Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim/czym jest Q?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 LLD

LLD

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 09.06.2004 - |17:34|

Witam. Zastanawiam sie kim on jest bo w wiekszości postów na ten temat jest on wymieniany ale nie mam pojecia kto lub co to jest. Nie oglądałem zbyt dużo odcinków wiec jak by ktoś mógł tak w po krótce napisać jak to wygląda z tym Q. Dzieki
  • 0

#2 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 09.06.2004 - |17:56|

hmm , Q mozna uznac za istote niemal równa Bogu ( ale nie naszemu JEDNEMU BOGU , Q to bardzeij ktos w stulu bogów starozytnego Egiptu , Grecjii czy Rzymu ) .

Potrafi manipulowac czasem i przestrzenią , w mig potrafi przemieszać różne rzeczy na weileki odłegłosci ( [SPOJLER] TNG " I' Borg " , Q przemieszcza ENT-D do sektora J-25 , co prowadzi do pierwszego spotkania z Borg .,; Manipulacja czasem - stworzenie alternatynwej rzeczywsitości a raczej linii czasowej w TNG All Good Things

mirc: opis jest do Q who? a nie I' Borg
[/SPOJLER]

mirc: http://stv.gwflota.com/q.html <<- spoilery gwarantowane.

Użytkownik mirc edytował ten post 09.06.2004 - |19:25|

• 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#3 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 09.06.2004 - |21:05|

Q jest przedstawicielem rasy, ktora osiagnela bardzo wysoki poziom ewolucji. Jak to powiedzial Q wszechswiat jest dla nich placem zabawy :P :P Rzeczywiscie potrafi manipulowac bez problemu czasem, przestrzenią i materią... no i jest niesmiertelny :ph34r:
  • 0

#4 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 09.06.2004 - |21:12|

Q to rasa cwaniaczków któraosiągneła bardzo wysoki poziom ewolucji a ludzi nekają dlatego iż uwazają , że są oni zdolni do osiągniecia tego poziomu ewolucji :)
  • 0

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.06.2004 - |22:20|

no i jest niesmiertelny

Są śmiertelni - da się ich zabić .

LLD najlepiej dla ciebie bedzie jak obejżysz - takie opisy potrafią zepsuć klimat - a Q jest bardzo ciekawą postacią i posiadającą własny niepowtażalny urok .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 09.06.2004 - |22:33|

Może Q mają takie moce tylko w naszej czasporzestrzeni? W innych są tacy jak my?

gulus nie do końca pewny
  • 0

#7 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 09.06.2004 - |22:39|

Są śmiertelni - da się ich zabić .

LLD najlepiej  dla ciebie bedzie  jak obejżysz  - takie opisy potrafią zepsuć klimat - a Q jest bardzo ciekawą postacią i  posiadającą własny niepowtażalny urok .

Zgadza sie, ale nadal są niesmiertelni ............. hmmm np. jak ci goscie z filmu "Niesmiertelny" gdzie udowadniali sobie swoja smiertelnosc odcinaniem glow pomiedzy soba :P B) Kwestia interpretacji pojecia niesmiertelnosc. W sprzyjajacych warunkach taki Q o ile bedzie tylko chcial moze zyc wiecznie wiec spokojnie mozemy nazwac go niesmiertelnym.

Może Q mają takie moce tylko w naszej czasporzestrzeni? W innych są tacy jak my?

gulus nie do końca pewny

W swojej czasoprzestrzeni rowniez maja taka moc. Moga dowolnie kreowac swoj swiat. Widac to dobrze w kilku odcinkach Voya.

Użytkownik Delphi edytował ten post 09.06.2004 - |22:43|

• 0

#8 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 10.06.2004 - |07:53|

aktor grajacy Q to ma charakterystyczną facjate .... grał w wielu filmach i serialach (oczywiscie drugoplanowe role) np SG1 a ostatnio widziałem go w Andromedzie....

Q to rasa cwaniaków która manipuluje przestrzenią i czasem dla własnych potrzeb i zachcianek. Osobiście ich nie lubię bo jak sie pojawiali w Treku to zawsze to oznaczało kłopoty.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#9 LLD

LLD

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 10.06.2004 - |13:11|

Dzięki za odpowiedzi. Pamietam że widziałem taki odcinek (było to dość dawno), nie jestem pewien czy to był Voyager czy jakaś inna seria ale był tam gość który miał takie "moce" ale mu je zabrano i poprosił o pomoc federacje. Jeżeli to nie był Q. to wyprowadzcie mnie z błędu ...
  • 0

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.06.2004 - |13:29|

Jeżeli to nie był Q. to wyprowadzcie mnie z błędu ...

Tak , to był Q i to było w Next Generation.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 10.06.2004 - |14:08|

Coś podobnego było w Voyagerze , mozliwe że nawet ten epizod z Q pochodzi z VGR a nie z TNG ; nie pamietam już tego
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#12 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 10.06.2004 - |21:38|

ps. na pytanie: kim/czym są Q?
  odpowiadam: aroganckimi typami, którym się wydaję, że wszystko im wolno.

Co nie zmienia faktu, ze kazdy odcinek gdzie pojawia sie Q jest the best B)
  • 0

#13 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 10.06.2004 - |23:39|

... odcinki z Q nie są the best (dla mnie), jednakże warte obejrzenia.
  • 0

#14 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 11.06.2004 - |07:39|

obejżałem wczoraj przypadkiem DS9 1x07 - Q less i dochodze do wniosku, ze rasa Q to nic innego jak awanturnicy i samolubne istoty które robia wszystko by sie zabawić kosztem kogoś innego.... Jednak nie są typami wojowników czy zabijaków ale tez do pomocy nie są zbyt ochoczy ....
  • 0

Dołączona grafika

#15 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 11.06.2004 - |21:43|

@mmisiek - szczera prawda :D
W końcu nie od dziś wiadomo, że Q to największy żartowniś w całym znanym kosmosie, a ludzkość stanowi dla niego niemal wzorcowy materiał do żartów. :lol: A bycie dowcipnisiem raczej nie nastraja do wojowania lub pomocy innym ;>
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#16 NightHawk

NightHawk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoBolesławiec Śl.

Napisano 15.06.2004 - |22:42|

Jednak Q to po prostu Q (coś niezdefiniowalnego) :-))
  • 0

#17 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.06.2004 - |10:12|

A ja się trochę nie zgodzę. Q są bardzo starą rasą wiedzą, widzieli i doświadczyli wszystkiego. Są nieśmiertelni, i trochę się przez to nudzą. Ich podejście do innych ras zależy od osobowości danego Q. Niektórzy w ogóle się nie wtrącają, inni trochę psocą, a jeszcze inni pomagają. W ST: TNG był przypadek, gdzie rodzinka Q przybrała postać ludzką i osiedliła się na Ziemi. Ich celem nie było szkodzenie nikomu. W Voy też poznaliśmy Q, który mieszkał na Ziemi i nawet trochę pomógł ludzkości. Można powiedzieć, że pod względem psychicznym są podobni do ludzi i na wszechobecną nudę reagują w różny sposób.
  • 0

#18 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 16.06.2004 - |17:42|

LLD najlepiej  dla ciebie bedzie  jak obejżysz  - takie opisy potrafią zepsuć klimat - a Q jest bardzo ciekawą postacią i  posiadającą własny niepowtażalny urok .

witam. a czy moglby ktos umiescic spisz wszystkich odcinkow w ktorych wystepuje Q? :D to sobie bym obejrzal tylko te wybrane. albo gdzie taki spis sie znajduje, albo gdzie znajduja sie streszczenia odcinkow na tyle krotkie, ze nie bedzie prawie nic wiadomo o odcinkach ale bedzie wiadomo ze jest w nich Q. chodzi mi o wszystkie star treki: TNG, DS9 i voyager (o ile w tym ostatnim wystepuje).
z gory dzieki!

ps. szukam tez odcinkow z borgiem ale czesc z nich widzialem, chociaz nawet tytulow nie pamietam (dawno to bylo hehe)
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#19 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 16.06.2004 - |17:46|

wiem na pewno, że pierwszy TNG (Gorsza rasa) to o Q i DS9, 1x07 (Q less) a więcej nie pamiętam ale troszke by sie tego zebrało....

Poszukałem za ciebie aktor grający Q nazywa sie John de Lancie a spis filmów i odcinków w treku jakie zagrał masz TUTAJ !
  • 0

Dołączona grafika

#20 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.02.2006 - |23:04|

Może mi ktoś opisać kim jest Q?
  • 0