Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pride & Prejudice (2005)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 23.01.2006 - |23:35|

Pewnie dziwi Was,że facet, fan Treka, B5, BSG ogladał ten film. No cóż, jestem fanem serialu Duma i Uprzedzenie z 1995 roku. Lubię oglądać historie z "wesołej starej Anglii" - wnętrza, zamki, wrzosowiska itp. W serialu bardzo spodobała mi się postawa pana Darcy - full power lekceważenie wszystkich ;). Nie za biedę i mały majątek ale za głupotę i brak ogłady, walkę o narzeczonego dla córki. Teraz miałem okazję porównać serial z filmem z Keirą Knightley, jako Elizabeth Bennett. No cóż, film jest ładny, choć z konieczności obcięto wiele scen i wątków z serialu i książki. Postacie jednak zawodzą. Szczególnie pan Darcy. Colin Firth przerasta Matthew MacFadyena o dwie głowy. Jest o wiele lepszy (zresztą rola Firtha w tym serialu stała się kultowa. Keira w porównaniu z Jennifer Ehle nie zawodzi ale jest do tej roli zbyt ładna (gdzie w Anglii ładne kobiety !) oraz gra zbyt żywiołowo. Nie pamięta,że panna wtedy musiała utrzymać swój język na wodzy i być bardziej dystyngowaną. Znakomity jest Donald Sutherland jako tata Bennett. Choć niewiele w sumie ma do pogrania.
Film na podstawie klasyka światowej literatury, paniom na pewno się spodoba, faceci, no cóż mogą przysnąć.
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych