Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paycheck (2003)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 08.09.2005 - |20:39|

Ostatnio na Canal + jest emitowany film "Zapłata" z Ben Afflekiem i Umą Thurman.
Światowej sławy geniusz Michael Jennings (Ben Affleck) pracuje nad najbardziej zaawansowanymi technologicznie projektami. Po wykonaniu każdego zadania poddaje się "wyczyszczeniu" pamięci, aby nie narażać swoich pracodawców. Ostatni z wykonanych projektów, nad którym spędził trzy lata, ma wzbogacić jego konto o ośmiocyfrową sumę. Jednak zamiast czeku otrzymuje kopertę pełną przypadkowych przedmiotów wraz z informacją, że zgodził się zrzec całego wynagrodzenia. Jak się okazuje są one kluczem do jego przeszłości. Z pomocą swojej nabliższej współpracowniczki i kochanki Rachel (Uma Thurman) Jennings podejmuje wyścig z czasem - starając się poskładać elementy tej niezwykłej układanki zanim dopadną go jego byli pracodawcy.
http://film.onet.pl/9515,film.html stąd wziąłem info.

Ale do rzeczy. Otóż tak naprawdę chodzi oto, czy można stworzyć taką maszynę, by przewidywaćprzyszłość i jeszcze z niej korzystać. No cóż w filmie to trochę dziwnie wygląda. Czy ktoś oglądł ten film?
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 08.09.2005 - |22:16|

Ale do rzeczy. Otóż tak naprawdę chodzi oto, czy można stworzyć taką maszynę, by przewidywaćprzyszłość i jeszcze z niej korzystać. No cóż w filmie to trochę dziwnie wygląda. Czy ktoś oglądł ten film?

Tak. Film jest nakrecony na podstawie książki Philipa K. Dicka pod tym samym tytułem.
Powiem zupełnie szczeże , że ten film jest jednym z ciekawszych prób przeniesienia prozy Dicka na wielki ekran (może dlatego że Zapłata to powieść a nie kilku stronicowe opowiadania takie jak było w przypadku Total Recal czy Impostra ).
W sumie film ogląda się całkiem miło i przyjemnie . Wiec polecam .

Co do samej maszyny - to jest topic o podobnych zagadnieniach (w tym i podrużach w czasie ) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 09.09.2005 - |09:15|

film oglądałem i cóż nie rozczarowałem się; jest to typowy film akcji klasy B; a najlepszą adaptacją Dicka był, jest i będzie "Blade Runner";

Użytkownik inwe edytował ten post 09.09.2005 - |09:15|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#4 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 09.09.2005 - |15:38|

Taki sobie filmik. Nawet ujdzie, chociaż w gruncie rzeczy jest przeciętny.
Nie zgodzę, się z Tobą Obi. Uważam że Raport Mniejszości (Blade Runnera nie widziałem jeszcze (chcę wpierw wchłonąć wersję tekstową) - wybaczcie) jest zdecydowanie lepszy, mimo, że z opowiadania wzięli niewiele (chyba tylko pomysł i imię bohatera :) ).
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#5 Ryane

Ryane

Szeregowy

• VIP
  • 10 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 07.10.2005 - |17:04|

"Zapłata" to dno totalne. Zero napięcia, wszystko jakoś naciągane, zupełnie mi się ten film nie podobał, był wręcz żałosny. Jedyne co było warte uwagi to scenografia. O dziwo film jak wychodził na dvd był strasznie reklamowany... pewnie sporo ludzi się nabrało... Nie polecam.
  • 0

#6 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 07.10.2005 - |21:43|

A ja powiem tak: ten film byl dziwny, jakies czyszczenie pamieci, super geniusz..... bzura dno totalne.

Nie polecam go nikomu.

Odnosnie Blade Runnera - nie porownujcie tego gniota do BR ;)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#7 Alfa

Alfa

Szeregowy

• VIP
  • 71 postów
  • MiastoWągrowiec

Napisano 10.04.2006 - |18:01|

Film oglądałem i cóż nie rozczarowałem się; jest to typowy film akcji.
Tylko z tym czyszczeniem pamięci przesadzili.
Ogólnie to mi się podobał.

-------------------
Pozdro "Alfa"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych