Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 36 - S02E16 - The Long Goodbye

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (158 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [5.93%])

Procent z głosów: 5.93%

2. 9.5 (4 głosów [2.96%])

Procent z głosów: 2.96%

3. 9 (11 głosów [8.15%])

Procent z głosów: 8.15%

4. 8.5 (9 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

5. 8 (10 głosów [7.41%])

Procent z głosów: 7.41%

6. 7.5 (8 głosów [5.93%])

7. 7 (17 głosów [12.59%])

Procent z głosów: 12.59%

8. 6.5 (6 głosów [4.44%])

Procent z głosów: 4.44%

9. 6 (11 głosów [8.15%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (8 głosów [5.93%])

12. 4.5 (2 głosów [1.48%])

Procent z głosów: 1.48%

13. 4 (11 głosów [8.15%])

14. 3.5 (3 głosów [2.22%])

Procent z głosów: 2.22%

15. 3 (9 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (4 głosów [2.96%])

Procent z głosów: 2.96%

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (7 głosów [5.19%])

Procent z głosów: 5.19%

20. 0.5 (1 głosów [0.74%])

Procent z głosów: 0.74%

21. 0 (6 głosów [4.44%])

Procent z głosów: 4.44%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 19.09.2005 - |21:25|

SPOILER

BRAK

Zdjęcia: BRAK
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.01.2006 - |11:10|

Słaby odcinek i do bólu nudny.

To już nawet nie jest ciekawe, to już nawet nie jest kopia, to była najgorsza zapchajdziura jaką widziałem...

Jeśli ktoś myśli że zobaczy jakis kawałek miasta to się myli. Do tego od początku było wiadomo jak się skończy, sami aktorzy nam mówią że po jakimś czasie efekty ustąpią.

Dno, dno totalne, te 4 to już tylko z sentymentu do serialu. Jeszcze dwa trzy takie odcinku, a 3 sezonu na pewno nie bede oglądać....

edit: (Ogrodnik naprawde po zobaczeniu odcinka większość stwierdzi ze tam nic nie ma)

Niby Weir i Sheppard uganiają się po całym mieście, próbując sie zabić, ale poza ich twarzami nic nie widać.
a cały odcinek opisują to zdanie:
"Do tego od początku było wiadomo jak się skończy, sami aktorzy nam mówią że po jakimś czasie efekty ustąpią."

W spoilerach był opisany cały odcinek, calutki, tak jak naprzykład w tym:

Podczas wyprawy, której celem jest zbadanie tajemniczego źródła energii, ekipa Atlantis odkrywa dwie kapsuły orbitujące księżyc. Jedną z nich zabierają do miasta i odkrywają, że wewnątrz znajduje się kobieta w stazie.Kapsuła przekazuje świadomość rezydenta Weir, która przemawia w jej imieniu i prosi o sprowadzenie drugiej kapsuły, w której znajduje się jej mąż. Chciałaby po raz ostatni z nim pomówić. Jednak w chwili, gdy zahibernowany mężczyzna wciela się w Shepparda oboje ujawniają swoje prawdziwe role: są dla siebie śmiertelnymi wrogami i prowadzą wyniszczającą grę, do póki jedno z nich nie zginie.
Zabójcza gra się rozpoczyna, grożąc poważnymi uszkodzeniami miasta i nawet jego zniszczeniem. Beckett i McKay próbują odnaleźć sposób na obezwładnienie wrogów a Teyla i Ronon ich spowalniają.

Tu nawet opisane jest wiecej niż nam zostaje pokazane na ekranie.

Użytkownik Toudi edytował ten post 03.01.2006 - |13:05|

#3 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.01.2006 - |12:44|

Słaby odcinek i do bólu nudny.
To już nawet nie jest ciekawe, to już nawet nie jest kopia, to była najgorsza zapchajdziura jaką widziałem...
Jeśli ktoś myśli że zobaczy jakis kawałek miasta to się myli. Do tego od początku było wiadomo jak się skończy, sami aktorzy nam mówią że po jakimś czasie efekty ustąpią.
Dno, dno totalne, te 4 to już tylko z sentymentu do serialu. Jeszcze dwa trzy takie odcinku, a 3 sezonu na pewno nie bede oglądać....

Moglbys byc mniej lakoniczny? Mam zamiar zobaczyc ten film wieczorem i teraz nie wiem - zwymiotuje podczas ogladania czy co? Jesli juz piszesz ze cos jest do bani to badz tak laskaw i wytlumacz dlaczego tak uwazasz... :mellow:

ps. nie napisales w poscie _NIC_ o odcinku pomijajac ze jakiegos miasta nie bylo. Jakiego miasta? Atlantis? A moze Kijowa? (Star Trek First Contact - Worf) :P
Mam nadzieje ze sie myle i ze ten post to nie po prostu ot tak zeby krzyknac "pierwszy!" :/

Update: (w odpowiedzi na update Taudi)
No coz, zobaczymy czy sie mylisz czy tez nie. Swoja opinie przedstawie (i zaglosuje) jak dotrze do mnie sygnal z filmem :P /gdzies tak pod wieczor/ :P

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 03.01.2006 - |13:31|

• 0
Dołączona grafika

#4 arszenik

arszenik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • Miastotczew

Napisano 03.01.2006 - |14:53|

ocena 1
właśnie skończyłem ogladać i niestety odcinek rozczarowuje na całej linii; pomysł z podwójną świadomością zbyt oklepany zarówno w sg-1 jak atlantis; pozostaje czakać do piątku/soboty na sg-1
  • 0

#5 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 03.01.2006 - |17:15|

No słabizna niestety :(

Na dzień dobry myślałem, że będzie to kalka 2x04, ale jednak nie. Potem od początku zdradza nam się zakończenie ("efekty ustąpią po najwyżej dniu"), a w międzyczasie biegają po mieście (calutkim, a to małe jak wiemy nie jest) starając się znaleść.
Zastanowiły mnie tylko te ich obezwładniające spluwy. Pierwsze widzę, ciekawe skąd się wzięły. No i dlaczego tak na dzień dobry zgodzono się na jej propozycję... nagle założyli międzygalaktyczne PCK? No nic... myślę, że ocena 4 wystarczy.
  • 0

->1019<-

#6 esiu177

esiu177

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03.01.2006 - |17:30|

Oj trzoda :D nic ciekawego. Oklepany scenariusz.
  • 0

#7 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.01.2006 - |17:51|

E,tam marudzicie Państwo. Dałem 7.5 pkt.

Owszem, scenariusz juz oklepany. Owszem, zabraklo mi rozwiniecia calego watku z tymi walnietymi malzonkami (klania sie watek wieloryba 2 odcinki temu - tez z niewiadomych powodow porzucony) ale jakos sie akcja krecila i film mnie nie nudzil _az tak_ jak poprzedni odcinek.

Dalbym tylko 7, ale skoro TOudi tak sie zawzial to dalem pol punkta wiecej! :>

I jeszcze jedno: autorzy filmu faktycznie zanizyli poziom ale nijak nie rozumiem dlaczego ciagna watki nudne a elementy, ktore wzbudzaja ciekawosc wywalaja do kosza. Czy jedynie dlatego ze dostali wytyczne ze faktycznie kazdy odcinek musi byc caloscia od a do z? Bo jesli nawet tak to w odcinku z zatopionym skoczkiem wolalbym sie dowiedziec cos o wielorybach niz ogladac Carter z duzymi c****mi, w odcinku z wrakiem (?) Atlantis 2 - bardziej by mnie interesowalo co SGA z A2 wyciagnela/pozyskala (nie bylo tam jakichs baz danych?), w odcinku dzisiejszym wolalbym sie dowiedziec cos o genezie wojny miedzy tymi rasami i czy ich swiaty istnieja jeszcze a jesli tak to gdzie.

Dlatego zastanawiam sie czy to tylko mnie ciekawi w serialu SGA cos innego niz jego autorow?

Aha.... sam pomysl oczywiscie juz byl wczesniej w StarTreku...hehe (DS9), ale to tak prowokacyjnie dodam :P

ps. bym zapomnial ale Neo nie zapomnial - fakt, dostali w SGA nowe pistolety. Skad je wzieli? Z Atlantis2 czy od Wraith? Oczywiscie czeski film - nikt nic nie wie. :/

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 03.01.2006 - |21:43|

• 0
Dołączona grafika

#8 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.01.2006 - |20:45|

Może być, tak samo jak The Tower, jeśli nie lepszy jako że same negatywne komentarze powiem tylko o pozytywach i przynajmiej o 1,5 punkta więcej od duetu odcinkowe Sam&McKay

- Ciałko Weir w akcji (strzela, rusza się).
- Odcinek przypomina mi formę z odcinka SG-1 Lockdown którą lubię.
- Walka w wywiązaniu się z roli pułkownika Caldwella jako dowódcy

Miasto małe nie jest, ale ma teleportery ;)
No i co z tego że wiemy że efekty ustąpią. Trudno... są inne niewiadome.

Porządna rozrywka na wieczorek była :>
Log65: Happy camper

#9 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 03.01.2006 - |20:58|

No az tak zle nie bylo. Chociaz odcinek nie ustrzegl sie potwornych bledow. Jak mozna pozwolic na to zeby glowny dowodca militarny Atlantisa przyjal do do siebie inna swiadomosc (Weir rozumiem bo to byl wypadek). Albo to ze McKay moze sobie zhackowac polecenie wydane przez glownodowodzacego bazy, a wytlumaczeniem jest to ze pomagal stworzyc system (lol? to to nie jest oprogramowanie pradawnych? Przylecieli z ziemi i od tak sobie zainstalowali windowsy^^). Zreszta ten typ juz naprawde dziala mi na nerwy. To co moglo sie podobac przez pierwsze pare odcinkow zaczyna byc zalosne. Koles zachowuje sie jak rozwydzona dziewczynka co na wszystkich fochy puszcza. Aha i ci marines to jakas komedia, sama pokonala czterech nie majac broni, to juz chyba totalne olewanie inteligencji widza. Mimo tych wad jest i tak lepiej niz w dwoch ostatnich odcinkach. Moja ocena to 6

BTW Ogrodnik po co ci te wieloryby. Chcesz zrobic z atlantisa animal planet?

Użytkownik Bajrak edytował ten post 03.01.2006 - |21:05|

• 0

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.01.2006 - |21:03|

Dalbym tylko 7, ale skoro Toudi tak sie zawzial to dalem pol punkta wiecej! :>

Dlatego zastanawiam sie czy to tylko mnie ciekawi w serialu SGA cos innego niz jego autorow?

Aha.... sam pomysl oczywiscie juz byl wczesniej w StarTreku...hehe (DS9), ale to tak prowokacyjnie dodam :P

ps. bym zapomnial ale Neo nie zapomnial - fakt, dostali w SGA nowe pistolety. Skad je wzieli? Z Atlantis2 czy od Wraith? Oczywiscie czeski film - nikt nic nie wie. :/

ad1 Moja wina, że zawyżasz ocenę (wsumie miło, ale to jest prowokacja :D ) Poza tym proszę poprawić A no O ;)

ad2 nie tylko Ciebie, ja też chce więcej :)

ad3 tu chyba biją do większej ilości rzeczy, bo chyba nawet z wężykami już to było

ad4 pistoleciki mają od Wreith, pierwszy raz widziałem je w rękach Wrieth w pierwszym sezonie. Dość sporo było och w czasie Oblężenia. Pewno stąd ich tyle mają. Działają na tej samej zasadzie co te duże pukawki, tyle że są słabsze (choć już widziałem że raz Wreith od tego pada raz nie)

#11 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.01.2006 - |22:29|

BTW Ogrodnik po co ci te wieloryby. Chcesz zrobic z atlantisa animal planet?

Dokladnie tak jak w Seaquest! :clap:
A na koniec filmu Sheppard usiadze nad morzem w piachu i powie:

"Dzien dobry, tu John Sheppard z Sg Atlantis. Pokazalismy dzis wam jak wazna jest troska o gatunki zwierzat, ktorym grozi wymarcie. Dzis zobaczyliscie dzielne i pomocne ludziom wieloryby z galaktyki Pegaza. Sa podobne do ziemskich ale wieksze i madrzejsze. Wieloryby w galaktyce Pegaza maja zony i dzieci. I potrafia grac w Call of Duty. Widzieliscie juz jednego przedstawiciela tego gatunku pare tygodni temu w serialu South Park, w odcinku "Uwolnic Willzyx'a". Do zobaczenia za tydzień! :lol:
  • 0
Dołączona grafika

#12 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 04.01.2006 - |14:04|

Nędza . Jak na razie atlantis zaczyna lecieć w dół .
Tylko 5 .

Swoją droga wyszły by na pewno sporo ciekawiej gdyby pozostali zakochaną parą , albo odstrzelili by tą drugą kapsułę (oczywiście po tekście Fibris że tam siedzi Wraith ) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 04.01.2006 - |17:02|

Ja tam dałem 9. Mi sie odcinek podobał, nie przynudzał nawet:) Ciekawi mnie tylko jak rozwineła sie ta rasa majac Wraith na karku. Byc może tak samo jak Tollanie lub Space Race majac Gouldow na karku:))
  • 0

#14 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 04.01.2006 - |18:33|

Dokladnie tak jak w Seaquest! :clap:

Wow jeszcze sie okaze ze SeaQuesta ufo porwalo wlasnie do galaktyki pegaza pod koniec drugiego sezonu. Kolejny cross-over? :D

Użytkownik Bajrak edytował ten post 04.01.2006 - |18:35|

• 0

#15 spok

spok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 04.01.2006 - |19:29|

Wszyscy narzekają, ale w ankiecie przeważa ocena 9.0. ;-) Sam dałem 8.5, ale tylko dlatego że miałem już dość schmeatu: przybywamy na planetę zamieszkaną przez wieśniaków, pokazujemy jacy jesteśmy cool, robimy rozpie*duche i już prostą lecimy do banalnego happy endu. Poza tym jestem fanem wszelkich Pocket PC, a na końcu Sheppard bawił się jakąś fajną zabaweczką. ;-)

Jak nic jednak nie mogę odeprzeć argumentów Toudiego. Masz racje pisząć, że SGA nie jest serialem najwyższych lotów.. ale ja się już do tego przywczaiłem. ;-)

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |15:52|

• 0

#16 Matek

Matek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.01.2006 - |20:02|

Witam,
Przyłączam sie do osób marnie oceniających ten odcinek. Powtórzony po raz kolejny dobrze znany schemat - zamiana osobowości to juz prawie chleb powszedni w serialu. Nuda, nuda nuda!!

Kiedy wkońcu poznamy Atlantis? Bo oprócz komory z wrotami i centrum dowodzenia to właściwie nic o nim nie wiadomo. Co ci ludzie tam robią całymi dniami?? Przydałoby się więcej odcinków traktujących o samym mieście, i myślę że dla większości byłyby one superciekawe!!

Zamiany osobowości i kontakty z prymitywnymi autochtonami już się przejadły...

Pozdrawiam wszystkich

Matek
  • 0

#17 Herosista

Herosista

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 04.01.2006 - |20:22|

Nie było az tak tragicznie.... ale fakt.. cholerni oklepane i momentami załosne. A ci marines to chyba w przedszkolu uczyli sie wali.... Czekam az przyjedzie tam nasz GROM :P

Daje 5
  • 0
Z wódka nie wygrasz. Ty lejesz ją w morde a ona ciebie na ziemię

Pozdrawiam Herosista

#18 Kikucik

Kikucik

Szeregowy

• Email
  • 28 postów
  • MiastoOd Ancientów

Napisano 04.01.2006 - |21:00|

-_- Dałem 6,5 w końcu nie było tak źle.

+akcje - bądź co bądź były dobre
+efekty - ciemność w mieście i światła w ciemności
+humorek - Beckett i kłótnia Coldwella z McKayem
-logika (albo jej brak) - jedna Weir powaliła 4 ludzi, a i nie rozumiem jeszcze czemu nie wezwali Dedala na pomoc, pretransportowałby Sheppa albo Weir i byłoby w porządku
-liniowość - w końcu i tak się udało i także to, że znowu wszystko zostało uratowane w ostatniej sekundzie (to już jest kilka odcinków z rzędu!!)
  • 0

#19 Stefan_Be

Stefan_Be

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 04.01.2006 - |21:10|

Jak ja nie lubię Weir!
I jak ja lubię podpułkownika S.
Odcinek przewidywalny aż do bólu, rozgrywany po ciemaku, z czym nie bardzo radziło osobie moje dvd. :(
Nie zdziwię się, jak po tym odcinku Dr. W. zostanie zdymisjonowana :clap:
A tak na poważnie - każdemu zdarza się gorszy dzień, więc i nie ma co się za bardzo czepiać odcinka. Był, zaliczony, czekamy na nastęne.
JEDNO JEST PEWNE - NASTĘPNY BĘDZIE LEPSZY :hyhy: no bo po prostu nie ma matematycznej możłiwości, żeby dwa takie były pod rząd.
No i nie było Zelenki :( Czech bo Czech, ale było-nie-było sąsiad.

Użytkownik Stefan_Be edytował ten post 04.01.2006 - |21:13|

• 0

#20 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 04.01.2006 - |22:17|

Najgorszy odcinek w dziejach StarGate. Aż żal pisać cokolwiek na temat tego odcinka.
  • 0
VeeDee

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych