Skocz do zawartości

Zdjęcie

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 28.11.2005 - |09:26|

No i mamy 4. film z serii, przekroczyliśmy półmetek, z każdą kolejną częścią prawdopodobieństwo, że kolejna opowieść będzie zła wzrastają, ale na szczęście Czara Ognia nie jest tą częścią.
Dla tych których Potter-mania ominęła przez ostatnie kilka lat (są tacy?) streszczenie: w szkole magii, Hogwarcie, odbywa sę legendarny Turniej Trójmagiczny. W związku z tym, że turniej jest dość zabójczy (straty w ludziach odnotowane) oraz, że Francuzi grają nieczysto wystawiając LASKOWATĄ czarodziejkę, do turnieju dopuszczane są tylko osoby powyżej 17. lat. Ale maszyna losująca nawaliła i Potter też się dostał, spryciarz jeden...
Potem mamy trzy zadanka i bardzo-poruszający-i-tragiczny finał, ale o tym dowiecie się w kinie...

Moje wrażenia: Hermiona jest fajna (zbereźnik ze mnie, wiem :/ ), Fleur jeszcze fajniejsza :clap: , faceci też są nieźle reprezentowani (chciałbym zobaczyć, jak z pierwszym zadaniem poradził sobie Krum - znając go to z główki wyjechał lol). Dużo efektów specjalnych, ale tak jak w poprzednich filmach nie rażą one zupełnie. Oczywiście wątki książkowe zostały obcięte, ale i tak film jest dość długi - ponad 2 godziny.

Ogólnie film oceniam bardzo dobrze, świetna zabawa, dużo akcentów komediowych. Polecam.
  • 0

#2 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 28.11.2005 - |11:40|

A opowiedz o śmiesznych rzeczach - podobno są tam bułgarscy czarodzieje w rubaszkach i kożuchach :) ?

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#3 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 28.11.2005 - |17:24|

A opowiedz o śmiesznych rzeczach - podobno są tam bułgarscy czarodzieje w rubaszkach i kożuchach :) ?

Rayden

No więc kożuchy są, a to ze względu na to, że Hogwart (Angole) występują w turnieju przeciwko Francuzom i Bułgarom właśnie. Francja reprezentowana jest przez drużynę 100% żeńską (YEAH!), natomiast Bułgarzy to obici w kożuchy kozacy, co to wzrokiem zabijają przeciwników. Ich dyrektor wygląda jak były wiedźmin. Poza tym to Hogwart rozrasta się w postępie geometrycznym - jak zrobili najazd to przynajmniej trzy zamki tam zauważyłem.
  • 0

#4 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 29.11.2005 - |00:29|

Dyrektor wygląda raczej jak Rasputin - wiesz, tem "magik" z carskiej Rosji, szalony Griszka.

Rayden
  • 0
"

#5 QQQ

QQQ

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.11.2005 - |00:54|

Tylko Dumbledore - jakis taki nieprzekonujacy ( stary bardziej mi sie podobał ) i potwonie obciety w stosunku do ksiazki ( powinien trwac 3xpo 2j i byłoby cool ;-) ogólnie polecam
  • 0

#6 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 29.11.2005 - |02:47|

Ale chyba nie dzieciom. Szczególnie sceny pojedynku na błyskawice Mocy (cmentarz). I przedtem odrodzenie tego Sitha Voldemorta ;). No w każdym razie od podobieństw do Star Wars w tych fragmentach aż kipi : błyskawice Mocy, różdżki jako lightsbers, pojawienie się "nierozpłyniętych" w Mocy osób...

Rayden
  • 0
"

#7 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 02.12.2005 - |22:31|

Przyznam ze film też mi się podobał. 2 godziny z hakiem minęły b. szybko, ani razu nie patrzyłem na zegarek.
No coz, ja tych ksiazek nie trawie, moze jestem na nie za duzy ale filmy ogladam z przyjemnoscia. I, co warte podkreslenia, te filmy nie sa robione na jedno kopyto.
Jesli juz mialbym sie czegos przyczepic to tego, ze Potter zaczyna niebezpiecznie momentami przypominac LOTR'a. Ale widac, tak juz musi byc....
  • 0
Dołączona grafika

#8 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 03.12.2005 - |00:56|

No ja właśnie też skończyłem oglądać :)

Jak poprzednikom podobało mi się, nawet bardzo. Skróty w stosunku do książki okrutne, ale myślę, że nie wyszło to im tak źle. Jak na te ponad 2 godziny udało im się fajnie streścić książkę, tak, że malkontentów nie powinno być za dużo ;) Ja żałuję tylko, że nie pokazali chociaż kawałku meczu w... "qui cośtam" ( ;) ), bo zarówno wersja książkowa i filmowa bardzo mi się podoba...

Podobnie jak Castor muszę przyznać, żę w żeńskiej części obsady były całkiem przyjemne "kąski" :D A wejście tych Francuzeczek po prostu słodkie ;) (Bułgarów btw też było spoko). Jak Hermiona dalej będzie się tak "rozwijać" to moja męska wyobraźnia wysiądzie przy ostatniej części :D

Ale koniec tych zbereźnych myśli, miałem o filmie pisać...

Smoki. No bomba, aż sam się lekko przestraszyłem ;) Krum pewnie wziął pałę i zaczął go okładać. Flor podeszła i pogłaskała go po główce, nie mam tylko pomysłu na Cedrika ;)

Teraz pozostaje mi czekać na tłumaczenie Księcia Półkrwi i pojawienie się jej w bibliotekach :] Polecam lekturę TEJ stronki, nawet całkiem zabawna :] Ten cytat muszę podać! „Aha, jakbyście teraz zobaczyli Fleur Delacour...! Ale laska!” YESSS :D

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 03.12.2005 - |01:01|

• 0

->1019<-

#9 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 03.12.2005 - |11:39|

I pomyśleć,że Bard Łucznik załatwił takie smoczysko jedną strzałą...Bez latania na miotle i czarów ;).

Dla mnie ci biedni Bułgarzy wygladali jak banda kolesi Rasputina. Szkoda, mogli się Amerykanie bardziej postarać.

A nie czytałeś _Neoo_ Księcia 1/2 przetłumaczonego przez spółdzielnię :) ? Chodziło po sieci.

Rayden
  • 0
"

#10 Linaya Altair

Linaya Altair

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 03.12.2005 - |11:40|

Ja jeszcze tej części nie oglądałam.Wybieram się w przyszłą sobotę.Warto?A zmieniając temat to jestem dziewczyną.Po prostu płeć źle mi się zaznaczyła.
  • 0

#11 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 05.12.2005 - |02:15|

Obejrzałem i stwierdzam, że to najlepszy Potter z dotychczas nakręconych. Wreszcie nie jest to dokładna kalka książki, film jest bytem samoistnym. Hermiona rzeczywiście dorasta :hyhy: , natomiast bardzo rozczarowała mnie Fleur. Przy pannie Granger wyglądała jak brzydkie kaczątko, a powinno być dokładnie odwrotnie. Ogólnie film jak najbardziej polecam. BTW widziałem wersję z napisami, jeśli ktoś był na dubbingowanej może powie, czy jest tak źle jak zwykle, czy może tym razem się postarali?
  • 0

#12 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 05.12.2005 - |08:48|

BTW widziałem wersję z napisami, jeśli ktoś był na dubbingowanej może powie, czy jest tak źle jak zwykle, czy może tym razem się postarali?

Nie wiem, też byłem na napisach. Ciekawe dlaczego... :hyhy:
  • 0

#13 didaskalius

didaskalius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPajęczno

Napisano 06.02.2006 - |12:41|

No a ja niestety mam zupelnie odmienna opinie na temat 4 czesci filmowej HP ;> Jest to moim zdaniem najslabsza i najgorzej zrobiona ze wszystkich adaptacja ksiazki. A wuec po kolei - zarowno scenarzysta jak i rezyser starali sie jak mi sie wydaje nadac filmowi klimat mroicznosci i grozy. Niestety przesadzili z tym klimatem gdyz ksiazkowa Czara Ognia nie ma tak pesymistycznego i mrocznego wydzwieku jak ukazano to filmie. Zabraklo humoru, lekkosci, zwyczajnego rozluznienia atmosfery a niektore sceny ktore mialy "rozluznic" atmosfere wygladaly jak pastisz lub parodia HP - vide sceny z Balu Trojmagicznego.

Idac dalej - rezyser i scenograf chyba swiadomie postawili na niedoswietlenie scen aby wywolac odpowiedni klimat (chyba ze to wina mojej wersji) co w polaczeniu z ciemniejsza charakteryzacja postaci dalo efekt kiepski. I malo bylo widac co sie dzieje i postaci byly przy tej charakteryzacji przerysowane (jak madame Maxime). Do tego sceny na cmentarzu oraz w labiryncie. O wiele ciekawiej by wyszlo gdyby zostaly wlasnie doswietlone. A tak momentami trzeba kombinowac coz tam na ekranie widac ;>

Jesli chodzi o gre aktorska to niestety tutaj tez HP 4 lezy na calej linii. Postaci sa sztuczne, kiepsko wyrysowane i kiepsko zagrane imho ;> Jedyne sceny na jaki zwrocilem uwage to ta kiedy Hermiona placze na schodach w trakcie Balu, druga tez z nia kiedy oznajmia Harryemu ze nie jest sowa a na koniec scena jedyna zreszta w filmie w ktorej wystepuja Snape i Potter. Reszta lezy i kwiczy.

Podsumowujac - film jest slaby, pozlepiany z kawalkow, niewidac w nim rozwoju postaci i ma jeden rytm - wybuchy, scena grozy chwila przerwy.... wybuch, scena "grozy" i przerwa... Kiepsko oj kiepsko ;>
  • 0
www.trek.pl - GWYNBLEIDD - Security Team Member
Dołączona grafika

#14 Astra

Astra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów
  • MiastoEłk

Napisano 06.02.2006 - |13:00|

Obejrzałam 4 część HP i jak dla mnie jest to najlepsza z wszystkich dotychczas nakręconych przygód młodego czarodzieja.Czasami nawet się bałam. Moje dziecko będzie musiało poczekać jakieś 10 lat aby to obejrzeć , bo z całą pewnością ta część nie jest dla dzieci poniżej 10 roku życia.
  • 0

#15 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 12.03.2006 - |17:22|

Moim zdaniem 4 częśc całkiem fajna. A na pewno lepsza od 1 2 i 3.
  • 0

#16 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.04.2006 - |21:39|

Wiele zostało już tu powiedziane co do treści więc i ja dodam cośik od siebie. Nareszcie HP który mi się podobał tzn obejrzałem go bez chęci przewijania.Przy poprzednich czasami tak w pewnych momentach mnie korciło :hyhy: Zapewne dlatego ,że nie było tak jak w poprzednich odcinkach tyle smędzenia :> o jego rodzicach [ co prawda pojawili się ,,osobiście" ] no i nie było tych jego kretyńskich wujostwa -strasznie mnie to męczyło w poprzednich częściach :] całe szczęcie oszczędzono nam tego i skupiono się na konkretnej bieżącej historii. Poza tym nawet fajny klimacik plus historia [nieważne :P ,że różniła się od książki] która była wstanie zainteresować nie tylko dziecko!! Podsumowując aktorzy dorastają i sposób opowiadania idzie też dalej w dobrą stronę. Ciekawe jak im wyjdzie kolejny film.

Użytkownik biku1 edytował ten post 29.07.2007 - |12:52|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#17 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 24.04.2006 - |21:53|

cóż mogę powiedzieć? może tylko tyle: film nie podobał mi się jeśli chodzi o samą treść (jak i poprzednie filmy) chodzi mi o to, że klimatu TEJ książki nie odda żaden reżyser i nie da się tego zagrać... ta opowieść może odgrywać się w ludzkiej wyobraźni... taka jest prawda i myślę, że jeszcze dłuuuugo nie będę mógł zobaczyć na ekranie tego co widziałem w swojej wyobraźni... to chyba tyle...
  • 0

Dołączona grafika

#18 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.05.2006 - |19:12|

Film jak do tej pory jest najlepszym z serii i nawet przypadł mi do gustu. Nie podobało mi się jednak, że treść została strasznie okrojona i ograniczyła się właściwie tylko do kolejnych zadań turnieju. Za to wielkim plusem jest obecność soprej dawki humoru. To chyba byłoby na tyle.
  • 0

#19 michalgrucha

michalgrucha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoSłupca

Napisano 13.05.2006 - |13:00|

Wszystkie filmy Harry Potter sa ciekawie zrealizowane, ale powiem ze ta jest naprawde dobra. I zgadzam sie z poprzedniczka, że treść została strasznie okrojona, i tylko to mi sie nie podoba...
  • 0

#20 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.05.2006 - |12:05|

Kurcze kupiłem pierwsze trzy częśći harry-ego portka już jakiś czas temu i jeszcze żadnej nie obejżałem, ale widzę że większość wypowiada się pozytywinie, więc trzeba będzie chyba nadrobić zaległości :D :D :D

Użytkownik waski edytował ten post 14.05.2006 - |12:06|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych