Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.03.2006 - |17:26|

Locke w czasie lockdown zobaczył ta mapę na drzawiach bezpieczeństwa. Poniżej jak dotychczas najlepszy zrzut wraz z wyjasnieniami. Proszę o tłumaczenie łacinskich sentencji.

http://www.sg1.pl/kwiatek/mapa.jpg

Zapraszam do dyskusji. Proszę powstzymac się przed OT oraz jednozdaniowymi postami.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#2 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.03.2006 - |17:57|

Prosisz o tłumaczenie łacinskich sentencji, więc spróbuję to zrobić.
sarsum corda - naprawiać\ reperować muśli, umysł, rozum, duszę, serce
cogito ergo doteo, Cogito ergo sum to myślę więc jestem. Ale to co znajduje się na mapie nie ma dla mnie sensu, nie znam słowa doteo i w słowniku również go nie ma. Podejrzewam, że te napisy robił ktoś kto się na łacinie niezbyt zna, albo są robione dla picu, lub też moja łacina jest zbyt słaba aby przetłumaczyć te słowa.
Mallum consilium quad mutari non potest dokładnie nie przetłumaczę, ale myślę, że chodzi o wymianę ludzi będących u władzy.
To narazie na tyle, ponieważ to tłumaczenie jest czasochłonne, a trzeba się też trochę uczyć.

Użytkownik Wraith edytował ten post 30.03.2006 - |18:01|

• 0

#3 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.03.2006 - |18:08|

Podejrzewam, że te napisy robił ktoś kto się na łacinie niezbyt zna, albo są robione dla picu, lub też moja łacina jest zbyt słaba aby przetłumaczyć te słowa.

To mi nasuwa ważne pytanie. Kto we współczesnym świecie (szczegónie w USA) zna łacine. Raczej tylko duchowni i to raczej katoliccy. Nawet lekarze przestali łaciny używac. Tan kto ta mapę robił musiął byc:
*księdzem
*lekarze ze starej szkoły
*osoba o wyższym wykształceniu klasycznym
*łacinnikiem amatorem (może w biblioteczce jest podrecznik łaciny i którys ze zmienników z nudów sie jej nauczył)
  • 0
Genesis

#4 erebre

erebre

Szeregowy

• Email
  • 2 postów

Napisano 30.03.2006 - |18:28|

Obawiam sie, że toeria o wyspie dotyczaca obawy zmian biegunów może być słuszna. Wskazuje na to chociazby napis wspominajacy o terapii genowej niedzwiedzia polarnego w celu zobrazowania ekstremalnego zmianu klimatu. O powiazaniach z magnetyzmem swiadcza też wzory fizyczne. Z innej jednak strony co oznaczaloby zdanie: "przewidywany czas podróży niekompatybilny do 108" Dokad podroz? Na to tez mam teorie: jest na tej mapce tez zdanie "dlaczego tyle przekaznikow dharmy ma niemozliwych do nadania w odpowiednim czasie lokacji". Mysle ze te 108 minut to przejscie (byc moze przejazd autem, rowerem :P lub czym innym) od jednej bazy do drugiej bazy tymi podziemnymi tunelami (wyraznie widocznymi na mapie, do ktorych wejscia sa zablokowane - znaki X). Moze ktos nie zdazyl dostac sie od jednego do drugiego, wpisac tego kodu i cos sie walnelo i wydostalo sie spod kontroli.
Jeszcze jedno, wszystkie te nazwy bunkrów: łabędź, strzała, ogień, perła?? pokazaly sie (o ile mnie pamiec nie myli) na liczniku w momencie gdy za poźno pisali cyfry.
  • 0

#5 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 30.03.2006 - |18:51|

Jeszcze jedno, wszystkie te nazwy bunkrów: łabędź, strzała, ogień, perła?? pokazaly sie (o ile mnie pamiec nie myli) na liczniku w momencie gdy za poźno pisali cyfry.

Swan - Łabędź (Każdy zna - ciekawe jest tez to ze jest to najwieksza stacja)
Arrow - Strzala (Stacja niespecjalnie ukryta i opuszczona - znaleźli ją ogonowcy)
Staff - Laska (bunkier medyczny w ktorym przetrzymywano Claire po porwaniu przez Ethana)
Cerberus (Stacja skreślona na mapie, z tego co się zorientowałem to tam lub za sprawą tej stacji, miał miejsce wypadek)
Flame - Płomień (???)
C3, C4 (o tych bunkrach nie wiadomo nic)
JEst jeszcze serce wyspy oznaczone znakiem zapytania - pewnie jest to jakieś centrum dowodzenia. Widocznie jest odcięte od reszty bunkrów - czyżby wypadek?

Użytkownik Seher edytował ten post 30.03.2006 - |18:52|

• 0

#6 nilhir

nilhir

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów

Napisano 30.03.2006 - |18:54|

Obawiam sie, że toeria o wyspie dotyczaca obawy zmian biegunów może być słuszna

Obawiam się, że teoria o wyspie dotycząca obawy zmian biegunów NIE MOŻE być słuszna - http://lost.az.pl/in...-przez-autorow/
  • 0

#7 PaWs

PaWs

Kapral

• Użytkownik
  • 163 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 30.03.2006 - |19:38|

Tutaj jest jeszcze jedna mapa, jest tam jeszcze troche wiecej rzeczy wyjasninych:
http://www.thehatcho.../dharmadoor.jpg
  • 0

#8 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 30.03.2006 - |19:50|

Prosisz o tłumaczenie łacinskich sentencji, więc spróbuję to zrobić.
sarsum corda - naprawiać\ reperować muśli, umysł, rozum, duszę, serce
cogito ergo doteo, Cogito ergo sum to myślę więc jestem. Ale to co znajduje się na mapie nie ma dla mnie sensu, nie znam słowa doteo i w słowniku również go nie ma. Podejrzewam, że te napisy robił ktoś kto się na łacinie niezbyt zna, albo są robione dla picu, lub też moja łacina jest zbyt słaba aby przetłumaczyć te słowa.

Tam jest:
sursum corda czyli "w górę serca" - takie zawołanie dodające otuchy w trudnych chwilach.
cogito ergo doteo raczej powinno być doceo czyli "myślę więc się uczę"

::. GRUPA TARDIS .::

#9 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 30.03.2006 - |19:50|

No więc o to co mi wyszło.
Niestety moja łacina jest kipeska moze ktoś lepiej ją zna.

SURSUM CORDA !
W górę serca!

MALLUM CONSIL(L)IUM QUAD MUTARI NON POTEST.
Zła rada (?) zmienionym być nie może.
-Nawet nie pytajcie. Tak mi wyszło :/

Nad resztą pracuje

Aha osoba ktora to pisala robi błędy więc uważajcie.

Użytkownik Jinn edytował ten post 30.03.2006 - |19:52|

• 0

#10 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.03.2006 - |20:17|

Tam jest:
sursum corda czyli "w górę serca" - takie zawołanie dodające otuchy w trudnych chwilach.
cogito ergo doteo raczej powinno być doceo czyli "myślę więc się uczę"

Niestety jest doteo, a to komplikuje sprawę, bo w dostępnych mi źródłach takiego słowa nie ma, ale zapewne Twoje tłumaczenie jest słuszne, bo nawet pasuje do badawczych założeń projektu Dharma.
  • 0

#11 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.03.2006 - |20:27|

Z innego źródła:

Myślę więc jestem przygnębiony.
  • 0
Genesis

#12 Snow

Snow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.03.2006 - |22:00|

Po lewej stronie tego rysunku widzimy kilka notek na temat Cerberusa (cerbera), czyli mitologicznego strażnika piekieł/hadesu. Zastanawiam się czy przypadkiem nie chodzi o nasz black smoke?
  • 0

#13 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 30.03.2006 - |22:29|

Znalazłam coś takiego:
Sursum corda - Lift up your hearts - W górę serca
Malum consilium quod mutari non potert - It is a bad plan that can't be changed - To zły plan, którego nie można zmienić
Hic sunt dracones - Here are dragons - Tu są smoki
Ut sit magna tamen certe lenta ira deorum est - The wrath of gods may be great, but it certainly is slow - Gniew bogów może być wielki, ale na pewno jest mały
Agrescit medendo - The treatment is worse than the disease - Traktowanie jest gorsze niż choroba
Cogito ergo doleo - I think, therefor I am depressed - Myślę, więc jestem przygnębiony
Credo nos in fluctu eodem esse - I think we're on the same wavelength - Myślę, że doskonale się rozumiemy

Użytkownik Arwen edytował ten post 30.03.2006 - |22:47|

• 0

#14 _Coen_

_Coen_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów
  • MiastoGrabina k. Warszawy

Napisano 30.03.2006 - |22:31|

Liberte te ex inferus - tak jakby: "uwolnijcie mnie z piekła" ??
Hic sunt dracones - "tu są smoki"

Więcej żona nie chciała pomóc :(

Suspected shutdown date 10.28.04 - czyli 28. października 2004 - czy nie jest akurat ten dzień??
Activity minimal during LOCKDOWN and restocking procedures - minimalna aktywnoś podczas LOCKDOWN i procedury uzupełnienia zapasów

Mamy też tam skrót H.G. i D.I.H.G.
H.G. to może być healt group, a ten drugi Dharma Institute Health Group

Activity unsuitable for D.I.H.G. - zajęcie nieodpowiednie dla Dharma Institute Health Group
Ciekawe co oni tam robili??
  • 0

#15 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 30.03.2006 - |22:33|

Znalazłam coś takiego:
Sursum corda - Lift up your hearts, W górę serca
Malum consilium quod mutari non potert - It is a bad plan that can't be changed, To zły plan, którego nie można zmienić
Hic sunt dracones - Here are dragons, Tu są smoki
Ut sit magna tamen certe lenta ira deorum est - The wrath of gods may be great, but it certainly is slow, Gniew bogów może być wielki, ale na pewno jest mały
Agrescit medendo - The treatment is worse than the disease, Treaktowanie jest gorsze niż choroba
Cogito ergo doleo - I think, therefor I am depressed, Myślę, więc jestem przygnębiony
Credo nos in fluctu eodem esse - I think we're on the same wavelength, Myślę, że doskonale się rozumiemy

Ja bym to raczej przetłumaczył tak
Ut sit magna tamen certe lenta ira deorum est - gniew bogów może być wielki, lecz z pewnością nieśpieszny
Agrescit medendo - kuracja gorsza niż choroba
  • 0

#16 Senti

Senti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 30.03.2006 - |22:40|

H.G.

Henry Gale ? :hyhy:

Activity unsuitable for D.I.H.G. - zajęcie nieodpowiednie dla Dharma Institute Health Group
Ciekawe co oni tam robili??

Niżej jest "H.G. Delegation Inspection" wiec to raczej o to chodzi...
  • 0

#17 Picy

Picy

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoCzłuchów

Napisano 30.03.2006 - |23:24|

Mnie ta mapa pasuje do starego znajomego Jacka - czyli do desmonda !!
Pewnie to on ja na malował.
  • 0

#18 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.03.2006 - |03:53|

znalazlem jeszcze link do tlumaczenia mapy:

http://lost.cubit.ne...lastDoorMap.jpg
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#19 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 31.03.2006 - |04:56|

te drzwi musiały by sie zamykać względnie często by mógł namalować tą mapę. Pierwszy raz był pewnie zaskoczony, drugi przyjął ze spokojem, a potem zaczął kombinować. Zamontował ultrafioletowe świetlówki (skąd je wziął), może to twórcy bunkra je umieścili, ale po co mieli by to robić. Czemu ten ultrafiolet miał by słuzyć? I właściwie po co ta mapa? Bohaterowie są w tym bunkrze niezbyt długo. Te grodzie muszą się zapadać częściej.

Moja teoria jest taka: twórcom kończa się sensowne pomysły i zaczynają pokazywać te mnije sensowne. W trzecim sezonie kazą z listy zdementowanych teorii usunąć kosmitów, a w piatym czyściec.
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#20 marchelelo

marchelelo

Szeregowy

• Email
  • 1 postów

Napisano 31.03.2006 - |07:47|

no ciekawe jest to co widzial john,zastanawia mnie tylko ile potrwa zanim powie o tym komuś a tamci zanim pomyślą co z tym zrobić heh,nie moge sie doczekać jakiś nowych zdarzeń z innymi,pozdro :]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych