A moje odpowiedzi do twoich:
PS. NIE CZYTAJCIE JEŚLI NIE WIDZIELIŚCIE FILMU!
1. A jaki miałby być matrix? Matrix zawsze miał i ma efekty specjalne wyprzedzające nasze czasy (pamiętacie jak się mówiło o pierwszym matrixie - każdy mówił wtedy - efekty specjalme wyprzedzają tą epokę...). Walka o Zion mnie też rozbiła, wcisnęła w fotel i wogóle wszystko co najlepsze - chciałoby się więcej
(nie wiem czy oceniasz to na + czy - :/ ??)
2. A czemu przesada? Może nie przesada, ale prowokacja ze strony Braci W.! Po prostu wizja wybrańca przyszłości, scena poświęcenia i później ułożenia się ciała na znak krzyża wydaje mi się celowym i DOBRYM motywem filmu. Nie jest to jednoznaczne. Jest to jak gdyby symbolika (symbol poświęcenia się dla dobra ludzkości) i nie widze w tym nic przesadzonego...
3. I tu pojawia się niewytłumaczony problem! Film widziałem jak na razie tylko raz i nie wiem jeszcze jak do tego doszło (ani tego, dlaczego Neo widział te światła, będąc niewidomym). Sam Neo zapytał o to Wyrocznię w 3 części! Dała jednak nie wystarczającą odpowiedź pełną tajemnicy.
Przypuszczenie moje jest takie: Jeżeli Agent Smith potrafił przenieść się do realnego świata (jak to też zagdka do wyjaśnienia - program tak perfekcyjny, że zdolny interweniować w komórki mózgowe i trwale je zmieniać; zmiana świadomości - możliwe bo jak maszyny podłączali ludzi do matrycy i zmieniali ich świadomość?) Neo jakby potrafił to samo tyle że w nieco odwortnym kierunku (jest przecież stwierdzenie, że Agent Smith jest przeciwieństwem neo potrzebnym aby równanie się zgadzało!
Mózg czy świadomość Neo została może zaprogramowana. Mógł przesyłać informacje do urządzeń sterujących mątwami i po prostu mógł uruchamiać proces destrukcji wbudowany np. przez Architekta (to ta wielka kula i koleś w białym kubraczku) w celu obrony przed swoimi wytworami!
Wiele pytań za mało odpowiedzi jak na jedno oglądnięcie filmu...
4. Słońce ładne rzeczywiście. Ale co oznacza słońce? Czy to nie też symbolika? Symbol nastania zmian na lepsze, symbol odnowy! Sybmol pokoju itp.
5. Z tym się już zupełnie nie zgodzę! Powyższe moje przypuszczenia ukazują jaka zawiła jest fabuła 3 części. Fabuła wszystkich części Matrixa nigdy do prostych nie należała! Każda część jest inna pod tym względem. Powiedz mi jaki film ma równie zawiłą fabułę. Może bracia W. poszli w stronę Davida Lyncha i serwuja nam film z mnóstwem zagadek i podpowiedzi zawartych w treści, bądź obrazach filmu?
6. Każdy ma swoje zdanie co do filmu, ale chyba warto zastanowić się trochę nad sensem filmu? Ja mu jeszcze nie wystawiam oceny ale ocenie na pewno wyżej! między 8 a 10/10
Pozdrawiam
Ps. Ja się spodziewałem czegoś innego! Myślałem, byłem pewien, że Zion okaże się matrixem a tu niespodzianka!
Dużo nieścisłości, które być może niedługo się "ścisną" ?
EDIT
Teraz mnie naszło!
Może nie wszystko wiemy!
Może Realny świat rzeczywiście jest nadal matrixem!
SZCZEGÓLNIE NIE CZYTAĆ TEGO JEŻELI NIE WIDZIELIŚCIE FILMU!!!!
Końcowa scena gdy architekt mówi wyroczni, że uwolni wszystkich ludzi!
Przecież to oznacza koniec matrixa. Matrix bez bateryjek?
Może rzeczywiście Architekt uwolni wszystkich a okaże się, że Ten Realny świat jest nadal matrixem! (tzn. jest tą drugą wersją niedoskonałą jak mówił o tym w Reaktywacji!?!). Trzeba tutaj podkreślić spokojną minę architekta i jego uśmiech na twarzy!
Może rzeczywiście doszło do reaktywacji systemu! Wszystko poszło zgodnie z planem ludzie znów odbudują świat i historia się powtórzy!
Muszę jeszcze raz obejrzeć Reaktywację i Rewolucje koniecznie!
Zaistne! Zawiła jest teoria matrixa
Użytkownik banano edytował ten post 07.11.2003 - |02:08|