wszyscy już (dzięki SG-1) nastawili się, że jak jest jakiś wróg czy problem, to jedynym rozwiązaniem jest zabranie sporego gnata i rozwalenie wroga. Ja się pytam: Dlaczego? Naukowiec może zablokować wrota, może zbudować maszynę, która wyłączy Staffy/Zaty, może zbudować maszynę obłuszającą/obezwładniającą wroga. Możliwości jest cała masa. I do czego tu są potrzebni wojskowi?
  • 0

#5 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.12.2003 - |11:11|

W Atlantis nie będzie brak wojska. Jednak na pewno nie będzie znowu wszystko opierać się na wojsku jak w SG1. Krążą pogłoski ze w drużynie będzie jakiś dawny wosjkowy z tzw "przeszłością" i jeszcze teraz Baldwin (który będzie grał żołnierza w SG1) też chce wystąpić w Atlantis. Trudno jest cokolwiek stwierdzić jak to będzie. Czy nowy 'team' będzie kontaktował się z Ziemią, czy bedą mieli broń ziemską jeśli wogóle jej będą używać. Jak naszą bronią będziemy mogli pokonać tego super wroga podobno potężniejszego od samych Pradawnych, możliwe że właśnie w taki taktyczny sposób jak Castor przedstawił. Odłączyć jakieś wrota, coś zablokować.
Log65: Happy camper

#6 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 26.12.2003 - |11:57|

Wiadomo będzie Jonas.Chłopak już ma obycie z bronią i nie jest to jakiś lamusowaty mol książkowy,więc o walkę nie ma się co bać.Co do Baldwina to byłby dobry pomysł.Kontaktowanie się z Ziemią?Raczej na pewno takie będzie.Ba musi być.Przecież nie zostaną wyrzuceni w kosmos bez możliwości powrotu tak jak to widzimy np.w Robinsonie Cruzoe.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#7 Marx red

Marx red

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoOstrówki

Napisano 01.01.2004 - |00:09|

Ciągle jakieś zmiany w tej SG-1 to wyaje mi się nazbyt częste ;)
  • 0
Dołączona grafika
fanatyczny wyznawca SGU

#8 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.01.2004 - |01:43|

Ciągle jakieś zmiany w tej SG-1 to wyaje mi się nazbyt częste 

Może to uraz noworoczny ale jakie "jakieś zmiany w SG1"? Czy mnie oczy nie mylą że to jednak dział "Atlantis"... najwyraźniej.... albo nie...
Log65: Happy camper

#9 andrzejb

andrzejb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 04.03.2004 - |17:53|

"POLITYCZNA POPRAWNOŚĆ" , "NAUKOWCY", ludzie są nieprzewidywalni, naukowcy to ludzie, może trafi się jakiś taki 'szalony', który zechce zbawić cały świat,........ skutki trudno przewidzieć. :rolleyes: . Na pewno bedzie ciekawie :P

Pozdrawiam Andrzej
  • 0
pozdrowienia Andrzej

#10 jasiu

jasiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 25.03.2004 - |13:26|

"POLITYCZNA POPRAWNOŚĆ" , "NAUKOWCY", ludzie są nieprzewidywalni, naukowcy to ludzie, może trafi się jakiś taki 'szalony', który zechce zbawić cały świat,........ skutki trudno przewidzieć. :rolleyes: . Na pewno bedzie ciekawie :P

Pozdrawiam Andrzej

Z pewnoscią będzie. Najważniejsze, że będziemy mieli co oglądac i o czym pisać.
Chrystian
  • 0

#11 Proteus

Proteus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 07.07.2004 - |18:05|

Miejmy nadzieję, że nie będą te odcinki naciągali , albo w jakiś sposób plagiatowali poprzednie pierwsze odcinki GW. W końcu umysły scenarzystów są w pewien sposób ograniczone. Niektóre pomysły w końcu się skończą. :hyhy:
  • 0

#12 bahari

bahari

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoGród Kraka

Napisano 07.07.2004 - |18:23|

poprawny politycznie to raczej nie bedzie chocby ze wzgledu na postac tego irytujacego doktorka ktory sie podwalal do carter :)

a co do pomyslow to jedna z rzeczy nieskonczonych jest wyobraznia ;]

Użytkownik bahari edytował ten post 07.07.2004 - |19:07|

• 0

#13 j23

j23

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoKętrzyn

Napisano 07.07.2004 - |23:02|

Z naukowcami jest różnie :D Może być wesoło albo i nie :( Przekonamy się za kilka dni jak to wygląda z poprawnością polityczną..
  • 0

#14 Visus

Visus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.08.2004 - |19:49|

No wiecie, poprawność polityczna powprawnością ale doktor Weir juz raz chciała zostać Władcą systemów, coprawda ze słusznych powodów ale zawsze.

Dzis po obejżeniu SGA 1x05 mam tylko nadzieje ze nie będą sie "cackać" zjeńcem zabardzo, całe szczę.ście ze nie ma tu mowy o żadnym nosicielu którego można by żałować....

Yo....
  • 0

#15 memlay

memlay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 22.01.2005 - |10:52|

Nie lubię poprawności politycznej tego serialu - szczególnie takiej super - moralności wręcz anielskiej bohaterów. Ludzie zawsze byli pasożytami - takie ujęcie lepiej mi pasuje w filmach sf. Europejczycy jak spotkali się z kulturami Azteków itp. - roznieśli ich. Czemu? Bo pojechali najbardziej zepsuci. Dlaczego tacy pojechali? Bo nie widzili dla siebie przyszłości w Europie. Przejścia przez Stargate do innej galaktyki (czyli tak jakby odkryć Amerykę) na pewno by nie chcieli zaryzykować "Słodziutcy" naukowcy. Powiedziałbym wręcz że przeciwnie - bo kto chcialby ryzykować utratę bliskich do końca swojego życia, jeśli nie zupełni szaleńcy? (Kolumb też nie wiedział czy wróci, tak samo hiszpanie którzy niszczyli kultury amerykańskie)
A potem taka moralność - "nie możemy kraść ZPM" - CO TO JEST? Każdy człowiek chce wrócić do domu, tęskni. Tylko święty wykorzystałby siły do zdobycia ZPM. A więc - bohaterzy - aniołowie.
Minus dla scenarzysty.

Pozdrawiam
Memlay
  • 0

#16 sledzik1984

sledzik1984

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.01.2005 - |16:02|

poprawny politycznie to raczej nie bedzie chocby ze wzgledu na postac tego irytujacego doktorka ktory sie podwalal do carter  :)

a co do pomyslow to jedna z rzeczy nieskonczonych jest wyobraznia  ;]

Wyświetl post

A co ma polityczna poprawność do tego, że Sam podoba się Rodneyowi? Bo ja nie widzę żadnego związku... I Rodney nie jest irytujacy. Irytujacy jest ten pajac Cavanaugh.
  • 0

#17 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 22.01.2005 - |22:10|

A potem taka moralność - "nie możemy kraść ZPM" - CO TO JEST? Każdy człowiek chce wrócić do domu, tęskni. Tylko święty wykorzystałby siły do zdobycia ZPM. A więc - bohaterzy - aniołowie.
Minus dla  scenarzysty.

Pozdrawiam
Memlay

Wyświetl post

Nie prawda, nie trzeba być świętym, wystarczy, że zna się takie pojęcia jak honor, prawda, że ma sie ustalone wartości, których się przestrzega. Inaczej mamy kradzieże, mordy, rozboje tylko dla tego, że ktoś ma lepiej, a ja nie. Pewnych rzeczy nie robi się, bez względu na sytuację. Ale niestety dla wielu liczy się tylko własne "ja", inni mogą sczeznąć.
  • 0

#18 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 23.01.2005 - |00:01|

Ja uwazam, że owszem, jest polityczna poprawność w SGA - ale tak jak to musi być w amerykańskich produkcjach - tzn. że oprócz białych jest murzyn - i nie może on być zły, poza tym jakiś skośnooki i czerwonoskóry...
na pewno znajdzie się jakiś latynos, i kto wie, zauważyłem prawidłowość w amerykańskich serialach, jeśli kobieta latnyoskiego pochodzenia zostaje jakiś funkcjonariuszem (np. policji) to zwykle dostaje nazwisko Morales.. ;)
  • 0

#19 memlay

memlay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 24.01.2005 - |09:53|

bimberku - a kiedy Polacy kradli Czechom Zaolzie to gdzie był honor? Po co ZPM jakiejś zacofanej planecie? Czemu mając przewagę ognia - nie zaczną strzelać nad głowami dzikusów żeby ich przestraszyć? I zdobyć wreszcie ZPM!
Ludzie nie są aniołąmi, w każdym z nas siedzi element "złego". Tacy jestemy i takich filmów ja oczekuje. Poza tym ja w odebraniu ZPM-u jakimś dzikusom (a propos - czemu wszyscy Przywódcy planet są tacy młodzi? Brakło starszych aktorów? Czy wszyscy zginęli po stronie pewnej planety która próbowała zdobyć Atlantis?) nie widze problemu. Może jestem wykolejeńcem bez zasad i honoru. Przyszłym mordercą itp. No cóż, przykro mi takie rzeczy słyszeć . Ja po prostu jestem neoidealistą - wierzę że są ideały, nie są jednak one przez nikogo przestrzegane i tego oczekuje od filmów, literatury itp. Bo tylko takie pokazywanie człowieka może przygotować dzieci na rozczarowanie "idealistyczne", a właściwie "nieidealistyczne". Z drugiej strony masz racje że nie mozna pokazywać zbrodniarzy w glorii bohaterów, odniosłoby to odwrotny skutek. Więc - dobrzy i źli ludzie na Atlantis, a nie dobrzy ludzie, źli Wraithowie.

Pozdrawiam
Memlay
  • 0

#20 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.01.2005 - |13:27|

czemu wszyscy Przywódcy planet są tacy młodzi? Brakło starszych aktorów?

Wyświetl post

Nie było brak, ale zauważ zasady panujęce na tej planecie. Każdy dorzywający pewnegho wieku, popełnieał samobójstwo żeby zapobiec najazdowi Wraith.

Co do tematu topica. Polityczna poprawność w filmach amerykańskich, była, jest i będzie i nic tego nie zmieni. Osobiście takie idealistyczne podejście może mi się nie podobać, ale nic z tym nie mogę zrobić, więc już dawno nauczyłem się że należy przejść z takimi sprawami nad pożądkiem dziennym i cieszyć się nowym odcinkiem :)
  • 0

->1019<-

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych