Skocz do zawartości

Zdjęcie

Banlieue 13 (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 01.03.2006 - |14:28|

Dlaczego ktos napisal ze to jest film z gatunku Sci-Fi tego nie wiem, ale zapewne byl niewyspany.
Nie, jest to film akcji. Bardzo dobrze fotografowany i zmontowany. Bardzo sprawnie poprowadzone sceny walk. Bardzo ladna aktorka ( http://www.capstele.com/sutra1604.html ).
I jeden mankament - za to bardzo dolegliwy: beznadziejnie głupi scenariusz.

Czy ogladac ten film? Odpowiem inaczej: jesli ktos lubi kino akcji w wersji zero myslenia, kilo popcornu i cola - to polecam sledzic dorobek Pierre Morel'a. Juz jako rezysera. Dotychczas byl autorem zdjec do paru bardzo sprawnie zrobionych filmow jak np. "Transporter" (1). Sprawny rzemieslnik. I zapewne zrobi nastepne filmy w takim guscie. Oby tylko scenariusze trafialy mu sie lepsze ...

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 01.03.2006 - |14:44|

• 0
Dołączona grafika

#2 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.03.2006 - |16:50|

Pewnie te Sci-fi wynikało z faktu akcji. Gdzieś w czasie, gdzie stworzono getto dla najgorszych ludzi (coś na kształt z Ucieczki z Nowego Jorku). POza tym film jest w wątku podobny do filmu o gościach ganiających po dachach (nie pamiętam niestety tytułu) połączonym z wątkiem wschodnich sztuk walki. W sumie jako łomotek niezły. Akcja pokazana całkiem przyzwoicie, motyw z zemstą brata na gangsterach za siostrę i korupcji urzędników jest ok. Ale na jeden wieczór, no chyba, że ktoś to lubi.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#3 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 01.03.2006 - |18:58|

Pewnie te Sci-fi wynikało z faktu akcji. Gdzieś w czasie, gdzie stworzono getto dla najgorszych ludzi (coś na kształt z Ucieczki z Nowego Jorku). POza tym film jest w wątku podobny do filmu o gościach ganiających po dachach

No tak! Jesli film sie dzieje za lat pare to musi byc to SciFi! Jakie to proste!
W takim razie wspomniana przez Ciebie "Ucieczka z Nowego Jorku" to film historyczny, no nie? Bo dzieje sie przed 2006 o ile dobrze pamietam :lol:

A w ogole to ciekawe, tez ogladajac przypomnialem sobie i "Ucieczke z Nowego Jorku" i ten o dachach.... (o tych kolesiach na wrotkach - to miales na mysli, nie?)

...tylko rezyser nie ten, muzyka nie ta, aktor nie ten, i nikt nie powie: "My name is Snake" :clap:
  • 0
Dołączona grafika

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.03.2006 - |19:46|

ten o dachach....

a nie chodzi wam o YAMAKASI? druga część właśnie nie dawno powstała.

Powiem tak, Yamakasi (ale ten pierwszy) był udanym filmem i scenariusz i kręcenie, Yamakasi 2 i 13B to juz tylko powielały ten pomysł, ale nawet scenariusza dobrego nie miały...

BTW ta bomba, to dopiero była głupota, policja... ehh szkoda słów.

NIE OGLąDAć, chyba że ma się za dużo popcornu i coli pod ręką, swoją drogą popcorn jest dobry... :)

#5 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 01.03.2006 - |20:09|

a nie chodzi wam o YAMAKASI? druga część właśnie nie dawno powstała.

Tak, Yamakasi. Tylko wiesz.... tytul trudny :P

BTW ta bomba, to dopiero była głupota, policja... ehh szkoda słów.

.. bomba w "Escape from NY"?
Oczywiscie ze glupota, w koncu bylem 4 razy na tym filmie w kinie! :lol:
  • 0
Dołączona grafika

#6 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.03.2006 - |22:30|

. bomba w "Escape from NY"?

nie w 13B
Escape from NY był całkiem całkiem :)
Choć na dzisiejsze realia (za dużo rzeczy widziałem, i zauważyłem ze robie się bardzo wybredny...

#7 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 02.03.2006 - |00:48|

i zauważyłem ze robie się bardzo wybredny...

u mnie jest troche inaczej - czym wiecej filmow widzialem, tym nizej stawiam poprzeczke. Po prostu nie chce mi sie w kinie wysilac - kinem ambitnym sie nasycilem do tego stopnia ze mnie od niego odrzuca.
Dlatego mysle ze swiat ten pozegnam ("ascendentuje"?) podobnie jak Babcia Kiepska - ogladajac "Koziolka Matolka" ! :clap:
  • 0
Dołączona grafika

#8 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.03.2006 - |16:31|

To babcia Kiepska już na tamtym świecie? Patrzcie ludzie, co się porobiło :D

W takim razie wspomniana przez Ciebie "Ucieczka z Nowego Jorku" to film historyczny, no nie? Bo dzieje sie przed 2006 o ile dobrze pamietam

E nie do końca. Bo to jest historyczne SF :D

U mnie jest troche inaczej - czym wiecej filmow widzialem, tym nizej stawiam poprzeczke. Po prostu nie chce mi sie w kinie wysilac - kinem ambitnym sie nasycilem do tego stopnia ze mnie od niego odrzuca.

Mnie akurat nie, wręcz przeciwnie. Może dlatego, że jest tyle badziewia, to sięgam zawsze po klasyki. OStatnio zronbiłem sobie powtórkę z kilku takich filmów.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#9 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.03.2006 - |16:52|

Dlatego mysle ze swiat ten pozegnam ("ascendentuje"?) podobnie jak Babcia Kiepska - ogladajac "Koziolka Matolka" !

Ehh fajna bajka :)

ps tak widzę że z 13 dzielnicy schodzimy na temat, "Czy lubimy kino ;)" To nie schodźcie ;)

wwoją drogą pamiętam że do 2003-2004 chłonąłem wszystkie filmy (no sporo ich było) jakie były w kinie, z czego przynajmiej dwa w miesiącu bardzo mi się podobały.
A teraz z 2005 roku chyba w sumie dwa filmy pamiętam (choć sporo tytułów było obiecującyh) w obecnym roku, jak narazie widzę dwa interesujące tytuły, z Careyem i z Atkinsonem (oby się ich tak pisało), przy czym Fun with Dick and Jane już widziałem - taka lekka komedia, ale oczikiwałem więcej. A ta z Fasolą musi poczekać, a poza tym strasznie NIC nie ma w kinie....

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 02.03.2006 - |17:47|

#10 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 03.03.2006 - |21:54|

Powiem tak: uwielbiam francuskie kino akcji - filmy te nie wymagaja zwykle intensywnego myslenia a po całym dniu przydaje się jakiś przerywnik:).

PS. Escape from NY - tez swietny film- to co ze słabe efekty pomysł, realizacja i gra aktorska świetna :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#11 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 15.03.2006 - |12:49|

Całkiem niezły film akcji.
  • 0

#12 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 02.05.2006 - |12:06|

scenariusz beznadziejny, jedyne co to dobre sceny walki ale to i tak niewiele
jak ci sie nudzi to ewentualnie ale lepiej wyjsc na spacer...
  • 0

#13 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.05.2006 - |16:51|

film swietny :)
muzyka rewelacyjna i bardzo pasujaca do klimatow filmu :)
sceny walki......... niesamowite :)
  • 0

#14 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 06.05.2006 - |17:01|

Fajny film ciekawie się go ogladało i extra pokazy walk :clap: :clap:
  • 0

#15 michalgrucha

michalgrucha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoSłupca

Napisano 13.05.2006 - |13:08|

Film taki na wieczor z kolegami, gdzie saczysz sobie browarka.
Fajne sa sceny akcji. Musze mu przyznac, koles wymiata, chociaz ten policjant tez jest niezly. Jezeli bym musiał go oceniac to ewentualnie 6/10, powiedzmy za dobre walki....
  • 0

#16 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.05.2006 - |21:44|

tylko dlaczego dziewczyna bedac uzalezniona od heroiny/kokainy pod koniec filmu nie byla na glodzie ?
usmiechala sie, dawala buzi itp itd a powinna cierpiec straszne meki :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych