Skocz do zawartości

Zdjęcie

Saga Endera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 ArTi

ArTi

Kapral

• VIP
  • 187 postów
  • MiastoMielec

Napisano 15.12.2005 - |19:03|

Dla tych ktorzy czytali Gre endera i dalsze czesci.

W tym zbiorze znalazło się opowiadanie, od którego wszystko się zaczęło, a także trzy kolejne opowieści ze Świata Endera. 'Chłopiec z Polski' i 'Zmora nauczyciela' to opowiadania poprzedzające 'Grę Endera'. Przedstawiają pierwsze próby Hegemonii, starającej się rekrutować młode błyskotliwe umysły, i o spotkaniu rodziców Endera. Akcja opowiadania 'Doradca inwestycyjny' jest osadzona w czasach przed heroicznym powstaniem Endera i opowiada o jego pierwszym spotkaniu z Jane - osobistą asystentką, która zmienia jego życie na zawsze. Wraz z oryginalną nowelą 'Gra Endera' opowiadania te stanowią lekturę obowiązkową dla legionów fanów Carda oraz są wspaniałym początkiem dla nowych czytelników, którzy dopiero poznają tego autora - wizjonera.

http://www.megaupload.com/?d=3U6XSF3S
:D

Użytkownik ArTi edytował ten post 15.12.2005 - |19:15|

• 0
Być człowiekiem to znaczy zmieniać się by stać się lepszym
J.L. Picard

Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

#2 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 19.12.2005 - |18:50|

Ja niestety czytałem tylko Grę Endera, a nawet ją posiadam. Pewnie dużo straciłem. W każdym razie ta książka jest super. Warto sięgnąć po nią. Opowiadanie o genialnym strategu i tego, co wynikało z jego pomysłow jest ciekawie rozwinięte.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#3 psycholafey

psycholafey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 16.01.2006 - |13:05|

http://www.imdb.com/title/tt0400403/
bedzie/jest robiony film... za kamera ma stanac wolfgang petersen (das boot/troy/ + w tym roku jego rimejk tragedia posedjona...) najciekawsze ze scenariusz ma pisac nie kto inny jak autor cyklu :) wiec jest sznasa na dobra adaptacje

Użytkownik psycholafey edytował ten post 16.01.2006 - |13:09|

• 0

#4 Tom0000

Tom0000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 17.08.2006 - |13:53|

Jak kiedys czytalem Gre Endera to byla to pozycja genialna. Kolejne tomy to juz tylko sprawna warsztatowo produkcja bez ambicji na cos wiecej.
  • 0

#5 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 19.08.2006 - |15:17|

Jak kiedys czytalem Gre Endera to byla to pozycja genialna. Kolejne tomy to juz tylko sprawna warsztatowo produkcja bez ambicji na cos wiecej.

No co ty z tego co mi wiadomo to sama "Gra Endera" jest najbardziej odkrywcza z jego ksiazek ale to "Mówca Umarłych" jest jego najlepsza ksiazka. Jest jeszcze jedna czesc z serii a mianowicie "Cien Endera" a opowiada ona historie Groszka, jest co prawda gorsza od Gry.. ale i tak fajnie sie ja czyta. No byly jeszcze "Glizdawce" i seria o Alvinie no ale to juz zupelnie co innego. Dla tych co lubia O.S. Card'a oraz gry akcji polecam gre: "Advent Children" scenariusz do niej pisal wlasnie Card. I podobno maja jeszcze plany na film, ale to tylko plotka.
  • 0

Greed is eternal.

#6 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 11.09.2006 - |20:09|

No co ty z tego co mi wiadomo to sama "Gra Endera" jest najbardziej odkrywcza z jego ksiazek ale to "Mówca Umarłych" jest jego najlepsza ksiazka. Jest jeszcze jedna czesc z serii a mianowicie "Cien Endera" a opowiada ona historie Groszka, jest co prawda gorsza od Gry.. ale i tak fajnie sie ja czyta. No byly jeszcze "Glizdawce" i seria o Alvinie no ale to juz zupelnie co innego. Dla tych co lubia O.S. Card'a oraz gry akcji polecam gre: "Advent Children" scenariusz do niej pisal wlasnie Card. I podobno maja jeszcze plany na film, ale to tylko plotka.

Mówca Umarłych mnie znudził to Gra była genialna, no może nie genialna , ale miała to "coś".
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#7 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 18.09.2006 - |01:51|

Czytałem Grę Endera, Mówcę Umarłych i Ksenocyd. Wiem, że cykl jest znacząco dłuższy, ale jakoś nie wpadły mi w ręce kolejne części. Te, które czytałem, były świetne. Najbardziej do gustu przypadł mi Ksenocyd i Gra Endera. Z czystym sumieniem mogę polecić całą serię, a fakt, że robią film może tylko cieszyć :D .
  • 0

#8 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 11.02.2007 - |00:18|

Czytałem Grę Endera, Mówcę Umarłych i Ksenocyd. Wiem, że cykl jest znacząco dłuższy, ale jakoś nie wpadły mi w ręce kolejne części. Te, które czytałem, były świetne. Najbardziej do gustu przypadł mi Ksenocyd i Gra Endera. Z czystym sumieniem mogę polecić całą serię, a fakt, że robią film może tylko cieszyć :D .

popieram, mam identyczne odczucia i czekam na film :)
myślę, że technicznie prosta sprawa do zekranizowania, nie powinno być kłopotu, chociaz ostatnie "dzieło" Petersona (Posejdon)oceniam na trzy minus ale każdemu może się zdarzyć, generalnie trzymam kciuki
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#9 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 12.04.2007 - |17:54|

I ja też czytałem - nawet wszystkie trzy mam w swojej biblioteczce - ale wracam tylko do GRY - w pozostałych brakuje pary , właśnie tego co było w GRZE.
Platon

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 12.04.2007 - |18:00|

• 0
Platon

#10 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 03.05.2007 - |13:46|

Ja jeszcze polecam równoległą trylogie tego autor "Cień Endera" "Cień Hegemona" oraz "Teatr Cieni". Rozpoczyna sie w tym samym czasie co akcja gry ale głównym bohaterem jest najbardziej zaufany podkomendny Endera Groszek. Nie będę tu streszczał książki ale trylogia jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie POLECAM
  • 0

#11 Spite

Spite

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 05.09.2007 - |14:49|

Jeśli chodzi o O.S.Card'a to polecam wszystkim "Mistrza Pieśni"...moim skromnym zdaniem bije Endera..
  • 0

#12 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 04.11.2007 - |22:05|

Ja jeszcze polecam równoległą trylogie tego autor "Cień Endera" "Cień Hegemona" oraz "Teatr Cieni". Rozpoczyna sie w tym samym czasie co akcja gry ale głównym bohaterem jest najbardziej zaufany podkomendny Endera Groszek. Nie będę tu streszczał książki ale trylogia jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie POLECAM

tak woli ścisłości to niedawno wyszła czwarta i chyba ostatnia część cyklu o groszku "Cień Olbrzyma" polecam
  • 0

#13 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 09.11.2007 - |22:08|

tak woli ścisłości to niedawno wyszła czwarta i chyba ostatnia część cyklu o groszku "Cień Olbrzyma" polecam

A PDFa ktoś ma całej kwadrylogii o Groszku? Bo Trylogię Endera przeczytałem i miałbym ochotę na więcej :)
  • 0

->1019<-

#14 angel80

angel80

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 05.07.2009 - |19:45|

A PDFa ktoś ma całej kwadrylogii o Groszku? Bo Trylogię Endera przeczytałem i miałbym ochotę na więcej :)

Czemu trylogia, ja czytałem cztery części : "Gra Endera", "Mówca Umarłych", "Ksenocyd" i "Dzieci Umysłu". W zeszłym roku wydany został "Ender in Exile" (nie wiem czy w Polsce został już wydany) który umiejscowiony jest pomiędzy Grą a Mówcą.

Seria cała jest według mnie znakomita (nie czytałem jeszcze "Ender in Exile" wiec na jego temat niemego się wypowiedzieć).Fakt że charakter 3 ostatnich części jest trochę inny od Gry może zniechęcać niektórych (już sam początek gdy okazuje się że różnica czasu miedzy końcem Gry a początkiem Mówcy to ok.3000 lat może wprowadzić czytelnika w niezłe osłupienie :) ),ale ja osobiście polecam całą serie Endera.

No i co do filmu to najwyraźniej nie powstanie. Zamiast tego wydawany jest teraz komiks.

Użytkownik angel80 edytował ten post 05.07.2009 - |21:22|

• 0

#15 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.08.2009 - |16:21|

Zachęcony achami i ochami nad Grą Endera przeczytałem i powiem że nic specjalnego, żeby nie powiedzieć dosadniej.

Wyczuwalny jest styl SciFi znany z czasów sprzed Star Wars, nastawiony na naukowy wyjaśnienia.

Niestety książka zalatuje Trekiem a broń z której kilka myśliwców jednym strzałem dezintegruje planetę robali jest tak kretyńskim pomysłem że szkoda gadać. Brak umiaru przebijający Treka.

Kolejna super hiper broń, zresztą jak nasz super hiper genialny dzieciak, którego jeszcze od biedy da się przełknąć.

Poza tym utopijne rozumienie władzy, zwłaszcza demokracji gdzie jakiś anonimowy bloger przejmuje władzę nad światem bo tak dobrze i celnie pisze. Bełkot i błazenada.
Kontrola nadmiaru urodzeń w bogatych państwach przyszłości budzi rozbawienie i dowodzi kolejnego niezrozumienia zasad działania społeczeństw i ekonomii.

Szkolenie się jeszcze jakoś broni, istniejący Układ Warszawski też da się przełknąć.

O samych robalach/mrówkach nie wspominam bo i po co kopać leżącego.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#16 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.05.2010 - |19:40|

Mówca Umarłych - najwyżej średni z kolejnym bełkotem nie ingerowania w życie tubylców itp.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#17 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.02.2011 - |06:16|

Niedawno przeczytałem Grę Endera, to pora kilka słów napisań.

http://www.imdb.com/title/tt0400403/
bedzie/jest robiony film... za kamera ma stanac wolfgang petersen (das boot/troy/ + w tym roku jego rimejk tragedia posedjona...) najciekawsze ze scenariusz ma pisac nie kto inny jak autor cyklu :) wiec jest sznasa na dobra adaptacje

Stary post, ale niestety trzeba rozwiać nadzieje. Film się opóźnia, obecnie Ender's Game ma mieć premierę w 2013, co moim zdaniem nie jest niczym pewnym. Z krótkiego researchu wynika też, że 2009 roku skreślono Petersena z reżyserii. Więc obecnie poza datą i tytułem nie ma chyba nic.

A wracając do książki. Czyta się to miło i przyjemnie, ale właściwie tylko tyle. Pomysł genialnego chłopca nie jest niczym nowym (wówczas też chyba nie był), za to jego szkolenie było dosyć innowatorskie. Za to udawanie, że się szkoli, podczas gdy naprawdę kierował armią było zbyt oczywiste i utrzymywanie tego w tajemnicy do samego końca zepsuło mi lekko odbiór.

Także dziwna kolonizacja w wykonaniu ludzi. Niby taka technika, a siedzą w miejscu? I dopiero wybicie wroga otwiera kosmos? No i jakaś mała wiedza o sprzęcie który dają szkolącym, program im się zmienia i nie wiedzą czemu. Przypomina to sytuację, jakby dostali zabawki od bardziej zaawansowanej rasy.

Do tego, będąc na granicy wyginięcia/wojny/podboju kosmosu stosowanie kontroli narodzin jest dziwnym posunięciem.

Także książka ma sporo dziwnych założeń, ale da się sprawnie je przełknąć.

Poza tym utopijne rozumienie władzy, zwłaszcza demokracji gdzie jakiś anonimowy bloger przejmuje władzę nad światem bo tak dobrze i celnie pisze. Bełkot i błazenada.

Quendi no to akurat było dobrze opisane, cała operacja trwała lata. Przecież tak wygląda to w naszym świecie, udzielasz się aktywnie najpierw gazetach blogach, nikt cię nie zna, potem cię czytają, potem cytują, potem zaczynam mierzyć wyżej, wchodzisz w politykę i zaczynaj realny plan przejęcia władzy. Do tego Peter stworzył jeszcze swojego przeciwnika, którego ludzie znienawidzili, co tylko pomogło umocnić jego pozycję. A władza, jak to władza, najpierw ignorowała, potem było już za późno.

O samych robalach/mrówkach nie wspominam bo i po co kopać leżącego.

A tu Cię na przykład nie rozumiem. Nie humanoidalna rasa, odmienna od ludzi, z innymi założeniami, do tego nie znaleziono sposobu na kontakt. Wszystko to czego można by chcieć od obcej rasy. To jest plus książki, więc jak chcesz tym kopać? ;)

#18 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.03.2011 - |21:58|

Przeczytałem Mówcę Umarłych, oraz przebrnąłem przez Ksenocyd i Dzieci Umysłu. Wszystkie książki słabsze od Gry a im dalej tym tak naprawdę gorzej. O ile jeszcze Mówca był znośny, a problem Prosiaczków interesujący, tak gdy w kolejnych tomach głównym wątkiem była metafizyka, filoty, jakieś Zewnątrz i Wewnątrz, plus magiczne tworzenie i niszczenie to przestało być przyjemne i interesujące.

To tworzenie się i rozpadanie ciał, boska Jane, która w mówcy była ciekawym problem dalej stała się deus ex machina. Która rozwiązała wszystkie problem. Do tego w przerażająco skrótowy sposób.

Do tego te loty szybsze niż światło, bez żadnych ograniczeń. To pozwalało rozwiązać problemy jeszcze szybciej, bez całej tej zbędnej filozofii życia.

Więc o ile Grę mogę polecić, Mówcy nie odradzić, tak kolejnych nie polecam.

#19 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.04.2011 - |14:19|

Ender na wygnaniu to powrót w świat Endera po Grze. Dobrze napisana i bez tego całego filozoficznego podejścia obecnego w Ksenocydzie czy Dzieciach Umysłu. Do tego, w moim odczuciu, świetne wykorzystanie listów między postaciami.

Opisana jest historia od ukończenia wojny, przez podróż na pierwszą kolonię (Szekspir) oraz rozpoczęcie podróży Endera przez świat. Do tego częściowo nawiązuje do innych książek z serii (historii Groszka) i to w odpowiedni sposób, by zaciekawić czytelnika by do nich sięgnął.

Endera na wygnaniu również śmiało polecam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych