Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 045 - S02E21 - ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtek

wojtek

Zagubiony

• VIP
  • 359 postów
  • MiastoZielona Góra, Ośno Lub.

Napisano 06.04.2006 - |14:54|

2x21: ? (Eko)

Scenariusz: Damon Lindelof & Carlton Cuse
Reżyseria: Deran Sarafian

Dołączona grafika

Emisja ABC: 10.05.2006

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 25.05.2006 - |11:43|

• 0

#2 ir0n

ir0n

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 11.05.2006 - |10:32|

no w koncu mozna dodac posta ;)

No wiec odcinek w miare utrzymuje napiecie... dowiadujemy się o bunkrze z pytajnikem czyli z perłą jest coś w rodzaju pokoju wielkiego brata duzo telewizorów które pokazują co się dzieje w bunkrze z Łabędziem bo okazuje się ze wciskanie przycisku to test psychlogiczny... Jestem ciekaw waszych teori co oznaczają Numery które wydrukował locke na kompie w tym bunkrze.. Co do libby mozna bylo tak przeczuć ze przezyje strzał .. ale tylko zdolala powiedzieć jedno słowo;" michael" i zmarła wiec jak narazie nikt nic nie wie co zrobbił michael .. Ciekawe są tez retrospekcje Eko, widzimy w nich Jasnowidza który wczesnej Byl w flashbackach Clair .. noi sprawa cudu Jakim się zajmowal Eko jako ksiądz... odcinek 8/10

a noi jeszcze dodam na stonce Abc roztrząsają co jest napisane na czole michalea jak dla mnie to tylko rana ale moze ktoś tam coś zobaczy

Użytkownik ir0n edytował ten post 11.05.2006 - |10:41|

• 0

#3 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 11.05.2006 - |10:50|

Odcinek oglądało mi się przyjemnie 7/10 jak dla mnie.

Eko postąpił z Locke'iem trochę jak w pierwszych sezonie Locke z Boone'm.
Było jedno powiązanie. Jasnowidz który wróżył Clarie. Ciekawe że ta dziewczyna przeżyła sekcję.
Może więc osoby które zmarły na wyspie mogą jakoś na niej żyć. I to one wydają te szepty?
Czy mi się wydawało czy Whitman powiedział, że mieli obswrować te bunkry 3 tygodnie?

a noi jeszcze dodam na stonce Abc roztrząsają co jest napisane na czole michalea jak dla mnie to tylko rana ale moze ktoś tam coś zobaczy

Pewnie ma wyryte 'zdrajca' :D

Użytkownik Jinn edytował ten post 11.05.2006 - |10:50|

• 0

#4 KerimBlack

KerimBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoBielsko Biała

Napisano 11.05.2006 - |11:43|

Odcinek dobry, w sumie nic nowego tylko bunkier z telewizorami :) Mam nadzieje że zobaczą w nich coś ciekawego np jak Michael morduje dziewczyny ;) (może sie to gdzieś nagrywało) Ciekawe też co wyjdzie z tego że John wysłał mapke do góry czy ktoś to odbierze i jakoś zareaguje ;d Zastanawia mnie jeszcze ta migawka w śnie EKO jest tam jak on i Charlie palą samolot czy to już było czy dopiero bedzie ?? Oceniam 7/10
  • 0

#5 ZdL

ZdL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoOpole

Napisano 11.05.2006 - |12:13|

odcinek dobry (8/10) choć nie aż tak jak e20... podtrzymuje napięcie no i dowiadujemy się ze "?" to tak naprawdę Perła... wydaje mi się że te telewizory odegrają jescze jakąś rolę... ha no i najważniejsze... "pushing that button it's a JOKE"... tylko po co Eko chce go dalej wciskać ?? tego to już nie rozumiem...
  • 0
LOST
Prison Break
24
Jericho
CSI: Miami
House
Knight Rider

#6 Yubei

Yubei

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 11.05.2006 - |13:26|

tylko po co Eko chce go dalej wciskać ?? tego to już nie rozumiem...

No bo jak Others się nie połapią, że oni odkryli ten bunkier, to wtedy mieliby znaczną przewagę nad nimi, choćby planując akcje ataku, mogliby w bunkrze rozmawiać na ten temat ale podawać mylące informacje, taka dezinformacja :hyhy:

Użytkownik Yubei edytował ten post 11.05.2006 - |13:29|

• 0

#7 ZdL

ZdL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoOpole

Napisano 11.05.2006 - |13:35|

No bo jak Others się nie połapią, że oni odkryli ten bunkier, to wtedy mieliby znaczną przewagę nad nimi, choćby planując akcje ataku, mogliby w bunkrze rozmawiać na ten temat ale podawać mylące informacje, taka dezinformacja :hyhy:

po tym jak Locke wysłał mapę to z pewnością się nie połapią ;/ mogliby planować, racja, pod warunkiem, że podzielą się tym newsem z pozostałymi, co w kontakście poprzednich odcinków, wcale nie jest takie oczywiste...
  • 0
LOST
Prison Break
24
Jericho
CSI: Miami
House
Knight Rider

#8 Kabdul

Kabdul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:01|

Spodziewałem się więcej. Moze jako normalny odcinek byłby ok, ale jako wstęp do wielkiego finału to lipa. 6/10, jako zapychacz byłby 9/10. Jedyna świetna scena to jak Eko spada.
  • 0

#9 Yubei

Yubei

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:23|

po tym jak Locke wysłał mapę to z pewnością się nie połapią ;/ mogliby planować, racja, pod warunkiem, że podzielą się tym newsem z pozostałymi, co w kontakście poprzednich odcinków, wcale nie jest takie oczywiste...

No fakt, tu jest zgrzyt z którym mogliby coś już zrobić. Mogłaby Katie puścić farbę i powiedzieć, że Inni to żadne smoluchy.
No i powinno dać im choć trochę domyślenia dlaczego Libby powiedziała Michael... chociaż ... oni mogą pomyśleć, że się o niego martwiła.
Tak się mi wydaje, że im brakuje jakiegoś małego psychopaty który by w nic nie wierzył tak od razu. Stawiałbym na Saida ze względu na jego talent do torturowania, bo jak sam wspomniał przy tłuczeniu Harrego nie miał wyrzutów.

To tak profilaktycznie stłukł by Michael'a i by może coś z tego wyszło :hyhy:
  • 0

#10 Senti

Senti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:40|

Jestem ciekaw waszych teori co oznaczają Numery które wydrukował locke na kompie w tym bunkrze..

Koło numerów wszędzie widnieje "accepted" więc pewnie chodzi o wciskanie klawisza. Byc moze John albo Eko przeanalizuja wszystkie numery, znajdą moment w którym Fenry nie wcisnął klawisza (zakladajac ze nie wcisnał) i wtedy przestana go wciskac.
Wydaje mi się, że wciskanie przycisku moze byc tak samo bezsensowne jak robienie notatek przez obserwatorów i wysyłanie ich gdzieś tam...
  • 0

#11 GIZIU

GIZIU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.05.2006 - |14:43|

Odcinek bardzo mi się podobał, napewno lepszy niż nudny 20-ty. Wreszcie otrzymujemy potwierdzenie tego że nic się nie wydarzy jak nie wcisną przycisku. Locke i Eko dali ciała bo mogliby wykorzystując sytuację zobaczyć czy w pozostałych bunkrach ktoś jest. Przy okazji zastanawia mnie czemu było aż 9 telewizorów skoro bunkrów jest mniej. To co mnie najbardziej zastanowiło to to że doktor Mark Wickman w filmie instruktażowym do stacji SWAN nazywa się doktor Marvin Candle. Czemu DHARMA kazała mu zmyślać nazwisko :> No i najlepsze, na wyspie mamy przystań do której przypływa PROOOOM :clap: Dziwne jest to że prom przypływał po "obserwatorów" codziennie po 8-godzinnym dyżurze, co oznacza że niedaleko wyspy jest jakieś centrum Dharmy, a wyspa to jedno wielkie pole badawcze. Według mnie odkrycie stacji Perła to niezła zajawka na finał. Czekam z niecierpliwością.

Użytkownik GIZIU edytował ten post 11.05.2006 - |14:47|

• 0

#12 szczeponiok

szczeponiok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:49|

Odcinek bardzo mi się podobał 9,5/10, i zdecydowanie lepszy od poprzedniego, w którym tylko końcówka była naprawdę ciekawa. Być może Marvin Candle i Mark Wickman to po porstu klony, co potwierdzało by pewną teorię. Wydaje mi się, że zadania Stacji 5 też są bujdą jak to się okazało ze "Swan'em". I pozostaje jeszcze kwestia tego "jasnowidza" Claire.
  • 0

#13 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 11.05.2006 - |14:52|

odcinek ciekawy, jednak nie utrzymuje, aż takiego napiecia jakby to wynikało z trailerów... ciekawe było to powiązane na ten jeden odcinek Eko z Locke'iem...
  • 0

Dołączona grafika

#14 olk12

olk12

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:53|

Witam

Odcinek 8/10

Utrzymuje w napięciu i daje do myślenia. Ciekawe są te liczby, które były na wydruku. Dam sobie ręke odciąć, że są powiazne z 4 8 15 16 23 42. Co do damianO jest juz temat na forum poswiecony "jak ściagnac odcinek"
  • 0

#15 takjakby

takjakby

Szeregowy

• Email
  • 11 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:56|

Przy okazji zastanawia mnie czemu było aż 9 telewizorów skoro bunkrów jest mniej.

No bo oni, zdawali relację tylko z łabędzia, a o ile się orientuje tam było kilka pomieszczeń.
Odcinek zdecydowanie lepszy od 20.
:ph34r:
  • 0
?

#16 wwf

wwf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:58|

Odcinek fajny. Eko widzi we śnie AL która mówi mu że musi pomóc Lockowi. Potem widzi jak jego brat wpsuje jakies liczby na tej klawiatórze z pytajnikami i całe pomieszczenie zaczyna się walić , jednocześnie mówi mu że Lock musi mu pokazać swój znak zapytania oraz pomóc mu dalej wieżyć. Eko idzie do głównego bunkra i mówi że może z Lockiem wyśledzić Henrego. W lesie mówi Lockowi żeby ten mu powiedział o tym co wie. Na to Lock mówi że nic nie wie i dostaje z bańki. Wkońcu Lock pokazuje mu mapke narysowanych bunkrów i Eko postanawia odnależć to miejsce. Przychodzą do miejsca gdzie leży samolot i idą spać. Lockowi śni się że Eko widzi swojego brata i wspina się za nim po tych linach. Gdy Eko spada ze skały Lock się budzi. Eko pyta czy we snie widział czarnego księdza ten mówi że tak. Na pytanie co mu pokazał Lock wskazuje na skałe , więc Eko się na nią wspina. Gdy jest na górze widzi że na ziemi jest wytyczony znak ? następnie znajdują właz w ziemi który otwierają i schodzą na dół. Odnajdują pomieszczenie z monitorami , dwoma krzesłami i nowym filmem. W którym koleś tłumaczy że ich zadanie ma polegać na obserwowaniu łabędzia. A sam Łabędz służy do eksperymentu czy ludzie będą wpisywać numerki. Lockowi buży się cały światopogląd uważa że to wszystko co do tej pory robił jest nic nie warte. Eko przekonuje go że musi nadal wieżyć, ze to wszystko ma sens i że gdy on nie będzie chciał wpisywać numerków to on będzie to robił. I tak kończy się historia tych dwóch panów w tym odcinku. Co do reszty Jack operuje Libby , prosi Sayera o heroine , i okazuje się że broń jest w jego namiocie. Kate i Sawyer biorą do bunkra grubaska który jest światkiem śmierci Libby. Ona po odzyskaniu świadomości mówi tylko słowo Maichel po czym umiera. W Końcówce widzimy ze wszyscy płaczą a Michael siedzi w zbrojowni.

Co do retrospekcji --- Eko miał sprawdzic cud ożycia dziewczyny, ale jej ojciec mówi że to nie było nic nadzwyczajnego. Na lotnisku dziewczyna ta podchodzi do Eko i mówi że gdy była po drógiej stronie widziała jego brata który powiedział że wieży w niego ( jakby chciała dać mu do zrozumienia że może stać się naprawde księdzem i dobrą osobą)

Ogólnie odcinek fajny --- Nowy bunkier jest opuszczony ale wygląda tak jakby ktoś go opuszczał szybko ( niedopałki , nie wydrukowane logi )tak jakby przed czymś uciekał. Na filmie pojawia się data 1980 więc można się spodziewać że wtedy zaczęto eksperymenty.

warto oglądnąć. Bo Lost staje się powoli taki troche baśniowy. W snach otrzymują wiele podpowiedzi tak jakby ci którzy umarli byli w innym świecie i chcieli ostrzec swoich przyjaciół przed czymś lub kims.

Tylko jeden monitor działał poprawnie, na reszcie były zakłucenia i nic się nie dało zobaczyć. Odcinek pełen zagadnien do rozmów. Mysle że po tym odcinku możemy snuć tyle teorii że 25 podstron spokojnie pęknie.

Słowa Locka, zachowanie Micheala , bipiący komputer na końcu , słowa Eko , Nowy bunkier. Tematów do dyskusji jest strasznie dużo. Ale jakby jesteśmy troche dalej i wiemy znacznie więcej.

Ostatnie sekundy odcinka gdy komputer pyka i wszyscy są pokazani ma troche głębszą wymowe, taką symboliczną że wszystko się kręci wokół wyspy i to ona nimi steruje. Prowadzi ich po woli do zagłady a oni nic nie mogą z tym zrobic i nie mogą się uratować , wyrwać.

Użytkownik wwf edytował ten post 11.05.2006 - |15:09|

• 0

#17 eneldo

eneldo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:58|

Ja się z waszymi ocenami całkowicie nie zdadzam. Moze i akcji w odcinku było mało, ale za to tak naprawdę dowiedzieliśmy się wielu nowych rzeczy nt. wyspy. Dla mnie, co najmniej 9/10.
Myślę, że jesteście 'nieco' rozczrowani bo co chwilę tworzy się teorie, wielu rzeczy się domyślamy itd.

Co do odcinka,
To, że powiedziano, że w 'Perle' obserwuje się ludzi, którzy robią rzeczy, o których myślą, że są ważne, nie oznacza, że ważne nie są. (choć pewnie rzeczywiście nie są:) Więc całkiem możliwe, że pressing the button is joke.
Jednakże Yemi mówi Eko, że to co robią na wyspie ma wielkie znaczenie. Może nie chodzi stricte o zabawę z liczbami, ale coś w tym guście.
Po drugie: wiadomo już czemu Pearl było oznaczone ?. Rysownik/cy mapy nie wiedzieli, że są obserwowani i nic dziwnego. Na razie dziwi jednak, że znali położenie wszystkich bunkrów (prawdopodobnie=robili wypady/porozumiewali się z innymi członkami eksperymentu) i posiedli tyle informacji, a nie wiedzieli nic o "?".(Co prawda zasłyszeli o Perle : "the pearl?" na mapie, więc jakieś ploty krążyły)
Czy jednak ten bunkier i wiadomości o nim były tak trudno dostępne przed tymi, którzy opisali dosyć dobrze całą wyspę? Być może Pearl nie jest ? (choć to bardzo wątpliwe, 1%).
No i wyjaśniło się, że ? to nie żadna główna kwatera Innych, (choć jej centralne położenie sugerowałoby to).
Co oznacza, że teraz do głónej 'kwatery obcych' pretenduje nadmorska osada z 'the door'.
A propos, co na blast door map było napisane o cerberusie. Jak dla mnie Cerber i Brama to oczywiste powiązanie:p
Zauważyliście zapewne narkotyki? (proszek) na stoliku w Pearl = świadectwo czyjejś, być może niedawnej (chociaż bunkier był pod samolotem) obecności. Raczej wątpliwe, że załogi przewidzianej dla tej stacji. Moim zdaniem ostatnio tą stację odwiedzał ktoś z wyżej postawionych.

Użytkownik eneldo edytował ten post 11.05.2006 - |15:20|

• 0

#18 Kabdul

Kabdul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 11.05.2006 - |14:59|

W liczbach mamy:

1) są 4 wersje po ":" tak jak 4 pozostałe bunkry, tak więc pewnie jest to oznaczenie poszczególnych bunkrów

2)pierwszy człon jest wszędzie taki sam 416020 więc prawdopodobnie jest to oznaczenie perły albo adres centrali do której dane są przekazywane

3) dwie ostatnie liczby mogą być ilością sekund jakie pozostały do wpisania liczb

Wniosek z tego żaden, gdyż nie wiemy z kiedy pochodzą dane. Jakby były z teraz to znaczyłoby, że pozostałe bunkry daley działają i tam też ktoś wciska button.
  • 0

#19 paula19

paula19

Szeregowy

• Email
  • 57 postów
  • MiastoTeBeGie ;)

Napisano 11.05.2006 - |15:01|

odcienk dobry ... 7,5/10 Czego Eko z Loockiem nie oglądneli na tych filmach w Perle kto zabił Ane i Libby
ehhh wredny Mickael powinien od kogoś porządnie dostać !!!!!!!! Biedna Libby ;( i Hurley też w końcu . . .
Producenci za dużo mieszają ze sprawami religinymi ale nie wnikajmy ... Mało wyjaśnia ten odcinek ale myśle że dwa następne już wszystko wyjaśnią.

Użytkownik paula19 edytował ten post 11.05.2006 - |15:05|

• 0

#20 eneldo

eneldo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 11.05.2006 - |15:11|

Odcinek bardzo mi się podobał 9,5/10, i zdecydowanie lepszy od poprzedniego, w którym tylko końcówka była naprawdę ciekawa. Być może Marvin Candle i Mark Wickman to po porstu klony, co potwierdzało by pewną teorię. Wydaje mi się, że zadania Stacji 5 też są bujdą jak to się okazało ze "Swan'em". I pozostaje jeszcze kwestia tego "jasnowidza" Claire.

Moim zdaniem, żadne klony. jeżeli prześledzili by instruktaż z każdej stacji ( o ile istnieją instruktaże dla pozostałych) to założę się, że w każdym 'zółty' przedstawiłby się innym imieniem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych