Czesc jestem tu nowa. Zastanawia mnie jedno... Jak scenarzysta piszac taki scenariusz filmu, jak matrix, to jak sobie wyobrazal ten swiat matrixa?? Jak sadzicie?? Nie moge tego pojac, jak wpadl na taki pomysl...
A jesli wiecie, to napiszcie tez ile moze zarabiac taki scenarzysta? Z góry dziekuje.. :hyhy:
Matrix.... jak to jest??
Rozpoczęty przez
agasa
, 01.02.2006 - |14:09|
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01.02.2006 - |14:09|
Napisano 01.02.2006 - |14:18|
To bardzo proste. Istnieją dzieła wcześniejsze o zrzynanie z których Wachowscy są podejrzewani. Istnieją kierunki w filozofii, które zakładają, że widziany przez nas Świat jest iluzją. Jedyne co było potrzebne to wpaść na pomysł nakręcenia o tym filmu, potem już z górki, bo jest sporo materiałów źródłowych pomocnych w tworzeniu a sam obraz Świata to już niewielki wysiłek umysłowy (bo wykonanie to już co innego).
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 01.02.2006 - |14:20|
ooo... dzieki.
Fajnie, ze na moje pytanie odpisał sam VIP.
A czy oprocz VIP'a, ktos jeszcze mi powie, jakie jest jego zdanie????
Fajnie, ze na moje pytanie odpisał sam VIP.
A czy oprocz VIP'a, ktos jeszcze mi powie, jakie jest jego zdanie????
Napisano 08.02.2006 - |23:06|
Hans Olo powiedzial chyba wszystko....
Wachowscy podkradli kilka pomyslow z innych dziel...Niektorzy mowia ze nawet caly pomysl.
Nie potrafie sobie przypomniec ktory filozof twierdzil ze wszystko co widzimy i czujemy nie musi byc realne,lub nawet nie jest realne
Wachowscy podkradli kilka pomyslow z innych dziel...Niektorzy mowia ze nawet caly pomysl.
Nie potrafie sobie przypomniec ktory filozof twierdzil ze wszystko co widzimy i czujemy nie musi byc realne,lub nawet nie jest realne
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA
Napisano 08.02.2006 - |23:34|
Platon
rzeczywistość materialna jest jedynie odbiciem wiecznych i niezmiennych idei. Jak gwiazdy odbite nocą na powierzchni stawu
rzeczywistość materialna jest jedynie odbiciem wiecznych i niezmiennych idei. Jak gwiazdy odbite nocą na powierzchni stawu
Napisano 09.02.2006 - |00:42|
Ale co to w ogole za pytanie jest?
Abstrahujac od tego,czy W. czerpali z innych dziel czy nie->To jest pytanie na poziomie kilkulatka. Po prostu niektorzy maja talent do wymyslania historii i tyle.Inni z kolei biegaja zaeyebiscie na 100 metrow a przeciez nie ma sensu pytac "no ale jak on to zrobil,ale jak..".
Abstrahujac od tego,czy W. czerpali z innych dziel czy nie->To jest pytanie na poziomie kilkulatka. Po prostu niektorzy maja talent do wymyslania historii i tyle.Inni z kolei biegaja zaeyebiscie na 100 metrow a przeciez nie ma sensu pytac "no ale jak on to zrobil,ale jak..".
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla
#7 Gość_Vendetta_*
Napisano 24.03.2006 - |11:00|
Zarówno Andy, jak i Larry Wachowscy - od młodych lat pasjonowali się kulturą Manga, grami komputerowymi, oraz filmami kung-fu. Przede wszystkim jednak - tworzeniem komiksów. A co się z tym wiąże - wymyślali coraz to nowsze historie. Zapewne kojarzycie film Assassins, gdzie grali Antonio Banderas oraz Sylvester Stallone. Film, jaki widzieliśmy - stworzony został w oparciu o zmieniony później scenariusz, napisany właśnie przez braci Wachowsky.
Następnie - by zdobyć przychylność Warner Bros - nakręcili film zamykający się w budżecie 5 milionów dolarów, a opowiadający historię lesbijskiej pary uciekającej z brudnymi pieniędzmi.
Matrix jest ich niejako trzecim dziełem. Oczywiście zebrali w całość wiele elementów, jakie poznali podczas swojego raczkowania w temacie scenariuszy. Stworzyli mix różnych kultur, światopoglądów, oraz religii. Nader udany mix.
Jak Wachowscy wpadli na pomysł świata Matrixa? To wiedzą tylko oni sami. Jednak zanim odpowiemy sobie na to pytanie - zadajmy sobie inne: Skąd Picasso wziął talent do malowania? Jak to się stało, że Bethoven napisał tyle fascynujących linii melodycznych?
Geniuszem się nie stajemy. Geniuszem się rodzimy!
Zarobki scenarzysty? Proporcjonalne do przychodu ze sprzedaży biletów na film, do którego napisał scenariusz. Może nie tyle zarobki, co po prostu "nagroda finansowa" za... realizowanie swoich marzeń i wizji. A przy okazji pozwalanie nam oderwać się od szarej rzeczywistości.
Następnie - by zdobyć przychylność Warner Bros - nakręcili film zamykający się w budżecie 5 milionów dolarów, a opowiadający historię lesbijskiej pary uciekającej z brudnymi pieniędzmi.
Matrix jest ich niejako trzecim dziełem. Oczywiście zebrali w całość wiele elementów, jakie poznali podczas swojego raczkowania w temacie scenariuszy. Stworzyli mix różnych kultur, światopoglądów, oraz religii. Nader udany mix.
Jak Wachowscy wpadli na pomysł świata Matrixa? To wiedzą tylko oni sami. Jednak zanim odpowiemy sobie na to pytanie - zadajmy sobie inne: Skąd Picasso wziął talent do malowania? Jak to się stało, że Bethoven napisał tyle fascynujących linii melodycznych?
Geniuszem się nie stajemy. Geniuszem się rodzimy!
Zarobki scenarzysty? Proporcjonalne do przychodu ze sprzedaży biletów na film, do którego napisał scenariusz. Może nie tyle zarobki, co po prostu "nagroda finansowa" za... realizowanie swoich marzeń i wizji. A przy okazji pozwalanie nam oderwać się od szarej rzeczywistości.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych