Skocz do zawartości

Zdjęcie

Monotonia w serialu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 11.03.2006 - |08:05|

Tak sobie oglądając 2 sezon Atlantisa można dojść do wniosku żę w tej galaktyce poza ludźmi i Wraithem nie ma nikogo, mogę już zrozumieć że w pierwszym sezonie dopiero byliśmy wprowadzani w klimat, ale żeby w drugim nikt z Atlantisa nie wpadł na żadną inną rasę, rozumiem że podstawą fabyły jest to że Pradawni przybyli do galaktyki Pegaza aby ją zasiedlić ale podobnie było z drogą mleczną, mimo to w naszej galaktyce mozna wpaść na wiele ciekawych "obcych" (dla nas) i ciekawych gatunków które mimo tego że zagrażali im Goa'ldowie to zdołali rozwinąć się na tyle żeby się obronić. Takie urozmajcone odcinki mogły by polepszyć oglądalność serialu. Co wy o tym myslicie :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#2 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.03.2006 - |13:48|

Moim zdaniem twórcy serialu nie powinni wprowadzać zbyt wielu ras, bo by nam się Star Trek zrobił. Z resztą względy finansowe nie pozwalają na generowanie komputerowe obcych, więc pewnie wyglądaliby jak Unasowie albo Ci których widzieliśmy w "odcinku The Race". A w przypadku takich istot jeszcze bardziej irytuje mnie używanie przez nich języza angielskiego.
  • 0

#3 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 15.03.2006 - |11:59|

Ale mimo wszystko parę nowości by sięprzydało. Może trochę ożywiło by tę monotonność serialu. Poza tym jeśli chodzi o język - to jest to uproszczenie. Bo ile razy trzeba by poznawać język i uczyćsięnowego. No chyba, że zastosować mikroby translacyjne z Firka :D
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#4 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.03.2006 - |13:50|

Tak sobie oglądając 2 sezon Atlantisa można dojść do wniosku żę w tej galaktyce poza ludźmi i Wraithem nie ma nikogo,

Widocznie niezbyt dokładnie oglądasz Atlantis.
To co piszesz to DOKŁADNIE tam tak ma być.
Pradawni przybyli do galaktyki Pegaza izastali ją jałową.
To Pradawni zasiali tam życie. A jakie życie mogli zisiać jak nie na swoje podobieństwo.?

Użytkownik psjodko edytował ten post 15.03.2006 - |13:50|

::. GRUPA TARDIS .::

#5 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.03.2006 - |14:05|

no ja chcialbym zobaczyc cos wieciej niz to co bylo w odcinku Sanctuary pierwszego sezonu, gdzie odnalezli pradawna osobe i wprowadzili ja do Atlantis i na tym koniec :)
chcialbym aby odnalezli kolejna i ona w jakis sposob pomogla im (np naprawiajac albo ulepszajac statek, wyjasnic im pewne sprawy odnosnie ich technologii, moze jakies pomysly co do pokonania Wraith ?) :)
  • 0

#6 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 15.03.2006 - |14:08|

Pomysły co do pokonania Wraih. Myślę, że i tak jest ich dużo. Może kolejny sezon coś dołoży. W każdym razie pojawienie się nowej rasy zostało już zapowiedziane, więc może spełnią sięo czekiwania niektórych.
  • 0

#7 Dragonspirit

Dragonspirit

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 15.03.2006 - |15:35|

Muszą coś wymyślić bo nudne są te odcinki Atlantis z 2-go sezonu... Pomimo iż kocham SG to oglądam z wielkim trudem :/
  • 0

#8 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów

Napisano 16.03.2006 - |11:10|

Widocznie niezbyt dokładnie oglądasz Atlantis.
To co piszesz to DOKŁADNIE tam tak ma być.
Pradawni przybyli do galaktyki Pegaza izastali ją jałową.
To Pradawni zasiali tam życie. A jakie życie mogli zisiać jak nie na swoje podobieństwo.?

no tak ale nie zapominajmy że pradawni zasiali życie w naszej galaktyce a mimo to można u nas natknąć na wiele innych ras które same mogły wewolułować. A w Atlantisie poza Writhem który wprawdzie kiedyś był cłowiekiem wyniku wpływu innej rasy (robaczki) powstał całkowicie inny gatunek, to czy na innych planetach nie mogło do czegoś takiego dojść galaktyka jest spora a okres od zaludnienia Pegaza przez pradawnych dość spory tam musi byś coś innego. :)
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#9 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 16.03.2006 - |11:47|

Spokojnie Proszę Państwa! Przecież nawet w SG1 nie odrazu pokazane były wszzystkie rasy i planety. Więc nie ma co przesadzać. Bo przecież skoro to siostrzany serial to z pewnością znajdzie się jeszcze wiele nowych planet na jakieś ........ 10 sezonów :P

Użytkownik jack edytował ten post 16.03.2006 - |11:48|

• 0

#10 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów

Napisano 16.03.2006 - |12:31|

heh może i tak ale jak scenarzyści nie wprowadzą jakiegoś urozmanjcenia to może on się skączyć po 4 sezonach jak to było z ENT. :afro:
  • 0
Prawo Clarke'a

#11 Dragonspirit

Dragonspirit

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 16.03.2006 - |13:25|

No czekamy czekamy... Zakończenie drugiej serii było już wysokiej klasy - podobno w 3-cim sezonie akcja ma się też trochę dziać na Ziemi... Poza tym zapowiadają nową rasę, czyli coś nie coś może się dziać... Orion może zacznie latać i wypas :) Ja czekam z dużymi nadziejami... Obym się nie zawiódł :)
  • 0

#12 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 15.07.2006 - |22:23|

no tak ale nie zapominajmy że pradawni zasiali życie w naszej galaktyce a mimo to można u nas natknąć na wiele innych ras które same mogły wewolułować. A w Atlantisie poza Writhem który wprawdzie kiedyś był cłowiekiem wyniku wpływu innej rasy (robaczki) powstał całkowicie inny gatunek, to czy na innych planetach nie mogło do czegoś takiego dojść galaktyka jest spora a okres od zaludnienia Pegaza przez pradawnych dość spory tam musi byś coś innego. :)

Zgadzam sie z mormanem, ja również nie widzę przeszkod, aby to już po zasianiu życia przez Pradawnych w galaktyce Pegaza, pojawiły się jakieś inteligentne istoty. Przecież tamta galaktyka jest ogromna i podobnie jak w naszej, muszą istnieć inne rozwinięte cywilizacje. W związku z tym, podobnie jak morman, chciałbym zobaczyć w SGA kilka innych ras, tylko aby nie były aż tak podobne do ludzi.
Takie urozmaicenie na pewno dodało by smaczku serialowi, bo faktycznie mamy tylko ciągłe ukrywanie się przed Wraith lub na odwrot - ściganie Wraith oraz czasami pojawą się gdzieś Genii. I tyle :/
Według mnie to zdecydowanie zbyt ubogie środowisko, i jeśli potwierdzą się plotki odnośnie nowej rasy to byłaby wspaniała nowina :D
Najlepiej by było, aby występowały przynajmniej 2 rasy, z czego jedna mogłaby pomagać Atlantydom, a druga bylaby sojusznikiem Wraith (a to dlatego, że i tak Wraith nie mogliby się pożywiać ową rasą).
Aha i ja bym tam wcale się nie bał, że zrobi się z SGA jakiś niby Star Trek :P
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#13 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.07.2006 - |22:53|

No ja niestety miałem niewątpliwą nieprzyjemność przeczytania jednego spoilera i jak nie chcesz to nie czytaj dalej, ale niedlugo nastąpi kres abawy w ganianie wieśniaków. Na dodatek nie będzie to "rasa" zbyt przyjazna, więc zapowiada się ciekawie. Szkoda tylko, ze już wiem kim są owi nowi:(.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#14 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 22.07.2006 - |02:17|

a skad wiesz, skad? :afro: ja lubie czytac spojlery... B)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#15 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.07.2006 - |07:50|

z tego co ja pamiętam z serialu a może mi się mylić Pradawni po przybyciu do Pegaza zastali go "martwym i pustym" więc jak zasiali życie to zasiali ludzkie życie a nie żadne inne, więc mogą co najwyzej powstac "warianty" ludzi jak np wraith
  • 0

#16 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.07.2006 - |02:03|

Ja to bym chciał napewno zobaczyć replikatory nie takie ludzkie tylko pajączki bo ludzkie będą. Goauldów chciałbym zobaczyć (ci kolesie nigdy mi sie nie znudza), nie wiem jakieś hataki nie hataki :P Richarda Dean Andersona w wielu odcinkach, Tealca, Daniela, Sam, Hamonda, a no i Wraitha z symbiontem Goauld w głowie. Wiecj Wrót nie wiem jakieś kłopoty z nimi itp. Jakieś fajne planety nie że trawa tylko i wieśniacy..... i teraz wpadł mi do głowy śmieszny pomysł nierealny ale zawsze pomysł. Chciałbym zobaczyć Apofisa :lol: :hyhy: jakieś czarne dziury by się też przydały, albo białe dziury też coś takiego jest bo czytałem o tym, działa na odwrót. Replikatora Samanthy, jakieś samochody na innej planecie :lol: :lol: :lol: Inne wymiary, rzeczywistości. Co tam jeszcze... Furlingów może i chyba tyle :lol:
  • 0

#17 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 24.07.2006 - |15:36|

Ja to bym chciał napewno zobaczyć replikatory nie takie ludzkie tylko pajączki bo ludzkie będą. Goauldów chciałbym zobaczyć (ci kolesie nigdy mi sie nie znudza), nie wiem jakieś hataki nie hataki :P Richarda Dean Andersona w wielu odcinkach, Tealca, Daniela, Sam, Hamonda, a no i Wraitha z symbiontem Goauld w głowie. Wiecj Wrót nie wiem jakieś kłopoty z nimi itp. Jakieś fajne planety nie że trawa tylko i wieśniacy..... i teraz wpadł mi do głowy śmieszny pomysł nierealny ale zawsze pomysł. Chciałbym zobaczyć Apofisa :lol: :hyhy: jakieś czarne dziury by się też przydały, albo białe dziury też coś takiego jest bo czytałem o tym, działa na odwrót. Replikatora Samanthy, jakieś samochody na innej planecie :lol: :lol: :lol: Inne wymiary, rzeczywistości. Co tam jeszcze... Furlingów może i chyba tyle :lol:

Czyli wypisz wymaluj chcesz zobaczyć neo-SG1, czyli wszystko ze SG1 przeniesione do galaktyki Pegaza. :] Wedlug mnie to by była kompletna klapa i śmierć obu seriali :/
Gdzieś niedawno pisałeś, ze przestałeś ogladać już SG1 bo jest strasznie słaby, ale jak widać z powyższego postu chciałbyś przenieść wszystkie elementy z którymi mieliśmy już do czynienia właśnie w SG1 do serialu SGA.
Trzeba sobie jasno powiedzieć, od 9 sezonu w SG1 rozpoczęła się Nowa Era, i stare wątki, postacie, problemy i cala masa elementów zakończyła się. Jak dla mnie to idealne rozwiązanie, bo 9 i 10 sezon pokazuje, że powiew świeżości w serialu wyszedł na dobre :D
Niestety niektórzy nie mogą się z tym pogodzić i ciągle rozpamiętują jak to kiedyś było dobrze, miło i przyjemnie (zupełnie jak niektórzy tesknią za realnym socjalizmem :P )
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#18 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 25.07.2006 - |09:23|

Czyli wypisz wymaluj chcesz zobaczyć neo-SG1, czyli wszystko ze SG1 przeniesione do galaktyki Pegaza. :] Wedlug mnie to by była kompletna klapa i śmierć obu seriali :/
Gdzieś niedawno pisałeś, ze przestałeś ogladać już SG1 bo jest strasznie słaby, ale jak widać z powyższego postu chciałbyś przenieść wszystkie elementy z którymi mieliśmy już do czynienia właśnie w SG1 do serialu SGA.
Trzeba sobie jasno powiedzieć, od 9 sezonu w SG1 rozpoczęła się Nowa Era, i stare wątki, postacie, problemy i cala masa elementów zakończyła się. Jak dla mnie to idealne rozwiązanie, bo 9 i 10 sezon pokazuje, że powiew świeżości w serialu wyszedł na dobre :D
Niestety niektórzy nie mogą się z tym pogodzić i ciągle rozpamiętują jak to kiedyś było dobrze, miło i przyjemnie (zupełnie jak niektórzy tesknią za realnym socjalizmem :P )

Dokładnie tak uważam... Dla mnie SG1 jest najlepszym serialem na świecie który skonczył się na 8 sezonie. Potem to już nie dla mnie że tak powiem. Bo sezon 9 to jeszcze jak cie moge.. ale bardziej oglądałem go na siłe z nadzieją na poprawe, a po pierwszym odcinku sezonu 10 powiedziałem sobie NIE, to już przesada i dowidzenia. A Atlantis jest wg mnie coraz lepszym serialem, każdy sezon staje się lepszy, bo pierwsza połowa pierwszego sezonu była niezbyt dobra, ale już druga połowa t z każdym odcinkiem serial staje się coraz lepszy. Jeszcze ma RDA wystąpić w 3 odcinkach 3 sezonu.... lux. Zarzucasz mi ze mówie że SG1 jest strasznie słaby a chce do Atlantis przenieść jego elementy. No chce ale tylko te do 8 sezonu, na którym dla mnie ten serial umarł. :] Poprostu dla mnei SG1 teraz stało się żenujące, beznadziejne, na poziomie brazylijskich telenowel i wogóle kręcone na łatwizne, a Atlantis rozwija skrzydła.
  • 0

#19 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 25.07.2006 - |09:45|

Hm... Dotychczas uważałem SGA za lepsze od SG-1 (nie licząc pierwszych sezonów SG-1), ale początek sezonów wypadł moim zdaniem lepiej dla SG-1. Podoba mi się wątek Ori, nie podobają mi się spoilery dla SGA, bo istnieje właśnie ryzyko, że zrobią z tego neoSG-1.

Użytkownik Magnes edytował ten post 25.07.2006 - |09:45|

• 0
http://magory.net - moja strona

#20 Lord_Yu

Lord_Yu

Szeregowy

• Email
  • 52 postów
  • MiastoTarnow

Napisano 30.08.2006 - |15:31|

Cuz, ja ogladne wszystko co wymysla scenarzysci, no chyba ze zaczna tworzyc takie cos jak w odcinku "200" SG1 :(
  • 0
W oczekiwaniu na SGA se number 4 :]
VRIP - SG1V

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych