Skocz do zawartości

Zdjęcie

Deadwood

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 04.03.2006 - |22:42|

Deadwood - dramat opowiadający o tytułowej osadzie położonej na terytorium Indian, gdzie nie panuje żadne prawo.

Serial jest adresowany do osób DOROSŁYCH gdyż wzbija się na szczyty realizmu a co za tym idze jest dosłowny w swej brutalności, języku, scenach przemocy, sexu itd.
Jest też jak się domyślacie CAŁKOWICIE nie poprawny politycznie.
Na uwagę zasługuje ABSOLUTNIE WULGARNY język, postacie mówią tak jak w rzeczywistości czyli" chu#, kur##, pierd##" i różne ich odmiany są po 3 razy w jednym zdaniu.
Postacie są rewelacyjnie zagrane, co spotkało się z uznaniem, nominacje i nagrody Emmy, Glob

++++ ultrarealizm, język, bardzo brutalny, całkowicie nie poprawny politycznie
++++ gra aktorów i obsada, oraz ciekawy scenariusz
+++ główna postać Ala właściciela Salonu "Gem", taki mafiozo

-- dopiero ostatnio wzięto się za tłumaczenie są s1e1-9 na s1-2
- tylko 12 odcinków na sezon

Serial jest w swym realiźmie wprost RZEŹNICKI, zwłaszcza że Dziki Zachód to nie była bajka, a ludzie rozwiązywali kłopoty najczęściej w brutalny czyli "ostateczny" sposób.

Jednym słowem Deadwood = PRAWDZIWY Dziki Zachód

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |18:47|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.03.2006 - |14:37|

Zachęcam do oglądania Deadwood, dyskusji oraz przypominam temat przeniesiony z innego działu.

MSaint zrobił napisy do całego s1 teraz zabiera się za s2.
Każdy sezon to tylko 12 odcinków

Ocena za sezon 1 = 6-

Użytkownik Quendi edytował ten post 31.03.2006 - |14:39|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#3 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 31.03.2006 - |18:16|

Udało mi się obejrzeć kilka odcinków na HBO. Serial jest naprawdę ciekawą propozycją dla fanów tego gatunku. Ale chyba nie tylko takich widzów. W każdym razie burzy słodki wizerunek Dzikiego Zachodu pokazuwany przez Hollywood.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 02.05.2006 - |01:30|

Jestem właśnie po s2e5 i powiem że jedyne co przebija realizmem, BRUTALNOŚCIĄ i dosłownością Deadwood to Szeregowiec Rayan a dokładnie masakra podczas D-Day :blink:

Deadwood przebił Shield, a tam scenarzyści idą na całego przekraczając kolejne granice.

Ten serial to RZEŹNICKI realizm, dokument o dzikim zachodzie. Żadna lekcja historii, książka czy poprzednie westerny nie ukazały prawdziwego dzikiego zachodu.

P.S. Oglądając sceny w s2, zwłaszcza te z Alem ciśnie mi się na usta tylko jedno "Ku#$@ jego mać"

Zachęcam gorąco do oglądanie Deadwood z wyjątkiem dzieci i osób wrażliwych.
  • 0

#5 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 22.06.2006 - |12:58|

podobno skończyli robić nowe odcinki, ktoś może mi napisac ile jest serii ??? Albo ile odcinków ogółem bo chce se własnie sciągnąć :]
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.06.2006 - |22:32|

Było s1 i s2 będzie s3 + 2 filmy i na tym niestety koniec :/
Sezony mają po 12 odcinków około 50 min +/- 4 min każdy.
  • 0

#7 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.06.2006 - |10:35|

Żadna lekcja historii, książka czy poprzednie westerny nie ukazały prawdziwego dzikiego zachodu.

A skąd wiesz (po czym poznać) że To jest właśnie "prawdziwy dziki zachód" - jak piszesz a nie kolejna fikcja
tylko, że bardziej rzeźnicka (jak mniemam skoro porównujesz to do D-Day)?

Nie oglądałem ani jednego odcinka ale ten opis mnie zaciekawił. :)
Możesz cos więcej napisac?

::. GRUPA TARDIS .::

#8 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.06.2006 - |14:37|

Przede wszystkim Deadwood pokazuje "dziki zachód" w sposób kompletny, czyli polityke, gospodarke,kulture, nauke, przestępczość itd.
Ponieważ jest to serial, nie ma skupienia się na pewnej historii, jednym wycinku.
Bardzo widoczne są przemiany jakie zachodzą w miasteczku, jak działa miasteczko i jego mieszkańcy w tamtych realiach.

Co do historycznego realizmu, realizmu epoki to jest to absolutny MAX i dotyczny swer, które często były poprzednio przycinane pod współczesnego widza, przesączone poprawnością polityczną.

Tutaj mamy totalny hardcore.

Od razu mówie że jeśli ktoś liczy na wartką akcje, pościgi, pif-paf może sobie darować.

I oczywiście serial ma fabułe, więc jest fikcją.
Mówimy tu jednak o realiach, realizacji itd a ta jest maksymalnie historycznie prawdziwa jak się da. Tak samo jak Kompania Braci, czy też Pasja.

Serial nie robi taniej sensacji z brutalności, przemocy.
On jest brutalny, aż do "rzeźnickiego" realizmu w sposobie przekazu np pokazywanie chorób, co jest akurat całkowitą odwrotnością efektownego wykorzystywania dosłowności.

Użytkownik Quendi edytował ten post 23.06.2006 - |14:39|

• 0

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 06.08.2006 - |14:10|

Jestem właśnie po s3e7 i powiem jedno, rewelacyjne kino psychologiczne

Mówiąc wprost William Shakespeare w sosie dzikiego zachodu.

Gra aktorów i głębia postaci powala.
Ian McShane grający Ala Swearengena boski jak zawsze, reszta aktorów także FENOMENALNA.

Jest to jednak kino dla inteligentnych osób, wymagające zastanowienia, nie łatwe w odbiorze.

Użytkownik Quendi edytował ten post 08.08.2006 - |21:22|

• 0

#10 spok

spok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 06.08.2006 - |23:15|

Całkiem przypadkiem w moje łapy wpadło pierwszych sześć odcinków tego serialu i za cholerę nie jestem w stanie zrozumieć jakim cudem nie słyszałem o Deadwood wcześniej?! Po odcinkach 1x01 - 1x06 jestem w stanie powiedzieć jedynie tyle: Niesamowite! Właśnie na taki serial czekałem. Realistyczny, nieco brutalny (ale to jest oczywistą konsekwencją miejsca i czasu akcji serialu) z barwnymi i wyrazistymi postaciami, których historia wciąga jak czarna dziura. Kolejna udana produkcja spod znaku HBO.

Reszta odcinków już mi się ściąga. :-)
  • 0

#11 deathnoise

deathnoise

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 24.08.2006 - |01:18|

potwierdzam. serial jest genialny, a gra aktorow wzbija sie ponad stratosfere, szczegolnie ze strony Ian McShane'a ktory wcielil sie w role Al'a Swearengen'a. mistrzostwo swiata, od charakteryzacji, scenariuszy kolejnych odcinkow, scenografii, jak i wspomnianej przez ze mnie wczesniej gry aktorskiej, ktora przebija wszystko, co mialem do tej pory okazje obejrzec.

Z tym ultrarealizmem, dbaloscia o szczegoly i porazajaca gra aktorska, nasuwa mi sie na mysl jedynie kino rosyjskie. W tym wypadku mam na mysli Idi i Smotri (z ang. Come And See) - http://www.imdb.com/title/tt0091251/.

Wspomne tylko, ze gazeta, ktora byla uzyta na potrzeby serialu, czyli Deadwood Pioneer, w ktorej byly umieszczane artykuly nt. tego co sie dzieje w miasteczku Deadwood, byla redagowana w rzeczywistosci (znajdowaly sie tam wszystkie informacje o wydarzeniach), a kompletne, kilkustronnicowe egzemplarze uzyte w poszczegolnych odcinkach (!) mozna w tej chwili zanabyc na ebay'u) .
  • 0

#12 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 24.08.2006 - |11:27|

Wspomne tylko, ze gazeta, ktora byla uzyta na potrzeby serialu, czyli Deadwood Pioneer, w ktorej byly umieszczane artykuly nt. tego co sie dzieje w miasteczku Deadwood, byla redagowana w rzeczywistosci

Serial często mija się z rzeczywistością, jednak większość postaci, miejsc, budynków istniała naprawdę. Przed każdym odcinkiem jest informacja, że postacie w serialu "są bazowane na prawdziwych", a serial nie jest aktualnym historycznym przekazem - co nie zmienia faktu, że jest rewelacyjny i ogląda świetnie :) Szkoda tylko tej postaci w odcinku 3x11... No i jeszcze jedną smutną sprawą jest to, ze w najbliższy poniedziałek już ostatni odcinek "Deadwood", a produkcja zapowiadanych dwóch filmów telewizyjnych, jako zwieńczenia serialu, nie jest znowu taka pewna :(
Zainteresowanym polecam tę stronkę - http://www.legendsof...eadwoodHBO.html - są na niej prawdziwe zdjęcia Deadwood z tamtego okresu (mieścina istnieje do dziś) i docenić robotę ludzi od dekoracji, jak również poczytać, jak bardzo niektóre postacie z serialu są podobne do swoich odpowiedników w rzeczywistości, na przykład Al Swearengen :)
  • 0
kaminaclose.jpg

#13 Dharc Lhaar

Dharc Lhaar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.10.2006 - |21:36|

W tym topiku po raz pierwszy ale chyba juz zostanę :)
Po pierwsze Quendi DZIĘKI za zwrócenie uwagi na serial. Poleciłem już wszystkim znajomym.
Czekamy niecierpliwie na kolejny sezon.
Po drugie Mariusz Saint BARDZO WIELKIE DZIĘKI za tłumaczenie - mistrzostowo świata i olimpiada, a właściwie w realiach to Duży Poker Pikowy. Twoje Teksty przyprawiałyby moją nauczycielkę angielskiego o palpitację ... z ... zachwytu?
Serial otworzył mi oczy na dobre kino domowe :) Jeden sezon na weekend to wspaniałe spędzenie czasu i dzięki niemu dałem zarobić Denonowi, a raczej dystrybutorowi.
Jeszcze raz dzięki - włączam się do dyskusji o kolejnych odcinkach jesli taka będzie.

Dharc na dzikim (prawdziwym) zachodzie.

Jak ktoś napisał - wszystkie filmy z Johnem Waynem razem wzięte to pikuś w porównaniu do jednego odcinka Deadwood (parafrazując)

Użytkownik Dharc Lhaar edytował ten post 09.10.2006 - |21:39|

• 0

#14 Marlowe

Marlowe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 10.10.2006 - |01:15|

Po pierwsze Quendi DZIĘKI za zwrócenie uwagi na serial. Poleciłem już wszystkim znajomym.
Czekamy niecierpliwie na kolejny sezon.

Nie czekajcie, produkcja serialu została zakończona po 3 sezonach. Wprawdzie jest jeszcze mowa o dwóch filmach telewizyjnych, ale na razie to dosyć mglista przyszłość. Czego bardzo żałuje, bo to kapitalny serial porównywalny dla mnie jedynie z BSG.
  • 0

#15 Sawyer 815

Sawyer 815

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów
  • MiastoTczew

Napisano 04.02.2007 - |15:39|

Macie może jakieś "njusy" odnośnie tych dwóch filmów "Deadwood"? I jeśli one powstaną, to czy będa lecieć w kinie, czy odrazy wydadzą na DVD?

Pozdrawiam :)
  • 0

#16 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 04.02.2007 - |21:16|

Macie może jakieś "njusy" odnośnie tych dwóch filmów "Deadwood"? I jeśli one powstaną, to czy będa lecieć w kinie, czy odrazy wydadzą na DVD?

W kinie ich nie będzie, będą na HBO :) Na DVD pewnie wydadzą, ale później. Prawdopodobnie powstaną, bo Milch skrobie scenariusz i udało się sporo z ekipy aktorskiej na powrót zakontraktować, więcej newsów na http://www.savedeadwood.net/index.htm :)
  • 0
kaminaclose.jpg

#17 Sawyer 815

Sawyer 815

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów
  • MiastoTczew

Napisano 04.02.2007 - |22:01|

To nieźle, że coś idzie naprzód, a tak pozatym czy wiadomo już kiedy wyjdzie? Rok, dwa, trzy?

Pozdrawiam.
  • 0

#18 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 05.02.2007 - |00:39|

To nieźle, że coś idzie naprzód, a tak pozatym czy wiadomo już kiedy wyjdzie? Rok, dwa, trzy?

Jeśli Olyphant zakończy w miarę szybko promocję Die Hard 4.0, to ja bym obstawiał nawet koniec sierpnia tego roku :D :D Choć wszystko może się jeszcze zmienić w tej kwestii... Ale uważam, że oczekiwanie zakończenia "Deadwood" w tym roku jest w miarę bezpieczną opcją :)
  • 0
kaminaclose.jpg

#19 Pimp

Pimp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 23.07.2007 - |21:15|

Obejrzałem cały serial i muszę powiedzieć zawiodłem się i nie wiem dlaczego. Nic mnie do serialu nie ciągnęło, na niektórych odcinkach zasypiałem i również nie wiem dlaczego.
Bo gra aktorska w serialu jest na najwyższym chyba poziomie jaki widziałem w serialach, postać Ala genialna. Były też momenty zabawne rozmowa Ala z Wu chyba nigdy tego nie zapomnę "San Francisco cooksucker" :D :D Zawiodłem się chyba dlatego że liczyłem na western w znanym wszystkim wydaniu tutaj nie doświadczymy zbyt dużo pościgów na koniach, strzelanin w samo południe lub walki z czerwonoskórymi. Jest za to dużo polityki, której nie mogę zdzierżyć w żadnym wydaniu więc myślę że to jest przyczyną mojego rozczarowania.
  • 0
6.0 - Babylon 5
5.5 - The Sopranos, The Shield, Dexter, Battlestar Galactica
5.0 - The OC, South Park, How I Met Your Mother
4.5 - Prison Break, Stargate SG-1, Stargate Atlantis
4.0 - Deadwood, Smallville, Heroes
3.5 - LOST
3.0 - Crusade
2.5 - Sliders

#20 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 26.07.2007 - |16:58|

Jak dla mnie rewelka - po prostu zakochałem się w tym klimacie. 9/10

Oby dokręcili lepsze zakończenie, bo to obecne woła o pomstę do nieba :)

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 26.07.2007 - |17:07|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych