Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technika Grafika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 05.09.2005 - |22:46|

Idea jest taka.
Każdy z nas czy to robiący okładki, czy pracujący na programach graficznych wykorzystuje w swoich projektach różne sztuczki, efekty itp.

Mówi się że człowiek całe życie się uczy. Często najlepiej uczyć się po prostu od lepszych, albo inaczej osób znających się na rzeczy. :P

Osobiście czegoś nowego o grafice bym się nauczył, lub wykorzystał czasem jakiś efekt, jednak nie wiem jak to zrobić . Niestety łażenie po stronach internetowych i wertowanie książek często nie pomaga, lub jest pracochłonne i nie zawsze uzyskuje się oczekiwane efekty. :(

Na naszym podforum nie widziałem natomiast tematu gdzie można byłoby zadać pytanie w stylu: "słuchaj a jak to zrobiłeś", "nie wiem jak sobie poradzić z tym.." "potrzebuje zrobić taki efekt, a mi nie wychodzi" :)

Dlatego jeśli ktoś chciałby podzielić się pewnymi ciekawymi wskazówkami lub dowiedzieć się czegoś o grafice mógłby to robic właśnie w tym temacie.
Co sądzicie ?
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#2 JoeBlack

JoeBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 06.09.2005 - |15:27|

A ja mam w takim razie pytanie. Jakiego programu używacie do robienia okładek ? Czy jakiegoś specjalnego do coverów czy po prostu jakiegoś zwykłego. Bo mam okładki i chciałbym wymienić tylko ich front i zamienić z frontem innych okładek. Jakim progsem to najłatwiej zrobić? :>
  • 0

#3 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 06.09.2005 - |15:42|

Ja używam Gimp'a. Możesz ciągnąć sobie szablon ze strony i w miejsce odpowiednich kolorów nalożyć powycinane okładki, i złozyć całość.
  • 0
Zawsze po grudzie

#4 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 06.09.2005 - |15:45|

Ja sie bawie adobe photoshopem ;] a zrobienie tego co chcesz to dziecinnie proste wytnij front z jednej okladki [ dowolnym programem nawet prostym irfanview ] i naloz na przod innej ot cala filozofia ;]
  • 0

#5 sruuba

sruuba

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 321 postów
  • Miasto51o06'N 17o02'E

Napisano 20.03.2006 - |21:55|

Witam, mam pytanko moze nie w 100% zgodne z tym : tematem, ale nie znalazlem lepszego miejsca :/
Poszukuje czcionki, ktorej sie uzywa do wypisania informacji na temat filmu (tej takiej dosc waskiej ;) ).
Kto zna moze jak sie ona zwie a najlepiej skad ja sciagnac?
  • 0

#6 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 20.03.2006 - |22:55|

sruuba: Jest kilka czcionek, ja używam czcionki "Movie Poster".
Podaj email to ci ją podeśle. Mam też podobne "Steelfish" i "UniversLTStd-Cn"
  • 0
Zawsze po grudzie

#7 jaffa_trek

jaffa_trek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoCracow

Napisano 02.04.2006 - |22:37|

polecam ta stronke: http://www.myart.pl/forum/index.php jest tam bardzo duzo informacji zarowno dla poczatkujacych jak i zaawansowanych grafikow a po drogie bardzo duzo linkow do stron np z fontami i tutorialami (wedlug mnie prawdziwa skarbnica wiedzy o photoshopie i grafice)
  • 0

#8 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.04.2006 - |23:35|

http://good-tutorials.com/
ale to chyba każdy choć troche pragnący poszerzyć swoją wiedze zna... ;]
  • 0

#9 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 04.05.2006 - |17:31|

Mam takie pytanko może troche banalne ale jak robicie w photoshopie pudełko 3d a na nim okładke?

MODERATOR:
Nie robimy ich w Photoshopie. A jak? Poszukaj na forum, pisano o tym w kilku miejscach.

Post do smieci

EDIT

Oki już sobie znalazłem tutorial, a jednak można zrobic je w 3D :)

http://p222.ezboard....icID=1231.topic

Użytkownik morman edytował ten post 05.05.2006 - |19:30|

• 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#10 wasylek

wasylek

Szeregowy

• Email
  • 66 postów
  • Miasto100-LICA

Napisano 17.06.2006 - |14:00|

Pytanie do grafika.
Mam okładki DVD z bokiem 25 mm. Chciałbym w photoshopie zrobić linię pomocnicze między którymi będzie bok okładki. W jakich odległościach od lewej krawędzi trzeba ustawić te linie? Nie bardzo znam się na specyfikacjach okładek.
  • 0

#11 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 17.06.2006 - |14:06|

Napisze tutaj żeby wszyscy widzieli.
To zależy od okladek i od twórcy, ale możesz spróbowac odmierzyc od lewej i prawej krawędzi po 1532px i to co zostanie poskladać z innymi bokami z innych okładek, ale to wcale nie musi pasować.
  • 0
Zawsze po grudzie

#12 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 17.06.2006 - |15:09|

wasylek: na www jest szablon pod pudelko, sa w nim ustawione linie podzialu. Uzyj tego do pracy.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#13 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 17.06.2006 - |15:18|

Grzesiu: Ale on ma szerszą okładke i chce środek wyciąć :) Szablon mu nie pomoże.
  • 0
Zawsze po grudzie

#14 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 17.06.2006 - |16:17|

Ale ma tam przeciez przod / grzbiet / tyl o standardowych wymiarach, ktore mozna uzyc ;) Rysujesz tam sobie prostokat o potrzebnych wymiarach i przenosisz do rysunku projektowego :) Rozwiazanie niezbyt profesjonalne ale jakze szybkie i dokladne :D
  • 0

Dołączona grafika

#15 ivo

ivo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 99 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.10.2006 - |13:09|

czy ktoś mógłby łopatologicznie, krok po kroku dać instrukcję, jak można poszerzyć grzbiet okładki - najlepiej w programie Photoshop. Z góry dziękuje

Użytkownik ivo edytował ten post 31.10.2006 - |13:10|

• 0

#16 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.10.2006 - |13:17|

Po pierwsze: po co nowy topic do tego? Za to nalezy juz sie ostrzezenie. Na rotum jestes juz 3 lata a nadal regulamin nieznany :/ Tu jest temat, gdzie mozna o to spytac: http://forum.gwrota....?showtopic=3752

A po drugie: piszesz tak ogolnie, ze nie mam jak Ci pomoc. Nie wiem czy okladka jest juz gotowa, czy masz sam grzbiet okladki (jako osobny rysunek) i chcesz go poserzyc. Czy rysunek masz na warstwach (projekt) czy jest to juz (ponownie spytam) gotowa okladka.
Napisz o szczegolach, bez tego nic nie zrobimy.

MOD (ja sam): przenioslem do odpowiedniego tematu.

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 31.10.2006 - |13:18|

• 0

Dołączona grafika

#17 ivo

ivo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 99 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.10.2006 - |13:30|

Jest gotowa okładka na standardowe pudełko 1DVD, chcę ją przerobić na okładkę dla pudełka 10DVD.
  • 0

#18 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.10.2006 - |13:38|

Wiec tak:
Musisz znac wymiar nowej okladki. Otwierasz ta juz gotowa i teraz najtrudniejsza sprawa wymagajaca precyzji: musisz rozdzielic na osobne warstwy przod / grzbiet / tyl okladki. Precyzja wymagana dlatego, ze musisz znalesc dobrze granice miedzy grzbietem a przodem i tylem.
Na warstwy rozdzielisz najlatwiej wybierajac obszar okladki, potem wyciac ten fragment i wkleic na nowa warstwe. Robisz tak 3 razy (przod / tyl / grzbiet), w efekcie dostaniesz 3 warstwy nowe i czwarta cala pusta. Te 3 warstwy przenosisz do projektu o wymiarach nowej okladki, rozmieszczasz w odpowiednich miejscach, grzbiet rozszerzasz i zapisujesz.

Ja nie mam sieci, jakby co licze na innych z TG, powinni pomoc :)

Tak dla przypomnienia: okladki TG sa objete prawem autorskim i ich edycja jest niedozwolona.

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 31.10.2006 - |13:39|

• 0

Dołączona grafika

#19 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.10.2006 - |16:11|

Ivo:
Weź pudełko na płyty otwórz je jak książkę, obróć "okładką" do siebie, weź linijkę, zmierz szerokość miejsca na okładkę i szerokość grzbietu. W photoshopie rozetnij okładkę w dwóch miejscach żeby otrzymać przód, tył i grzbiet. Wklej do nowego projektu o szerokości, którą zmierzyłeś przód i tył okładki wyrównując je do brzegów. Zostanie ci dziura, w której będzie miejsce grzbiet. Teraz możesz zrobić sobie nowy grzbiet o tej szerokości i go tam wstawić lub idąc na łatwiznę przy pomocy narzędzia Edit/Transform rozciągnąć w poziomie ten grzbiet, który masz i wpasować na miejsce. Niezbyt ładnie to będzie wyglądać, ale jeśli nie można nic samemu wymyślić to trzeba się zadowolić czymś takim.

Możesz też wykorzystać ten grzbiet, który masz (wąski) i podłożyć pod niego tło odpowiedniej szerokości dobrane kolorystycznie do okładki (może jakieś wypełnienie gradientowe czy co) i wpakować całość w odpowiednie miejsce. Niestety w takim przypadku grzbiety kolejnych pudełek nie będą do siebie pasowały (obrazki nie będą składać się w całość), no chyba, że nie potrzebujesz takiej funkcjonalności..

Najlepiej zaprojektować swoje grzbiety od podstaw, nawet wykorzystując elementy ze starego. Wtedy będzie to miało ręce i nogi :-)
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#20 Snake Dog

Snake Dog

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 07.02.2007 - |12:51|

Chciałbym zapytać jak zrobić taki napis?

Dołączona grafika

Rozumiem, że potrzebna jest specjalna czcionka do PSa?
Skąd można taka pobrać lub może ktoś ją ma?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych