Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ilu Polakow oglada SG1 i SGA?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.09.2005 - |20:13|

Oglądam sobie witryne grupy HATAK i widze, ze srednio tlumaczenie ostatnich parenastu odcinkow obydwu serii pobiera docelowo od 6500 do prawie 7500 osob )(x jeden odcinek). Niektóre odcinki nawet ponad 9000x!
Zastanowilo mnie ile w takim razie Polakow oglada serial SG1 i SGA czytajac jedynie napisy, :afro: bo filmu generalnie w Polsce nie ma :hyhy:
Jaka jest skala zainteresowania tymi serialami?
10.000 widzow?
20.000 widzow?
a moze 100.000 widzow ?????

Ktos sie z Was nad tym zastanawial?

ps. wiem ze moze miejsce na ten post nie jest najlepsze, ale grupa Hatak mi nie pasuje do tej dyskusji, pogaduszki takze.

Użytkownik Sokar edytował ten post 20.11.2005 - |14:56|

• 0
Dołączona grafika

#2 Unghar

Unghar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 21.09.2005 - |20:21|

Myślę, że tę liczbę musisz pomnożyć x2.
U mnie oglądają SG1 i SGA 4 osoby na jednym kompie..... więc..... :clap:
  • 0

#3 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 21.09.2005 - |20:39|

U mienia ja i jeszcze przynajmniej 3 inne osoby w tym każdy ma swojego kompa :P

PS: Co to znaczy, że filmu generalnie w Polsce nie ma??
Co jakiś czas puszczają go w TV i był na DVD w promocji w jakimś molochu, chyba MM.

Użytkownik Yoek edytował ten post 21.09.2005 - |20:40|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#4 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 21.09.2005 - |20:46|

U mnie oglądam ja z synem oraz brat z żoną, także oglądalność tych seriali nie jest zła :P
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#5 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.09.2005 - |20:56|

PS: Co to znaczy, że filmu generalnie w Polsce nie ma??
Co jakiś czas puszczają go w TV i był na DVD w promocji w jakimś molochu, chyba MM.

View Post

Tiaaa.. puszczaja. 9 sezon SG1 i 2 sezon SGA ^_^

ps. U mnie tez wychodzi kolo 4 osob....
  • 0
Dołączona grafika

#6 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.09.2005 - |21:06|

A wziełeś pod uwagę to że napisy z hatak znajdują się też na Napisy.info i napisy.org ?
Tak prawdę mówiąc wiekszosć osób ściaga napisy właśnie z tych dwóch stron.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 21.09.2005 - |21:12|

u mnie będzie 5 osób na odcinek ;)

niech poprzednicy głosują ;) a nie tylko piszą w poście ile... bo taka ankieta nie sensu ;) chyba, że ktoś będzie liczył ;)
  • 0
VeeDee

#8 Kita

Kita

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 21.09.2005 - |22:44|

U mnie 3 osoby na jednym kompie.
  • 0

#9 SZOPEN

SZOPEN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 111 postów
  • MiastoPolice koło Szczecina

Napisano 21.09.2005 - |23:24|

Ja już tyle osób wkręcilm w świat SG1, że spokojnie mogęsię nazwać hurtownikiem :)
  • 0
SETI@HOME POLICETEAM
www.policeteam.com

#10 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.09.2005 - |01:26|

A wziełeś pod uwagę to że napisy z hatak znajdują się też na Napisy.info i napisy.org ?
Tak prawdę mówiąc wiekszosć osób ściaga napisy właśnie z tych dwóch stron.

View Post

Tego nie wiem.
Przykladowo, wg danych z portalu napisy.info napisy do 02x01 The Siege - Part 3 sciagnelo 495+214=709 osob.

Wg informacji z portalu napisy.org, napisy do tego odcinka pobraly 463 osoby.

Wg informacji z portalu napisy.gwrota.com napisy do tego wlasnie odcinka pobralo osob 8797.

I to tylko daje nam po dodaniu sumę 9969 osob. Dodajmy do tego jeszcze 1000 (via pomniejsze portale, emule, email, itp) i mamy juz 11.000 osob. Moze wiecej, ale nie mniej.
Teraz - jesli ta jedna osoba udostepnia napisy do odcinka paru innym (rodzina, przyjaciele) to sie nam juz robi ok 50.000. Czyli populacja takiego np Legionowa.

A w ogole nie wspomnialem przecież o tym że komuś może wpaść do głowy kopiować te napisy do odcinka SGA 02x01 na płytki CDR czy DVD - i wtedy śmiało możemy pomnożyć 50.000 x 2. Conajmniej.

Tak więc, jeśli odcinek serialu, który ani w Polsce, ani w ogóle w Europie nie był nigdzie (chyba jeszcze nie-jesli juz byl, prosze mnie poprawic) emitowany, a od lipca br zobaczylo go juz w 38 milionowej Polsce conajmniej 50.000 osob, chociaż moze 100 tys. lub wiecej to ktos tu jest marketingowym idiotą. I po stronie polskiej, w której ignoruje się widza zabawiając Mandaryną, i po stronie amerykańsko-kanadyjskiej, gdzie jak myślę, winduje się ceny za nowe seriale do granic absurdu.

A widz, jak to widz - poradzi sobie bo "Polak potrafi: nie kijem go to pałką..." :hyhy:

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 22.09.2005 - |10:38|

• 0
Dołączona grafika

#11 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 22.09.2005 - |06:37|

Cały problem polega na tym, że mimo wszystko jest to jakieś podziemie. Tzn., że większość ludzi ogląda zciągając film w różnych źródeł. A tego w sumie nie da się kontrolować. Ale z drugiej strony, gdyby ci wszyscy, którzy oglądają serial złożyli by coś na kształt petycji - to wtedy może paru ludzi by przejrzało na oczy - choć wątpię, ze od razu rynek polski zapełnł by się filmama Sci-fi.
Ale zawsze można popróbować
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#12 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.09.2005 - |08:33|

Ale z drugiej strony, gdyby ci wszyscy, którzy oglądają serial złożyli by coś na kształt petycji - to wtedy może paru ludzi by przejrzało na oczy

View Post

telewizja, jak i inny dobrze prosperujacy biznes jest bardziej zainteresowany rachunkiem ekonomicznym niz widzimisiem klientow i ich petycjami. Dlatego rozumowanie jest i pewnie pozostanie (bo Polska nie jest tutaj wyjatkiem w Europie) takie: Skoro mamy ogladalnosc serialu np "M jak milosc" w okolicach 8-10 milionow, po co placic krocie za seriale sci-fi?

Swoja droga, coz to za pomysl z tymi petycjami? Przyszlo komus do glowy aby pisac petycje do Microsoftu? Albo do PKN Orlen? :/

Tak wiec mysle - troche sam odpowiadajac sobie na wlasne pytania - ze nadawcy i producenci filmu sami sobie sa winni, skazuja po prostu ludzi na ogladanie filmu w tak 'pokrecony' sposob.
Chociaz pamietam czasy, gdy cala Polska zasiadala w sobote przed telewizorami a w owczesnym "Studio 2" zona dzisiejszego szefa ITI zapowiadala kolejny odcinek kultowego wtedy serialu "Kosmos 1999". To byly emocje! Ale to byly inne czasy. Bo, w co trudno uwierzyc, poza tym serialem mozna bylo jeszcze w tv zobaczyc informacje o uprawie rzepaku. I nic wiecej.

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 22.09.2005 - |10:37|

• 0
Dołączona grafika

#13 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.09.2005 - |08:35|

mały OT odnośnie podziemia:

Odcinki w necie sa nielegalnie, ale w telewizji najczęściej lecą na koszt reklam (nie licząc typowo płatnych kanałow, ale i tam najwięcej jest za reklamy), to czemu sama stacja nie wrzuci odcinka do netu, z pełnymi reklamami?

A co do ilości, to 4 osoby osobiście, + nikt nie wiele ile pośrednio (przez LAN).

#14 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.09.2005 - |09:13|

w telewizji najczęściej lecą na koszt reklam (nie licząc typowo płatnych kanałow, ale i tam najwięcej jest za reklamy), to czemu sama stacja nie wrzuci odcinka do netu, z pełnymi reklamami?

View Post

Ten temat byl poruszony swego czasu przez wkurzonych faktem ze u nich premiery na SKY sa pozniej Brytyjczykow na forum gateworld.com.
To jest niewykonalne chociazby z 3 powodow:
1. Nadawca/dystrybutor np dvd ponosi odpowiedzialnosc za produkt, ktory oferuje na jakichs okreslonych zasadach i na podstawie zawartych umow. Dotyczy to takze ilosci emisji filmu/okresu, w ktorym moze np udostepniac w wypozyczalniach video dany produkt, ilosci kopii itd.
W wypadku 'wolnej' dystrybucji przez siec nie ma on w ogole kontroli nad niczym, a wiec i nie moze ponosic konsekwencji (np reklama nie taka, jakosc udostepnionych materialow, etc).
2. Po drugie, inny jest target reklam np w UK, a inny w Polsce. Pomijajac kwestie wersji jezykowej producent np batonikow MilkyWay moze chciec zwiekszyc sprzedaz w Anglii czy Walii, ale moze nie miec wcale takich planow na Mazowszu czy w Wielkopolsce wolac zainwestowac w reklame chipsow.
3. Nikt o zdrowych zmyslach ogladajac co sie odbywa w sieci nie da wiary w to, ze nie znajdzie się zaraz grupa/y 'zaradnych', ktorzy wytna w czorta reklamy zostawiajac w sieci pure product. - czyli to co mamy obecnie.

Jest pomysl na techniczne rozwiazanie takiego problemu, ale bedzie trzeba na to jeszcze troche poczekac, na razie tzw telewizja interaktywna dobiero raczkuje, a pay per view praktycznie w Polsce nie istnieje.
Do tego jeszcze nalezy dodac rozne uwarunkowania prawne w UE oraz rozne w USA i Kanadzie. Oraz techniczne, jak chociazby roznice w systemach PAL i NTSC.
  • 0
Dołączona grafika

#15 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 22.09.2005 - |09:44|

Dodam tylko że ilości popieranych napisów z napisy.org/info była by większa. Ale hatak jest już na tyle znany ze wszyscy ścigają je z strony.
  • 0

#16 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.09.2005 - |10:09|

trzeba wziac pod uwage ze pewien procent widzów nie uzywa napisów (np. ja - dla mnie napisy sa zupelnie zbędne :])
czyli dajmy na to 3-5% widzów? nie wiem tak mi sie wydaje :]
  • 0

#17 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 22.09.2005 - |11:03|

U mnie to są 3 osoby + duużo. Oglądamy z żoną, potem dostaje kumpel, a on już "podaje dalej" i wtedy to może być kolejne 10 osób. Także w sumie 3 + hurtownia :) .
  • 0

#18 Platon

Platon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.09.2005 - |12:35|

Ja sciągam odcinki, nagrywam na DVD razem z napisami i pozyczam 3 znajomym, którzy na zabawy ze sciąganiem czasu nie mają. Napisy pobieram ze strony HATAK, głownie dlatego, że jest znacznie lepiej zrobiona od pozostałych i dlatego, że jest to ich źródło. Nie wspomne o końcowym napisie "odiwedz napisy..." który mnie irytuje ;)

Natomiast SGA czasami oglądam bez napisów gdyż nie chce mi się czekać a odcinek już sciągnąłem. Przy napisach czuje się troche bardzie komfortowo poniewaz wiem, że nic mi nie ucieknie z dialogów :)
  • 0
"Now tell me of home Lenier, I've been away far too long. - Pyromania is back." :D

#19 slaweeek

slaweeek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 22.09.2005 - |13:14|

u mnie wygląda to tak:
1. rodzina 3 osoby.
2. znajomi 2 osoby pożyczają płytki (często oglądają jeszcze z kimś) w tym jedna kseruje i odkłada do kolekcji.
3. każdy odcinek kilka osób ściąga ode mnie przy pomocy DC++ w tym część z nich później to udostępnia dalej.

myślę, że działa to trochę na zasadzie łańcuszka św. Antoniego :) więc założenie, że każdy najpopularniejszy serial odląda średnio ok 100 tys. osób w Polsce nie jest chyba przesadą :)
  • 0

#20 lemar

lemar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22.09.2005 - |13:30|

nawet jeśli przy filmie zaciągniętym z netu wychodzi 50 tys. ludzi, to przy tego rodzaju serialu (bez wielkich ograniczeń wiekowych) oglądalność w TV byłaby wielokrotnie większa, pewnie rzędu setek tysięcy; teraz są tylko ci, którzy mają kompsy i stałe łącza, a to całkiem spore ograniczenie

zatem nie sądzę, że wynik byłby zły

Użytkownik lemar edytował ten post 22.09.2005 - |13:31|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych