Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 197 - S10E03 - The Pegasus Project

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (238 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (126 głosów [58.88%])

Procent z głosów: 58.88%

2. 9,5 (39 głosów [18.22%])

Procent z głosów: 18.22%

3. 9 (28 głosów [13.08%])

Procent z głosów: 13.08%

4. 8,5 (11 głosów [5.14%])

Procent z głosów: 5.14%

5. 8 (5 głosów [2.34%])

Procent z głosów: 2.34%

6. 7,5 (3 głosów [1.40%])

Procent z głosów: 1.40%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.01.2006 - |19:25|

SPOILERY

Gdy zagrożenie ze strony Ori wobec naszej galaktyki narasta SG-1 ciągle poszukuje sposobu na powstrzymanie złych ascendatów. Ciągle poszukują potężnej broni stworzonej przez Merlina, który także był Latinianem i powrócił na Ziemię 10 000 lat temu.
Merlin był ascendatem, ale przyjął ponownie ludzką formę by stworzyć broń w celu walki z Ori która umożliwiłaby zniszczenie danych ascendatów. Prace prowadził w ukryciu przed resztą, których zasadą jest brak interweniowania w życie nie-ascendatów.
Kontynuując poszukiwania Daniel wraz z Valą udaje się do miasta Pradawnych – Atlantydy, na której to Ziemia ma teraz swoją placówkę. W pomieszczeniu hologramów odkryli postać 30-40 letniej Morgan Lafey która pełni rolę interfejsu. Z pomocą doktor Weir szukają pomocy Morgan w odkryciu lokalizacji broni Merlina nie zważając uwagi na to że Merlin najwyraźniej sprzeciwił się reszcie Latinanom i Pradawnym tworząc ją.
W międzyczasie Carter, Teal’c i Mitchell na pokładzie Odyseji uczestniczą w niebezpiecznej misji.
Potem okazuje się że Morgan nie jest wcale hologramem, a prawdziwym Lantianem, która sama nagina reguły chcąc pomóc ludziom w walce z Ori.
Zdradza że Lantianie osiadli na Ziemi tysiąclecia temu i odkryli tu tylko prymitywnych ludzi. Nie mieli nadziei na odbudowanie wielkiego społeczeństwa, więc się rozdzielili, jedni zakładali cywilizacje, inni przeżyli resztę swego czasu spędzając go na medytacji. W ten drugi sposób Morgan i Merlin pewnego dnia odkryli sposób ascendacji.
Gdy Merlin zdecydował się zbudować broń przeciwko Ori Morgan została wysłana przez resztę by go obserwować.
Daniel i Weir wiedzą jednak że zgodnie z legndą Merlin i Morgan są rywalami. Jeśli więc została wysłana by go obserwować i w razie konieczności zatrzymać, czy naprawdę jej intencją jest byśmy znaleźli tę broń?

Użytkownik SGTokar edytował ten post 28.02.2006 - |18:53|

Log65: Happy camper

#2 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 29.07.2006 - |06:45|

Co tu dużo mówić 10/10 :)
Po porstu rewelacja, przede wszystkim SG-1 + SGA, oczwiście Rodney i Sam, po prostu rewelacja :D
...halucination... ...was I naked... ...partially... :] Do tego akcja z cytryną :)
Do tego dużo informacji, pozostałe 2 planety Merlina, na których raczej nie znajdziemy broni, Pradawni niestety nam nie pomogą.
Niezły pomysł, z tą czarną dziurą i przeskoczeniem sygnału. Chociaż dużo, dużo szcześcia, o ile zniszczenie Hive Ship'u to jeszcze profesionalizm, o tyle zniszczenie statku Ori to czyste lotto, ale udało się. Chociaż pewnie pozostałych 3 statków pewnie nie uda się tak rozwalić, ale dalej jeden do przodu :]
  • 0
Master of possimpible ;)

#3 Klorel

Klorel

Organizator

• VIP
  • 195 postów

Napisano 29.07.2006 - |06:47|

No to już widziałem :D .

Tak, jak pewnie większość z nas przewidywała, odcinek był ZAJE :censored: STY :clap: .
Interakcje i wymiany zdań pomiędzy McKay'em i Carter ... PO PROSTU MIODZIO :] , zresztą tak samo, jak sprzeczki McKay'a i Mitchell'a no i oczywiście Daniela i Vali :D .
My mamy pierwsze zwycięstwo nad Ori :afro: , Atlantis zniszczyło kolejny HS Wraith :hyhy: no i wszyscy ogólnie byliby zadowoleni, gdyby nie jeden szczegół... Te wredoty ;) Pradawni nie chcą nam w ogóle pomóc w walce z Ori, ale my i tak sobie poradzimy bez nich :hyhy: .

W każdym razie odcinek oceniam na mocne 9,5 a coś więcej niech napisze ktoś inny, bo ja teraz musze zabierać się już niestety do "roboty" B) .

W każdym razie ja proszę więcej takich odcinków w tym sezonie :hyhy: .
  • 0
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI.

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 29.07.2006 - |07:56|

A więc muszę powiedzieć,że z wielką przyjemnością mi się oglądało ten odcinek.

A teraz co mi sie podobało:

-- sam początek Odysseja podchodząca do Atlantydy -miodzio

-- nareszcie SG-1 i przede wszystkim Daniel w Atlantydzie :D
-- fajnie zobaczyć SG-1 + niestety częśc zespołu SG-A wspólnie na naradzie ,szkoda,że tak mało Sheparda
-- McKay i Carter w jednym pomieszczeniu :clap: to trzeba zobaczyć i jak jej mówił o swoim ,,marzeniu"
-- Mitchell + cytryna = super broń na ............
-- Daniel + Vala w pokoju holograficznym i ich dysputy.No i oczywiście Pradawna [czy ona nie grała w JAG?]
-- Odysseja przy czarnej dziurze o Tealc przy super wrotach Ori - SUPER pomysł i akcja [ na początku odcinka trochę się zastanawiałem gdzie wcięło Tealca]

-- Odysseja + Hiveship + Oriship - czy można chcieć czegoś więcej? ;)

Podsumowując odcinek poprostu piękny ma w sobie wszystko to co potrzeba i na co czekałem i dlatego mi się podobał.

Ja chcę więcej takich odcinków.

ps.ciekawe czemu nie pokazali nic co u ,,Czerwonego Kapturka" .
ps.a teraz pora na SG-Atlantis ciekawe jak im wyszedł ten odcinek.Mam nadzieję ,że równie udanie co SG-1.

Użytkownik biku1 edytował ten post 29.07.2006 - |08:10|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#5 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 29.07.2006 - |09:10|

Jakże piękny poranek miałem :D Odcinek po prostu WYMIATA!! Nawet nie wiem od czego zacząć... Tyle perełek dawno nie było. Już sam początek zapowiadał rewelacyjny odcinek. Ach ta ekscytacja Daniela ;) Z kolei przy podejściu do Atlantis czułem się, jakbym ją znów po raz pierwszy widział :)

Dialogi w tym odcinku po prostu wymiatają. Daniel i Vala, Daniel i Pradawna, Rodney i Sam, Mitchel i Sheppard i w sumie można by jeszcze wymieniać :)

Rodney pracujący w warunkach zagrożenia życia! No po prostu świetne :)

Sam odcinek daje kilka odpowiedzi. Widać, że jeśli nie Asgard, to Tauri na pewno już sobie dadzą radę :) (jednak Asgard też pracuje). Do tego wiemy, że wśród Pradawnych jest garstka, która pewnie zechce jeszcze nam pomóc, balansując na granicy ich praw. Jednak raczej na nic więcej liczyć nie możemy, bo jest ich ciągle 'not enough'.

Dwa zestrzelenia za jednym zamachem. W dodatku jedno zestrzelenie najwyższego kalibru :) Pewnie długo nam będzie czekać na następne, a teraz będzie już z górki, ale co mi tam, ' three to go!'

Dosyć nieskładnie piszę, ale cóż, tyle emocji to nawet w pilocie nie było :) Jaką inną ocenę można tu wystawić niż 10? No właśnie. Nie da się innej :P
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#6 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 29.07.2006 - |10:32|

10 Pierwsze 2 odcinki sez. jak dla mnie były porażką ale ten był super wszyscy przede mną już wszystko napisali no prawie wszystko....
Co do diaska miała na myśli Morgan mówiąc ,że broń Merlina nie jest .....
chyba chiał powiedzieć ,że nie jest tym czym miała być lub tym czym się wydaje to jest ciekawe.
No i jak zwykle Writh wyszli na pół mózgów :P ale to już standar chyba są na głodzie :P
  • 0

#7 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 29.07.2006 - |11:15|

Zdecydowanie odcinek daje radę i to bardzo :D

Oglądając ten odcinek dochodzę do wniosku, że powinni bardziej wykorzystywać Padawnych w sensie, że powinno być więcej z nimi rozmów itp. Jak widziałem Daniela z "hologramem" to od razu przypomniał mi się klimat jaki można było zobaczyć w Threads z 8 sezonu. Po prostu coś wspaniałego, zaangażowanie Daniela, rezygnacja i świadomość klęski "hologramu", za takie sceny kocham SG :] No i początek z Danielem, dawno nie widzieliśmy go tak podekscytowanego, a jakie zaskoczenie gdy wylecieli nad Atlatis (spoilerów nie czytałem, a i tytuł wyleciał mi z głowy). Sheppadr i Mitchel od razu się dogadują, że nie wspomnę o McKayu i Carter :D

Ciekawe jakia będzie reakcja Ori, "Czerwony kapturek" na pewno nie będzie zadowolony :] No i strata 25% sił w naszej Galaktyce musiała ich zaboleć, ciekawe jakie teologiczne wyjaśnienie znajdą :] Bo, że ciemne masy w nie uwierzą to wiem, ale ciekawe jak Priory będą to tłumaczyć.

9.
  • 0

->1019<-

#8 WiTT

WiTT

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 29.07.2006 - |15:01|

Przepiękny odcinek, jak już wszyscy pisali, miodzio :D
Fabuła, akcja, efekty specjalne. To razem wszystko i wszyscy w jednym odcinku... a gdyby tak cały sezon był.. ojej.. :P

Nie będę pisał więcej, bo wszystkie achy i ochy poprzednicy wypisali. Dałem 9,5 ale mogłem dać 10 i też było by to z czystym sumieniem :]

... mamy pierwszy zniszczony Ori Ship.. mało się nie rozpłakałem ze szczęścia :hyhy:

Co do diaska miała na myśli Morgan mówiąc ,że broń Merlina nie jest .....

hymm... "nie jest.. na planetach tych", "nie jest... skuteczna już na Ori". Oj, to drugie przeze mnie dopisane mogło by boleć, oj :/
  • 0

#9 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 29.07.2006 - |15:13|

A może teraz mi się nasuneło masz racje nie jest na tych planetach gdzie najlepiej ukryć coś takiego :P ...... ja bym to ukrył na atlantydzie Merlin wiedział ,że pradawni Ascendentowali i ,że na 100% nikt nie wróci
Ta zabawa z hologramem nasuneła mi jeszcze jedną myśl może ktoś wie Morgan miała pilnować Merlina wiec co czyżby ona była tym hologramem ok 2 lat jak już rozpoczeła się ekspedycja czy podszyła się tylko pod program ten 1 raz to dość ciekawy aspekt.
  • 0

#10 dUD3k

dUD3k

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 29.07.2006 - |15:30|

Odcinek bardzo dobry. Ogladajac poprzedni myslalem ze mogliby juz dac cancel ;> gdyz poczatek sezonu nie zachwycal az do tego epa. Z powodzeniem mogliby sobie darowac sga w tym tygodniu na rzecz sg1 ; >
10/10

@Raptorek
"czyżby ona była tym hologramem ok 2 lat jak już rozpoczeła się ekspedycja czy podszyła się tylko pod program ten 1 raz to dość ciekawy aspekt."

Wg mnie byla na atlantydzie juz za nim pojawila sie ekipa sga, ile przed tego chyba nie wiadomo, ale napewno od czasu pojawienia sie sga ujawniala sie tylko jako hologram i nie tylko raz gdyz Elizabeth mowi o niej wiec wczesniej napewno tez sie pokazywala ; > jednak wtedy nikt nie byl na tyle sprytny zeby rozgryzc iz nie jest hologramem ; >
  • 0

#11 WiTT

WiTT

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 29.07.2006 - |16:05|

Ta zabawa z hologramem nasuneła mi jeszcze jedną myśl może ktoś wie Morgan miała pilnować Merlina wiec co czyżby ona była tym hologramem ok 2 lat jak już rozpoczeła się ekspedycja czy podszyła się tylko pod program ten 1 raz to dość ciekawy aspekt.

Z rozmowy i fabuły wynika że wcześniej był hologram prawdziwy, bo zżerało im energię i to dosyć sporo. Dopiero tym razem pod hologram podszyła się Ona. Widać uważnie Ci co ascendowali obserwują Daniela. Jak powiedziała, jest wśród nich grupa która by chętnie pomogła nam, ale jest ich za mało. Widać Daniel nawet jako ascendowany nieźle im tam nagadał i dał się we znaki, że teraz patrzą tam na niego tu. I widocznie dlatego dopiero teraz się tu pojawiła. Chciała mu dać te dwie planety jako hologram, a ten podejrzliwiec ją przejrzał i odkrył :P
Taka jest moja teoria na to :)
  • 0

#12 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 29.07.2006 - |17:29|

WiTT: moja tez :)

Ja odrazu wiedzialem ze cos nie tak jest jak ona odpowiedziala na to pytanie Daniela, tuz to nie bylo logiczne.

A może teraz mi się nasuneło masz racje nie jest na tych planetach gdzie najlepiej ukryć coś takiego

Nie, to nie ma zadnego sensu. Po co mowic "bron merlina nie jest ... na tych planetach/skuteczna. To nie ma sensu, jak mozna to powiedziec krocej. Moim zdaniem chciala ona powiedziec "bron merlina nie jest tym czym myslicie", czyli nie jest wisiorkiem (wisiorek to klucz lub wskazowka, ale to pewnie dopiero w 1020 sie dowiemy)

Dalem 9, skonczyly sie dobre czasy ;) Zaczynam oceniac ogolnie a nie poszczegolnie odcinki :D.

Użytkownik Modes edytował ten post 29.07.2006 - |17:30|

• 0

#13 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.07.2006 - |18:32|

Zdecydowanie 10 ! :)
Najlepszy odcinek 10 sezonu :) i jeden z najlepszych wątku o Ori :D

Wkońcu scenarzyści się postarali :)
I te odzywki drużyn z Atlantis i SGC jak i groźba w strone Mackeya i żarty o nim bomba :)
Widać że serial na nowo się rozkręca :D oby tak dalej.

Użytkownik komar edytował ten post 29.07.2006 - |18:33|

• 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#14 Ronni

Ronni

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.07.2006 - |18:50|

Co tu duzo mowic:

bede malo oryginalny...odcinek wysmienity!!!! :clap: :clap: :clap:
wszystko bylo super...nawet Sheppard i Mitchell ktorzy zwykle mnie denerwuja teraz az milo bylo sluchac dialogow tych postaci :P

Sam+Rodney - nie trzeba komentowac :)

ocena 10 Najlepszy odcinek tego lata jak na razie :D

p.s. a ja mam taka cicha nadzieje i przeczucie ze Pradawni jednak jeszcze nam pomoga...byc moze zobaczymy jeszcze ta Morgane bo calkiem fajna z niej babka :)
< moze ja wypedza jak Daniela i zastapi Teyle w obsadzie Sg Atlantis> hehhehe :lol: to taki zart oczywiscie :]
  • 0

#15 Aluno

Aluno

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.07.2006 - |19:20|

dalem 10 wiadomo dlaczego, wszystko mi sie podobało :) pozatym ze ta Pradawna popelnila spory blad, nie powinna rzucic okiem na Daniela :D ale dzieki temu wszystko sie rozwinelo :D mysle ze producenci zalatwia nam taki final :D gdzie bedzie "PETA" Wojna :D Asgard ludzie jaffa te futrzaki :D te Alieny ktore byly w jakims tam odcinku SG-1 ponoc dobrzy i Pradawni :D wojna pomiedzy Ascendami i wszystkimi istniejacymi istotami w naszej galaktyce to by bylo cos, nie wiem czemu ale sie na to nastawilem :D ze bedzie pokaz wojny, efektow specialnych jakich jeszcze nie widzielismy w zadnym filmie lub przynajmniej w Stargate :)
  • 0
Look up in the SKY :) because greatest hero Returns :)

#16 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 29.07.2006 - |19:37|

Odcinek wyśmienity po prostu brak słów cos pięknego 10 a nawet więcej

Dialogi na najwyższym poziomie. Daniel i Vala, Daniel i Pradawna, Rodney i Sam, Mitchel i Sheppard mam nadzieje że jeszcze w jakimś odcinku wszyscy razem się spotkają

Co do pradawnych to może FURLINGI ich namówią żeby pomogli??

Wreszcie rozwaliliśmy statek ORI troche szczęśliwie ale zawsze to o jeden ORISHIP mniej

Odcinek kapitalny oby więcej takich czekam na JACKA i FURLINGI
  • 0

#17 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 29.07.2006 - |19:58|

No ! W końcu crossover! I to udany :) ....
  • 0

#18 Thor

Thor

Starszy szeregowy

• VIP
  • 112 postów
  • MiastoCiechanów

Napisano 29.07.2006 - |21:45|

Oby wiecej odcinków SG1+SGA. [beeep] pomysł z wrotami i ta akcja jakoś nabrała predkości zwykle to dwa statki na przeciw siebie strzelają :huh: a tu ganiają się do okoła czarnej dziury :lol: Oby taka prędkość pozostała w dalszych odcinkach ^_^

Ocena 10 B)
  • 0
Sg1 - Far - B5 Rulezzzzzzzzz !!!!!!!!!!!!!

Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!

#19 Blackregis

Blackregis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 29.07.2006 - |22:12|

Jako, że to mój pierwszy post to na początku się przywitam ze wszystkimi ;)
Odcinek obejrzałem i bez większego zastanowienia dałem 10.
Wg mnie jest to jeden z najlepszych odcinków całego SG-1.
Przede wszystkim dzięki wydarzeniom w pomieszczeniu holograficznym. Rozmowa była świetna i to zdanie ... "You are not really hologram, are you?" - długo pozostanie w pamięci ;)
Wydarzenia z wrotami i statkami były dla mnie tylko tłem, choć trzeba przyznać, że świetnie wykonanym.

pozdr
  • 0

#20 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.07.2006 - |22:20|

Odcinek 10x03 jest po prostu świetny. Dwie równoległe ważne akcje. Świetnie przedstawiona sytuacja. Do końca nie wiadomo czy obie misje się powiodą. No i błyskotliwość Daniela (niby nic takiego ale zagrał to świetnie).
Dociekliwość Vali i jest bezpośredniość rozwala. Wyraźnie widać odwzorowanie załogi SG-1 i SG-A. Od razu się dogadują.
No i nareszcie Zniszczono chodź jeden statek ORI (niby przypadkowo ale za to udało się)

Po prostu super
Pozdrawiam
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych