Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wszystkie pokolenia Star Treka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Do jakiego pokolenia fanów ST się zaliczasz? (52 użytkowników oddało głos)

Do jakiego pokolenia fanów ST się zaliczasz?

1. 1. The Original Series (5 głosów [11.90%])

Procent z głosów: 11.90%

2. 2. The Animated Series (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 3. The Next Generation (24 głosów [57.14%])

Procent z głosów: 57.14%

4. 4. Deep Space Nine (5 głosów [11.90%])

Procent z głosów: 11.90%

5. 5. Voyager (6 głosów [14.29%])

Procent z głosów: 14.29%

6. 6. Enterprise (1 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

7. 7. inne (1 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 03.10.2005 - |11:17|

Od ostatnich kilku miesięcy mamy doczynienia z powolnym stygnięciem atmosfery wokół ST na forum, nie liczne tu nowych użytkowników którzy odpowiadają na stare już tematy przez większość starszych członków forum już obrobione , ale każdy z nas musiał się z tym liczyć kiedy skończy się niezbyt lubiany przez wszystkich ENTEK. Z racji tego że nasza seria ST liczy sobie dobry parę latek przez które świat ST zdobył sobie licznych fanów, to myślę że nadszedł juz czas na małe przemyślenia na temat wszystkich seriali i filmów, nie chodzi mi tu o to który film był najlepszy czy serial bo takie tematy istnieją i swego czasu były bardzo poczytne ale było minęło, raczej będzie chodziło o to do którego pokolenia fanów się zaliczasz (raczej tu będzie chodziło o seriale) czyli na której serii się wychowałeś czy na TOS, TNG, DS9, VOY, czy może ENT, można było się pokusić o to czy ktoś z nas wychował się na książkach na temat ST. Ja sam zaliczam siebie do pokolenia VOY, dlaczego? Faktem było jak niektórzy czytają forum że zaczynałem od DS9 ale VOY był moim pierwszym serialem z serii ST który oglądałem prawie w całości i to właśnie on dał mi podstawową wiedzę o świecie ST :). N i teraz jest pytanie do was do jakiego pokolenia się zaliczacie? Co po raz pierwszy was wprowadziło w świat ST? Z którego nie da się już wyjść :D.

Do sądy dałem tylko seriale, bo to w większości na nich opiera się świat ST a filmy są tylko miłą przystawką :) i to właśnie na serialach się wychowywali fani ST.
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#2 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 03.10.2005 - |13:27|

TOS - podlaczyli kablowke z SAT1 mniej wiecej w tym samym czasie w ktorym TNG na 1-ce zaczeli puszczac :) i ogladalem TOS'a, potem TNG, potem DS9, Voya i teraz Entka :D
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#3 slaweeek

slaweeek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 03.10.2005 - |13:42|

TOS albo TNG :) już nie wiem w jakiej kolejności to oglądałem.
niech będzie TNG
  • 0

#4 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.10.2005 - |15:54|

Pierwszym Trekiem jakiego zobaczyłem , to było kilka lużnych odcinków TOS-a na kasecie VHS , po tym jak kupiliśmy odtważacz video (jakieś 15-16 lat temu ) . Było to wtedy niesamowite przeżycie (tymbardziej że SF interesuje się od kiedy pamiętam ) . Po tych kilku odcinkach , przyszedł czas na pierwsze kinówki (też na video). Dpiero po pewnym czasie , TVP wpadła na pomysł by kupić i puścić w Tv TNG . Wiedziałem o tym jakiś miesiąc wcześniej i przez cały miesiąć wypatrywałem go z niecierpliwością - aż się pojawił . Byłem zachwycony , ponieważ był nadawany o takiej godzinie żespokojnie mogłem go obejżeć (nie musiałem się wtedy wykłucać z nikim o dostęp do telewizora czy wybór kanału ).
Dlatego , stwierdzam z całą pewnością że jestem wychowany na TOS/TNG (i żałuje że niema takiej opcji w ankiecie).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.10.2005 - |17:46|

Pierwszym Trekiem jakiego widziałem był odcinek DS9, ale za młody byłem żeby to dobrze zapamiętać. Utkwiła mi w pamięci jedna scena, gdy Odo zamienił się jakiegoś ptaka (orła?) i latał. Następnie był Voyager na TV4 bodajże (wiele odcinków przegapiłem) i TOS na Wizji 1 (tego akurat widziałem wszystko co puścili :D). Na dobre zacząłem interesować się ST, gdy dostałem na płytce First Contact jakiś rok lub dwa temu. Od kiedy mam neta powoli nadrabiam zaległości w Voyagerze, ostatnio zacząłęm ściągać DS9...

Mimo, że widziałem odcinki z każdej serii zagłosuję na TOSa, bo to dzięki niemu wciągnął mnie ten świat.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#6 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 03.10.2005 - |18:38|

Jeśli dobrze pamiętam (to było daaawno temu :) ) pierwszym jaki wdidziałem były jakieś luźne odcinki TNG, i to było niesamowite, później zaczeli puszczać coś z Voyagera na canal + w czasie niekodowanym chyba między 19 a 20 czy jakoś tak, no i wtedy wzieło mnie na całego.
Potem jak zaczeli nadawać DS9 na polsacie to było jak spełnienie marzeń :), nie przegapiłem chyba niczego co dawali do tego stopnia że jak był nadawany rano (był taki okres) to magnetowid szedł w ruch i pierwsze kroki po powrocie do domu to było sprawdzanie czy nagrał mi sie odcinek DS9 :D
No ale nie będę się rozpisywać, mogą stwierdzić że jednak wychowałem (zaraziłem się trekiem) na Voyagerze i na niego mój głos
  • 0

#7 didaskalius

didaskalius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPajęczno

Napisano 03.10.2005 - |19:18|

Hmmmm tak w sumie to ciezko mi siebie zdefiniowac jednoznacznie pod ktoryms z pokolen :D Swoja przygode z trekiem zaczynalem dawnoo dawnooo temu kiedy jeszcze w polskiej TVP bylo mozna zobaczyc TNG. Serial nie wytrwal zbyt dlugo na ekranie bo i pora w jakim go nadawano byla kiepska - lecial w tygodniu przed 12 :> Potem przyszly czasy Voyagera na C+ (ktos pamieta jeszcze odkodowane pasmo naziemne???) - tutaj juz bylo i dluzej i lepiej pod wzgledem pory. Teraz jednak jestem zdeklarowanym fanem DS9 ktorej de facto nie ogladalem w polskiej tv, a o ktorej wiedzialem :P Sam poczatek to jednak TNG i jako takie trafilo do glosu w ankiecie.
  • 0
www.trek.pl - GWYNBLEIDD - Security Team Member
Dołączona grafika

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.10.2005 - |21:04|

Potem przyszly czasy Voyagera na C+

Ja niewiem co żescie się czepneli tego Voya na C+ - przecież wcześniej był puszczany w TV4 (sezony 1-3 - całe i kawłek 4 ) , tylko tyle że o dziwnej godzinie -kiedy wszyscy byli w szkołąch lub w pracy .
Dopiero pużniej , Voy pojawił sie na C+
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 03.10.2005 - |22:48|

Ja niewiem co żescie się czepneli tego Voya na C+ - przecież wcześniej był puszczany w TV4 (sezony 1-3 - całe i kawłek 4 ) , tylko tyle że o dziwnej godzinie -kiedy wszyscy byli w szkołąch lub w pracy .
Dopiero pużniej , Voy pojawił sie na C+

View Post

NIe,na odrot.
Na C+ lecial VOY jak nikt jeszcze nie odbieral TV4 bio tej stacji wtedy w ogole nie bylo.
Ja jestem TNG przemiszany z DS9. TNG to byl 1szy kontakt z ST ( na publicznej lecialo...he,nawet sie potem bawilem w ST zkolezanka.Ona byla Dr. Beverly,a ja tym mlodym szczylkiem co udawal,ze umie pilotowac Enterprise),potem byly pelne metraze a nast. DS9. Niemniej tak bardziej swiadomie wniknalem w ST gdy TVN puszczal TNG a na Polshicie 2 szly powtorki DS9.
A potem VOY na C+.
Niemniej bylo to takie ogladanie troche z braku-laku,bo nigdy nie bylem entuzjasta ST.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#10 Bethek

Bethek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 03.10.2005 - |23:11|

Swoja przygode z trekiem zaczynalem dawnoo dawnooo temu kiedy jeszcze w polskiej TVP bylo mozna zobaczyc TNG. Serial nie wytrwal zbyt dlugo na ekranie bo i pora w jakim go nadawano byla kiepska - lecial w tygodniu przed 12  :> Potem przyszly czasy Voyagera na C+ (ktos pamieta jeszcze odkodowane pasmo naziemne???) - tutaj juz bylo i dluzej i lepiej pod wzgledem pory. (...) Sam poczatek to jednak TNG i jako takie trafilo do glosu w ankiecie.

I u mnie identycznie. Obejrzawszy czesc TNG na TVP1 spodobal mi sie taki gatunek filmowy, wiec jak C+ zaczal puszczac VOY, to trek kojarzyl mi sie z dobrym serialem scifi. Zaczalem ogladac i... tak juz zostalo. :) Ale TNG dostaje glos za te poczatki.
  • 0
SUBEDIT forever!

#11 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 04.10.2005 - |10:10|

TNG i nic wiecej :) pierszy serial z ST jaki widzialem i moim zdaniem najlepszy :) DS9 mnei jz tak nei bawil a Voy byl moim zdaniem nieudolna powtorka TNG. Entka teraz ogladam i widze ze znow powielamy schematy z TNG tylko odwrocone role zamiast super statek to super zlom co kazdy ich bije ;) ale wiadomo poczatki sa trudne

TOS obejzalem dopiero w 2005 roku i wytrwalem pierwze 3-4 odcinki nie dalem rady brzuch ze smiechu mnie bolal :)

Dlatego obstawiam TNG :) oczywiscie widzialem wszystkie kinowki :)
  • 0

#12 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 05.10.2005 - |16:24|

Ja po raz pierwszy zabaczyłem odcinek TNG z Lore'm. Byłem wtedy na wczasach i niezbyt zainteresowałem się trekiem. Później był DS9 w Jedynce, ale wtedy nie potrafiłem odpowiednio ocenić tych dwóch pierwszych sezonów (teraz je oglądam i uważam, że są super, szczególnie 1x10 Move Along Home).

Jednak dopiero DS9 w Polsacie i TV4 wciągnął mnie na maksa (pierwsza porządna bitwa w 4x02 The Way of Warrior czy wg. mnie absolutny majstersztyk z uszkodzonym Hideki walącym w stację w 5x26 Call to Arms). A Voyager na C+ zawsze uważałem za przystawkę. W międzyczasie był też First Contact, ale obecnie niezbyt lubię ten film (za dużo błędów i bezsensownych akcji).

Z całą pewnością jestem z pokolenia DS9.
  • 0

#13 Corvus

Corvus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 05.10.2005 - |19:11|

Właściwie powinienem napisać że edukację trekową zacząłem od TNG i TOS, ale były to pojedyńcze odcinki i było to dość dawno temu. Faktycznie jednak to DS9 na polsacie i póżniej obejżany na komputerze wciągnał mnie na głębokie wody treka. Póżniej przyszedł Voyager następnie pełny TNG. Niedawno dołączył ENT i TAS, a teraz przymierzam sie do TOS'a.
  • 0

#14 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 05.10.2005 - |20:37|

Prawde mówiąc oglądałem kilka odcinków TOS i TNG ale niezbyt mnie wcągły, nie te lata :), nie ta grafika nie te stroje i inne podejśce do śwata, brakowało mi tego haczyka ale kinówki z załogą z TNG to full wybas :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#15 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 05.10.2005 - |20:41|

Pierwszy mój kontakt z ST to TNG ;) Byłem jeszcze dzieciakiem i widziałem kilkanaście odcinków jak mi się trafiło w TV ;) Potem kojarzę jeszcze kilka odcinków z DS9 które szły wcześnie rano w TVP i potem stało się coś niesamowitego. Na niekodowanym paśmie C+ ruszył Voyager. Mój ulubiony ST i ten z którym się utożsamiam. 4 lata postanowiłem oglądnąć całego voya i szukałem po ludziach odcinków. I ruszyła lawina ;) Po VOY postanowiłem nadrobić TNG, potem DS9, w międzyczasie ruszył ENT. W te wakacje oglądnałem TOS i TAS. Oczywiście między czasie były filmy ST i Nemesis w kinie :D

W swoim 4-letnim oglądaniu ST miałem ponad pół-roczną przerwę (nie mogłem zdobyć innych odcinków ST). I na głodzie przypomniałem sobie o fajnym serialu, który kiedyś szedł na TVN, czyli SG1 ;) I wtedy też zainteresowałem się światem SG ;) Moja pasja SG w porównaniu do ST jest dość młoda, a jego odcinki zacząłem nadrabiać dopiero dwa lata temu. Ale sam fakt, ze wszystkie 6,5 sezonu które wyszło oglądnąłem w 2 miesiące jest piorunujący ;) A biorąc pod uwagę, ze wtedy byłem w klasie maturalnej... a odcinki zdobywałem na raty... to bym pewnie jeszcze szybciej oglądnął.

A więc zagłosowałem na VOY, który wkręcił mnie w ST i SG. A innym serialem ST, który mi zapadł to TNG. Gdybym urodził się 4-5 lat wcześniej to pewnie na TNG bym się wkręcił do świata SF.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 05.10.2005 - |20:47|

• 0
VeeDee

#16 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 06.10.2005 - |08:39|

Właściwie mogłabym się dopisać pod wypowiedzią VeeDee,gdyż moja droga była niemal identyczna.Z małymi różnicami.Jak widzę po ankiecie,TNG w naszej polskiej TVP był prekursorem całej przygody ST,i podobnie u mnie od tego zaczęłam swoją podróż.Z małym wyjątkiem,ja się urodziłam z genem SF w żyłach,od urodzenia miałam jasną świadomość,że gwiazdy zrobiły mi tu desant,zesłały w jakimś celu.Kolejne odkrycia seriali i przygód tylko podsycały ten ogień.No i ogromna przygoda z VOY'em na C+ dała początek poszukiwaniom źródeł i możliwości.A wbrew opiniom złym i krytycznym,pokochałam ENT-ka i jego załogę,choć nie od razu....
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#17 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 08.10.2005 - |21:17|

Moja przygoda z trekiem zaczęła sie od TNG nadawanego w polskiej telewizji państwowej (w barbarzyńskich godzinach porannych), poźniej obejrzałam w tejże samej telewizji filmy pełnometrażowe ze starą TOSową załogą. Następnie pojawiło się DS9 na Polsacie i Voy na C+. To były dobre czasy dla treka w polskiej TV. :) Równolegle z Voyem na C+ oglądałam TOSa na SAT1 - jedyny serial, który udało mi się zobaczyć w całości w TV. Mogę więc powiedzieć, że należę do pokolenia TNG + TOS (wtedy tylko w wersji filmowej), ale moją ulubioną serią pozostaje zawsze DS9.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#18 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 09.10.2005 - |12:56|

W moim wypadku Star Trek TOS.
Byl to pierwszy serial Sci Fi, jaki w ogole widzialem. I nie caly, a jedynie krotkie fragmenty ilustrujace lekcje angielskiego w czarno-bialym telewizorze. A bylo to daaaaawno temu. Tak dawno, ze w ogole wtedy nie znalem angielskiego :P
Tak jak kiedys, tak i dzis Kirk i Spock wymiataja i nie dam sobie powiedziec ze tak nie jest, bo jest.

Ostatnimi czasy przypomnialem sobie (ha - w internecie legalnie /SIC!/ calkiem legalnie, streamy sie klaniaja! ) serie nastepne, TNG i DS9. Dobrych kilkadziesiat epizodow...
O ile TNG mimo lat oglada sie wysmienicie (wysmienity aktor czyli Picard i cala smietanka samych-samych amerykanskich aktorow w epizodach) /znajdzcie mi kogos takiego w SG1/SGA! Tam graja anonimy! Niestety!/, o tyle DS9 to jest takie Trek jak ja jestem ksiadz biskup. Nie przekonany tu jestem, za duzo udziwnien, bajerow, kolejnych ras bez ladu i skladu.
No moze z wyjatkiem slicznej Dax, bo ladnie chodzi z tymi rekoma zalozonymi do tylu ;-) :P

A filmy kinowe? No jasne, wszystkie widzialem. Ale to troche inna bajka. kinowe Treki mnie nigdy nie powalily na kolana.
  • 0
Dołączona grafika

#19 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 09.10.2005 - |13:21|

A ja to bym siebie zaliczył do pokolenia TNG. Kiedy puszczali ten serial w telewizji publicznej to zacząłem oglądać i całkiem mi się podobało. Złapałem bakcyla kosmicznej wędrówki. Potem była długa przerwa, widziałem tylko niektóre filmy kinowe. Kiedy zaczęli pokazywać Treki w C+, TVN itp. to nie oglądałem. Nie było jakoś czasu. Dopiero kiedy wszedłem do tutejszej społeczności i zapoznałem się z całym SG, to przestało mi to wystarczać i postanowiłem szukać innych ciekawych seriali. Oczywiście wybór padł na Treka. Na dzień dzisiejszy mam więc już zaliczone całe TNG, VOY, DS9 i TOS. Do Entka i TAS się nie palę z uwagi na krytyczne opinie większości oglądajacych. Może kiedyś... ale niekoniecznie :). Natomiast to co widziałem było bardzo dobre, nawet biorąc poprawkę na wiekowość TOS.
Niemniej jednak wszystko zaczęło się od TNG...
  • 0
"...something takes a part of me..."

#20 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 10.10.2005 - |10:05|

Ja zacząłem od pełnometrażówek z Kirkiem (z TVP albo VHS). potem przyszedł czas na TNG na TVN i DS9 na Polsacie. No i jeszcze pokazał się Voyager na C+ (pasmo darmowe). Żadnego z tych filmów nie dokończono w TV. Do końca DS9 i VOYa obejrzałem z xvid (ostatnie sezony) w tym roku. Mam jeszcze do obejrzenia końcowe sezony TNG oraz całego Entka.
Trudno mi powiedzieć do jakiego pokolenia ST sie zaliczam. Emisje DS9, TNG i VOYa zlewają mi się razem w czasie przeszłym. Do tego dochodzi jeszcze B5. Jakoś nie bardzo przypominam sobie emisję TNG w telewizji publicznej. Dla mnie zawsze kojarzy się to z TVN i z tym,ze odcinki TNG i DS9 (Polsat) szły w podobnym czasie w tygodniu.

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych