Skocz do zawartości

Zdjęcie

Munich (2005)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 13.02.2006 - |20:10|

Hm.. powiem Wam tak: czym blizej poczatku filmu tym lepiej. Czym blizej konca tym senniej i, rzekłbym, mniej smacznie.

Pierwsza połowa filmu jest świetnie poprowadzonym filmem kryminalnym. Nie gorszym niz dosc znany "Dzien szakala". Dobrze napisany scenariusz, ciekawie fotografowany. I dobrze zagrany (zwlaszcza epizody).

A pozniej zaczynal mnie film nudzic (2.5h trwa). Jakies filozofowanie, zupelnie zbedne. Przeslanie filmu jest czytelne, ale srodki, ktorych uzyl Spielberg - no nie wiem. Przede wszystkim chodzi mi w okolicach finalu, powiem tylko ze chodzi o seks. Ci ktorzy widzieli - zrozumieja, ci ktorzy nie widzieli - nie dostana po lbie spoilerem.
Nie lubie takiego czegos w kinie, obojetnie jakby uzasadniac. Po prostu nie, i kropka.

Czy warto film zobaczyc jednak? Owszem, na pewno lepsze to niz knot pt "Wojna Swiatow". :/
Mlodzi moga sobie zrobic powtorke z historii lat 70tych. No i, dowiedziec sie o swoich idolach spod znaku Palenstynczykow. :ph34r:
Film jednak nie udziela jasnych odpowiedzi. Bo nie moze. Bo takich nie ma.

W skali 1-10...... no wlasnie mam tu problem.
Ocenie troche dziwnie wiec:
- za pierwszą godzinę z hakiem 8.5 pkt. Za reszte tylko 6.5.

Ps. fajna ta laska, ktora grala "k***ę - morderczynię". Podobna to Paculy, nie? ;)

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 13.02.2006 - |20:17|

• 0
Dołączona grafika

#2 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 13.02.2006 - |21:00|

Trudno jest jednoznacznie ocenic ten film.
Powiem jednak ze jeden z lepszych filmow Spielberga.
Pod wzgledem technicznym-swietny.
Przedstawiony jak dokument a jednak oparty tylko na wydarzeniach ktore mialy miejsce w latach 70.
Duzo dialogow,zbyt wiele poruszonych watkow ktore nie zostaly do konca wyeksponowane.
Jesli ktos ogladal "Miecz Gideona" (ktory porusza ten sam temat) Nie zawiedzie sie.
Spielberg mimo swojego pochodzenia ,mimo wielu podszeptow ze strony prozydowskich amerykanskich "znawcow tematu" nie stanal po zadnej ze stron konfliktu.
Fenomenalnie oddany klimat lat 70.Realistyczne sceny zabijania.
Jedno co mnie naprawde dotknelo in minus (zauwazylem na roznych forach ze nie tylko ja mam takie wrazenia) to sposob ukazania Mosadu ktory bral udzial w polowaniu na arabskich terrorystow.Chodzi mi o ukazanie ich watpliwosci a raczej wyrzutow sumienia(totalna kpina zwazywszy na wywiady w ktorych oswiadczaja ze zadne tego typu uczucia nie mialy i nie maja miejsca).Byla to akcja pod szyldem "No fear,no mercy" i kazdy kto pamieta tamte chwile pamieta i ten slogan.
Film zmusza do myslenia.Gdy film sie konczy nadchodza refleksje.
Jesli chodzi o minusy filmu to na pierwszym miejscu umiejscowie scene koncowa.Nie pasuje mi do reszty :)
Wymieniony juz wyzej sposob pokazania grupy scigajacej palestynczykow.
Zbyt wiele nic nie dajacych dialogow-troszke przekombinowane.
Zamach na Salameha-nie skomentuje bo az mnie krew zalewa. :censored:
W imie poprawnosci politycznej jednak jest kilka przeklaman ale czy mozna sie tego w dzisiejszych czasach wyzbyc calkowicie?
Trzyma w napieciu ale niestety tylko do pewnego momentu.
Film jednak warto zobaczyc.Nie jako dokument i prawda na temat kto zly a kto dobry(sam rezyser nie staja po zadnej ze stron).
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych